BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Az a titokzatos rétegmaszk

2008. március 28. 00:18 - BonFire

Újra csak visszatérünk a rétegmaszk használatának rejtelmeibe. Tesszük már csak azért is, mert minduntalan felbukkan újra és újra a probléma, hogy tudniillik nem értjük, hogy mire jó ez, és egyáltalán hogyan is kell értelmeznünk és használnunk. Amikor nemrégiben rátaláltam a weben egy nagyon jó leírásra, akkor jöttem rá, hogy mindeddig a szemléltetésben volt a hiba. Lássuk hát most nagyon plasztikusan, hogyan is működik. Ebben a tutorialban nem fogom az alapelveket újra felsorolni, aki kíváncsi rájuk, az olvassa el a régebbi idevágó  Az eszközök használata IV. Maszkolás című bejegyzésemet. Másrészt ebben a cikkben nem is kell ténylegesen dolgozni. Aki akarja, az követheti, de elég csak hátradőlve végigolvasni a bejegyzést, és máris érthetővé válik a dolog.
 

Amikor maszkolunk, mindig abból indulunk ki, hogy valamilyen nem kívánt részletet el akatunk tüntetni a képről. Mindezt úgy tesszük meg, hogy a nem kívánt képpontokat átlátszóvá tesszük a maszk segítségével. De akkor miért is nem töröljük ki egyszerűen, vagy radírozzuk le a képről? Akkor is eltűnik... Nos, ennek nagyon egyszerű a magyarázata. Amit egyszer kitöröltünk a képből, később már nem nyerhetjük vissza. Ha utólag derül ki, hogy a kész kép módosításra szorul, sajnos elölről kell kezdenünk, a néha nehezen létrehozott kijelölésünket, így esetleg pluszmunkát csinálunk magunknak. Ha a kimaszkolandó terület határait egyszer létrehozzuk Pennel, a Pathot pedig elmentjük a munkafájlba, később a maszkot egyszerűen a kukába dobhatjuk, majd néhány kattintással módosítjuk a Pathot, és új kijelöléssel teszünk rá egy új maszkot. Aki ezt a megoldást választja, később rengeteg időt takaríthat meg magának.
 
Hogyan is működik?
 

A képen narancsszínű háttéren egy kék liliomot látunk. Valójában az igazság az, hogy az alapszín, vagyis a háttér, nem narancssárga, hanem kék. A fölötte elhelyezkedő réteg pedig narancssárga, a liliom pedig a felső rétegbe van vágva, mint egy kulcslyuk. Ezen a lyukon át látszik a kék háttérréteg, ezért támadhat az az illúziónk, hogy a háttér narancsszínű. Ha a rétegpalettánkra nézünk, láthatjuk is, hogyan helyezkednek el a rétegek egymás alatt, és azt is, hogy a felső narancs háttérhez hozzá van kapcsolva egy rétegmaszk.
 
 
 
 
 
 

 

Így helyezkedik el a maszk a Layer palettánkon.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Így helyezkedik el a Channels ablakban, mint egy virtuális, negyedik színcsatorna.

Itt azt is észrevehetjük, hogy a csatorna előtti láthatósági ikon inaktív, tehát a képünkön ez most nem látható. Sokkal többet mond számunkra a csatorna neve: "orange Mask". Az "orange" a rétegünk neve, a "Mask" pedig azt közli velünk, hogy ez az orange nevű rétegünkhöz kapcsolt rétegmaszk. Ezt a virtuális színcsatornát, amely egyébként a kép áttetsző részeinek információit tartalmazza Alfa csatornának hívják. (Érdemes ezt a fogalmat megjegyezni, később nagyszerű trükköket lehet készíteni az Alfa csatorna segítségével.) Ez a színcsatorna egyébként csak akkor jelenik meg a Channels ablakban, ha az a réteg van kijelölve, amelyikhez a maszk hozzákapcsolódik. Aki nem hiszi, kattintson a háttér rétegére, majd a Channels ablakba, és nézze meg :)
 
A Path ablakba kattintva láthatjuk a vektorgrafikus alakzatunkat, amelyből elkészítettük a kijelölést a maszk számára.
 
A Path jelentése magyarul útvonalat, vagy nyomvonalat jelent. Mivel a Path általában egy zárt alakzat, én csak körvonalként szoktam emlegetni. De mivel a nyomvonal nem tévesztendő össze a körvonallal, azt is mindig hozzáteszem, hogy az alakzat zárt vektorgrafikusan elkészített körvonaláról van szó. Ezt az alakzatot létrehozhatjuk a Pen segítségével, vagy bármelyik vektorgrafikus rajzoló eszközzel. Ezek a téglalap, ellipszis, lekerekített sarkú téglalap, vagy egyéni alakzat rajzoló eszközök. Ezek a Photoshopban a "Shape" eszközök és az eszközpalettánkon a Pen mellett helyezkednek el.
 
 

 

Így kell elképzelni a képet a térben. A képen a rétegek egy kicsit eltávolodnak egymástól, hogy jobban szemléltessük őket külön-külön is. Továbbá azt is láthatjuk , hogy tényleg a felső rétegbe van vágva a "lyuk".
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha a kijelöléssel az ellenkező eredményt akarjuk elérni, nem kell semmi különlegeset csinálni, csak egyszerűen invertálni a maszkot. Ilyenkor a réteg bélyegképe melletti maszk bélyegképére kell kattintanunk hogy kijelöljük, és nyomunk egy Ctrl+I gyorsbillentyű kombinációt. Ilyenkor a fehér alapon fekete alakzat negatívra vált, és fekete alapon lesz fehér. Íme az eredmény.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Még néhány érv és kiegészítés a maszk használatához
 
Ha valaki gyakorlatban is végigkövette az útmutatót, valószínűleg meggyőződött a maszk viselkedéséről. Itt azt kell még megjegyezni, hogy a maszkon a fekete szín eltakarja a képpontokat, a fehér pedig megtartja. Maszkolni nem csak ilyen drasztikus módon digitálisan lehet, hanem árnyaltabban is. Tulajdonképpen az egész szürke skála felhasználható, ami a 0%-os fehértől a 100%-os feketéig terjed. Ez 256 színt jelent a gyakorlatban. Ezzel tudjuk a kimaszkolt terület éles határait lágyítani, csak azt kell megjegyeznünk, hogy minél sötétebb a szín, annál kevésbé lesz látható a terület. Így nincs szükség arra sem, hogy a kijelölésünk határait már eleve lágyítsuk a Feather-rel. Ugyanezt utólag megtehetjük, ha magát a maszkot homályosítjuk Gauss blur-rel.
 
Maszkolás esetében ki kell  emelnünk két segédbillentyűnk a Ctrl és a Shift fontosságát. Ezeknek akkor van szerepük, amikor a maszkot nem Pennel hozzuk létre, hanem ecsettel festjük meg. Néhány esetben akkor is szükség lehet az ecsetre, ha a maszkot egyébként Pennel rajzoltuk meg. Itt egy-egy kisebb részlet korrigálásakor, fölösleges a Pathot cincálni.

Ha lenyomjuk az Altot és a maszk bélyegképére kattintunk a képünk átvált a fekete-fehér maszk képére. Újbóli kattintáskor visszavált normál üzemmódba.
 
Ha a Shifttel kattintunk , ideiglenesen kikapcsolhatjuk a maszkot, így visszakapjuk a kép eredeti hátterét.

Ha mindkettőt lenyomjuk és úgy kattintunk, a háttér nélküli képen megjelenik a maszk is vörös-áttetszően. Ebben az esetben, ecsettel módosíthatjuk a maszk körvonalát.
 
Mindkettővel kattintva, majd az Alt felengedésével újból kattintva már minden megjelenik a képen. A kép egésze a háttérrel együtt, és a kimaszkolt terület is, vörös-áttetszően. Így igazán láthatunk mindent egyszerre és úgy dolgozhatunk.
 
Festés közben az előtér- háttérszíneket a palettán az X nyomkodásával váltogathatjuk, így gyorsabbá téve a munkát.
 
Remélem, ezzel cikkel sikerült érthetővé tennem a maszk működési elvét, valamint kihangsúlyoznom a fontosságát, hogy ne csak a legvégső esetben nyúljunk hozzá, ha elkerülhetetlen, hanem ellenkezőleg. Inkább a használatára bíztatnék mindenkit, mivel sok esetben megkönnyíti a munkánkat. Tehát "Maszkot fel!"

 

27 komment
Címkék: maszkolás

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr60399509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JM 2008.03.28. 08:51:20

A photoshop annak se könnyű, aki tanulta, hát még azoknak, akik itt ismerkednek meg vele. Engem 59 évesen is érdekel, köszönet érte a tutoril.hu-nak és neked. És különösen neked, mert leírásaid a nehéz témákban (mint pl a maszkolás is) könnyedén és érthetően teszed. Köszönjük!
(Még valami: nem tudlak elérni priviben, hogy a kérdéses psd-t elküldjem)
JM

BonFire 2008.03.28. 13:51:02

Nagyon örülök neki, hogy ezt a fejezetet már olvasta valaki, hiszen csak az éjjel fejeztem be. Privátban elérhetsz, ha dobsz egy levelet a bonfire.mailbox@gmail.com címre. Már csodálkoztam is, hogy miért nem jön az a fájl, csak azt felejtettem el, hogy a kontaktot direkt nem tettem ki az oldalra. Ez csak azért van, mert inkább itt szeretem a véleményeket megbeszélni, hogy mások is tanulhassanak belőle. De ebben az esetben azonban kivételt teszek, mivel itt egy konkrét hibát kell látnom. Tehát küldd át nyugodtan a címemre.

addam · http://nihil.hu 2008.03.31. 14:55:06

Bevallom, idáig a PS-tól idegenkedtem. Egyszerűen első látásra mindig elriasztott a túlzsúfoltságával. Idáig egy jóval egyszerűbb, de épp ezért könnyebben használható programmal, a Ulead (ma már Corel) Photoimpacttal éltem ki hobby szinten weblapszerkesztési, webgrafikai vágyaim.
Viszont mindig megfogott a PS-ban készült képek egyedisége, stílusa, amit sajnos egy Photoimpacttal nem lehet elérni, nem nyújt elég szabadságot (lényegében előre elkészített effektek vannak benne, amik csak szűk keretek közt módosíthatóak).
Éppen ezért örülök a blogodnak, mert végre valaki nem rest az alapoktól indulni, ráadásul érthetően fogalmazol, ami nem minden magyar tutorialról mondható el. Mondhatni meghoztad a kedvem a PS-hoz :)

Csak bíztatni tudlak, hogy folytasd a munkád.

BonFire 2008.03.31. 16:56:22

Azért a Corelt sem kell lebecsülni. Én sokáig azzal dolgoztam, és a képszerkesztés alapjait abban is meg lehet tanulni. Arról már nem is beszélve, hogy a 11-es csomagban van egy olyan progi, hogy Corel Trace. Ez alapból tudja azt a dolgot, hogy a képeket vektorgrafikus alakzatokká konvertálja, amit a PS-ből a mai napig nagyon hiányolok. Persze hátránya is van, az, hogy külön van a rajz, vagyis a vektoros rajzolóprogram, és külön a Photo-Paint. De a Photo Paint sok dologban megeslőzte a PS-t. Nem beszélve arról az automatikus textúra rendelelési funkciójáról, ami milliószorosan kenterbe veri a PS sokszor agyonajnározott Fibers generátorát. Az csak egyféle textúrát tud, azt is csak fekete-fehérben, a Corel pedig akár öt színnel is dolgozik, random generációkkal. És ezt már a Corel '93-ban is tudta, mig a PS-ben ez egy viszonylag új dolognak számít. Vagy például a PS erősen korlátozott Warp funkciója, ahol egy 3x3-as hálóban torzíthatod a képet, míg a Photo Paintben volt egy hasonló, csak ott Mesh Warp-nak hívják, és a rács felbontását egyedileg határozhatod meg, lehet az akár 10x10-es is! Erre a PS-ben leginkább a Liquify effekt hasonlít.

Tehát nem ma kezdtem a képszerkesztést, és teljesen más programokon alapoztam, lehet, hogy azért is volt könnyebb a PS elsajátítása. Természetesen egy csomó dolgot újra meg kellett tanulni, hogy csak más ne említsek, a vektorgrafikus rajzoló a Corelben pontosan ellenkezőleg működik, mint a PS-ben. Úgyhogy ez számomra meglehetősen nehéz feladat volt, mivel a régi begyakorolt dolgokat el kellett felejteni, és újra megtanulni.

De a kettőt nem lehet összehasonlítani. A corelnek ugyanis a Draw programja a szövegszerkesztésben működik jól, a Photoshop pedig a képszerkesztésben. A Photo Paint pedig sajnos nem alkalmas a rétegek kezelésére, ebben a tekintetben ugyanolyan fapados, mint a PS szövegszerkesztésben. De soha nem szabad előtérbe helyezni egyiket a másikkal szemben. Erre jó példa lehet, hogy nagyon finom a Dobostorta is, meg a pacal is, de ha a kettőt összekeverem, nem egy még finomabb kaja lesz belőle, hanem moslék! Ennek is megvan a helye, meg annak is.

A kisebb tudású programoknak is megvan a saját helyük a világban, mivel nem mindenki akar professzionális világmegváltó dolgokat készíteni. Nekem van néhány profi fotós kollégám, akik elsősorban fényképezni tudnak nagyon jól. A fotóprogramokat pedig csak néhány utómunkára használják. Képkivágások megváltoztatására, átméretezésre, keretezésre, esetleg a logójuk ráírására. Nekik nem muszáj, egy 600-700 eurós programot megvenni:)

addam · http://nihil.hu 2008.04.01. 10:48:14

Én sem szeretek egy dolgot használni, nem árt (ez úgy ITben általában elmondható) mindenről tudni valamennyit, alapjaiban ismerni. Nálam egyenlőre grafika hobby szint, nincs időm munka és család mellett komolyabb dolgokra. Ismerősöknek weblapokat összedobálok, arra mondjuk tökéletes a photoimpact is.
Apropó, a Photoimpact csak a mostani szériája óta Corel, tehát nem igazán a Draw vonalat képviseli :) Jó program, kétségtelen, de egyedi objektumokat (inkább objektumnak nevezi a shapeket is) nehezebb létrehozni, illetve szűkösebb a formai választék is, ami weblapnál nálam lassan hátrány, mert nagyrészt csak az alap library-kból választhatok formákat.

A maszkolást meg ilyen formában nem nagyon ismeri, inkább csak körül lehet vagdosni a képet :)
Layerek se túl rég óta vannak benne, illetve használatuk sem olyan életbevágó, mint PSnál, inkább objektumként kezel mindent, vagy pathként.

Az ár persze nem mindegy, egy ilyen Photoimpactot meg tudtam venni 30ezer Ft körüli áron, PSból egy jó régi verzió van, amit még amerikából hozott rokonság, és akkor annyiba került, amiből sajnos Magyarországon sok életbevágóbb dolgot tudnék venni.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy Flash-t is szívesen tanulgatná az ember, de hobby szinten 200 ezret nem ér egy program sem szerintem.

Na befejezem a magyar vagyok és csóró rinyát :)

Egyébként ha jól látom a 6.0ás PS nálad Vista alatt megy, akkor nem kell aggódnom miatta remélem.

További jó blogolást.

BonFire 2008.04.01. 17:06:48

Khmm!.. Hehe. A meglátásod egyrészt helyes, másrészt nem. Ezek a tutorialok éppen a PS trialjaival készülnek. Először letöltöttem a CS3-at, aztán amikor lejárt a 30 nap a CS2-t, végül a CS-t. A 90 nap elteltével, meg már nagyon nagy gubancok voltak a gépemen, úgyhogy újraformáztam az egész meghajtót, és feltelepítettem az OP rendszert meg ami kell. Ezek után észrevettem, hogy újból sikerült feltennem a CS trialt, mintha mi sem történt volna. Kezdte elölről a számolást. Ebből még van hátra kb 12-13 napom. Ha lejár, akkor felteszem a CS2-t, ha az is, akkor a CS3 trialját. Úgyhogy ezek a tutorialok jelenleg a CS-sel készülnek, de azért fenn van a 6.0 is. Ha csak ennyi a kijátszása a dolognak, én kész vagyok akár 90 naponként egy formatra, mivel kb 1 nap alatt ráncbaszedem az egész gépet. De majd elválik. Lehet, hogy nem éri meg, és akkor a 6.0 fogom elővenni. Az igaz, hogy nem olyan csicsás a felülete mint az újaknak, de én ezzel is tudok dolgozni.

Az OP-m meg egy sima XP service pack, de rengeteg Vista felületet lehet rá találni, és találtam egy frankó programot. Úgy hívják, hogy Vista Inspirat Ultimate. Ez szimulálja a Vista felületét. A Vistára egyelőre nem telik, másrészt meggondolandó, hogy felfalja az összes RAMot csak az OP, valamint több gigányi területet. Erre nekem egyelőre nincs szükségem. Ez a program nagyon megtetszett, mert van hozzá egy lebegő dokk, ahonnan elindíthatom a gyakran használt programjaimat. Néhányat pedig, amelyekre ritkábban van szükség (számológép, jegyzettömb) a Start menü főpaneljébe tettem. Van még egy nagyon hasznos dolog a gépen, a Google Desktop, amivel úgy kereshetsz a számítógépeden, mint a Google-ban. Ehhez is van egy lebegő oldalsáv, ami automatikusan eltűnik, ha leveszem róla a kurzort. Így az asztalom tiszta marad, csak azok az ideiglenes fájlok vannak rajta, amiket idővel úgyis törölni fogok. A gugli desktopján meg be lehet állítani, hogy mutassa az órát, az időjárást, jegyzettöbmöt, leveleket stb. Ha érdekel a kinézet, csináltam róla egy scrshotot. beteszem ide nézd meg. Így néz ki az asztalom. i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/mydesk.jpg

addam · http://nihil.hu 2008.04.02. 11:32:54

Huhh, köszi a kimerítő infót :)
A theme tuti telitalálat, nálam vista van, és eléggé így néz ki, főleg az ablakkeretek miatt néztem be.

A trial dolog tiszta, de egy ideje csak notebookom van, azt meg nem szeretem újra rakni, vistát sem egy élmény beállítgatni.

Egyébként nagyon hasonló oldalsáv van benne alapban, meg indexelő szolgáltatás is, ami a gépen keres, nekem az megteszi. Mivel ezt is kaptam rokonságtól ajándék címén, így használom, XPnél jobban tetszik, 2 giga RAMmal nincs gondja. Persze nem mondom, hogy olcsó mulatság a notebook, főleg, hogy bővítgetnem kellett, de mivel előfordul, hogy munkahét után több napot vidéken vagyok, muszáj volt meglépnem a dolgot.

Egyébként eléggé alap desktoppom van: link (remélem sima html linkelés van, na meg a kép mondjuk a "hogy kapcsoljuk ki a vsyncet vista alatt" témában készült...)

Ha esetleg PS 6 nem menne, akkor marad a trial dolog, végül is gyakorolni 90 nap alatt azért lehet :)

BonFire 2008.04.03. 18:53:53

Hát igen, a notebook teljesen más tészta, mint az asztali PC. Igazság szerint mindkettőnek megvannak az előnyei, és a hátrányai egyaránt. A PC-t nem tudom a hónom alá csapni, hogy hordozzam, a notebook rendszerébe pedig nem illik belepiszkálgatni, valamint csak korlátozottan bővíthető. Mivel az utóbbi időben sajnos elég gyakran vagyok kénytelen kórházban lebzselni, már gondoltam rá, hogy el kellene adni az egész asztalit, és venni helyette egy hordozhatót, hogy ott is dolgozhassak vele. De meggondolandó, mert olyan konfigurációt nem kapok, mint amilyen az asztali gépemben van. Ez úgy lett összeválogatva olyan szempontok szerint, amilyen nekem kellett. 200 GB HDD, 3 GHz P4 dupla kerneles proci, 1 G DDR2-es RAM DVD-RW. Ilyen kiszereléssel még nem találkoztam notebooknál, de ha van is, az megfizethetetlen. Ja, az alaplap is vadiúj, tehát az 1 giga RAM a minimum, lehet 8-ig bővíteni. A RAM-ra szükségem volt, mivel időnként hangmérnöki munkákat is végzek, és egy stúdióprogram nagyon bírja falni a memóriát.

A Vistát egyelőre még nem volt alkalmam személyesen megismerni. Csak annyit tudok róla, amennyit utána tudtam olvasni, meg amik szájhagyomány útján terjednek. Az az igazság, hogy majd az idő dönti el, hány pénzt is ér ez a rendszer, mert egyelőre még elég újnak számít, és nem elég elterjedt. Az indexelés jó dolog, meg a lebegő dokkok is, mert ha nem lenne jó, akkor nem is próbálnák lekoppintani. Nekem csak annyi hiányzik, hogy az alkalmazások közötti váltás a tálcán eléggé kényelmetlen, de arra a jó öreg Alt+Entert használom. A Vistán, ha jól tudom 3D szerű hatásban jelennek meg az ablakok, úgy lehet közöttük válogatni, de szerintem ez sem tuti. Én ahol csak lehet, kikerülöm az egeret, mert úgy sokkal könnyebb és gyorsabb a munka. A böngészőkben is utálom, amikor egy tartalmat, csak egérrel lehet lapozni, mint pl. a több oldalas találatok esetén a képeket.

BonFire 2008.04.03. 18:59:01

Amúgy az Alt+Enter helyett Alt+TAB-ot akartam írni, csak rossz beidegződés volt a PS miatt :)Micsoda rejtély számomra, hogy még a saját kommentjeimet sem tudom szerkeszteni utólag!...

addam · http://nihil.hu 2008.04.04. 12:12:54

Az utólagos szerkesztés hiánya nekem is feltűnt, mondjuk regelnem kéne, csak munkából nem sok kedv :)

Az én notim egy Acer, nem egy presztízsmárka, 2 magos AMD proci van benne, beletettem egy 250GB-os merevlemezt, 2 giga DDR2-t, meg egy ATi X1600as VGA van emellé, mert néha játszok régebbi vackokkal, bár kinövőben a dolog egy ideje. Kb. 250em ment rá, mivel alapban 80as vinyó és 1 giga ram volt benne (200 volt az "alapgép", 7 egy komolyabb táska, 10 a 2 giga ram, a vinyó olyan 25 körül, meg egér kellett még). Nem olcsó, de ezen mindenem eldöcög, ami az asztalin.

Vistáról pozitív a véleményem, először féltem tőle. Szép a dizájn, szerintem 2 magon gyorsabb, mint XP, RAMot szereti enni, de ha kell kitakarodik belőle :)

Egy-két tipikus windows betegsége meg van, meg pl. nyomtatóhoz drivert találni nem tudtam, azaz van, csak épp szétfagy vele, mobilrack szintén. Bár ez nem csak a Vista hibája, hanem a gyártóké, vegyél új nyomtatót öreg ha nyomtatni akarsz. Na persze :)

Vodás mobilnettel kacsingatok még, de albérletben van ADSL, vidéken kábelnet, azt meg kibírom, hogy a vonaton ne netezzek talán :]

Egyébként a linkelés nem html szerű, mert nekem nem szúrta be, lehet tényleg regelni kellene hozzá :)

Mégvalami: egyébként noti árak rohadtul lementek, az én gépem kb. 120at ér félév után :)

2 magos Core2Duo 2 giga rammal, 160as vinyóval 150 körül bőven van, ha nem játszol/modellezel az integrált intel VGAk megteszik.

Mondjuk én azt sajnálom, hogy nem dokkolható notit vettem, arra azért könyebb rávágni otthon monitort meg az összes perifériát.

JM 2008.04.06. 11:46:50

Elképzelhető-e, hogy egy tárgy, alak árnyékát is el lehet maszkkal készíteni napszaknak megfelelően, esetleg töréssel, minha mondjuk a lépcsőre vetődne? Van erre valamilyen megoldás?
JM

BonFire 2008.04.06. 14:48:15

Bonyolult dolognak tartom. Mert ugye az alakot elég csak megduplázni, aztán sötét színnel feltölteni, akkor már csak a perspektíva igazgatására van szüség, hogy az ténylegesen vetüljön is valahová. Ott, ahol egy árnyékot megtör egy búrordarab, lépcső miegymás, ott viszont már bele kell nyúlni ténylegesen, és ez már inkább a grafikai ábrázolásmódokra utal. Példának okáért a művészeti iskolákban ezt sok évig tanulják az emberek, hogy meg tudják csinálni. PS-ben ezt egyelőre nem tudom elképzelni, talán inkább valami 3D-s progiban, ami eleve kiszámolja, hogy milyen irányból vetül a fény, azonkívül a háttér is le van modellezve 3D-ben, és ezen paraméterek alapján létre tudja hozni az árnyékokat. Mondjuk egy padló-fal vagy a lépcső 90 fokos lépcsőfokain talán még manuálisan is el lehet ezt végezni, ahhoz egyébként már az árnyékot is szét kell szabdalni annyi rétegre, ahány függőleges és vízszintes elem van a lépcsősoron, és aszerint kézzel torzítani. No és globálisan utólag az egészet, Mivel a vetülő árnyék, ha távolodik, úgy egyszerre zsugorodik és nyúlik is egyben, valamint egyre jobban és jobban elmosódik. Türelmes munkával nem elképzelhetetlen, de nem biztos, hogy megéri-e a vele való fáradtságot.

Atonement 2008.04.22. 16:20:57

Csé mindenki!
1) Bonfire, remek a honlapod, komolyan tárháza az infóknak PS terén. :D
2) Olvastam az Adammal folytatott csevejt, és hát a Photoshop megvásárlásától van egy jobb ötletem, a trial használatától pedig bőven jobb ötletem. :D
Ha érdekel a dolog, írjatok!
csernakakos@gmail.com

És még1x thx a rengeteg dolgot, amit innen sajátítottam el! :D

KeCCeg 2008.04.27. 14:10:16

Peace 4 all!

Először is. Mindenki nevében köszönöm az oldalad! :) Igencsak komoly segítséget jelent. De a trialos dolgot nem igazán értem. Egy keygen és máris megköszöni az Adobe hogy jogtiszta szoftvert használsz. :D Szerintem Atonement is valami hasonló dologra gondolt.

További minden jót!!!

BonFire 2008.04.27. 15:44:03

Hát köszi az infót! Habár akkor én vagyok az egyetlen, aki ezt cáfolom. Nálam ugyanis nem működik. De inkább elmondom.

Installkor kér egy sorozatszámot. Ez, ha jól tudom, 16 vagy 20 karakterből áll. Ezt elfogadja, ha beírom, és feltelepíti a progit. Indításkor viszont, egy vásárlási számot kér (purchase), ami ha jól emlékszem talán 24 vagy még több karakteres. Ezt viszont nem tudom előállítani. Fejből kitalálni nem lehet, az ki van zárva, hogy beletaláljon az ember. S ez nem véletlen, hiszen ezt a számot csak akkor kapod meg, ha az Adobe-nál kifizeted az árát, és ők eladják neked.

Ettől kezdve pedig már a 30 napos trialt sem engedi használni. Pont. De nagyon kíváncsi lennék, hogy más hogyan oldja meg :(

N4n0b07 2008.04.29. 22:45:17

BonFire

Azok közé tartozom akik ezt a problémát megoldották! :) Kb. fél éve nem volt reinstall a gépemen, és nem trial a Photoshopom. ;)

BonFire 2008.04.30. 01:46:54

Ügyes vagy, közben rájöttem, hogy mindvégig csak én voltam a láma! Mindvégig a kezemben (vagyis inkább a meghajtómon) volt a megoldás kulcsa, csak nem tudtam élni vele.

Nos, ebből is világosan látszik, hogy nem érthet mindenki mindenhez, és ez jól is van így. Mert ha mindenki univerzális lenne, akkor végső soron senkire nem lenne szükség ezen a világon. Élhetnének szabadon a fák, meg a veszélyeztetett fajok. Még a Greenpeace sem kellene hozzá! ;)

Most már tényleg ki fogom kapcsolni ezt a captchát! Ennyire nem lehetek lusta!

BonFire 2008.04.30. 02:05:38

Well, ki van kapcsolva. (Egyelőre) Majd meglátom, hány pénzt is ér. Ha bejönnek a robotok, annak nagyon nem fogok örülni. De előre bejelentem, ha csak a bunkók szaporodnak fel, akkor kénytelen leszek visszakapcsolni. Én legalábbis csak azonosulni tudok a tutorial.hu szabályzatában foglaltakkal, valamint a Netikettel. Ha valaki kíváncsi rá, itt elolvashatja. Ebben szinte minden benne van, amit a kulturált viselkedéstől elvárok. www.tutorial.hu/tutorialhu-szabalyzat/

Egyébként, hála az égnek, ilyenre még itt nem volt példa. Csak azért, nehogy bárki is magára vegye a mondottakat.

addam · http://nihil.hu 2008.04.30. 13:53:27

Jó, adott esetben nekem is van Adobe CS3 csomagom full verzióba, csak nem vagyok tőle nyugodt, hogy párszázezres szoftver csücsül a gépemen, bár hobby célra talán nem vernének le érte :)

Egyenlőre CS3 trial van most, még pár napot bír, csak mondjuk családi jellegű dolgok miatt kedvem max a halálhoz, nem ehhez van :)

Egyébként a tutorialok továbbra is messzemenőleg érthetőek az olyan bénák számára is, mint én, szóval szép munka :)

BonFire 2008.04.30. 20:04:40

Egyébkén nem értem, hogy mi ez a nagy hűhó, kopirájt ide vagy oda. Természetesen szellemi termék, és a kategóriájában a csúcs. De hát akkor is, könyörgöm! A mai világban tényleg kezdenek a dolgok átértékelődni egy kicsit. Senki sem tiszteli a szerzői jogokat, mert senki nem szeret fizetni. De szinte nincs a világon olyan szellemi termék, ami előbb-utóbb ki ne kerülne kalózforgalomba. Hidd el, tapasztalatból tudom. A szellemi termék ugyanis azért van, hogy mások foglalkozzanak vele. Ha valaki, akár egy zseniális Munkácsy megfesti a világ leggyönyörűbb műalkotását, aztán attól való félelmében, hogy el ne lophassák, nem mutatja meg senkinek, akkor mit ér az egész.

Én zenész vagyok, és szerző, tehát tudom, hogy mennek ezek a dolgok. Az ember megír egy zenét, próbákon kigyakorolják a bandával, aztán ha mutogatni akarják valakinek, akkor kénytelenek felvenni. Elmennek a hangstúdióba, és 5000+ÁFÁ-ért óránként felveszik a lemezt. Számold csak ki, hogy mennyibe kerül a felvétel. Egy átlag 50-60 perces anyag felvétele és keverése hónapokig tart. Alsó hangon millió alatt nem lehet megúszni. Abban még nincs benne a zenekar "úgymond" munkadíja, ami a próbákkal töltött időt jelenti, nincs benne a kocsifutás, a próbaterem rezsije, a szállás-étkezés, maga az útiköltség, hogy a hangszerek amortizációját ne is említsem. Egy jó húrkészlet a gitárra sem két forint, és minimum minden szám felvételéhez illik újat felrakni. Ha ez mind megvan, akkor még csak a Master van a banda kezében. Ezután vagy nekiáll kilincselni egy kiadónál, vagy kiadja saját maga, a saját pénzén. Ezt hívják szerzői kiadásnak, jelenleg ez a tendencia a leggyakoribb. Megveszed a CD-t megtervezed a borítót, no, ha itt tartunk, már kell minimum egy profi fotós, egy kiadványszerkesztő, a nyomdában ki kell nyomtatni a borítókat, a CD-ket gravíroztatni, és utána az egész zenekar otthon, egyeséve írkálja fel rájuk a számokat. Utána a lemez bekerül a tokba, azt le kell fóliáztatni, bejegyeztetni az Artisjus-nál a szellemi terméket, megvásárolni a kopirájtot igazoló hologramos matricát, felnyalni rá egyesével, aztán megpróbálhatod eladni. A röhej meg az, hogy ha a koncerten próbálod eladogatni (természetesen számla nélkül), csak egy jelképes összegér, mondjuk 200 Ft-ért, csak hogy valaki hallgassa meg már végre, a kiscsávó benyögi neked, hogy még ingyen se kell, mert már megvan neki, letöltötte a torrentről! Na, ekkor esel gondolkodóba, hogy hogyan került ki a kezedből?!!

Megmondjam? Már a stúdióból el van lopva a Master, amit te felvetettél, és kifizettél! Nesze semmi, fogd meg jól! Buktál 2-2 és félmilliót a dolgon, és kénytelen vagy lenyelni, ráadásul a nyakadon marad az összes. Még be sem lehet vele gyújtani, mert arra sem jó, hátsót kitörölni még kevésbé. Mehet az egész a kukába.

Ezek a nagy cégek, tényleg el is hiszik, hogy nincs ellopva a termékük?! Ennyire nem lehetnek elszállva! Csak próbálja ki valaki, hogy a gugliba beírja a progi nevét, utána meg a "torrent" szót, csodálkozni fog, hogy hány találat lesz!

Ezek után pedig, a világ visszaáll a rendes kerékvágásba. A zenész nem abból fog megélni, hogy egyszer csinált egy jó lemezt, és még húsz év múlva is abból csorognak neki a jogdíjak! Ellenkezőleg! Nézd meg a Rolling Stonest. 70 meg a halál között lehetnek kábé, és kénytelenek visszamászni a színpadra! Persze, ők már akkor sem halnának éhen, ha nem csinálnák, de mi van az új zenész és művész generációkkal. A zenész a piacon zenél, mint a középkori kobzosok, a színész pedig visszaáll csepűrágónak, és tányérozni fognak. Akkor lesz igazságos, hogy melyik produkció mennyit is ér, mert akkor az emberek tényleg csak annak fognak fizetni, akinek teszett a műsora. Nem pedig a meghatározhatatlan nemi identitású mumusarcú, szíjjelvagdalt képű, önkifejező, neo-elvont kortárs művészeknek.

Köszi a figyelmet, és a pozitív visszajelzéseket! Ez minden pénznél többet ér! :)

BonFire 2008.04.30. 20:20:06

Azt meg teljesen kifelejtettem a bölcseletből, hogy ha te megveszel a bótba egy díszdobozos zenét, DVD-t, szoftvert, akármit, a nemzetközi törvények szerint jogodban áll egy példányban azt lemásolni és megőrizni! Ez már csak azért is így van, mivel, ha egyszer már megfizetted az árát, nem árt gondoskodni egy biztonsági másolatról. De elvileg bármennyi másolatot is készíthetsz róla, amíg csak nem kezdesz el kereskedni vele. Ha ajándékba adod egy ismerősödnek, akkor nem követsz el bűncselekményt, mivel nem pénzért adtad, csak kölcsön, hogy meghallgassa, megnézze a filmet stb. Tehát te jóhiszeműen jártál el, az már nem rád tartozik, ha valaki visszaélve a bizalmaddal, lemásolta magának. Az már legyen az ő gondja. De addig, amíg nem kezd vele kereskedni, neki sem származik baja belőle.

Pontosan ezért van olyan ellentmondásos megítélése a torrentnek. Valakik amellett foglalnak állást, hogy illegális, valakik pedig amellett, hogy teljesen legális. Az egész világ vitatkozik rajta, és tényleg nem lehet egyértelműen eldönteni. A feltöltöd egy fájlmegosztóra a fájlodat, azzal még elvileg nem követsz el jogsértést. Ha pedig valaki rátalál, és letölti az szintén nem. Ezért találták ki a fájlcserélőket, és ezért olyan népszerűek...

addam · http://nihil.hu 2008.05.01. 15:18:22

Én azért nyugodtabb vagyok, ha a felhasználói programjaim legálisak. Persze szent sem vagyok, szóval nem írom le, hogy nem hallottam még a torrentről, mert nagyon is :)

Meg általában ha a havi X ezres fizumból kijön, és tényleg számomra használható programról, élvezhető játékról van szó megveszem. De a magyar valóságban nem úgy indul a fizetés elosztása, hogy akkor ebből a 30-40 ezerből veszünk szoftvert, sajnos :)

A másik, amiért írtam, hogy inkább trial, mert munkába is használom gépet, ide meg azért jöhetnek ellenőrizni is akár, ennyit meg nem ér a hobby, hogy bebukjam miatta a melót :)

A zenés téma: én általában nem követem a stílusokat, ami tetszik meghallgatom, de általában egy egy albumról 1-2 szám, ezért viszont a 4-5 ezres albumot CD-n tuti nem rohanok megvenni, mert ez olyan, mint ha azért ülnék repülőre, hogy az ingyen sósmogyorót megkapjam :)

BonFire 2008.05.01. 19:07:44

Van benne valami ebbe a mogyoróba, de ez nem az ipar hibája. Az önköltségeket elmondtam, most hasonlítsd össze, hogy Amerikában is ennyi egy lemez, nekik viszont ez nem jelent akkora érvágást. No, erről ennyit. Ezt már nem folytatom tovább, mert akkor elkanyarodunk egy olyan irányba, ami nem vág túl szorosan a Photoshop témakörébe. Az olyan véleményeknek meg megvan a saját fóruma, azt itt nem szeretném ragozni. Szóval maradjunk a PS-nél inkább.

További jó alkotást mindenkinek!

n00b 2008.08.24. 18:11:55

A rétegstílus hozzáadásával kapcsolatban lenne egy kérdésem. Igyekszem egy érthető példát mondani rá... tehát, az egyik réteghez hozzáadok egy rétegstílust, legyen ez egy egyszerű vetett árnyék. Ez szép és jó egész addig mig egy fényforrás van a képen, de ha több (nap+tűz pl.) akkor az árnyékolás nem életszerü, mert kellene olyan résznek lennie ahol a nap miatt elvileg ott kellene lenni az árnyéknak, de mégsincs ott, hisz a tűz fénye ezt "kioltja".
Én ezt úgy oldom meg hogy másolom az eredeti réteget (rétegstílus nélkül) és kitakarom (maszkal) azt a területet ahol az árnyéknak nem szabad megjelennie. De gyanítom hogy feleslegesen bonyolitom túl a dologot (legalábbis remélem).
Tehát a kérdésem körités nélkül: rétegstílust lehet a réteg csak bizonyos területére alkalmazni vagy csak a maszkolásos módszer létezik (esetleg teljesen más a trükk)?

BonFire 2008.08.24. 18:35:42

Nem bonyolítod túl, sajnos a kérés már magában is bonyolult. Mivel az ilyen több fényforrásos izéket általában 3D-ben modellezik, ott nincsenek ilyen problémák. Ha ezt PS-sel akarjuk elérni, akkor csak eléggé kacifántos módon - mondjuk úgy, ahogy leírtad -, tudjuk végrehajtani.

A rétegstílus mindig az egész rétegre vonatkozik. Csak azok a részek esnek ki a szórásból, ami maszkkal ki van takarva. Másik módszer, hogy az árnyékot nem a rétegstílussal adjuk hozzá, hanem megfestjük a fényviszonyoknak megfelelően. Ehhez viszont grafikusi előképzettség, vagy esetleg egy kis jó érzék szükséges.

n00b 2008.08.24. 19:40:30

Sajnos ez utóbbival hadilábon állok, mentségemre legyen mondva, hogy nem akarok ezzel pénzt keresni, szóval nem leszek/vagyok kókler :-)
Reméltem, hogy van valami egyszerü trükk amit nem veszek észre, hogy csak bizonyos részre alkalmazza a hatást, de igy akkor marad a kitakarás.
Köszönöm a választ!
Ja, és hajrá cigarettamentes élet!

BonFire 2008.08.24. 20:02:10

Sajnos a rajztanuláshoz nekem sincs ihletettségem. Meg lehetne azt is tanulni, csak úgy vagyok vele, ha nem szívből jön, akkor beleunnék és félbehagynám. Márpedig kismillió dologba untam bele már. Az igaz, hogy így sok mindenre rálátásom van, úgymond "értek hozzá", de ez a tudás általában nem alapos.

Engem szinte sorscsapásként ver a csillagjegyemre jellemző "holnap, de legkésőbb a hétvégén megváltom a világot" szindróma. Nem tudom, más vízöntőknél hogy van, nálam ez a dolog fokozottan érvényesül. Ha valamilyen érdekes dologra rávetem magam, abba képes vagyok nagyon rövid idő alatt nagyon alaposan belemélyedni, hogy aztán igen rövid idő alatt ki is végezzem a témát. Általában, ha valami nem maradandó, a hibáira nagyon gyorsan rájövök és ad acta teszem a dolgot.

Rajztanulás már nem lesz, mert azt gyerekkorban kellett volna elkezdeni. Mondhat bárki bármit, hogy tanulni akárhány évesen lehet (én állandóan tanulok valamit), az ember befogadóképessége már nem olyan 33 évesen, mint 16 évesen. Főleg, ha ez az életkor egy olyan életmóddal párosul, amikor valaki a legutolsó 6-8 évét állandó tudatmódosító szerek hatása alatt töltötte. Én megjártam a poklok poklát, hidd el, kurvára szar érzés, amikor az ember kezd rájönni, hogy hülyül elfele. Amikor már józanul sem képes valaki fejben összeadni hetet meg ötöt, akkor már baj van. Vagy már csak a tőmondatokat képes megérteni. Hihetetlen!
süti beállítások módosítása