BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Égett szélű fotó készítése

2009. szeptember 07. 22:01 - BonFire

Ma egy viszonylag egyszerűen kivitelezhető, mégis hatásos effektet fogok bemutatni. A képünknek - úgymond - megperzseljük a szélét. Nem kell hozzá semmiféle extra eszköz, vagy - urambocsá' - rajztudás.

Vágjunk is bele!

 

 

1. Első lépésként keresünk egy szimpatikus fotót. Én a Windows 7 Wallpaperei közül választottam egyet. Megnyitjuk a képet Photoshopban, majd (ha túl nagy) lekicsinyít(het)jük. Nem muszáj 10 Mpixeles képekkel dolgozni, ezek amúgy is csak látványelemek. A kép átméretezéséhez használjuk az Image-►Image Size menüpontot, vagy nyomjunk Ctrl+Alt+I billentyűkombót, majd a megjelenő párbeszédablakba beírva az értékeket kicsinyíthetjük a képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Duplán kattintsunk a Backgroundra és alakítsuk réteggé. Majd növeljük meg a rajzvászon méretét, hogy legyen hová dolgoznunk. Image-►Canavas Size, vagy Ctrl+Alt+C kombó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt én előszeretettel pipálom ki a "Relative" jelölőnégyzetet. Így ugyanis csak azt a számot kell begépelnünk, ahány pixellel szeretnénk növelni a képet, és nem érdekel minket, hogy hányszor hányas az eredeti kép. Régebbi Photohopban ez a lehetőség nem volt, így ha mondjuk egy 723x439-es kép vásznát szerettem volna 30 pixellel növelni, akkor mindig elő kellett venni a számológépet. Ez kényelmesebb megoldás.

3. A Layer paletta szamárfüles ikonjára kattintva, vagy a Layer menü New-►Layer (Ctrl+Shift+N) hozzunk létre új réteget az előző fölött.

Ezután töltsük ki a réteget fehérrel. Nyomjunk egy "D"-t, hogy a palettánk alapértelmezett fekete-és fehér színei visszaálljanak, majd egy Ctrl+Backspace kombót. Így kitölti fehérrel.

4. Adjunk a réteghez egy maszkot. Ezt megtehetjük a Layer paletta rétegmaszk ikonjával, vagy Layer menü, Layer Mask-►Reveral all menüponttal.

Ctrl+Klikkel kattintsunk a Layer 0 rétegre, ezzel létrehozva egy kijelölést a kép határai mentén, majd kattintsunk vissza a rétegmaszkra és nyomjunk Alt+Backspace-t. Így a maszkunk közepe fekete lett, és ami fontos, immár átlátszik alatta az eredeti képünk.

5. Ezután vegyünk elő egy kerek ecsetet (B). A méretét állítsuk be, hogy kábé úgy arányuljon a képhez, mint az illusztrációban. Keverjünk ki egy világosbarna színt - a képen a szín BB8D51 -, majd új rétegen! kezdjünk el lazán körbefesteni a képet az itt látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ezzel megvagyunk, homályosítsuk kissé, hogy szép átmenetes legyen. Filter-►Blur-►Gaussian Blur... Itt én 5 pixelt állítottam be, de ez a szám annál nagyobb, minél nagyobb képpel dolgozunk, értelemszerűen.

6. Ha ezzel megvagyunk, következzék ugyanez, de immár fekete színnel. Az ecsetbeállítás lehet ugyanaz. Szintén új rétegre fessük meg a fekete keretet, egy kissé kijjebb a barnától. Amint kész, ezt is homályosítsuk a fentiekben leírtak szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Most következik a cikkcakkos, szabálytalan kijelölés létrehozása. Akinek úgy szimpatikusabb, nyugodtan használhatja a Lasszó eszközt a művelethez; nekem jobban kézre áll a gyorsmaszk és az ecset. Ha gyorsmaszkban akarjuk megfesteni a kijelölést, nyomjunk "Q"-t. Így belépve a gyorsmaszk szerkesztési üzemmódjába fekete színű ecsettel megfestjük a kijelölésünket. Az sem baj, ha a festés véletlenül imitt-amott belelóg a feketén túl a barnába is; minél szabálytalanabb, annál élethűbb lesz az effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amint végeztünk a festéssel, ismét nyomunk egy "Q"-t, visszaváltva normál szerkesztési üzemmódba. Immár meg is jelent a kijelölésünk körvonala szaggatottan.

8. Ezek után, csak nyomjuk meg a rétegmaszk gombját a Layer palettán, és máris levágta a réteg szélét a kijelölés mentén.

Természetesen ugyanezt alkalmazni kell a másik rétegre is. Ctrl+Klikk a Layer 2 maszk bélyegképére a kijelöléshez, majd átlépve a Layer 3-ra, a fekete perzselt réteghez is kapcsolunk egy maszkot. Így már mindkettőnek egyformán le van töredezve a széle.

Ennél jóval egyszerűbb megoldás, ha az Altot lenyomva tartjuk, majd megfogjuk a maszk bélyegépét, és egyszerűen ráhúzzuk a másik rétegre. A maszk automatikusan lemásolódik és hozzákapcsolódik a másik réteghez. (Megjegyzés: bármilyen összetett rétegstílust az Alt segítségével ilyen könnyen másolhatunk a másik rétegre is.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel gyakorlatilag el is készült az égett szélű képünk. Ha a továbbiakban valakinek szüksége lenne arra, hogy a cikkcakkon kívül eső területek ne látsszanak, az a Layer 1 szélét is kimaszkolhatja, majd elmenti PNG-formátumban.

Itt a maszkolásnál az előző lépés a megfelelő eljárás. Ctrl+Klikk valamelyik réteg maszkjának bélyegképére a kijelöléshez. Viszont mivel ezen már van egy maszk, a kijelölést invertálni kell (Ctrl+Shift+I), majd egy Alt+Backspace-szel feketével kitölteni a kijelölést.

Íme a végeredmény:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr441367068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endzollee 2009.09.24. 15:58:35

Pompás és hasznos tutorial.

endzollee

Magusx18 2009.09.28. 20:43:27

Szia!

Az opacityvel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Olvastam a tutorial.hu-n egy ideillő részt:
www.tutorial.hu/css-atlatszosag/

Az lenne a kérdésem, hogy az átlátszóságot beírt szövegre is lehet alkalmazni szerinted, vagy csak képekre? Ugyanis olyan rész szeretnék, hogy a bejegyzésemben a szöveg valahogyan lentről úgyik felfelé, és közben olyan 50%os átlátszósággal libeg.

BonFire 2009.09.28. 21:23:36

@Magusx18: Ó, nagyon sajnálom, de ebben sajnos nem tudok segíteni. A CSS-hez meg a sitebuildhez sajnos nem értek; a képszerkesztés más tészta.

Természetesen képszerkesztésnél a szövegre is alkalmazható az átlátszóság, de ezt általában képként mentjük el. Ez így utólag nem kijelölhető és másolható szerkeszthető szöveg. Weboldalon bannerben pedig megoldhatják a szöveget képként is, és szövegként is.

De a többihez én nem értek sajnos.

lalolib 2009.09.29. 09:50:36

Most találtam ide, egy animált GIF elkészítése kapcsán (mire jó a google?). Nagyszerű oldal, gratula érte.
Az biztos, hogy visszafogok járni rendszeresen. A Photoshop-ot megtanulni úgy sem fogom, de legalább tudok puskázni.

BonFire 2009.09.29. 18:32:34

@lalolib: Ó, tehát ezek szerint be vagyok indexelve?! Ki hitte volna? :))

A puskázással vigyázz, mert ha sokat puskázol, lehet, hogy a végén még megtanulod! :) Így szokott ez lenni.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.02. 00:21:07

Szia. Jó a tutorial, csak egy kicsit hosszú. Szerintem kevesebb layer el egy kis rétegtulajdonságok változtatásával (belső árnyék, glow, körvonal, színátmenet,) kb. ugyanezt a hatást lehet elérni, de ez csak elmélet, javíts ki ha tévedek.

BonFire 2009.10.02. 00:38:05

@sztewe: Igazad van, ugyanazt az eredményt többféleképpen is el lehet érni. A hossz meg direkt van, azért, hogy jó szájbarágós legyen, mindenki megértse, mert a kezdőknek legtöbbször az a baja, hogy nem tudnak egy-egy lépést értelmezni, ezért aztán nem sikerül elkészíteni a tutorialt.

Na, ennek igyekszem elébe menni. Ez a tutorial is megtalálható máshol, más nyelven - nem saját gyártmány -, én csak úgymond megmagyarítottam, és vettem a bátorságot, hogy némi kiegészítő magyarázattal érthetőbbé tegyem.

Csak legtöbb helyen azt tapasztalom, hogy le vannak írva a lépések egymás után, hogy "csináld ezt meg ezt, és akkor ez lesz belőle...", viszont látom, hogy sokan nem értik; kérdeznek és kérdeznek.

Ezért szeretek jó részletesen kifejteni egy-egy tutorialt.
süti beállítások módosítása