BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Ismerkedés a munkafelülettel

2008. február 10. 17:48 - BonFire

Ismerkedés a munkafelülettel

Amikor ismerkedünk a programmal, legelőször a munkafelületet pillantjuk meg. Ezen a területen helyezkednek el az eszközök, és a dokumentumablak. Lássuk hát, hogy mit is pillantunk meg, amint a programot elindítjuk.

A munkafelület

Az ablak bal oldalán (alapesetben) láthatjuk az eszközöket, amikkel dolgozni fogunk. A fájlmenü alatt közvetlenül elhelyezkedő eszköztárban a kiválasztott eszközök tulajdonságait állíthatjuk be. Az ablak közepén helyezkedik el maga a munkafelület, vagyis a dokumentumablak. Az ablak jobb oldalán pedig a paletták, amelyeket szabadon összeválogathatunk, aszerint, hogy melyek számunkra a legfontosabbak. Vegyük hát sorra őket.

 

Tools (eszközök)

 

Amint a neve is mondja, ezek a munkaeszközeink, ezekkel dolgozunk az aktuális dokumentumainkon. Ez az eszköztár alapvetően tematikailag is négy különálló részre van osztva. Fentről lefelé az első eszközcsoport a layer-ek (réteg), különálló objektumok mozgatására, a különféle kijelölések létrehozására, valamint a weblapok szerkesztésénél nagyon hasznos funkcióra, a képek szeletelésére, és a kép méretre vágására alkalmasak. A második a festő, rajzoló, színező, radírozó, a retusáló és a színmanipuláló eszközök. A harmadik a vektorgrafikus eszközök csoportja, ezekkel hozhatjuk létre a különféle alakzatokat és szövegeket, valamint rajzolhatunk vele. A negyedik csoportban  a munkafelület különféle nézetei jelennek meg, itt lehet színmintát venni a képünk bizonyos részeiről, szöveges és hangjegyzeteket fűzhetünk a képeinkhez, itt érhető el a gyorsmaszk ikonja, és többek között itt jelennek meg a beállított előtér, illetve háttérszíneink.

Itt azt is meg kell említeni, hogy nem csak annyi eszköz áll rendelkezésünkre, amennyi ikon van. Egyes ikonok csoportos gyűjtőként működnek. A további eszközök eléréséhez elég annyit tenni, hogy az ikonra hosszan lenyomva az egér gombját kattintunk, vagy pedig a jobb gombbal kattintunk, és máris megnyílnak a további eszközök.

  

A jobb oldali paletták

Ezek az eszközpaletták a munkánkat hivatottak segíteni. Itt láthatjuk, a dokumentumunk nézeteit, a színpalettákat, és a layer palettát.

 

A Layer paletta

A több részből álló paletták csoportjába tartozik a Layer palettánk. Nézzük az első ablakot, a Layers-t.


A Photoshopban talán az egyik legnélkülözhetetlenebb segítőtársunk a Layer (réteg) paletta. A dokumentumunkat úgy kell elképzelni, mint egy ablakot, benne a különböző kivágott képeket egymásra rakva. Például van egy képünk, ami alapesetben a háttér, és azon van egy kivágott figura, amit egy másik képből vágtunk ki. Ha a figura a háttéren helyezkedik el, a háttér egy részét kitakarva, ezek egymás fölött helyezkednek el, mégpedig úgy, hogy legalul a háttér, és fölötte a figura. Ez ugyanígy fog megjelenni a Layer palettán. A rétegeknek különböző nevet adhatunk, hogy munka közben, ne tévedjünk el közöttük. Ha esetleg nagyon sok rétegből áll a képünk, érdemes a rétegeket úgynevezett Group-okba (csoport) pakolni, és a Group-okat is külön elnevezni. Ez nagyban megkönnyíti az átláthatóságot munka közben. 

 


Channels tab

 

A Channels tab tartalmazza a dokumentumaink színcsatornáit (ez alapesetben RGB color, legfelül az RGB az összes csatornát összekeverve mutatja, külön-külön a Red a vöröset, a Green a zöldet, a Blue a kéket), a rétegmaszkokat, valamint egy-egy kijelölést is elmenthetünk vele, ha már egyszer nagy nehezen létrehoztuk, és szeretnénk megtartani a további munkában. Egyébiránt a kijelölésünket is voltaképpen egy maszknak vehetjük. A rétegmaszk annyiban tér csak el a saját magunk által létrehozott kijelöléstől, hogy ez egy-egy réteghez van kapcsolva, és mindig csak azt a rétegmaszkot láthatjuk, ami az aktuálisan kiválasztott rétegen van. Ezzel szemben az elmentett kijelölésünk mindig látható ebben az ablakban, függetlenül attól, hogy melyik réteg is van kiválasztva.

 


A Paths tab

 

Talán az egyik legérdekesebb, ugyanakkor a legnehezebben érhető első látásra a Pahts (útvonalak) tab. Lássuk hát.

 

A Pahts, (továbbiakban path-útvonalak) a vektorgrafika világába tartoznak. Erről érdemes azt tudni, hogy mi a különbség a vektoros, illetve a raszteres grafika között. Dióhéjban csak annyit említenék meg, hogy a számítógép a képformátumokat kétféle módon tudja tárolni. Az egyik a pixel (vagy raszter) grafika, amelyekben a file tartalmazza az összes képpont színét egy szín koordinátarendszerben, valamint a pozícióját, az elhelyezkedését a képen belül. Ilyenek például a fényképek. Ezek 24 bites színfelbontásban 16 777 216 színt tartalmazhatnak, valamint rendkívül bonyolultak lehetnek. Mindazonáltal szükséges megemlíteni, hogy a fájlok mérete tömörítés nélkül elég nagy, valamint, hogy csak veszteségesen nagyíthatóak, illetve kicsinyíthetőek.

 

A vektorgrafika egy másik képalkotási módszer. Ezek a képek általában nem tartalmaznak sok színt (ha nem akarjuk, akkor egyáltalán nem), valamint nem a képpontok színkódját és pozícióit tárolja, hanem az alakzatok matematikai leírásait. Az alakzatok lehetnek egyszerűek, és bonyolultak is. A bonyolultabb alakzatok közé azok tartoznak, amik nemcsak egyenesekből, hanem görbékből is állnak. Ilyen például egy ellipszis, vagy kör. A görbék irányát (vektor) és sugarát (rádiusz) írják le matematikai formában. Ez a képalkotási módszer annyiban előnyösebb a rasztergrafikánál, hogy ezek a képek, vagyis alakzatok elég kis tárolóhelyet foglalnak el, utólag is módosíthatóak, valamint, hogy veszteségmentesen nagyíthatóak, kicsinyíthetőek. De térjünk vissza az ablak ismertetéséhez.

 

Az ablakban egymás alatt helyezkednek el a path-jaink. Alapesetben itt a dőlt betűs Work Path (munka) látható, vagyis az a path, amin aktuálisan dolgozunk. Ha az Work Path alá kattintunk és elkezdünk egy új alakzatot rajzolni, az addigi munkánk elvész, és a Work Path-ban az új pathunk fog megjelenni. Ezért aztán a nehezen létrehozott Path-unkat el kell mentenünk ebbe az ablakba, ha a későbbiek során dolgozni akarunk vele. Mentéskor a program alapesetben felajánlja a „Path 1; Path 2” stb. neveket, de ezeket is elnevezhetjük kedvünk szerint. Továbbá itt láthatjuk a Shape-jeinket (alakzatok), amelyeket a vektoros eszközökkel hoztunk létre. Itt is szintén meg kell említeni, hogy az ablakban mindig csak az a Shape látható, ami a kijelölt réteghez van kapcsolva egy vektormaszk formájában.

 

Color (szín) paletta

 

Ez a gyűjtőpaletta tartalmazza az elő- illetve a háttérszíneket, a különböző színpalettákat, valamint az előre elkészített színkitöltéseket, a hozzájuk kapcsolt effektekkel és egyéb beállításokkal. 

 

 

A Color tabon láthatjuk az alapszíneket 8 bites arányban kifejezve, és összekeverve. Ez annyit jelent, hogy a vörös, a zöld és a kék csatornák különféleképpen keverhetők egyenként 8 bites tartományban, vagyis 0-tól 255-ig, ami egy csatorna esetében 256, vagyis 2 a nyolcadikon számú árnyalatot tesz lehetővé. A három alapszín hatványozása jeleníti meg a 24 bites felbontást, tehát itt már a 256 a harmadik hatványon van. Így lesz a képünk 24 bites.

 

Swatches tab

 

A Swatches (mintagyűjtemény, mintakollekció) tab tartalmazza az alapértelmezett színpalettát, vagy egy másikat is betölthetünk ide az előre gyártottakból, valamint saját palettát is létrehozhatunk, és elmenthetünk.

 

 

 

Styles tab 

 

A Styles (stílusok) fül  a legösszetettebb színpalettánk. Ugyanis ez nem csak egy-egy színt tartalmaz, hanem egy kitöltéshez hozzárendelt effekteket, áttetszőséget és kitöltést százalékos arányban kifelezve. Az effektek tartalmazhatnak körvonalat, textúrákat, térbeli megvilágítást, színátmenetet, stb. Itt ugyancsak elmenthetünk egy általunk gyakran használt formázási stílust, amit gyakran szeretnénk használni, de egyenként beállítgatni nagyon babra munka lenne. Csak annyi a dolgunk, hogy egy rétegen lévő alakzathoz hozzárendeljük az effekteket, azok paramétereit egyszer beállítjuk a szánk íze szerint, és elmentjük. A továbbiakban ha használni akarjuk ezt a stílust, csak kiválasztjuk a réteget, és rákattintunk az ikonra. Ezzel egy csapásra megformáztuk a rétegünket, legyen az akár alakzat, akár szöveg.

 

Navigator ablak

 

A Navigator (ezt azt hiszem nem kell lefordítani) ablak arra szolgál, hogy a teljes képünket megmutassa egy ablakban, valamint a nagyítás mértékét százalékban. Ha a kép körül elhelyezkedő piros keret az egész képet körülfogja, akkor a 100%-os nagyítást használjuk éppen, ha pedig a kép egy részletét kinagyítjuk, a piros keret a képen belül a nagyításnak megfelelő képterületen jelenik meg. Ez annyiban könnyíti meg a munkát, hogy a teljes képen bekeretezve láthatjuk a kinagyított területet, és egy kéz alakú egérikon segítségével a kinagyított részt húzgálhatjuk ide-oda tetszőlegesen.

 

Histogram tab

 

A Histogram fül mutatja a teljes kép, vagy a kiválasztott layer grafikonját. Ez azt a célt szolgálja, hogy vizuálisan is megjelenítsük a képnek azon tulajdonságait, amelyeket egyébként másképpen nem tudnánk elképzelni. Ez a Histogram (gyakoriság-megoszlási grafikon - szép magyar tömör kifejezés ;) azt mutatja, hogy a színek milyen mértékben fordulnak elő a képen, valamint a fényerő és a kontraszt jelenlétét is láthatjuk rajta.

 

Info (információ) tab

 

Az Info (információ) tabon láthatjuk a színek arányait az RGB, és a CMYK felbontás szerint, az X-Y koordinátarendszerben azt, hogy éppen merre kóvályog az egerünk a dokumentumban, valamint a dokumentum tárolási méreteit. Szintén található még itt egy súgó, ami ahhoz az eszközhöz ad tippeket, amelyik éppen ki van választva. Gyakorlatilag azt ismerteti, hogy az eszközt hogyan kell használni. A képünk azt mondja éppen hogy kattints és húzd, hogy meghatározd a képkivágás keretét. Használd a SHIFT-et, az ALT-ot, és a CTRL-t a további lehetőségek eléréséhez. (kábé)

 

History paletta


A History (történet, történések) paletta az egyik legfigyelemreméltóbb, és leghasznosabb segítőtársunk a munka folyamán. Itt időrendi sorrendben egymás alatt szövegesen is kiírja a lépéseket, amiket a munka közben végrehajtottunk. Ez annyiban jobb, mint a már ismert Undo/Redo funkciók, hogy ha kell, egy kattintással visszaléphetünk egy korábbi munkafolyamatra, ahelyett, hogy 15-ször megnyomnánk a már jól ismert CTRL+Z-t és egyesével lépkednénk vissza. Itt megemlítendő, hogy a Photoshopban ez sem úgy működik mint a többi programban. A programok nagy része eltérően egymástól a visszavonáshoz több-kevesebb lehetőséget kínál. A Photoshop-ban a CTRL+Z (undo) csak egy lépést enged visszavonni, ellenben a CTRL+ALT+Z minden egyes lépést visszaléptethet, ami a History palettánkon jelen van. A visszavonás számát külön beállíthatjuk. Ez csak a memóriától (RAM), valamint tárhely (winchester) méretétől függ, ugyanis a programok a vinyó méretéből kanyarítják ki számukra a kellő virtuális memóriát.

 

Actions tab

 

Az Actions (akciók) tab tartalmazza az előre programozott műveletsorozatokat. Ezekkel más programokban is találkozhatunk, az egyik Script-eknek hívja, a másik Makróknak. Ezek abban az esetben jönnek jól, ha egy kép elkészítéséhez sok lépésből álló műveletsorok szükségesek, és azt szeretnénk gyorsan, sok képen is végrehajtani. Egy egyszerű példa: Szeretnénk a képünket egy szép húsz pixel szélességű famintázatú kerettel ellátni. Ehhez a következő lépéseket kell végrehajtani: A Backgroundot layerré alakítani; kijelölni a képet; elmenteni a kijelölést; megnövelni a dokumentum méretét; új layert létrehozni; betölteni az elmentett kijelölést; a kijelölést invertálni; az új rétegen valamilyen barnás árnyalattal kitölteni; zajt adni hozzá; elmosni; effekteket hozzáadni; a két réteget megcserélni ; és végül a két réteget összekeverni. Ha mindezen műveletet szeretnénk száz képen elvégezni, bizony nehézkes dolog lenne. Ilyen esetben az Action egy szempillantás alatt ugyanezt elvégzi helyettünk, egy kattintással, kábé egy fél másodperc alatt. Mindamellett itt is lehetőségünk van, hogy ne csak az előre legyártott Action-öket alkalmazzuk, hanem készíthetünk sajátot is. De ez már egy másik fejezet. A munka elkezdéséhez kábé ennyit szükséges tudni. A további tutorialok az egyes eszközök részletes ismertetésével fognak mélyebben is foglalkozni.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr83333808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CounterS 2008.03.11. 21:22:15

Szia Bonfire!

Nagyon hasznos az oldal, köszönet érte, és csak így tovább! :))

Üdv.

LeRoy18 2008.04.12. 00:01:35

Hálás köszönet, kiváló munka, és még egyszer köszönöm.

BonFire 2008.04.12. 01:21:35

Örülök, hogy tetszett. A furcsa mindössze az, hogy az emberkék pont erre az alapvető bejegyzésre nem kíváncsiak. Aztán meg nem megy a munka. Vajon miért?... :)

Lotti 2008.04.20. 16:51:39

Szia BonFire!

Napok óta csak böngészem a photoshopot, de nem tudtam kiigazodni rajta, mi miért van, mivel mit lehet csinálni.
Nagyon örülök, hogy rábukkantam az oldaladra, legalább már átlátom valamelyest, hogy melyik parancs mire szolgál.És végre elkezdhetek képeket szerkeszteni! :)
Nagyon köszönöm!
Remdszeres látogatód leszek! :)
Üdv!

BonFire 2008.04.20. 17:45:28

Köszönet Lotti a megelőlegezett bizalomért!

en-gé · http://aapp.blog.hu 2008.06.03. 12:36:02

Igényes, lényegretörő oldal... Taps!

n00b 2008.06.27. 21:20:14

Körülnéztem, talán ide illik legjobban a kérdésem.
Szeretnék egy egyszerü actions létrehozni aminek a következő lenne a feladata:
zárja be a képet; bezárás elött kérdezzen rá a mentésre a válasz ugye: igen; kérdezen rá a fájlnévre (ez mindig más), miután megadtam a fájl nevét mentse az utolsó mentési (vagy akár fix) könyvtárba jpg képként a minőség legyen 10-es.
Csináltam pár actionst már, eddig mindig problémamentes volt, de ennek a készitésénél elakadok ott hogy a fájlmentési ablakból nem tudok visszalépni lezárni a rögzitést (úgy gyanitom ugyanis, hogy a fáljnév megadása elött kellene egy szünetet beiktatni, persze nem biztos, hogy jól).
Ha megállitás nélkül készitem el a müveletet akkor nem kérdez semmit, végrehajtja, de mindig ugyanaz lesz a fájl neve és simán felülirja az elözőt.
Mit rontok el, gyanitom hogy valami alap dolgot, de nem jövök rá mi az.
Ha egyszerüt a válasz akkor kérlek ird meg mire nem figyelek, ha nem is olyan egyszerü akkor hagyd, annyira nem fontos, majd kattintgatok többet és kész.
És hogy ne csak off-oljak, egy érdekesség az actions-okal kapcsolatban, angol ps-ben készitett action-t futattam (volna) magyar ps-ben és ott elakadt hogy a background copy nem található, kifejezetten ezt kereste, a háttér másolata nem felelt meg neki.

BonFire 2008.06.27. 23:59:02

Húha, sajnos nem kértél egyszerű dolgot. Azt hiszem, ez egy kicsit már túlnyúlik a Actions kategórián, inkább már az Automatizált műveletekre hasonlít, amelyeket a File menü Automate pontjában lehet megtalálni.

Az igazság az, hogy amíg csak szerkesztési műveletsorzatot kell készíteni, addig működőképes a dolog. Ott viszont, ahol már megnyitni, bezárni, átnevezni és egy célmappába menteni kell, az már inkább magának a programnak a fejlesztése, amihez szakember kell. Szerintem dobj az Adobe-nak egy mailt, hogy a CS5-ösben ez feltétlenül benne legyen! ;D

Pont most kaptam egy mailt, amiben valaki a Video Avatar készítéséről tudakozódott. Sajnos, neki is csak azt tudtam válaszolni, hogy meg lehet ugyan csinálni a PS-sel is, csak nem érdemes, mivel az így készült fájlnak legalább tízszer akkora mérete lesz, mint ha egy kimondott célprogramot használna. Úgyhogy még csak most hallottam először a Video Avatarról. Habár nem tudom, hogy hány fórum engedi meg, hogy a felhasználók másfél-két Megás animált gifeket használjanak Avatarnak. Legtöbb helyen csak néhány kilobájttal kell megelégednünk, és még a kép mérete is korlátozott (100x100 vagy 120x120 px).

Nagyon jót derültem a legutolsó megjegyzéseden, hogy a magyar felületű PS kiakad az angol Action-től! Úgy kell nekik, akik magyar PS-t használnak. De gondolom, hogy aki a program felületét magyarította, egy rakás pénzt kapott a munkájáért. De arra nem gondolt volna az egész tudós szakártő gárda, hogy ha a "Background copy" helyett az lesz a réteg neve, hogy "Háttér másolata" akkor nem fogja megtalálni az Action a réteget! Megáll az ész! Szóval a magyar felületre külön el kell készíteni a magyar scriptet, és az működni fog a magyaron, de az angolon szintén használhatatlan lesz. Többek között ezért ugatom én is állandóan, hogy szokjuk meg, hogy a számítástechnika nyelve angol!

Arról már nem is beszélve, hogy kész Action-öket tucatjával tölthetünk le a webről, de ezek angol nyelvű scriptek, és a magyar felületesek nem fogják tudni használni. Arról meg nem tudok, hogy a magyarok is ontanák magukból a kész Actionöket garmadával.

n00b 2008.06.29. 15:08:19

Én élböl a magyar verzióval ismerkedtem meg, talán 5.5 volt az első elérhető magyarul. Aztán kihagytam szépen és most barátkozom vele újra. Minden bizonnyal egyszerübb lenne ha az angol verzióval találkozom elöször, de mostmár teljesen csereszabatos vagyok, annyira megszoktam. Ha egy bonyolultabb leirással találkozom akkor néha lesnem kell egy ps szótárból, de egész jól ellavirozok. Ez az én hobbi szintemnek bőven elég.
Az angol nyelvü actions background lépcsöjét töröltem és rögzitettem helyette ugyanazt a lépést csak háttérre, igy már megy tökéletesen.
A mentéses actionst tényleg vagy nem lehet vagy más szint megoldani, csak abból gondoltam, hogy talán mégis, mert a gyáriak között ott figyel egy "mentés közepes minőségü jpg formátumba" action és ez pont azt hajta végre amit én szeretnék (egy kivétellel, hogy nem Q10-es a minőség).
Próbáltam azt hogy kilesem mit is csinál a "kritikus" mentési résznél amire nekem mindenképp szükségem van, hogy feldobja a mentési ablakot és rákérdez a fájlnévre. Itt össz-vissz annyi áll, hogy: "Be: fájl vagy mappa nem található". Na, ezt nem tudom sehogysem produkálni. Ha "csalok" és ezt a gyári actiont módositom akkor a minőségi beállitással ez a rész is megváltozik arra a könyvtárra amibe épp mentem a fájlt.
Majd azért még bújom a netet hátha letölthető egy valaki más által elkészitett ilyen müvelet.
Köszönöm a segitséget.

BonFire 2008.06.29. 17:30:58

Nem igazán tudtam érdemben segíteni, de szívesen. Lehet, hogy néhány helyen foglalkoznak komolyanbban ilyenekkel. Igazság szerint, az Action az utolsó dolog, amivel foglalkozom. Igazából nem szeretem, ha két kép egyforma. Az egységesség akkor jó, ha olyasvalamit csinál az ember, mint pl egy webgaléria. Ott valamilyen szinten egységességre kell törekedni, de a gyakorlatban még nemigen vettem hasznát az Actionöknek. Főleg ha hozzávesszük, hogy a scriptet ismerni is kell, hogy eleve mit követel meg. A neve általában nem sokat mond. Esetleg zárójelben oda van írva, hogy "Selection" vagy "Type". Abban az esetben tudom, hogy a futtatásához egy kijelölést, a másik esetben szöveget kell létrehozni, de a végeredmény nem tudható előre. Sokat kipróbáltam már, és őszintén megvallva nem nagyon fogtak meg. Talán akkor látnám értelmét, ha sajátra lenne szükségem, de akkor el is készítem magamnak.

Az mondjuk pech, ha már megszoktál egy programot, egy nyelven, mert akkor tényleg nehezebb átállni másikra, mintha eleve azzal kezdted volna. Én egyszer a Corel 6-ossal jól megszívtam. A korábbi verziókban mindig az angolt használtam, aztán a 6-osnak sikerült megszereznem a magyar változatát. Eszméletlen volt, semmit nem találtam meg benne!

Egyébként alapból minden programot angolul használok. Officet nem használok, ami azért magyarul van forgalomba, az összes többi programom angol nyelvű. Talán a Total Commander az egyetlen ami magyar, de az is csak a kényelem kedvéért. Ugyanis az őse, a Norton Commander is eleve angol nyelvű volt, de ez volt az első fájlkezelő program, ahol már nem kellett bonyolult műveleteket parancssorból végezni. Mindössze néhány gyorsbillentyűt kellett megtanulni, és használható volt. Éppen emiatt, a Total Commander is úgy van beállítva, ahogy annak idején az őse volt. Nem dolgozom menüből, egérrel, csak gyorsbillentyűkkel, így aztán teljesen mindegy, hogy milyen nyelvű a kezelőfelülete.

Magyar PS még nem láttam, csak a hivatalos helpjét, de az valami borzasztó! De úgy gondolom, hogy a gyorsbillentyűk ugyanúgy működnek, mint az angol nyelvű változatban. Pl. Ctrl+J=Réteg másolása, Alt+Backspace=kitöltés előtérszínnel, stb.

Érdekességnek beteszem ide a CS3 magyar nyelvű online helpjét. Ezt olvasgatva arra döbbentem rá, hogy olyan nagyképűen magyaráznak rajta, nehogy a mezei halandó meg bírja érteni a misztériumot. Még mindig úgy vannak vele, hogy ez csak a kivátságosoké!

help.adobe.com/hu_HU/Photoshop/10.0/help.html

Legjobban ez a nagyképű magázódás zavar a szövegben. Egyszerűen a weben elterjedt a tegeződés, ráadásul a rengeteg angol oldalon is tegeződünk, így aztán meglehetősen furcsa a magyar PS help nyelvezete. Néha nehezen esik le a húszfilléres ilyen mondatoknál. "Új rétegeket tud létrehozni..." Kicsoda? Én vagy a program? :D Ráadásul igencsak fel kell kötni az alsót, ha a menüpontokat be szeretném azonosítani. Pl. "Feltételes módváltás=Conditional Mode Change" Természetesen ez megfelelő fordítás, de aki a programot használja, fejben soha nem fordítja le a szavakat. Ugyanúgy, mint amikor idegen nyelven beszél.

Dorothy 2008.07.03. 12:49:45

Kedves BonFire! Lelkes kezdőként most ismerkedem a programmal, és nagyon sok helyen keresgéltem már tutorialokat. Messze a Te blogod segít nekem a legtöbbet, mert nagyon részletesen leírsz mindent, mondhatni szájbarágósan, amire nekem szükségem van.:) Szóval köszönöm, hogy ilyen önzetlenül segítesz a blogoddal az embereknek. Gratulálok!
Dóri

BonFire 2008.07.03. 13:14:17

Örülök, ha a segítségedre lehettem. Annak még inkább, ha a kezdő tényleg az alapoknál kezdi meg a tanulmányait. Így van értelme, és valószínűleg sok örömed telik majd a későbbiekben a PS-ben.

Arra különösen ügyelek, hogy ha abszoút kezdőknek szól valami, az tényleg legyen szájbarágós. Tapasztalatból tudom, hogy néha az evidensnek tűnő dolgok a legnehezebbek. Én sok programot úgy lesek, hogy keresek rá a YouTube-on tutorialt. Ezek többsége nem jó, mert már eleve feltételezik, hogy valamilyen szinten benne van a témában az ember. Pedig hát ez nem mindig egyértelmű.

FTPOTDS 2009.02.01. 22:12:47

Köszke Bon már remélem jutok valamire az oldaladdal (teljesen kezdő vagyok semi alappal + gépekhez sem értek annyira :P) szépen lassan majd remélme haladgatok viszont 1 ötlet jólenne hogyha magyar photoshop képeket raknál be talán picit érthetőbb/áttekinthetőbb lenne azoknak (mint pl nekem ) akik teljesen a 0 ról kezdik akár demo verzióbol is. de azért még 1 szer köszke
üdv!

BonFire 2009.02.01. 22:49:36

@FTPOTDS: Sajnos ilyen képekkel nem szolgálhatok, hiszen én is az angol verziót használom. Az okokról itt olvashatsz részletesebben: bonfire.blog.hu/2008/02/10/az_oldal_letrejotterol Remélem, megérted.

Viku 2009.07.11. 20:04:00

Szia BonFire!

Én is csak gratulálni tudok az oldaladhoz. Tegnap este fedeztem fel az oldalad, ki is próbáltam egy-két trükköt és láss csodát nekem is sikerült minden, pedig még igencsak kezdő vagyok:) A segítségedre lenne szükségem...Olyan tutorialt keresek, ami levezeti hogyan lehet szövegből képet készíteni, de sajnos ezidáig sehol sem találtam. Tudnál nekem segíteni abban, hogy merre keresgéljek vagy ha leírnád, hogyan kell elkészíteni akkor nagyon hálás lennék. Köszi! Viku (Erre gondolok pontosan: cinie.wordpress.com/2009/06/26/michael/)

BonFire 2009.07.12. 15:48:05

@Viku: Szia! Örülök, hogy tetszik az oldal. Véletlenül nem is olyan régen, pont csináltam egy hasonlót videotutorial formájában. Megtekinthető itt: bonfire.blog.hu/2009/04/18/szovegbol_kep_video_tutorial

A különbség csupán annyi, hogy én fehér alapon fekete szöveggel csináltam, tehát ennek a negatívját. De ha megérted a koncepciót, a te változatodat is el tudod készíteni.

Láss hozzá. Nem nehéz.

Viku 2009.07.13. 19:09:46

Köszi, sikerült!!! A tanácsodat követve elkészítettem a negatívját, azzal a különbséggel, hogy kihagytam a "threshold"-ot. Nem mondom, hogy könnyen rájöttem, de megérte próbálkozni. Még egyszer köszi a segítséget! További szép napot!

Viku

BonFire 2009.07.14. 15:09:08

Amire magadtól rájössz, annál inkább bevésődik, vagyis nehezebben felejted el. Nem baj az, ha néha használjuk a szürkeállományt. Kell is.
süti beállítások módosítása