BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Csíkos mintázatok (patternek) készítése egyszerűen

2011. május 06. 23:13 - BonFire

Azt hiszem, nem én vagyok az egyetlen, aki a Photoshop munkálatai során belefutott abba a problémába, hogy szabályos, mozaikszerűen ismétlődő mintázatot szeretett volna létrehozni ferde csíkozással. Az ember azt gondolná, hogy ilyet megalkotni pikk-pakk dolog, aztán amikor már a 93-at rontja el, és az Offset effekt sem segít a tájolásban, akkor rájön, hogy nem is annyira egyszerű.

Most a fórumon futottam bele ismét a problémába, és elgondolkodtam, hogyan lehetne ezt megkönnyíteni. A Google-ba beírva a "stripe pattern photoshop" szavakat nem kis meglepődésemre ki is dobott egy csíkos mintázat generátort, amin azért is lepődtem meg, mert azt hittem, ez a művelet igen egyszerű, nem kell hozzá program, csak én vagyok hozzá Süsü.

A StripeGenerator.com

azonban leveszi ezt a terhet a webdesignerek válláról. Elvégzi nekünk a piszkos munkát. Csak a színeket kell megadni hexában, a sávok méretét pixelben, kiválasztani, hogy milyen szögben dőljenek a csíkok, és az előnézeti képre kattintani, ami villámgyorsan elkészíti nekünk az áhított csíkozást, amit aztán le is lehet menteni PNG formátumban, és Photoshopban tovább bütykölni rajta. Kell is, mivel átlátszó hátteret nem lehet megadni, amire esetenként szükség lehet, így a helyette megadott fehér (vagy tetszőleges színű háttérdarabokat ki kell radírozni utólag.) Ami nem nagy munka, tekintve, hogy a generátor éppen akkora csempét csinál, amekkora szükséges. Én egy 3×3-as mintázatot generáltattam vele 45 fokban dőlve. Mindössze 6×6 pixeles lett a kép. Nem próbáltam ki minden funkcióját, de teszt kedvéért fussunk át a csúszkákon és beállításokon.

stripe size – itt a csíkok szélességét adhatjuk meg pixelben
spacing – itt a csíkok közötti üres terület méretét pixelben
stripes color(s) – itt a csíkok színét állíthatjuk be. Hexadecimális kódot kell beleírni. Ami fontos, hogy nem csak egyszínű csík lehet. Az "add" linkre kattintva új színt adhatunk meg, és ezek váltakozva fognak megjelenni az üres elválasztóban megadott színnel. Remek. A hexakódokat sem kell fejből vágni. A szín melletti színes mezőre kattintva előugrik egy Photoshopban ismert színválasztó ablakhoz hasonló, ahol az egérrel kiválaszthatjuk a megfelelő színt. Ha mégsem tetszik egy szín, utólag a "remove" linkre kattintva eltávolíthatjuk. (Ha ízlésünk sincs, és nem tudjuk, melyik színnel melyik harmonizál, segítségül hívhatjuk az Adobe Kulert, és onnan másolhatjuk ki a hexa értékeket.)
background style – ezzel a háttérstílust variálhatjuk háromféleképpen. Van egy "teli" szín, egy szimpla sáv, és egy színátmenetes változó színű háttér generálására lehetőség. A harmadik opcióban azok a színek fogják egymást váltani, amelyeket a
background color(s) – mezőkben megadtunk. Itt viszont már csak két színt választhatunk, ne legyünk telhetetlenek, érjük be velük.
stripe orientation – itt 22,5 fokonként döntve választhatjuk ki a megfelelő dőlési szöget, ahogy az előképek mintáján láthatjuk.

Ha meg vagyunk elégedve a mintázatunkkal, a "download" gombbal letölthetjük a kész mintázatot, és már használhatjuk is.

A hab a tortán, hogy a létező összeállításból egy másik oldalra irányítva skót kockás takaró mintázatot, úgynevezett tartánt generál a program, ha a "download" gomb melletti "Create a Tartan with these colors" gombra kattintunk. Ez a TartanMaker.com oldalra irányít, ahol a skót kockás takarót a további potméterekkel, csúszkákkal szintén átvariálhatjuk. Az egyes színes csíkok vastagságát, a csíkok kereszteződésének vastagságát, továbbá az orientációt, vagyis a dőlésszöget. Természetesen ezt is azonnal letölthetjük.

Az oldalak használata ingyenes, regisztrációt nem kíván, és a szerzőket adománnyal támogatni nem tilos.

Jó "zebrázást"!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr752883753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása