BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Házi stúdió – Új, belépő szintű USB audio interface a Steinbergtől

2014. december 12. 15:14 - BonFire


csm_ur12-micandguitars_01_18a974351f.jpgAki házi stúdiózásra adja a fejét, az hamar megismerkedik a Steinberg névvel. Ez az a cég, amely a VST szabványt kifejlesztette, és Cubase nevű digitális audió munkaállomása ma piacvezető standard, és gyakorlatilag minden stúdióban megtalálható. A szoftverek fejlesztése mellett a Steinberg néhány éve gőzerővel belevetette magát a különféle hardverek, vezérlőeszközök fejlesztésébe – nem kevés sikerrel.

Most a kis pénzű, de minőségre igényes felhasználói réteget célozták meg az új USB audio interfészükkel – lánykori néven: külső hangkártya –, amelyet 2015 januárjától lehet majd a boltokban megvásárolni. A kütyü neve UR12, és a korábbi UR22 kistestvére. Lássuk, mit kínál!

Az UR12 ultrakompakt és ultrakönnyű. Található rajta 1 db XLR bemenet analóg mikrofonnak, továbbá 1 db magas impedanciájú Hi-Z jack vonalbemenet, hátul pedig egy már szokásos sztereó RCA kimenet, amellyel az erősítőre köthetjük az eszközt. Mindkét bemenethez tartozik 1-1 potméter, amelyekkel a bemenő jel szintjét szabályozhatjuk, továbbá a potméterekhez tartozik 1-1 túlvezérlést jelző piros LED is, ezáltal elkerüljük a nem kívánt torzítást. Az XLR aljzatba hagyományos mikrofont csatlakoztathatunk, ami lehet dinamikus vagy kondenzátormikrofon, ez utóbbihoz a hátlapon találunk egy +48 V-os fantomtáp kapcsolót, tehát univerzálisan használható bármilyen mikrofonnal.

A Hi-Z vonalbemenetre pedig közvetlenül köthetünk gitárt vagy basszusgitárt. A magas impedanciájú bemenet gondoskodik a jel tisztaságáról.

Elöl található még egy fejhallgató kimenet, egy közvetlen, hardveres monitorozási kapcsoló, valamint a direkt és a szoftveres monitoring hangerejét szabályzó pontméter, amellyel a fejhallgató hangerejét az erősítőtől függetlenül szabályozhatjuk. A latency free monitorozással késés nélkül hallhatjuk az eszközön átmenő jelet.

csm_ur_front-s_02_2347fb879f.png

 Az előlap

A hátlapon találjuk az USB csatlakozókat. Igen, többes számban. A hagyományos USB-n kívül ugyanis lehetőség van egy 5 V-os micro USB tápegységről táplálni az eszközt, abban az esetben, ha esetleg nem asztali gépre kötnénk, hanem mondjuk iPad-re. A két USB között a Power Source (áramforrás) kapcsolóval válthatunk.

csm_ur12_rear_panel_-edit_02_31eff89a6b.png

A hátlap

Az eszköz akár 192 kHz-es mintavételezéssel, 24 bit mélységben készít felvételt, amellyel a legmodernebb digitális hangstúdiók kívánalmait is kielégíthetjük. Az UR12 kompaibilis a fő audiószerkesztő és -produkciós szoftverekkel, támogatva az ASIO, Core Audio vagy a WDM szabványokat. Az eszköz vásárlásakor egy speciális Cubase kiadást, a Cubase AI zenei produkciós szoftvert is megkapjuk egy csomagban. A Loopback funkció pedig lehetővé teszi az előadásunk élő streamelését az interneten, miközben a Cubase-ből (vagy más DAW-ból) jövő zenei kíséret hangját keverjük a bemenő jellel.

A készüléket várhatóan 119 eurós, baráti áron tervezik piacra dobni jövő év januárjától. További részletek a Stenberg weboldalán olvashatóak.

 

Frissítés 2015. június 17.: Az eszköz Magyarországon is kapható, például itt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr916977855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása