BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Képek csoportos átméretezése action használatával

2012. november 28. 12:55 - BonFire

Az action-ök használata nem túl bonyolult, programozói tudást sem követel, hiszen „csak” annyi a dolgunk, hogy egy képen elvégezzük a módosításokat, azokat rögzítsük, majd egy egész mappára az elkészült actiont „ráengedjük”.

Ha fix méretet adunk meg az action-ben, előfordulhat, hogy az állított elrendezésű képet más méretre készíti el, mint a fekvőt. Éppen ezért ilyen műveletnél fontos, hogy ne a pixeleket számoljuk, hanem az átméretezési ablakban a százalékos érték legyen kiválasztva. Ezek után már teljesen mindegy lesz, hogy a kép álló avagy fekvő. Az action pedig mindössze egyetlen műveletet hajt végre, így elrontani való sem sok van rajta. A következőféleképpen történik a művelet:

1. Ha nem lenne megnyitva, keressük meg a Windows menüben az Action palettát.

1.jpg

2. Az Action palettán kattintsunk a szamárfüles „Create New Action” ikonra, a felugró párbeszédablakban pedig adjunk neki egy beszédes nevet. Ha ezzel megvagyunk, a „Record” gombra kattintva a program innentől kezdve minden lépésünket megjegyzi.

2.jpg

3. Az Image ► Image Size ablakban állítsuk be, hogy százalékos értékkel méretezze (Percent), valamint hogy az eredeti kép hány százaléka legyen a végleges. Itt az 50% az átméretezési ráta, tehát a kép méretét a felére csökkentjük.

3.jpg

4. Az Action palettán a „Stop” gombra kattintva állítsuk le az action rögzítését. Az action elkészült, és ha kibontjuk az action műveleteit, akkor ott olvasható, hogy milyen algoritmus szerint végzi az átméretezést. Jelen esetben 50%-osra méretezi a képet az oldalarányok megtartásával. Épp ezt akartuk. Most már akár tömegesen átméretezhetjük vele a képeinket.

4.jpg

5. A képek csoportos átméretezéséhez adjuk ki a File ► Automate ► Batch… parancsot.

5.jpg

6. Ha jól dolgoztunk, az az action lesz alapértelmezetten kiválasztva, amit a legutóbb csináltunk, így még keresgélni sem kell. Ha nem az lenne kiválasztva, akkor keressük meg az „Action” tallózójában.

Forrásnak adjunk meg egy mappát (Source: Folder). Keressük meg a mappát a tallózóval, amely az átméretezni kívánt képeinket tartalmazza.

A következő beállításban a végcélként ismét egy mappa legyen meghatározva (Source: Folder), majd a tallózó gombbal (Choose) válasszuk ki, melyik mappába mentse a Photoshop a csoportosan feldolgozott képeket. Akár Új mappát is létrehozhatunk, hadd dolgozzon bele a program.

A fájlnevet, kiterjesztést és a többi dolgot nyugodtan hagyhatjuk alapértelmezett beállításon, hiszen a kész fájlokat utólag is át tudjuk nevezni. Ha mindent beállítottunk, kattintsunk az OK-ra, és a Photoshop elkezdi feldolgozni a megadott mappában található képeket az action-ben meghatározott műveletek szerint. Átméretezi őket, majd a megadott célmappába menti.

6.png

7.png7. Amennyiben a képünk formátuma JPG (JPEG), mentéskor minden esetben felugrik a JPEG Options ablak, amiben beállíthatjuk a tömörítés mértékét. Ez több száz kép automatikus feldolgozásakor problémát jelenthet, de szerencsére erre is van megoldás. Az action rögzítésekor egyszerűen azt is rögzíteni kell, amikor elmentjük a képet. A már kész action-nel ez úgy működik, hogy megnyitunk egy képet, ráeresztjük az átméretező action-t, majd miután lefutott, ismét a „Record” gombra kattintva felvesszük azt is, hogy kiadjuk a Save As… parancsot, beállítjuk a célmappát (ami természetesen bármi lehet, később ez indifferens lesz), valamint a tömörítés minőségét a csúszkán, és elmentjük a képet. Ezek után leállítjuk az action rögzítését, és láthatjuk a palettán, hogy az action kiegészült a mentésre vonatkozó paranccsal és a mentés információival is.

Ezek után már nem fog kérdezni, minden képet a beállított paraméterek szerint fog menteni a szkript.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr144931491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrewatya · http://www.miracletrade.hu 2015.08.13. 09:36:38

Szervusz!
És hogy adhatom meg, hogy ne százalékosan, hanem fix méretre, de mindig a hosszú oldalt alapul véve méretezzen? Longside. Mindegy, hogy álló, fekvő, megkeresi a hosszabbik oldalt és az alapján méretez. Ha van tipped, írd meg kérlek. Köszönöm! Bandi

BonFire 2015.08.13. 12:37:58

@Andrewatya: Ahhoz az Image Processort kell igénybe venni a File-►Scripts-►Image Processor menüből. Itt az átméretezési ablakba magasságnak és szélességnek ugyanazt a számot kell beírni. A te esetedben a hosszabbik oldal méretét.

KÉP: postimg.org/image/umxfce66n/

Andrewatya · http://www.miracletrade.hu 2015.08.13. 14:23:07

Köszönöm! Na, akkor itt van a csavar! Eddig használtam egy FastStone Resizer nevű programot, ami iszonyat gyors, és nagyon jól kezeli az átméretezést, mert beállítás fájlba tudom menteni, amilyen műveletet szeretnék (mint itt az action-ök), és abban meghatároztam, hogy keresd meg a hosszú oldalt (mindegy hogy álló, fekvő képek, vegyesen is lehetnek egy mappában), azt méretezd át 1200px-re (+a rövid oldalt méretarányosan ehhez), majd mentsd el a következő formátumba: png. Na itt vérzett el ez, mert nem kezeli az átlátszó hátterű (transparent) felületeket. Ezért keresek más megoldást. Az image processorban nem látom a png opciót. Köszönöm!

Andrewatya · http://www.miracletrade.hu 2015.08.13. 15:24:15

Közben meglett: Fit image, ezt is rögzítettem a makrómba exportálás előttre és így működik! Köszönöm!

BonFire 2015.08.13. 18:06:24

@Andrewatya: Nagyon kevés olyan képfeldolgozási művelet van, amit a Photoshop nem tud! Mindig ebből kell kiindulni, és szétnézni olyan menüpontok között is, amelyek ritkábban használatosak.

Mindig csodálkozom, amikor valaki lewarezolja a fullos Extended Photoshopot, aztán belewarezol mindenféle csodaplugint. A Photoshop saját pluginjai a legjobbak, mert az Adobe mindent felvásárol, amiben lát egy kis fantáziát. Ilyen például a Content-Aware Size, Move és Fill Tool, vagy a fejlett zajtalanító eszközök.
süti beállítások módosítása