BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Az oldal létrejöttéről

2008. február 10. 17:02 - BonFire

Az oldal létrejöttéről

Az Interneten rengeteg külföldi és hazai oldal foglalkozik a Photoshoppal. Magam is gyakran dolgozom ezzel a remek kis programmal, nem úgy munka céljából, mint inkább kedvtelésből, hobbiból. Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy népszerűsítsem, tanítsam a programot, egészen mélyen, online, és mindezt ingyen.

Mivel elsősorban csak hobbiból foglalkozom vele, biztosan akadnak majd olyan dolgok, amelyekre nem térek ki részletesen, de ez csak azért van, mert a program bizonyos funkcióit egyáltalán nem használom. Azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen figyelmen kívül hagynám. Igyekszem majd ismertetni, és bemutatni az összes témát.  Ha pedig  valahol  tévednék,  várom az esetleges visszajelzéseket.  Ha valaki  kijavít, nem veszem zokon, sőt! Utána  fogok járni a dolognak, és  amennyiben kiderül, hogy én tévedtem, javítani is fogom  a bejegyzéseimet.

A bejegyzések a Photoshop angol nyelvű kezelőfelületén történnek, már csak azért is, mert a legtöbb felhasználó ezt használja (többek között én is), és a weben található tutorialokkal is elboldogulhatunk, egy minimális angol nyelvtudás segítségével. De van egy remek Országh-féle angol-magyar nagyszótáram, aminél jobbal eddig nem találkoztam (win95!), és ahol csak lehet, feltüntetem az idegen szavak és kifejezések jelentését, de csak egyszer, és a továbbiakban ragaszkodni fogok az idegen szavakhoz, már csak azért is, hogy egy nyelvet beszéljünk, és főleg azért, mert találkozhatunk olyan idegen eredetű kifejezésekkel is, amelyek nem kizárólag az angolból, hanem mondjuk a latinból származnak. Ide tartoznak bizonyos foglalkozások szakkifejezései. A Photoshop, mint a neve is mutatja, a fényképészeti ágba tartozik, ezért azokat a szakkifejezéseket, amelyek a fotózásból származnak, egyszerűen nincs mese, meg kell tanulni. Hogy csak egy pár példát említsek, ha valaki nem ismeri a “blende” kifejezést, a körülírásával sem fog sokra menni. A “hisztogram” szót sem lehet lefordítani, csak nagyon körülményesen módon. Ha valaki nem tudja, mi is az az “expozíció” ugyanúgy el fog bukni, mint aki az alapvető idegen fogalmakkal nincs tisztában. Jópofa példa erre, hogy valaki nem értette egy Photoshppal foglalkozó oldalon, hogy mi az a “rádiusz”, és kérte a fórumozókat, hogy magyarázzák el neki. Nos, ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy ez nem kimondottan a fotózáshoz fűződik, hanem geometriai fogalom, amely a kör sugarát jelenti, és ha valaki eljutott az általános iskola 6-ik osztályáig, akkor matematikaórán a geometriával kapcsolatosan hallania kellett ezt a szót, nem is egyszer. Ha pedig nem, akkor kár a programokkal foglalkozni, érdemes inkább először felfrissíteni az akkoriban elmulasztottakat.

Lehet, hogy néhányan meglepődnek majd, hogy egy-egy példába milyen mélyen belemászok, de ezeket én fontosnak tartom. Már csak azért is, mivel rengetegen az alapozással bajlódnak, és azért nem boldogulnak az összetettebb munkákkal. (ez kábé olyan, mintha a matematikát egyből az algebrával kezdenénk, miközben a kezünkön lévő ujjainkat sem tudjuk megszámolni)

A többi ilyen témájú oldallal ellentétben, a bejegyzések sorrendje a fontosság lesz, így aki “ríltájm” kapcsolódik be az oldal gyarapodásába, szisztematikusan követheti nyomon a program megismerését. Rengetegszer találkoztam már azzal a rossz hozzáállással, hogy valaki fejest ugrott egy haladóknak szánt tutorialba, vagy akár a kezdőkébe, miközben nem ismerte a munkafelületet, az eszközöket, az eszközök használatának módjait, és nem volt tisztában azzal sem, hogy tulajdonképpen mi is zajlik a szeme előtt. Ezek után nem lenne elég egy ezer lépésből álló tutorial sem, hogy bármit is tudna vele kezdeni. A mentség minden esetben az, hogy “én teljesen kezdő vagyok…”, és amikor mások azt tanácsolják, hogy ismerkedjen meg az eszközökkel, fel van háborodva, és kikéri magának, merthogy nem lehet mindenki “Photoshop-guru”; valamint rosszindulatú megjegyzéseket tesz a válaszadókra, pl. “te biztos úgy születtél, hogy már tudtad”. Akik jártasabbak a témában, és válaszra méltatják az esetleg meggondolatlan kérdéseinket, azoknak köszönet jár, nem pedig regula.

Egy jó “munkásember” mindig tisztában van azzal, hogy a tudása véges. Ezért ajánlatos minél több helyen böngészni, szétnézni a weben, és tanulni egyfolytában. A tudást állandóan mélyíteni kell, egy bizonyos dolgot több szemszögből is meg kell vizsgálni, mivel így láthatunk csak tisztán. Annak ellenére, hogy tanítgatom a programot, és ötleteket adok másoknak, magam is egyfolytában tanulok, próbálgatom az ismeretlen eszközöket és funkciókat. Így lehet csak hatásosan dolgozni, mivel akkor is elkészíthetünk kisebb remekműveket, ha nincs is rá konkrét tutorial. Tudásunkat a legegyszerűbb módon, olvasással tudjuk mélyíteni. Az Internetes kereső a legjobb módszer erre. Keresgéljünk bátran, és minél többször, mert aki keres, az talál...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr9333754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása