BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Boldogok a pikulázó szomszédok... (szomszédai)

2009. december 19. 22:29 - BonFire

Már hallgatom egy ideje, hogy az alattunk lakó szomszéd nyolc éves kislánya pikulázni tanul. Nincs ebben semmi rossz, ha valaki, hát én tudom értékelni a zenei műveltséget. Ahogy írom a posztot, most is éppen fújja, éjjel fél tizenegykor, és ha jól hallom, az anyukája valamin klimpírozik hozzá. Talán valami olcsó szintijük lehet, mert az 53 m2-es lakásba nem igazán fér be egy pianínó sem.

Egy szó, mint száz, én nem hagynám, hogy egy nyolc éves gyerek éjjel fél tizenegykor fújja, több okból sem.

Ad1.: Egy nyolcéves gyereknek ilyentájban már rég az ágyban lenne a helye. Én az ő korában ilyenkor már rég aludtam. "Bezzeg a mi időnkben...!"

Ad2.: Társasházban lakunk, és nem a pusztán, ahogy azt emlegetni szoktam néha a szomszédoknak. Ahogy a klasszikus Fater-féle nagyszidásban hallható, "ha hupákolni akartok, akkor menjetek ki a pusztára, a büdös p*csába, oszt ott hupákolhattok...!" Tekintettel kellene lenni a többi lakóra is, akiket lehet, hogy ilyenkor már zavar a "zaj". Azért tettem idézőjelbe, mert egyelőre még a legjobb indulattal sem tudom zenének aposztrofálni a produkciót. Még jó, hogy furulyát választottak hangszernek, nem mondjuk pozánt, vagy valami hasonló rezet.

De végre, ma már új dalt tanult a kiscsaj, mert egy álló hónapig a Kis kece lányomat fújta, és már kezdett nagyon fárasztóvá válni, akármilyen szép dal is.

Én is pengetek még ilyenkor, sőt, éjjel is - éppen a múltkoriban találtam rá egy jazz akkordtáblázata, és éppen néhány szűkített szeptimakkorddal gyötröm az ujjaimat, én azonban felnőtt vagyok, több, mint 4× annyi idős, mint a kislány. Amellett a gitár nem hallatszik úgy át a falon, mint a pikula.

Szóval szép dolog a zenei műveltség, csak egy ekkora gyereknek ilyenkor már nem kellene gyakorolni, még akkor sem, ha ő szeretné. De simán kinézem a "jó édes" anyjából, hogy ő kényszeríti, mert nem sok fíling van a játékában.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr161609951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2009.12.22. 11:58:20

lol.

Ezért jó tó mellett lakni, ott csak 3 oldalról van szomszéd...

Megjegyzem tanyán lakom, a városközponttól alig 4 Km, de az ipari övezet miatt erre hamar véget ér a városka... és utána a végtelen puszta, erdők nyuszik, stb.

Erdő az egyik oldalon, főút a másikon, és az udvar 1 hektár... szomszéd 1 van, aranyos, mások messzebb, kb. 300 méternyire.
Ideális, bár a főút néha zavaróan hangos a forgalom miatt. A szél viszont az erdő felől fúj, mindíg tiszta, friss levegővel ellátva :)

BonFire 2009.12.22. 19:19:44

@◄ViZion: Ez jó lehet, habár itt már egy autó elkél, ha 4 km a városközpont. Én kisvárosban lakom, viszont lakótelepen betonkockában, úgyhogy semmiben nem különbözik a nagyvárostól e tekintetben.

De már volt időm hozzászokni. 31 éve lakok ugyanott. :) Elképzelni sem tudnám az életet kertes házban, kutyákkal, hólapátolással, meg ami ezzel jár. Túlságosan urbánus vagyok. :)

◄ViZion 2009.12.23. 13:24:19

Hehe... kekszenneveltpanelgettólakó :)

Mi is éltünk a városközpontban, panelban... sok hülye, és pár rendes szomszéddal körbevéve...
Ehhh...

Hólapátolááás? Minek? Itt nincs gyalogos forgalom, autónak nem tétel ennyi hó, épp csak az ajtó előtt eldobom... A panelban több parkolót eltakarítottunk a szomszéddal (összesen 3 autónak, de eldobtunk vagy 8 helyet...) mi mégis mindig hóban parkoltunk. köszi.

Kutya, cicák, madarak... csend és nyugalom. A mobilnettel járó rossz pinget kellett megszokni, ez FPSnél nem szerencsés, de túlélem.

Autónk volt mindig, mivel a mi kisvárosunk nagyon kis város (ahogy a neve is mutatja: KISkőrös), az alföld közepén, minden nagyobb város 30-60 Km, tömegközlekedés kb. 0, tehát ha nincs autó, akkor be vagy zárva, akárhol laksz.

Teszkóbót a város szélén, akkor is autóval jártunk, amikor központban laktunk... viszont ez sokkal költségesebb, mint a BP-i tömegközlekedés.

Igaz, h bérlet, meg minden, de egy autó fenntartása korántsem csak a tankolást jelenti...
Összességében jóval drágább, ez kicsit probléma, vmi olcsó kis dízel gép kellene, és akkor már nem jelent semmit ez a távolság.

Mellesleg egy jó erősítő és torzító beszerzése megoldja a problémád...

Panelban egyszer bezörögtek, felháborodva -majdnem anyázva- közölték, h ez közösség, meg a magatartás, emberi viselkedés, etc... és halkítsam le a zenét. Mire -hasonló kioktató, kvázianyázósokoskodó stílusban- felszólítottam őket a fentebb lakók meglátogatására, mivel én is csak "élveztem" a zenét, de nem én prezentáltam...

Biztos Neked is van pár hasonló sztorid, én is tudnék mesélni parkolókról, lépcsőház takarításról (leb¤sztak, mert felmostam, ezért pedig másnak fizetnek... muhaha, de ha retkes volt B+?)...

Persze vannak barátságok is onnan, azóta is, de nem ez a jellemző :)

BonFire 2009.12.23. 19:17:52

Erősítő, torzító? Hehe! Van ez is, az is. Van a basszushoz egy <a href="http://i403.photobucket.com/albums/pp115/prestolovesvarla/DSC01353.jpg">300 W-os Ashdown fej egy 400-as Ashdown ládával</a>, + kiegészítésképpen egy <a href="http://www.cranesmusicstore.com/images/112008.jpg">Zoom B2.1u</a> nevű multieffektem, ez szinte minden igényemet kielégíti.

Egy darabig – míg nem volt helye – a bőgőmotyót itt tartottam fent a 3. emeleten, de nem zavartam vele senkit. Nem ide való, hanem próbaterembe.

A mai időkben szinte bármilyen hangszeren lehet csendben tanulni, mert mindegyiknek létezik digitális változata, úgy a rézfúvósoknak, mint a doboknak, és nem kerülnek többe, mint az akusztikus hangszerek. Csak meg kell nézni, mennyibe kerül egy oboa, vagy fuvola (aminek az összes hardvereleme szín ezüstből van!) Csak a zenetanárok konzervatívak, és az analóg, akusztikus hangszert vetetik meg. Pl megvetetnek egy több mázsás pianínót, holott bármilyen kalapácsmechanikás billentyű megteszi, lényeg, hogy ne szintetizátor, hanem elektromos zongora legyen, aminek ugyanolyan a billentése (kalapácsmechanika), mint a zongorának. Ezt nem kell hangolni, nem foglalja el a fél szobát, nem kell költöztetőbrigádot hívni, hogy vigyék fel a lakásba, azonkívül magával viheti az ember, bárhová is megy gyakorolni, az autóba befér, és végül de nem utolsósorban könnyű kierősíteni, így próbateremben és koncerten is jóval könnyebben használható, mint az akusztikus társa.

Továbbá egy e-pianoban több beépített hangszín van. Általában egy-két zongora, a klasszikus e-piano, ami jazzben gyakran használatos, néhány orgona, klavinet és valami vonós hangszín is megtalálható benne.

BonFire 2009.12.23. 19:19:16

@BonFire: A rák egye meg ezt a blogmotort, hogy nem lehet egy kurva kattintható linket beletenni a kommentbe!!! Csecs kivan!!!

No, azért vedd szemügyre a képeket, amiket betettem!

pufancska 2009.12.31. 22:22:34

Valamikor régen kértem tőled, hogy segíts egy leírás értelmezésében és készséges voltál, hát ezért megpróbálom még egyszer (kis úját nyújtja a karja kell eset)na szóval itt van a link:
www.photoshoplady.com/tutorial/create-super-dynamic-distortion-effects/977
No és ezzel lenne gondom méghozzá amikor rárakja a ecseteket külön rétegekre ha jól értettem és utána, hogy szétesik a keze azt már nem értem, és azt, hogy pl. a labda szétfolyik azt meg már végképnem. Ha lenne egy kis időd és ránéznél a képre azt megköszönném. Na jó előre megköszönöm
Köszönöm

BonFire 2010.01.01. 01:54:25

@pufancska: Szóval, ha jól értem, úgy kell csinálni, hogy a különböző ecsetekkel egy-egy pöttyentést ejtesz külön rétegekre mindet. Ezeket az ecsetpöttyöket fogod használni sablonnak. Mintha pogácsát szaggatnál formával.

Megfogod az egyik pöttyöt, a többinek meg kikapcsolod a láthatóságát, hogy ne zavarjon munka közben. Rárakod a pöttyöt a kar fölé, majd Ctrl+klikkel csinálsz egy kijelölést. Ezután kiválasztod azt a réteget, amin a faszi van, és csinálsz egy másolást. Gyakorlatilag az ecset alakjában van egy szaggatott vonalú kijelölésed, és nyomsz egy Ctrl+C-t. Ezt a vágólapra helyezett darabot új rétegre illeszted Ctrl+V-vel.

Megfogod a másik pöttyöt, másik terület fölé viszed, Ctrl+Klikk, játékos rétegét kiválaszt, Ctrl+C, majd új réteg és Ctrl+V. És így tovább, amíg félig-meddig össze nem áll a testrész.

És hogy el ne tévedjen a millió réteg között, már előre létrehozott rétegmappákat, külön a karnak, a fejnek a labdának stb. Ezekbe kerülnek a testrészek kimásolt darabjai.

Amikor már nagyjából összeállt a kar, akkor az eredeti képről el kell tüntetni, hogy érvényesüljön az effekt. Ő azt ajánlja, hogy egy lágy ecsettel ki kell törölni, de maszkolhatod is, ha netalán elrontanád, vissza lehessen nyerni.

Végül pedig a csóvákat úgy csinálta, hogy mintát vett az eredeti kép részleteiből, és ecsettel szépen kihúzta. Feltételezem, egy ilyen munkához már elkél egy wacom tábla, mert ezt egérrel elég nehéz lehet megrajzolni, valamint egy erőmű, mert az elején írja, hogy A4-es 300 dpi-ben, vagyis nyomtatási méretben csinálja, és van vagy ötezer réteg benne. Ettől már az én gépem is ledobná a láncot, pedig van benne 2 Giga ram, meg 3 Gigahertzes proci, de az kevés erre. Ha nem nyomtatásra szánod, csak tanulmánynak, akkor el lehet a 300 dpi-től tekinteni.

Remélem nem lőttem nagyon mellé és jól értelmeztem – nekem ugyanis nem tanítottak angolt, csak az van, ami rám ragad :P –, de a leírás alapján én így csinálnám, és kivitelezhetőnek tűnik. De biztos megkukkantja még valaki, aki jobban tud nálam angolul.

pufancska 2010.01.01. 13:10:40

Köszi a segítséget, na ma meg próbálom. Szóval csóvák kilőve, mert wacom még mindig nincs (szegénység okánál fogva), de a gépemet most cseréltem és így legalább kipróbálom mit bír. 8 Giga ram, 4x3,2 Gigahertzes proci. Na ezért szegényedtem el még egy évre.
Végül is nagyon szépen köszönöm a segítségedet. Boldog és kórházmentes újévet kívánok!

◄ViZion 2010.01.01. 13:48:02

@pufancska:
8 Gigát kihasználja a PS?
Nálam 4 giga+swap, de alig swappol. Sebességen dob vmit?

pufancska 2010.01.01. 14:30:30

@◄ViZion: Nekem előtte 512 volt szóval most elégé észreveszem, de tény, hogy 8 Gigát nem használ ki szerintem a sebességbe. Végül is én AE-re vettem és ott észreveszem, bár ott még csak kísérletezgetek.

BonFire 2010.01.01. 15:04:54

@pufancska: 8 Giga? Az már jó lenne nekem is! Csak hát 32 bites W7-et használok, így nem is tudnám kihasználni még jóformán a 4-et sem. De egyelőre nincs is nagy szükségem rá. Habár zeneszerkesztéshez sem elég a világ minden ramja sem.

De nálam nem lesz gépbővítés egy ideig, ugyanis tavaly (igen, már tavaly volt! :) vettem egy új vinyót, ami aztán megdöglött, és hiába volt garanciás a postaköltséget nekem kellett állni, úgyhogy 12 500-ból, ha mindent összeszámolok a végén 15 000 lett. De az új legalább jó.

Jelenleg pedig éppen egy MIDI billentyűzetre fenem a fogam, kéne már nagyon, úgyhogy a következő beruházásom az lesz. Aztán egy jobb hangzsuga. Aztán venni kéne valami olcsóbb konfekciós gitárt, mert az sincs, csak akusztikus, meg basszus, így ha gitárt akarok felvenni, mindig kölcsön kell kérnem. Ez nem drága, valami 30 körül lehet kapni, ugyanannyiért billentyűzetet, ugyanannyiért hangkártyát, és máris százezernél tartok újra! :))

Ja, meg a 30 éves kipukkant hangfalaimat is le kéne cserélni, meg ha már azokat, akkor a végfokot is... – egyszóval lenne hová tenni a pénzt.

És persze nem ártana egy kényelmes szék, ágy, faltól-falig monitor stb. Igények azok vannak – pénz már nem annyira! :))

◄ViZion 2010.01.04. 10:45:21

32 bites XP-re van patch, és utána meg tudja címezni a nagyobb adag ramot is. Ha jól tudom van ilyen w7-re is...
torrentkereso.hu/torrent/make-windows-7-and-vista-32-bit-x86-support-more-than-4gb-memory-torrent-493459.html

◄ViZion 2010.01.04. 10:47:41

@BonFire:
Szerencsére elég minimálisak az igényeid...
Biztos nem valami LSD-s véradótól vett vért pumpáltak beléd?
Mellesleg a páram szeretne vmi olcsó akusztikus gitárt... van vmi ötledted hol keressek? Használt is jó.

BonFire 2010.01.04. 17:34:27

@◄ViZion: Javasolhatnám a hangszerboltot? Viccen kívül, ma már eléggé megfizethető áron lehet aránylag tűrhető középkategóriás akusztikus (és elektromos) gitárokat kapni. Ma olcsóbbak és jobb minőségűek, mint amiket 10-15 éve lehetett kapni. Mostanában a noname hagszerek is elég jó minőségűek, pl a Harley Benton gitárok már 13500 Ft-tól kaphatók, és tapasztalatból mondom, hogy jók: www.hangszerarzenal.hu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=248&Itemid=2&lang=hu

Akusztikus gitárnál viszont el kell dönteni, hogy milyen stílusban óhajt játszani, mert kétféle van. A kasszikus gitár: ennek szélesebb a fogólapja – ez kezdőknek nehézségeket jelenthet a tanulásban –, valamint nylonhúros kivitelben készül. Persze, lehet rá rakni fémhúrokat is, nincs megtiltva.

A hagyományos akusztikus, vagy western gitár. Ezeknek keskenyebb a fogólapjuk, és domború rádiusszal készülnek, így kényelmesebbek a kéznek. Továbbá ezek rézhúrokkal szereltek. Természetesen ezekre is lehet rakni akár nylon, akár elektromos-gitár húrokat is. Utóbbiból jóval olcsóbb egy húrkészlet, mint a rézhúrok. Az EGitár húrok acélból vannak.

A western-gitár további előnye, hogy hosszabb a nyaknak azon része, amelyen játszani lehet. A hagyományos akusztikus gitárokon a 12. érintőnél (oktáv) már nem lehet játszani, mert ott csatlakozik a testhez. Az elektromos gitárokon ez kábé a 20. érintőnél csatlakozik. Ezeknek a gitároknak a fogása igencsak hasonlít az elektromos kivitelre, és kevésbé bírnak hamisak lenni, mint a klasszikus gitárok.

Tanácsom: ha még teljesen járatlanok vagytok a gitárban, akkor keresni kell valami ismerőst, aki gitározik, és vele együtt elmenni kiválasztani a hangszert, mert ő fogja tudni, mire kell a vásárlásnál figyelni. Pl, hogy ne legyen hamis. Az akusztikus gitárok nagy része – főleg az olcsóbbak – rém hamis bír lenni, és ezen utólag nem lehet segíteni. A gitáros ismerős hallani fogja, hogy hamis, és eltanácsol a megvásárlásától, míg a boltosnak az a dolga, hogy eladja a sz@rt is. Érted tehát, hogy mire akarok kilyukadni. De mellesleg akármilyen hangszerboltba betévedsz, biztosan találsz ott néhány gitárost, akik oda járnak nyálat csorgatni, és jobb híján tőlük is kérhetsz tanácsot.

Mellesleg a hangszerboltok eladóinak/tulajdonosainak nagy része maga is zenész, tehát bizonyos szinten ért a dolgokhoz. Csak neki mindent el kell adni, míg egy barát megmondja, hogy ezt ne vedd meg, mert nem lehet normálisan behangolni.

Használtat, főleg weben ne vegyél. Nem éri meg. Egy újat már megkaphatsz 200000 körül, amire van garancia, terméktámogatás és nem utolsósorban ki lehet próbálni. Míg a használtan hirdetettet nem. Márpedig minden hangszert ki kell próbálni vásárlás előtt, mert utána már nincs kinek keseregni, hogy rossz vásárt csináltál.

◄ViZion 2010.01.05. 08:48:34

Hmmm... párom járatosabb a zenében, zongorázik, furulyázik, és most gitározni is szeretne...
Szerintem tavasszal kirándulunk BP-re, és körbenézünk. Köszi a segítséget, használtról lebeszélem, 20 ezer alatt van új, akkor nem érdemes használtal bajlódni.

BonFire 2010.01.05. 15:57:38

@◄ViZion: Zongorázik, furulyázik, az addig oké, de nem biztos, hogy észreveszi, ha a gitár hamis. Sok rosszul bundozott gitár létezik (az enyém is ilyen), hogy a nyitott húrokon (nem lefogva egy hangot sem) szépen behangoljuk, aztán fogunk egy akkordot, és rém hamis az egész. Pedig az üres húrok egymáshoz képest nem hamisak. Ezért kéne egy gitáros, aki legalább néhány akkordot le tud fogni, mert ez a lelke az egésznek.

De a mai gitárokkal szerintem már nincs ilyen probléma. Az enyém van vagy 15 éves, akkori áron került 11 000 Ft-ba, és ennek ellenére borzalmasan hamis. Nem való másra, csak itthoni pengetésre.

pufancska 2010.01.05. 19:40:49

Milyen furcsa én is pont most vettem (kaptam) egy gitárt, jó öregecske, tele hibával(karc, repedés stb.), de arra gondoltam, hogy előbb kipróbálom, hogy tényleg nekem való a gitár és ha igen akkor jöhet egy komolyabb majd. De legalább ezekből az írásokból most már tudom, hogy hagyományos akusztikus gitárom van. Rakok fel egy képet a gitáromról a formája miatt, mert az lenne a kérdésem, hogy ez még klasszikus gitár, vagy a forma az mindegy :kepfeltoltes.hu/view/100105/Git_rom_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

BonFire 2010.01.05. 19:56:42

@pufancska: Ó, máj gád! Ez egy igazi remek-pompás akusztikus jazz gitár a javából! Akusztikus, mert nincs benne elektronika, habár a hagyományos jazz gitárok elektro-akusztikusak, azaz van neki ilyen hagyományos rezonancia doboz teste, de mellette hangszedőkkel is rendelkezik és erősítőre köthető.

Ez az akusztikus gitár viszont elektromos gitár nyakkal van szerelve, ami a lehető legjobb. Ha akusztikus gitárt veszünk, ilyen nyakút érdemes venni. Ez garantáltan nem hamis.

A klasszikus gitár is akusztikus, meg a western-gitár is akusztikus, a formája mindkettőnek a hagyományos spanyol-gitár forma.

Kép: www.denverfolklore.com/instrument_photos/Favilla_Classic_Guitar_photos.htm

Viszont a két gitár nyaka eltérő egymástól. A klasszikusnak jóval szélesebb a fogólapja, és nincs rádiusza (lapos a fogólap). A spanyol vagy western gitároknak karcsúbb és enyhén domború a fogólapjuk.

Kép: guitaristguitarist.com/images/guitar_necks.jpg

Továbbá mint mondtam, húrozásban is eltérnek. A nylon húroknak van egy hátránya a fémhúrral szemben. Nem lehet rajta hangot nyújtani és vibrátózni. Spanyol és klasszikus gitárok nylon húrral szereltek, a western gitárok rézhúrral. Az elektromos gitárok pedig acélhúrral.

Az akusztikus gitár rézhúrja jóval tartósabb, mint az elektromos gitár acélhúrja, cserébe sokkal vastagabb, nehezebb lefogni és az anyaga miatt is jóval drágább.

P41 2010.01.18. 10:44:23

Eltértünk a tárgytól!
A társasház-élet örömeiről volt szó. A D. -út 23 G épületben sajnos nem én lakom a legfelső szinten, hanem egy trampli a futkározós gyerekével, meg valami nagy macskával, amelyik általában éjjel futkározik. Váltja a gyereket, aki kb 10-11-ig. Trampli anyja azért is ugrál, ugráltat, ha rendes férje nincs otthon vagy unja már rájuk szólni, vagy papucs.
Ám van még, összesen 3-4 ilyen rettenetes kisgyerekes család, akik semmi tekintettel nincsenek arra, hogy ez egy elcseszett építésű ház, ahol még az is áthallatszik, ha a szomszéd elélvez.
Na, és szerintük én vagyok az összeférhetetlen ill. túlérzékeny.
Rezesbanda még nincs, de ami késik, az nem múlik. Minimum furulya kell majd a kislánynak.

BonFire 2010.01.18. 14:39:24

@P41: A csörtetés nálunk is megvan. Csak az felülről jön, ott van kisgyerek is. Lehet, hogy én vagyok a begyepesedett, ne nem bírom megérteni, hogy egy 5-6 éves gyereknek miért kell este 11-fél 12-kor fel-alá rohangálni, mint egy őrült, és közben torka szakadtából visítani, mint akit minimum nyúznak. A szülei egész este olyan hangeffektusokat bírnak előállítani, mintha éppen a bútort aprítanák fel nagybaltával srt.

A mellettünk lakó pedig reggel az orr-trombitaszólójával üdvözli a felkelő napot. :))

Brajen 2011.04.10. 11:54:57

Én is kint lakok tanyán, szeretek is itt lakni, mert béke van, nyugalom van, meg minden ami kell. ViZion-hoz hasonlóan itt is van erdő, nyuszik, mókusok meg minden más (:D), csak a főút kb 2km-re van, a városközpont meg olyan 10-re. Egy dolog van, ami miatt nem szeretek itt lakni, ami nem más mint - lehet, hogy kicsit furcsának tűnik - hogy nem hozzák ki ide a kábeles netet, és még mindig 3-an használunk egy 768kbyte-osat:D

BonFire 2011.04.10. 15:36:54

@Brajen: Szép a vidéki élet, de sok hátránya is van. Az egyik ismerősöm Bátorligeten lakik. Ez egy kis falu, de ők kinn, a falu szélén egy tanyán laknak. A falutól egy erdő választja el őket. Ott még tévéadás sincs, az erdő úgy leárnyékolja őket. Épp ezért még egy vezeték nélküli internet sem működik ott. Evvan sajnos.

A másik dolog, hogy viszonylag nyugalmas a hely, de ha megéhezel, minimum kocsiba kell ülni, hogy vehess egy kakaót meg két kiflit, ami azért eléggé macerás. Főleg, ha valakinek se jogsija, se kocsija.

Az is igaz, hogy a betörők leginkább a magányosan álló tanyákat célozzák meg. Hiszen onnan nem hallatszik a kiabálás, ott védtelenek az emberek. Tehát nem árt ÉLES lőfegyvert tartani otthon megtöltve akcióra készen, + paprikasprayt, amivel el lehet venni a betörők kedvét. Utóbb sem teljesen legális, de kit érdekel, ha a sajátja, vagy a családja érdeke múlik rajta. Mindig zsebben kell tartani. Aztán ha összeszarja magát tőle a betörő, nem fog a rendőrségre szaladni, hogy pepper-spray-jel fújtad le. Ha meg lement négykézlábba, akkor megkötözni, hogy moccanni se tudjon, amíg a zsaruk kiérkeznek.

Ütni nem szabad, ha már magatehetetlen, mert akkor nem jogos a védelem. Megkötözni viszont igen, hogy el ne szelelhessen. Ilyenkor maximum megdorgálják az embert, és elkobozzák a paprikaszprét (úgyis újat kell venni, a használt már nem megbízható, ami megmaradt, vigyék :D)

Szóval ilyenek vannak.

Brajen 2011.04.11. 14:59:47

@BonFire: Hát végülis nem annyira tanyán lakok, hanem inkább egy nagyon kicsi faluba, szóval nem hinném hogy a betörőktől félnünk kellene. Az meg a másik, hogy kb 10 éve lakunk itt, és eddig a környéken se történt betörés, vagy valami hasonló. Ja és persze van 3 nagy testű kutyánk is, ebből 1 ami őrzi a kaput az egy kaukázusi, szóval ha fegyvertelenül jönnek akkor annyi nekik:D

BonFire 2011.04.11. 15:29:52

@Brajen: Ha megvan a megfelelő védelem, akkor oké. Bár a kutya is csak akkor ér valamit (az őrkutya), ha arra van apportírozva, hogy a gazdáján kívül senkitől se fogadjon el falatokat, mert a betörők kedvenc szokása a kutyát megmérgezni. A kutyának pedig ezt elég nehéz – bár nem lehetetlen betanítani. Akkor sem fogad el idegentől kaját, ha csorog a nyála. Innentől kezdve nemigen mernek vele kekeckedni; még egy kisebb testűvel talán birokra kelnének egy bicskával, de azért egy kaukázusival nem hinném. ;)

Tanyasi emberek vannak leginkább kitéve az ilyesminek, ahogy fent leírtam. Ha falun valaki segítségért kiált, valószínűleg sokan hallják. Ez jó.
süti beállítások módosítása