BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Vágómaszk

2008. május 09. 23:28 - BonFire

A Photshop maszkolási eljárásairól már több ízben beszéltem. A maszkolásnál mindig az az alapvető cél, hogy a kép bizonyos részeit eltüntessük. Néhány kivételes esettől eltekintve a rétegmaszk alapvetően megfelel a célra. Van azonban olyan munka is, ahol kimondottan az a cél, hogy a maszk tartalmát időről-időre változtatni tudjuk, úgy, hogy közben a kép többi része nem változik. Előnyös lehet például, ha egyszer elkészítünk egy szép keretet a képünknek, és máskor is ugyanúgy szeretnénk használni. Ilyenkor egy gyors művelettel megváltoztathatjuk a képkeretünk tartalmát. Erre a célra a Photoshop a Vágómaszkot kínálja.


A vágómaszk gyakorlatilag úgy működik, mint egy kulcslyuk, amin kukkolunk. A kulcslyuk a helyét nem változtatja, de a tartalmát annál inkább. A lyuk mögötti kép mérete jóval nagyobb, minthogy beleférne. Úgy kell elképzelni, mintha a papírra vágnánk egy tetszőleges formájú lyukat, ami mögött egy másik, nagyobb képet tologatunk. Ez abban az esetben is fontos lehet, ha a tartalmat már a hordozóban szeretnénk látni, de utólag van arra szükség, hogy pontosan beillesszük a képet a helyére. Sőt, a vágómaszkot is átmozgathatjuk a képtől függetlenül utólag, ha éppen az esett rossz helyre! Ilyenkor a már pontosan elhelyezett kép nem mozdul el.

Mindezekből a példákból már nyilvánvalóan mindenki számára kiderült, hogy a vágómaszk tulajdonképpen két rétegből áll. Az alapréteget nevezhetjük egyszerűen hordozónak vagy konténernek. A tartalmi réteg pedig maga a kép, amit belehelyeztünk. Szemléltessük a fenti példával!

1. Nyissunk meg egy képet, amin egy tévé van. Merek bízni mindenki találékonyságában, képet rengeteget találunk a weben. Vegyünk elő egyet.

2. Az első dolgunk az lesz, hogy a képernyő formájában egy kijelölést készítsünk. Ebből lesz ugyanis a vágómaszkunk formája. A kijelölést bármilyen eszközzel létrehozhatjuk, de talán nem kell mondanom, hogy ebben az esetben is a Pen a legmegfelelőbb erre a célra. Elég, ha a kép sarkaiba kattintunk egyet-egyet, majd a Path bezárása után az oldalvonalakra is rakunk néhány újabb rögzítőpontot. Utána ezeket a rögzítőpontokat a megfelelő helyre húzva már készen is van a tökéletes görbékből álló Pathunk.






















3. Jobb egérgombbal kattintsunk a képre, és válasszuk a Make Selectiont (kijelölés készítése).

4. Készítsünk új réteget, és töltsük ki a kijelölést feketével. Ha fekete van beállítva a palettánkon előtérszínnek akkor Alt+Backspace. Akinek kényelmesebb menüből, az válassza az Edit/Fill/Foreground colort-t (szerkesztés/kitöltés/előtérszín). De ugyanaz Shift+F5. Sőt, a Paint Bucket (festékesvödör) is megfelel a célra. Választani tehát van miből. Ezután megszüntethetjük a kijelölésünket (Ctrl+D).














 

 

Elkészült a tulajdonképpeni vágómaszkunk, hordozója. Habár ez így, ebben a formában még nem vágómaszk, csak egy újabb réteg.

5. Nyissunk meg egy tetszőleges képet. Lehet tájkép, háttérkép, az a lényeg, hogy lehetőleg jó nagy legyen, hogy még véletlenül se férjen bele a dokumentumunkba. Én a példában egy 448x471-es dokumentumhoz 1600x1200-as háttérképet használtam. Ez már elég nagy.

6. Fogjuk meg a háttérképet, és a Move Toollal (mozgató eszköz) egyszerűen húzzuk bele a dokumentumunkba. Ha véletlenül nem jó helyre esne, húzzuk a Layer palettán legfölülre a képet.















7. Most jön a meglepő rész. Zongoristákat is megszégyenítő ujjmozdulattal üssünk Ctrl+Alt+G-t! Ha valakinek nehéz lenne, nyomja nyugodtan két kézzel, vagy keresse ki a Layer menüből a Create Clipping Mask menüpontot. A harmadik variáció, hogy lenyomjuk az Alt billentyűt, majd a Layer2 és a Layer3közé húzva az egérkurzort megjelenik egy kis körökből álló ikon. Ekkor kattintsunk a két réteg határvonalára.


A CS2-ben ez az újítás nem tette éppen könnyebbé a kezelhetőséget. Addig ugyanis elég volt a Ctrl+G. De ez a gyorsbillentyű új szerepet kapott; a csoportosításé lett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a lépéssel gyakorlatilag bele is helyeztük a kép tartalmát az alatta lévő réteg körvonalaiba. Ahogy nagyon szemléletesen is láthatjuk, a hármas réteg jobbra ugrott a Layer palettánkon, és megjelent mellette, az alatta elhelyezkedő rétegre lefelé mutató nyíl, valamint a hordozóréteg neve is aláhúzott lett, így gyakorlatilag vágómaszkká változott. Ha ki akarjuk venni a képet a vágómaszkból, ahhoz csak ugyanezt a gyorsbillentyű-kombinációt kell ismét leütnünk.

Ezzel gyakorlatilag el is készültünk a vágómaszkunkkal. Ki lehet próbálni, hogy a maszkban lévő képet hogyan tudjuk mozgatni, vagy akár átméretezni is, de bármit is csinálunk vele, mindig ugyanabban a keretben fog megjelenni. Ha a vágómaszkot helyezzük arrébb, akkor csak az fog elmozdulni, a tartalom nem. Ahhoz, hogy egyszerre mozgathassuk őket, a Layer palettán Shifttel mindkét réteget ki kell jelölni.

E kép esetében szükségünk lehet még egy kis fényezésre. Amint a nyitóképen is láthattuk, a tévék képernyője általában csillog, mert üvegből van (néhány eset kivételével). Már csak annyi a dolgunk, hogy a tévé eredeti tükröződéseit is rátegyük, mert így nagyon műanyag.

8. Válasszuk ki az eredeti Background réteget, és Ctrl+J-vel duplázzuk meg. Ezután húzzuk a réteget legfölülre a Layer palettánkon.

9. A rétegen készítsünk egy új kijelölést a Pennel, de ezúttal a képernyő teljes felületét jelöljük ki, saroktól sarokig, majd adjunk hozzá egy rétegmaszkot. Így a képernyőn kívül eső területek eltűnnek.

10. Már csak annyi a dolgunk, hogy a réteg keverési módját Lightenre (világosítás) változtassuk.















Most már tényleg olyan hatást kelt, mintha világítana a doboz (nem úgy mint a Pirx kapitány kalandjaiban ;) főleg ha a vágómaszkhoz még egy leheletnyi finom kis Outer Glowt (külső glória/ragyogás) is adunk.

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr74462066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirtyRed 2008.05.12. 11:51:30

A leirás szép, követhető, egyetlen dolog hiányzik belőle, az pedig a perspektiva javitása. Ugyanis a tévé oldalról van fényképezve, ezért a képnek is kell egy ilyen hatást adni. Ennél a tájképnél nem fontos, de például személyek esetében elkerülhetetlen lenne.

BonFire 2008.05.12. 14:49:53

Igen, ezt tudom, direkt ezért is használtam a bemutatóhoz tájképet. Ezen ugyanis nem számít a perspektíva. Itt csak a maszkot magát szerettem volna demonstrálni. Ha direkt beleszőttem volna még a Free Transform ismertetését is, az elvezette volna a főtémáról a figyelmet. Szerintem a Free Transformnak is van annyi funkciója, hogy akár egy teljes fejezetet megérdemelne. Többek között ezért is hagytam ki belőle. De örülök neki, hogy szemfüles vagy, és észrevetted. Hidd el, sokaknak ez fel sem tűnne, pedig hát tényleg nem mellőzendő dolog. Főleg, ha ténylegesen figyelembevesszük a tévéképernyő domborúságát is, akkor már nem elég egy sima perspektíva igazítás. Egy kicsit párnásítani (Pinch)is kell a képet!...

adash 2008.05.13. 00:10:31

Hali! Nagyon tetszik a tutorial... és egyúttal megragadnám az alkalmat hogy köszönetet mondjak az oldalon található leírásokért.
Sok hasznos dolgot tanultam már innen :) Köszi!

Igazából lenne egy nagy kérésem:D
Ölni tudnék egy olyan tutorialért amiben bemutatnád hogy hogyan lehet mozgatni (effektezni) az alsó réteget.. mint ahogy az a legelső bemutató képen is látható .

BonFire 2008.05.13. 01:39:32

A mozgó tartalomra gondolsz? Az csak egy sima animált gif. Ebből van tutorial az oldalon. Azért csináltam kezdőképnek animációt, hogy felhívja a figyelmet a témára. Itt ugyanis direkt az a lényeg, hogy a vágómaszkban a tartalom mozgatható.

De nem kell ehhez tutorial. Ha megcsináltad a képet, a maszkban tudod mozgatni a tartalmat. Előveszed az Animáció palettát, a képkockát megduplázod az alul lévő ikonnal. Aztán a kurzorvezérlő billentyűkkel egy kicsit arrébb teszed a réteget. Utána megint duplázol, és megint mozgatsz. Ennyi az egész. Egy kattintás a képkocka duplázására (Duplicate Frame), meg két gombnyomás a kurzorvezérlőkön. Próbáld ki! ;)

Ja, ha CS2-nél régebbi verziód van, akkor át kell hogy vidd a képet, az Image Ready-be, ugyanis ez a gif animátor. A CS2be már bele van integrálva az animáció.

Itt a tutorial az animált gifről.
bonfire.blog.hu/2008/03/09/animalt_gif_keszitese

adash 2008.05.13. 18:33:28

Ennyi az egész? :D sikerült:D köcce

BonFire 2008.05.14. 02:22:15

Nincs mit! Habár mostanában nem tudom hogy leszek, mert megint kezdek betegeskedni. Csak nehogy újra kórház legyen belőle, mert attól már herótom van! Ha sok pénzem lenne, vennék már egy notebookot, meg egy hordozható modemet hozzá, hogy ott is dolgozhassak online! Internetezni, meg Photoshoppingolni ágyban fekve is lehet, míg csöpög az infúzió. Ott úgyse lehet mást csinálni. (még aludni sem a többiektől)

De reméljük a legjobbakat!...

Tankcsapas 2008.05.14. 08:09:49

Reméljük, hogy nem kerülsz kórházba, mert akkor ki alkotna nekünk újabb tutorokat? :)
A csoporttársaimnak is megmutattam az oldaladat és nekik is nagyon bejött. Szóval csak nyugodtan "gyárts" tovább és örvendeztesd a nagyközönséget. Úgy látszik van igény rá.

További szép napot. Neked pedig jobbulást!

Üdv: Tankcsapas.

BonFire 2008.05.14. 17:07:06

Köszi szépen! Lehet, hogy néha csak rám férne egy kis pihi. Most aludtam majdnem egyhuzamban 16 órát, és most jobban vagyok. Tudod napi átlag 12-16 órát töltök a gép előtt, és ez többnyire munka. Azt mondják, ne hajszoljam túl magam! Hát nem is tenném, de ha egyszer imádom csinálni, a tévébe meg úgysincs soha semmi ;)

ercsi · http://grafirka.blog.hu 2008.05.16. 11:12:03

Köszi ezt a jó kis tutort és persze a többit is, sokat segít. Valahogy a maszkokkal sosincs időm rendesen foglalkozni, úgyhogy ez külön jól jött. (A legjobban Pirx kapitány tetszett.:))

BonFire 2008.05.16. 11:41:25

Pedig, ha végig követed az oldalt, hamarosan rájössz, hogy a maszkolást, mint technikát elengedhetetlen fontosnak tartom. Ez nem is véletlen, hiszen szinte minden példában törekszem arra, hogy ahol csak lehet, ne töröljünk ki a képből fizikailag semmit, minden pixel megmaradjon, hogy később is tudjuk azokat használni.

Ugyanígy vagyok a színezésekkel. Ha lehet, minden esetben ajánlom a rétegtulajdonságok manipulációját. Blending Options. Ezeket a ríltájm effekteket azért szeretem, mert rugalmasak, tehát utólag is módisíthatóak, és később, ha meggondoljuk magunkat, nem kell az egész képet elölről kezdeni, elég csak néhány beállítást megváltoztatni kedvünk szerint.

Amúgy ajánlom figyelmedbe a Pirx kapitány novelláit Stanislaw Lem lengyel író tollából. Ezek a művek a sciene-fiction ősanyagai, és nagyon jó kis történetek. Sokkal jobbak annál, mint amilyen színvonalon a Magyar Királyi Televízió annak idején meg tudta valósítani őket.

Ha pedig valaki az abszurd humorral fűszerezett sci-fit is kedveli, annak ajánlom Lem Kiberiáda című művét, ami a robotok világában játszódik. Rendkívül szellemes novellák ezek is, és nagyon jól lehet szórakozni rajtuk. Habár ezeket a kiadványokhoz többnyire már csak antikváriumokban lehet hozzájutni, de egy-egy régebbi könyvtárban is fel lehet őket hajtani. Nagyon szórakoztató kis mesék ezek felnőttek számára :)

Ha pedig valaki alapból nem szeret olvasni, az is talán kedvet kap hozzá, mivel egy-egy történet rövid, és szórakoztató.

ercsi · http://grafirka.blog.hu 2008.05.16. 12:05:22

Mondhatom, hogy MINDENRE kiterjedő választ adtál. Most már értem miért nincs időd aludni.:)
Persze, én is maszkot használok ha "radírozok", de más nem jut eszembe hirtelen amire még használom. Mindig sietnem kell és a legjobb tudásom szerint oldom meg a dolgokat, de az az érzésem hogy messze nem használom ki a program adta lehetőségeket. Erre jók ezek az oldalak, mint a tied is.:)

◄ViZion 2008.06.11. 09:36:56

WoW...
Lem, Asimov, F. Herbert... én is ezeket olvasom baker.
ja, mellesleg ez amit írtál tök könnyű-mostmár...
Miért nem tudtam ezt? Köszönöm!
További hasonló jókat írj, köszi előre is.

Szabo 2008.06.17. 20:24:08

Udv! Elore is bocsi hogy nem irok ekezetet de szokom az angol billentyuzetet mert megyek kulfoldre programozonak. Na mindegy ez most lenyegtelen...most latom eloszor az oldalad de ehhez nem tudok hozzaszolni! Egyszeruen zsenialis es gratulalok! Tovabbi sikereket es jo munkat kivanok!

Udvozlettel, Szabo Bence

BonFire 2008.06.17. 20:47:55

Köszönöm a dicséretet! Az ékezeteken nem akadok fenn, a környező országok magyarjai is általában angol billenyűzetet használnak. Én is sok sikert kívánok a külföldi karrieredhez!

Szabo · http://www.picturepush.com/public/840999 2008.06.18. 17:27:15

Udv!
Egy olyan kerdessel fordulnek hozzad hogy nem szallhatnek-e be a blog fejlesztesebe??? Mert eleg jol ertek en is a Photoshophoz es tudok kesziteni sok tutort! Azert irtam ide mert nemtom milyen gyakran nezed az e-maileid! Mellekelek egy kepet is az URL reszben! (a kepen en vagyok bicoval es azt retusaltam!) ha igenyt tartasz a segitsegemre kerlek irj ugyanide!:) Egyebkent naggyabol barmit kepes vagyok megcsinalni mert feltalalom magam...csak nem mindig van ichlet:D

Kosszi, Szabo Bence

BonFire 2008.06.18. 17:54:54

Helló! A mailjeimet mindig szemmel tartom folyamatosan, amikor a gép előtt vagyok. Általában kora délutántól hajnalig vagyok aktív, hajnal 4-től délig alszom, úgyhogy kábé 13 h körül már be vagyok kapcsolva. A Google eszköztáramon a mail ikonon rögtön láthatom, amikor új érkezik. Praktikus dolog, mivel nemcsak innen, hanem más oldalakról is érkeznek értesítések.

A kérésed megfontolandó. Esetleg küldhetnél referenciamunkákat, hogy szemügyre vehessem, hogyan is áll a helyzet. Ezt nem értettem: "Mellekelek egy kepet is az URL reszben!" Ha a kép fel van téve bármilyen megosztóra, bátran belinkelheted ide direktben. Csak a címsorból Ctr+C-Ctrl+V-vel ide az ablakba beillesztheted.

A többit megbeszéljük személyesen mailben, nem szokásom magánjellegű dolgokat kiteregetni, nem biztos, hogy mindenkire tartozik. Még ma menni fog a mail.

kalu47 2008.08.30. 08:34:16

Elolvastam a a Photoshop elements 4.0 és a Photoshop CS Tanfolyam a könyvben c. könyvekben a vágómaszkról írottakat. Egyiket sem értettem meg, főleg a fogalom tartalmát, a vágómaszk jelentését nem. (Lehet persze, hogy bennem van a hiba.) Amit Te írtál, azt viszont egyből megértettem és alkalmazni is fogom tudni a példádtól függetlenül. Szóval köszönöm.
Volna egy kérdésem is. Ps CS3 Extendedet használok. Ha ezen a programon belül szöveget írok, a billentyűzetkiosztásom megváltozik, például nem tudok magyar ékezetes betűket írni. Van rá megoldás?

BonFire 2008.08.30. 15:48:57

Igen, mert Magyarországon még mindig az a módi, hogy a tudás, csak a beavatottaké lehessen, és ha meg is osszuk valami földi halandóval, azt lehetőleg úgy tesszük, nehogy egy büdös szót is megértsen belőle az egyszerű ember. Erre a CS3 magyar nyelvű hivatalos helpje az élő bizonyíték. Még én sem értem, mit karattyol, még azokat a dolgokat sem, amit egyébként ismerek és használok is. Ebből aztán nem fog tanulni senki:

help.adobe.com/hu_HU/Photoshop/10.0/help.html

Én is az Extendedet használom. Ilyen problémám még nem volt, van viszont olyan, hogy mivel egyéb műveletekre rengeteg gyorsbillentyűt használunk, előfordul, hogy a nyelvi eszköztár átáll angolra. Ezért nálam ez ki van téve a tálcára, és egy pillantást rávetve meg tudom állapítani, hogy jelenleg melyik az aktív, és vissza lehet könnyen kapcsolni. De olyan még nem volt, hogy ékezetes betűket ne tudtam volna írni. De a Vezérlőpulton a Területi és nyelvi beállításokban a Speciális fülön be lehet állítani a nem Unicode kompatibilis programnak megfelelő nyelvet. Itt ki kell pipálni a 1250 (ANSI - Közép-Európai) jelölőnégyzetet, aztán újraindítani a rendszert. Így már szerintem működnie kell.

kalu47 2008.08.31. 05:59:01

Kösz szépen a választ. Az ékezetes betűk problémája akkor fordult elő, amikor az PS CS tanfolyam a könyvben egyik fájlmellékletén, szöveggel ellátott képén végeztem az előírt feladatot. A hiba ott jelentkezett és nem ellenőriztem, hogy más fájlon is jelentkezik-e. Most megpróbáltam saját fájlon szöveget írni és hiba nélkül sikerült. Elővettem azt a fájlt, amin a hiba jelentkezett és most ott sem fordult elő. Nem tudom mi történt korábban. Még egyszer köszönöm a választ.

BonFire 2008.08.31. 14:56:54

Nincs mit, és örülök, hogy megoldódott.

Mágus 2008.10.18. 13:02:56

Tűzszem.

Szia!

Nos, a feladatom, hogy egy adott arckép szemének helyére lángokat, lobogó tüzet illesszek. Az itteni cikkek alapján próbálkozom. Csak azért írok, hogy ha lenne valami hozzáfűznivalód, vagy valami, amire különösen figyeljek, azt légyszíves írd már meg! Gondolom van valamilyen ív, kör alakú kijelölő lehetőség is.

BonFire 2008.10.18. 16:17:42

Hát őszintén szólva, ha az egész szemet ki kell jelölni (szilvamag alakban), akkor én a Pent szoktam ilyen célra használni. Ha csak az íriszt, vagyis a szivárványhártyát, ami kerek (elvileg), akkor használható az ellipszis kijelölő is. Zárójelben írtam, hogy "elvileg", és legtöbb esetben tényleg nem szabályos kör. Tehát itt is jobban lehet dolgozni, az ellipszis vektor eszközzel, amit aztán lehet módosítani. Ha nagyon precíz munkát akarsz.

Nem tudom - amúgy -, mennyire kell belehelyezni a lángokat. Értem ezalatt azt, hogy például a lobogó láng teteje akár ki is "loboghatna" a szemből. Ezt maszkkal kell megoldani. Egyébként mindenféleképpen a maszkot ajánlom a munka során. Így ha nem sikerül valami tökéletesen, a maszkon mindig lehet változtatni.

Mágus 2008.10.19. 11:23:09

Szia!

Lassan készen vagyok, már kezd szép lenni. Csak annyi, hogy amikor zárom a vanishing pointot, akkor a belliesztett képt széle, ahol ugye nem vízszintes, vagy függőleges, ott olyan recés, mint a fűrész éle. Ezzel próbálkoznék, valahogy szép egyenessé varázsolni.
Nem lenne valami jó ötleted?

Előre is köszönöm!

BonFire 2008.10.20. 00:46:21

Néztem én is a képet, amit küldtél, és nálam is ugyanolyan idétlenül jelenítette meg, mintha nem lenne Anti-alias. Holott ez alapból be van kapcsolva, azt hiszem, egyedül a ceruzánál nincs. Rettentő cakkos, azt hiszem, az eredeti kép olyan csúnya. Nem tudom, mennyire érné meg a rászánt időt, ki kéne azokat a részeket jelölni szépen, másolni, egy kis blurrel összemosni, az eredeti réteggel kevergetni, meg ezer ilyen apróság, amit inkább a retusálásnál használunk. Vagy keresni egy másik tévés képet.

◄ViZion 2008.10.29. 11:36:45

Hi, most visszaolvastam ide.
Mágus amit leírtál lehet a kis méretű, vagy alacsony felbontású kép miatt is. Érdemes 300 dpi-s felületre hajítani a már előkészített képeket(köbevágott, contrast/fény beállítva, kis retus esetleg. persze még alakulnak később is a képek), és azon elvégezni a végső munkákat.

bedoboember 2009.01.28. 12:37:04

Halihó!
A nyelvi probléma azért lehet, mert ha több nyelvi beállításod van win alatt, akkor az Alt+Shift-tel tudsz váltani közöttük. És ez ugye nem nehéz a sok bill. kombináció között :)

BonFire 2009.01.28. 15:58:17

@bedoboember: Pontosan, mivel a Photoshopban elég gyakran használjuk az Alt+Shift kombót. Mondjuk egy I-vel kiegészítve, ami az invertálás művelete.

Viszont a nyelvi átváltás funkciót könnyedén ki lehet iktatni a Nyelvi eszköztár->Beállítások->Billentyűzetbeállítások menüpontban.

Brajen 2011.03.27. 11:39:17

Ez a tutorial tök jó, csak érdekelne, hogy az animációt azt hogy csináltad? Mert nem találtam semmi hasonló tutorialt se itt, se máshol.

BonFire 2011.03.27. 12:12:48

@Brajen: Pedig anno még a CS2 idejében írtam róla: bonfire.blog.hu/2008/03/09/animalt_gif_keszitese

Csak akkor még a Photoshopban nem volt animáció, hanem egy külső programmal, az Image Readyvel lehetett animálni. A CS3-ba viszont már beleintegrálták ezt a funkciót.

Az animáció úgy készült, hogy a leírás szerint egy jó nagy képet beraktam a vágómaszkba, majd lemásoltam a képkockát és arrébb tettem. Ezt is lemásoltam és ismét arrébb mozgattam. És így tovább, amíg türelmem volt. Az elsötétedést meg az Opacityvel lehet megoldani. Kockáról-kockára.

Brajen 2011.03.27. 12:26:57

@BonFire: Ohh tényleg, pedig én azt hittem valami más módszerrel oldottad meg. Nem hittem volna hogy van türelmed az ilyenekhez:D Köszi a segítséget.

Brajen 2011.03.27. 12:34:08

Hát nem tudom te hogy oldottad meg olyan folyamatosan, nekem mindig szaggat, mert amikor arrébbrakom, akkor ugrik egyet a kép oldalra, és nem engedi közelebb rakni, csak egy bizonyos távolságra az előzőtől. Ezt ki lehetne valahogy küszöbölni? Ja és még arra lennék kíváncsi, hogy neked ez mennyi képkocka volt?:D

BonFire 2011.03.27. 12:38:10

@Brajen: A View menüben kapcsold ki a Snap funkciót. Ez a felelős azért, hogy az objektumok mágnesként vonzódjanak egymáshoz, a doku széleihez, a rácshoz vagy a segédvonalakhoz. Egyébként a kurzormozgató nyilakkal is lehet szépen pozicionálni.

De azt már meg nem mondom neked, hogy hány képkocka volt, mert nem tartottam meg az eredeti fájlt. Sok volt, az biztos. Ha lemented innen, majd beimportálod Photoshopba, akár meg is számolhatod.

Brajen 2011.03.27. 12:49:26

Oh, köszönöm, hála neked már jobb vagyok oszt.társamnál, csak kezdenek fogyni a tutorialok amit tanulhatok, bár ez a maszkolás érdekes dolog, és látványos dolgokat lehet elérni vele:D Már csak egy probléma maradt. Amikor megnyitok egy gif fájlt, sokkal lassabban játssza le, mint általában. Próbáltam már hogy kisebbre veszem a köztük lévő időt, de úgy se jó. Mi lehet ennek az oka? Ja és bocs a sok kérdésért(már ha zavar:D).

Brajen 2011.03.27. 13:09:18

Na kész az animáció, csak az a baj, hogy még így is szaggatott, ilyen kicsi mozgatásnál is, és nem olyan folyamatos mint neked.:/

Brajen 2011.03.27. 14:03:42

Na most lett elegem az egészből... Megcsináltam nagynehezen a 240 képkockából álló animációt, el akartam menteni, erre "Photoshop működése leállt". Mondom rohaggyámeg. Ma már nem photoshoppolok úgy fölidegesített. Örülhet hogy nem töröltem le egyből...:@

BonFire 2011.03.27. 23:28:26

@Brajen: Photoshopban előnézetben természetesen sokkal lassbban játssza le, hiszen az össze információt a memóriába kell betöltenie és onnét kiolvasni, az meg nem fénysebesség. Hiszen még a programot is üzemeltetni kell. Az a pár kocka, ami kifér a képernyőre, az még rendesen fut, utána szokott belassulni. De erre rá kell számolni, és ki lehet tapasztalni mennyi az ideális időbeállítás. Attól a kész gif szépen gyorsan fog futni.

Egy 240 kockából álló animáció bizony erőforrás-igényes. Ahány kocka, annyi réteg. Ilyenkor a legcombosabb konfigon is összeomolhat a program. Ha komlyabb animáció kell, akkor nincs mese, meg kell tanulni a Flasht. Azzal lehet igazán profi dolgokat csinálni, bár én nem értek hozzá. A gif az kicsi méretű, pár képkockás animációra való általában. Pl egy ilyet érdemes megcsinálni Ps-ben: lh6.ggpht.com/_GMOy6F6pgIE/TIPDUrY0UrI/AAAAAAAAA8Y/cQzz_kIu3Y0/Let%C3%B6lt%C3%A9s-gomb.gif

Ennél bonyolultabbakat már nem érdemes, mert nagyobb lesz a fájl mérete, mint ha videót csináltál volna.

Brajen 2011.03.28. 15:27:51

@BonFire: Hát az a gif kb 300 kockából állt és olyan 10 mega volt, szóval gondoltam, hogy lassan fog tölteni, pedig olyan jól megcsináltam, kár érte:( Na de azóta csináltam egy másikat, a maga 80 kockájával, kicsit rövid, de ez van, és még így is 5 mega. Viszont arra lennék kíváncsi, hogy te például hol tanultad ezeket a "profi" dolgokat, mert én már kezdek kifogyni a tutorialból, pedig haladnom kellene, meg akarok is:/ Ja amúgy kösz a tippet, hozzá is kezdek megcsinálni, igaz semmi értelme, de legalább gyakorlok.(bocs a hosszú szövegért, csak szófosásom van:))

BonFire 2011.03.28. 18:06:00

@Brajen: Hát én először végigcsináltam az ÖSSZES tutorialt, amit a tutorial.hun találtam. Abból már elég jól meg lehet alapozni az embernek a tudását. Utána külföldi oldalakat kerestem, és bár akkoriban még igencsak hadilábon álltam az angollal, az egyszerű szövegeket hamar megértettem: "Open a new file and fill with color #ABC123". Az ajánlott oldalak oldaldobozban találsz egy pár magyar és külföldi oldalt, ahol tonnaszámra vannak tutorialok. No, és persze később, ahogy az angolom fejlődött, jött a YouTube és a videotutorialok nézegetése. Ez még jobb, mert bár nem értettem a szöveget, láttam, hogy mit csinál, és szerencsés esetben le is tudtam utánozni.

Nem szerencsés esetben nem boldogultam egy-egy külföldi tutoriallal, na ilyenkor jön ki, hogy kiben mennyi a kitartás, és a lelkesedés. Én képes vagyok egy problémán rengeteget ülni, mert csak azért is meg akarom oldani, és addig úgysem hagy nyugtot, míg ki nem találom, hogy kell megcsinálni. Aztán lehet, hogy a végeredményhez teljesen más úton jutottam el, mint a tutorialban, de eljutottam. Így már megtanultam a tanultak és a tudásom birtokában kombinálni, és más utakat keresni egy-egy problémára. Azért jó a Ps, mert egyféle dolgot sokféleképpen is meg lehet oldani. Csak egy szimpla példát mondok: egy réteget színnel kitölteni legalább ötféleképpen lehet és a végeredmény minden esetben azonos lesz.

Hát így valahogy.

A több száz képkockás animált gifeket meg felejtsd el! Nem arra való. 10-20 kocka, és kicsi rajzvászon. Akkor kicsi marad a fájlméret is. De egy 5 MB-os animált gif nagyon meg tudja lassítani egy oldal betöltődését. Erre mondtam, hogy bizonyos méreten felül már a videó sokkal kisebb bír lenni.

Brajen 2011.03.28. 19:41:47

@BonFire: Tudom, igazából nem weboldalra szántam, hanem csak úgy, ezért nem számított a méret, nyilván ha ki akarom rak(at)ni egy oldalra, akkor először is nem ilyet csinálok mert ennek értelme az nincs, másrészt pedig minél kisebb méretet hoztam volna ki belőle viszonylag elfogadható minőség mellett. Viszont lenne még egy kérdésem, amire remélem választ kapok Tőled. Tehát: A haj színének megváltoztatása. Létezik olyan eszköz, amivel könnyen ki lehet jelölni a hajat, vagy a Pennel csináljam? Csak mert az eléggé (nagyon) macerás lenne. Ja és ha eddig nem tettem volna meg, gratulálni szeretnék a blogodhoz, meg meg szeretném köszönni minden "rajongód" nevében, hogy segítessz minket:)

BonFire 2011.03.28. 20:26:09

@Brajen: A haj színének megváltoztatására kábé egymillió tutorialt találsz a weben, magyarul és angolul egyaránt. Például ezt: www.tutorial.hu/hajszin-retusalasa/

A lényeg a kijelölés. Minden esetben ez képfüggő. A pen egyáltalán nem alkalmas ilyenre. A Pen íves és egyenes dolgok kijelölésére a legjobb. Haj esetében más eszközöket kell igénybe venni. Ha megvan a kijelölés, a többi már gyerekjáték.

tavirat2 2011.03.29. 12:00:57

nekem csak 19képkockás az animációm, az sem ment könnyen, és 3 sec lett azt ideje.
Már leszedtem a youtube-ról az összes Bonfire Camtasia Studio 7 leckét, de egyelőre nem látszik könnyű feladatnak, hisz alapból nem vagyok műszaki ember.
Tegnap egy kollégám fölvetette, próbáltam-e már az adobe premiere-t?
Milyen?

BonFire 2011.03.29. 17:23:20

@tavirat2: Attól függ, hogy mit akarsz vele csinálni. Ha egy képernyővideót felvenni, hogy megmutass valamit, arra a Camtasia több mint elég. A kedves kollégádat világosítsd fel arról, hogy az Adobe Premiere nem kimondottan képernyővideó-készítő, hanem professzionális videoszerkesztő, amivel egy komplett mozit is meg lehet szerkeszteni, ha az embernek az az óhaja. Nem is tudom, hogy képes-e képernyőről felvenni, de ha igen, akkor is tök fölösleges feltenni, mert:

ad 1) böhöm nagy méretű
ad 2) a kezelése az összetettségéből kifolyólag nem egyszerű
ad 3) minek ágyúval lőni verébre?

Ha a legpuritánabb ingyenes képernyővideó készítő programra vágysz, akkor fel kell tenni az NCH video recordert, ami tud felvenni:

• webkameráról
• külső eszközről, videokameráról
• képernyőről
• online streamről

Ismeri a leggyakoribb fájlformátumokat, avi, mpg, mpeg, mp4, mp3, aac, wav – ha már a hang és videotömörítésnél tartunk. Itt a link:

www.nchsoftware.com/capture/index.html – alul a Lite verziót kell letölteni, az az ingyenes. A fizetős sem tud sokkal többet. Sőt, szvsz semmit.

Ha aztán ezt a képernyővideót szerkeszteni is akarod (vágni), akkor ugyanannak a cégnek a Video Pad Editorját is felrakod, link itt: www.nchsoftware.com/videopad/index.html

ami két hétig ingyenes, de utána sem kell megvásárolni, egyszerűen csak átvált a butább verzióra, de az alapvető szerkesztési műveleteket azzal is el lehet végezni. Oszt csók.

Az Adobe Premiere igen drága célszoftver profiknak. A képernyővideóhoz bőven elég a Camtasia. Higgy nekem, már kipróbáltam jó párat.

tavirat2 2011.03.29. 21:06:19

Hiszek. nagyon is. Az affter effekttel hol tartasz?

BonFire 2011.03.29. 21:25:43

@tavirat2: Azzal az alapokat már leküzdöttem. Van a videosmarton valaki, aki nagyon ért hozzá, és onnan szoktam tanulni, mert bár a YouTube is tömve van tutorialokkal, többé-kevésbé mindenki ugyanazt a három effektet mutogatja (fénykard, fénygömb, villám, 3d felirat), míg ez a srác tematikusan megy végig a program használatán és igyekszik mindenre kitérni.

De amíg nem tölt fel új videót, addig várnom kell.

Meg persze nem nagyon tudok vele olyan nagy dolgokat alkotni, mert az alaplapi integrált videokártyám hamar elvérzik. Majd kódulok valakitől egy kidobásra ítélt használt kártyát, amit nem tud eladni, mert pénzt nem adok érte. Ahhoz én fösvény vagyok. Hangszerbe, hangrendszerbe mindent, a video az utolsó nálam.
süti beállítások módosítása