BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Sonar X2 Videotutorialok – Side-Chain effekt a Pro Channellel

2013. január 01. 19:58 - BonFire

A 2013-as évet zenei videóval indítom, remélhetőleg a téma vonz majd annyi érdeklődőt, hogy megérje folytatni ezt a sorozatot.

Amint észrevehető, a cím megváltozott X1-ről X2-re. Ugyanis elkezdtem használni a Sonar X1 helyett az X2-t, amiben egy csomó bugot javítottak, cserébe lettek új bugok, amelyre a Cakewalk gyorsan kiadott egy újabb fótot, aminek X2a a neve, és ez hivatott javítani a mostani hibákat, több-kevesebb sikerrel. Néhányat javított, néhányat nem. Bár ez nem vág a videó témájába, azért leírom, nálam mi nem működik megfelelően:


1. Az effekt kereső teljesen megkergült. Sok effektet meg sem jelenít, a keresője teljesen használhatatlan lett. Persze a beszkennelt effekteket attól még lehet használni, csak aki már megszokta a kereső kényelmét, annak kissé nehezére esik újra bogarászni a listában, főleg, ha sok VST van feltelepítve.

2. A metronóm gyári beállításon MIDI-re van kapcsolva, ami nem szól. Minden programindításkor át kell állítani a metronómot audióra, és az előszámlálást is be kell újra állítani, mert a program bezárásakor, vagy új projekt nyitásakor egyszerűen visszaáll, és elfelejti a beállításokat. Ebbe se lehet belehalni, mindenesetre bosszantó és zavaró

3. Néhány szintetizátor megkergült, és nem hajlandó működni 64 biten. Se a 64 bites változat, sem a 32. 32 biten minden flottul ment. Engem csak az vigasztal, hogy a Cakewalk gyári pluginjait nem is nagyon használom. Ami jó belőle, az működik is. llyen pl a Cakewalk TTS-1 és a TruePianos.

És akkor térjünk rá a mai videó témájára. Ebben a Side Chainingről lesz szó (nem tudom, magyarul minek nevezik). A lényeg, hogy egy csatornán megszólaló hangot egy másik csatornán futó hang jelével kompresszáljuk, így egyrészt a ma oly divatos, és elektronikus zenében gyakran hallott pumpáló-sóhajtozó kompresszor effektust kapunk, másrészt narrátoros-zenekírséretes hangerőtologatós feladatra is nagyon hatékonyan használhatjuk. Végül – de nem utolsósorban (a tutorialban erre már nem tértem ki) – egy highpass filterrel kombinálva remek de-essinget hajthatunk végre vele éneksávokon. Lássuk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr554990937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása