BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Custom Shape készítése

2008. március 04. 17:33 - BonFire

A Photoshop egy hasznos eszköze a Custom Shape (személyreszabott  vagy egyedi alakzat). Ezzel az előre elkészített alakzattal, egy kattintással és húzással egyszerű, vagy akár bonyolultabb formák készíthetők pillanatok alatt. A Custom Shape-ek nagyrésze egyszerű piktogram, ikon, vagyis egyszerű vonalas rajz, amely a világon minden ember számára az egyértelműen értelmezhető jelek rendszerében ugyanazt jelenti. Ilyenek lehetnek a nyilak, szívecskék, vallásos szimbólumok, írásjelek, közlekedési táblák stb. Nekem személy szerint csak egy problémám akad a dologgal. A probléma oka, hogy mivel a Photoshop bonyolultsága lehetővé teszi, hogy összetettebb alakzatokat is létrehozzunk, milliószámra találhatóak és letölthetőek ezek a Custom Sahpe-ek. S mivel mindenki ugyanazokat használja, az alakzat már el is vesztette a valódi jelentését, vagyis azt, amit a custom szó jelent. A customnek valódi egyéni, személyreszabott dolognak kell lennie. Tehát ha pont olyan cirádát használok, amit rajtam kívül millióan, akkor az minden lesz, csak egyéni nem. Ezenkívül sokszor meggyűlhet azzal a bajunk, hogy pont olyat nem fogunk találni, amilyenre éppen szükségünk lenne. Így hát nincs más választásunk, mint elkészíteni a sajátunkat.
 
Az alakzat elkészítésének több módja van. Az egyik, hogy megrajzoljuk Pen Tool-lal. De bonyolultabbakat is elkészíthetünk, akár egy nagy kontrasztú fénykép felhasználásával. Ez lehet a saját arcképünk, vagy akár az aláírásunk, amit leírtunk és beszkenneltünk, vagy digitális táblán írtunk közvetlenül a programban. Nézzük meg azt a lehetőséget, hogy egy fényképből hogyan készíthetünk Shape-et.


 
 
 
 
 
 
 
 
1
. Nyissunk meg egy képet a Photoshopban. Én a kedvenc fatornyos falum fatornyát választottam erre a célra, mivel kitűnően fogja szemléltetni az alakzat bonyolultságát.
 
A képet először is vágjuk ki a háttérből, valamint ha "lyukakat" tartalmaz azokat is vágjuk ki belőle. Erre a célra kitűnően használható a Pen, aminek működését a Képmozaik című bejegyzésemben ismertettem. Ha a képünk alakzata új üres rétegen van, csak akkor kezdődik a következő lépés.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Nyomjuk meg a "D"-t a palettánk default színeinek a visszaállításához, majd válasszuk az Image/Adjusment/Threshold (kép/beállítás-beszabályozás/küszöbérték) menüpontot.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3
. Állítsuk a szintet úgy szemre, hogy a részletek se túl sötétek, sem túl világosak legyenek. Ez a fényképek esetében képtől függ, mivel a Threshold csak fekete és fehér színt enged át. Tulajdonképpen nem más, mint egy full kontrasztos szűrő, amin eldönthetjük szabadon, hogy a kép mely részlete legyen fehér, s melyik fekete.
 
Ha netalán több részlet is elveszne, akkor ajánlatos a képet előbb színteleníteni egy Ctrl+Shift+U-val, aztán élesíteni rajta egy kicsit a Filters/Sharpen/Unsharp Mask (szűrők/élesítés) menüben. Ha ez megtörtént, próbáljuk meg újra a küszöböt beállítani.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. A fekete részek kijelölése következik. Select/Color Range (kijelölés/színtartomány).
 
Mivel a Select (kijelölés) ablakban a Sampled Colors (színminta) van kiválaszta, a program alapesetben a palettán beállított előtérszínt veszi alapul, jelen esetben a feketét. Merem feltételezni, hogy a paletta mindenkinél így van beállítva és nem fordítva, mivel akkor éppen az ellenkezőjét fogjuk elérni annak, amit akarunk. Ha valakinél a palettán felcserélődtek a színek, és a fehér az előtérszíne, akkor a Shape-je is negatív lesz.
 
Ennél a lépésnél én közepes értékre, vagyis 100-asra állítottam be a csúszkát, mivel maga a kép csak feketéből és fehérből áll. Itt bárhogy is állítjuk a csúszkát, a kijelölésünk lényegében nem fog változni. (Természetesen ez nem érvényes a szürkeárnyalatos képekre.)
 
5. Megvan a kijelölésünk. Most a Layer palettán kattintsunk a Paths ablakba.
 
A Paths ablakban kattintsunk a lenyíló menüre, és válasszuk ki a "Make Work Path" (munka  útvonal létrehozása) menüpontot. Az előugró párbeszédablakban meghatározhatjuk, hogy milyen pontosan kövesse le a Path a kijelölésünket. Ebben az esetben én 1-es értéket választottam, mivel így a lehető legrészletesebb Path-ot készíti. Természetesen minél kisebb a választott szám, a Path elkészítésére fordított idő is megnövekszik. Ha mondjuk egy 5 megapixeles képpel dolgozunk, szükségünk lesz egy bika gépre. Kevés memóriával akár hozzá se fogjunk, mert ha kevesli a program, nem is fogja megcsinálni. Az én esetemben a kiinduló kép mérete 628X1114, tehát egy kicsivel kevesebb, mitnt 0,7 Mpix, és egy 3 GHz-es processzornak kábé két másodpercre volt szüksége. Ez még egy optimális méret, nagyobbal nem is érdemes foglalkozni, ha csak nem akarunk óriásposztert készíteni, de ez már nem ide tartozik.
 
6. Elkészült a Work Path. Most válasszuk az Edit/Define Shape menüpontot.
 
 
 
 
7. A felugró ablakban láthatjuk a Shape-ünket, valamint a felkínált "Shape 1" nevet. Ezt akár rá is hagyhatjuk, vagy elnevezhetjük tetszés szerint.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
8. Ezzel el is készült a Shape-ünk. Ha ki akarjuk próbálni, zárjuk be a képet, amivel eddig dolgoztunk, nyissunk új dokumentumot, és a Custom Shape-ek között meg fogjuk találni.
 
Ettől kezdve bármikor használhatjuk. Ha szeretnénk saját Shape gyűjteményt készíteni, akkor ajánlatos elmenteni. Az aktuális gyűjtőből távolítsuk el azokat, amelyeket nem mi készítettünk, sorban készítsük el a sajátjainkat, majd az egészet mentsük el az ablak legördülő menüjében a Save Shapes... ponttal.
5 komment
Címkék: definiálás

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr81365460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alkesz_ 2010.01.12. 13:58:09

Szia!

Először is egy nagy hibát szeretnék kijavítani, ha meg nem sértelek, mert nem hagyhattam szó nélkül, de a "kedvenc falud" az bizony kisváros..! :-)
És ha legközelebb erre jársz, akkor feltétlenül keresd fel a "Csekkő Kávéházat", mert biztos vagyok benne, hogy jót fog tenni az egészségednek az ott kapható sok finomság...
Na meg ha már így belekezdtem akkor, gratulálni szeretnék a sok jó tutoriálhoz, mert nagyon sokat tanultam belőle!

BonFire 2010.01.12. 19:31:14

@Alkesz_: Ejnye, pont ilyenbe belekötni! A "fatornyos falu" egy szólás. Nem tudom, kitől ered, talán valami nagy költőnktől; ez így gyökeresedett meg a nyelvben, és ezt így mondjuk akkor is, ha az a falu valójában kisváros. :))
Lásd ezt:

www.google.hu/search?q=fatornyos+falum&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

Egyébként megfogalmazás kérdése. A történelem folyamán – ezt bizonyára tudod –, Nyírbátort megfosztották a városi rangjától, amelyet csak 1973-ban kapott vissza. Tehát annyira nem kell félreérteni, főleg, hogy én sem véresen komolyan mondtam.

Ha pedig már a pontos megfogalmazásnál tartunk, akkor nem "Csekkő", hanem "Csekő" :P Így két k-val leírva rögtön az ugrott be, hogy "a nyírbátori Csekkő-barlang". Ha-ha-ha!

Hej-haj, bár betehetném oda a lábam, és felzabálhatnám a sok cuccot, de nem lehet sajnos! Olyan szigorú diétán élek, hogy lassan az ételek nevét is kezdem elfelejteni. Pedig, hát, no! Imádtam a pizzájukat, a sütijüket meg a fagyijukat is. Sajnos ma már egyiket sem ehetem.

A gratulációt mindenesetre köszönöm!

lisztmajom 2011.02.24. 17:00:31

Szia!

Gratulálok a blogodhoz, kiváló tutorialok.
A gondom az (és ez volt a képmozaik tutorialnál is), hogy miután Pen-nel megcsinálom a Path, majd rányomok a make selectionra, akkor csak utolsót akarja kijelölni. Tehát pl körbe vágom a képet, majd a belső kis lyukakat, majd rányomok a make selectionra, akkor csak az utolsó lyuk lesz kijelölve. Auto add-on van.

Köszi előre is.

BonFire 2011.02.24. 17:19:52

Azért, mert auto add-on-on van. Ugyanis a pathot úgy képzeld el, mint egy papírból kivágott alakzatot. Ha arra ráteszel egy újabb alakzatot, az "beleolvad". Tehát a "lyukat" ki kell belőle vonni. Ezt teszed, ha ollóval kivágsz a papírból egy darabot. Ezért vannak a pathnak különböző üzemmódjai, de legtöbbször csak a hozzáadást és a kivonást használjuk. Az egyiket én magamban csak pozitív pathnak, a másikat negatívnak nevezem.

Lényegtelen, hogy a kivonás vagy a hozzáadás üzemmódban kezded el rajzolni az _egyiket_, a lényeg, hogy a _másikat_, vagyis a kvázi-lyukat a másik üzemmódban tedd. Tehát Add (hozzáadás) üzemmódban rajzolok egy külső pathot, és Subtract (kivonás) üzemmódban bele a másikat, a lyukat. Majd elővesszük a Görbeválasztó eszközt, Path Selection Tool – fekete nyíl alakú eszköz, mindkét Pathot kijelöljük, és a fenti eszköztáron a Combine (kombinálás) gombra kattintunk. Immár a két path, a pozitív külső és a negatív belő egyetlen pathot – lyukas pathot – eredményez, amit minden további nélkül tudsz kijelölésre használni.

Hogy biztosra menj, kövesd nyomon a pathod alakulását a Paths palettádon a bélyegképen. Ha azt látod, hogy szürke alapon egy újabb szürke alakzat jött létre, az nem jó, mert nem eltérő üzemmóddal készült. Természetesen ilyenkor sincs baj, mert utólag meg lehet változtatni az üzemmódod. A Görbeválasztóval kijelölöd az elrontott pathot, és rákattintasz az ellenkező üzemmódra az eszköztáron. Ha jól dolgoztál, a Paths palettán ez a terület át fog váltani fehérre, vagyis kapsz egy lyukat pathot.

lisztmajom 2011.02.24. 18:23:29

Köszönöm a részletes és gyors választ. Napóleonnál is nagyobb császár vagy.
süti beállítások módosítása