BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Tanuljunk nyelveket!

2010. november 02. 12:45 - BonFire

Hogy kerül a csizma az asztalra? – kérdezhetné a kedves olvasó, ha nem tudná, hogy több lábon állok és az oldalon nem kizárólag Photoshoppal foglalkozom. Ez a téma egy kicsit személyes, és egy kicsit mindenkinek is szól, aki a weben kóricál. A nyelv tanulása – és itt elsősorban az angol nyelvre gondolok – ugyanis nélkülözhetetlen a mai világban, főleg annak, aki a számítástechnikával és a webbel óhajt behatóbban foglalkozni, és nem elégszik meg a Facebook virtuál-ganézójával. Aki igen, az nyugottan lapozzon máshová, aki pedig nem, az olvassa tovább a bejegyzést.

A napokban a PCfórumon járva valaki segítséget kért, és enyhén szólva elhajtották, mint a magzatot, hogy mit akar itt, amikor a problémájára két másodperc alatt megoldást nyújt a Google, és rögtön a legelső találat már orvosolja is. Lett is belőle nagy flém, mert a kérdés felvetője megsértődött: "Itt biztos mindenki perfekt angolból..."

Én megunva a parttalan vitát, inkább lefordítottam neki az első találatot, amit a Google kidobott, valamint elmondtam, hogy itt csak perfekt magyarok vannak, de ha úgy teszi fel a kérdést, hogy "bocs srácok, segítene valaki, mert nem tudok angolul, és a Google nem ad értékelhető magyar nyelvű találatot", akkor mi sem úgy állunk hozzá, és talán valami hozzám hasonló irgalmas szamaritánus lefordítja neki, mi is a teendő.

Ez még el is megy egy darabig, főleg, ha rövid, és pár mondatról van szó. De azt mégsem várhatjuk el egyetlen fórumtársunktól sem, hogy komplett műszaki cikkeket, több oldalas értekezéseket lefordítson nekünk, csak azért, mert nem beszéljük az adott nyelvet. Ilyen nincs. Ha valakinek ez kell, az fizessen a fordításért, mint a köles. Tudok ajánlani profikból álló stábot, akik jó pénzért lefordítják. Akinek ez nem felel meg, annak meg kell elégednie a Webfordítás és a GoogleTranslate fogyatékosságaival.

Hozzá kell szoknunk, hogy a számítástechnika nyelve az angol. Ez akkor is így van, ha éppen nem szertjük ezt a nyelvet valami miatt, vagy éppen német (olasz, spanyol, orosz...) szakosak vagyunk, mert azt tartjuk a jövőbeni munkánkhoz fontosabbnak; az angol ismerete már-már elengedhetetlen. Csak szét kell nézni a weben okával. Mindenhol angolul megy a kommunikáció. A torrentoldalak fórumaitól kezdve a YouTube kommenteken át, mindenütt. És tetszik-nem tetszik, hozzá kell szoknunk, hogy Amerika olyan hatással volt a világra (csúnya szóval ezt nevezik globalizációnak), hogy hogy, hogy nem, az angol lett az egyik világnyelv. Sőt, talán nem túlzok, ha azt mondom: a világnyelv.

Ez egyáltalán nem példátlan a történelem során. Volt már világnyelv a francia, aztán eltűnt, volt a latin és az is eltűnt. A mi életünkben az angol a világnyelv, és kicsi rá az esély, hogy ez a helyzet néhány évtizeden belül változni fog. Ha nem akarunk eltévedni ebben az angol nyelvű világban, nincs mese, meg kell tanulnunk.

Sok oldalon megy a vita egyesek nyelvtanulási képességeiről. Az egyik oldalon például – ahol a cikk éppen azt boncolgatta, kellenek-e honosított szoftverek, vagy sem –, azt mondta valaki, hogy ő 40 éve tanul angolul, mégsem tud, és ennyi idő alatt egy majmot is meg lehetne tanítani zongorázni, ezért kellenek a honosított szoftverek. Csak éppen azt felejik el, hogy a mi felvevőpiacunk eléggé kicsi, és ha nem várhatnak az eladásból bizonyos mennyiséget, akkor nem éri meg a szoftvert honosítani, mert többe kerül, mint amennyit behoz. Aztán azt is elfelejtik ezek az emberek, hogy nem kell folyékonyan és anyanyelvi szinten beszélni a nyelvet, hogy valaki megértse a "Please, insert a disc into drive to wirte." felszólító mondatot. Épp a minap láttam, hogy egy ismerősömnek mennyire nem mond semmit az alábbi mondat. Pedig a programok utasításai általában nem irodalmi nyelven íródnak, többnyire a végletekig le vannak egyszerűsítve, hogy a kezdő nyelvtanuló is megértse ezeket az egyszerű mondatokat.

Azt is elfelejtik az angol ellen érvelők, hogy a szoftverrel nem kell társalogni, csak megtanulni, hogy melyik menüpont mit eredményez, ha rákattintunk. Így nyelvtudás nélkül is el lehet az idegen nyelvű szoftverrel boldogulni. Persze jönnek a cinikusok, akiknek mindenre van válaszuk, és azt mondják, hogy akkor tanulj meg egy kínai kezelőfelületű szoftvert kezelni, csak éppen nem veszik észre, hogy a hasonlatuk igencsak sántít, mert míg az angol, német, spanyol, francia, olasz és egyéb nyelvek latin betűket használnak, amelyeket el tudunk olvasni, a kínaiak nem. Ezért nem fair ezzel érvelni. Van még néhány nemzet, akik nem a latin ábécét használják, a teljesség igénye nélkül: japánok, arabok, görögök, oroszok stb. Az ő nyelvükkel természetesen nem boldogul, aki meg sem tudja az írásjeleket különböztetni egymástól, de tapasztalatból mondhatom, hogy igen jó hatásfokkal kezeltem már német nyelvű szoftvert, annak ellenére, hogy a német szókincsem kimerül 3 szóban. És ez tényleg kábé hármat jelent, ha a számokat most figyelmen kívül hagyjuk: natürlich, los, über. Kábé hirtelen ennyi jut eszembe. A programot mégis tudtam kezelni.

Nem fogadom el, hogy valakinek nincs nyelvérzéke. Ilyen nincs. Lusta ember van – vagy némi eufemizmussal élve nem eléggé motivált –, és rossz tanítási módszerek vannak. De azt a szót, hogy nyelvérzék, azok a nyelvtanárok találták ki és alkották meg, akiknek az életben egyetlen embernek sem sikerült megtanítaniuk az adott nyelvet. Ilyenkor persze a tanuló a hibás, mert nincs nyelvérzéke, még véletlenül sem a tanár, akinek rossz a módszere.

A legjobb ellenpélda én magam vagyok. Nekünk még annak idején oroszt kellett tanulni az iskolában (azt is olyan hatásfokkal, hogy kábé senki nem tanulta meg...), így jelentős hendikeppel indultam a mai tizen-huszonévesek között, akiknek már általános iskola 3. osztályától tanítják az angolt. Az unokahúgom 9 éves és az idén kezdte. Tehát általános iskolában tanulja az ember a nyelvet 6 éven át. Aztán gimnáziumban további négy éven át. Azután főiskolán vagy egyetemen még minimum 2-3 évig. Végül retteg a nyelvvizsgától, és egy pohár vizet sem tud kérni idegenben. Miután 12-13 éven át tanulta a nyelvet.

Nos, az ilyen embereket ki kell ábrándítanom. Ő nem tanulta a nyelvet, neki csak tanították, azt is rossz módszerrel. Miért van az, hogy ha valaki külföldre kerül, igen rövid idő alatt, amihez nem kellenek évek, társalgási szinten és az életvitel szintjén elsajátítja az adott ország nyelvét? Az iskolákban meg évtizedek alatt sem sikerül?

Tudni kell, hogy tuti módszer nincs, ami mindenkinél ugyanazt az eredményt hozza. Van, akinek ez jön be, és vannak, akiknek amaz. De vannak alternatív módszerek szép számmal, bár ezeket nem nagyon szeretik a nyelvtanárok emlegetni, mert az ő renoméjukat ássa alá, ha kiderül, hogy ők nem is kellenek, mert autodidakta módon ugyanúgy meg lehet tanulni egy nyelvet, ahogyan bármi mást. Hiszen az anyanyelvünkhöz sem kaptunk nyelvtanárt, és némiképp nehezebb dolgunk volt vele, lévén az első időkben egyetlen kukkot sem értettünk belőle, és nem volt szótár, amit felüthettünk volna a magyarázatért. Mégis megtanultuk, ki jobban, ki kevésbé.

Biztos módszer nincs, azonban hatásos módszerek tucatjai vannak, amelyek közül csak ki kell választani egy-két szimpatikusat. Én itt meg is állnék, és átadnám a szót egy nálam szakavatottabb embernek a témában, aki célul tűzte ki maga elé, hogy 5 év alatt 5 nyelvet fog elsajátítani önerőből, új módszerek után kutatva. (A bejegyzés apropója egyébként nem is titkoltan az oldal népszerűsítése.) Mindezeket meg is örökítette a blogjában, ami azóta kinőtte magát, és weboldallá terebélyesedett. Jó szívvel ajánlom az oldalát mindenkinek, aki úgy dönt, hogy megtanul egy nyelvet, de nem tudja, merre induljon el. A szerző blogszerű írásait végigolvasva az ő kudarcaiból is tanulhatunk. Neki sem minden úgy sikerült, ahogy eltervezte, mert hát emberek vagyunk, a kérdés csupán az, tudunk-e tanulni a hibáinkból.

Az Öt év – öt nyelv oldalon rengeteg nagyszerű nyelvtanulási tippről és zsákutcákról is olvashatunk. A szerző haszos programokat és módszereket ajánl, amelyeket ő maga is végigpróbált, és próbálgat a mai napig is. Annak is tanulságos, aki csak érdeklődik a nyelvek felől, a tanuláshoz egyelőre nincs affinitása. A szerző nem titkolt célja az, hogy lerombolja azokat a dogmákat, és becsontosodott, rossz beidegződéseket, hogy a nyelvet csak a mai iskolai módszerekkel lehet tanítani – láthatjuk, mennyire hatékony ez –, valamint, hogy a nyelvérzék fogalmat felejtsük el nagy ívben.

Az oldalon regisztráció nélkül is kommentelhetünk (milyen jó ez), továbbá a szerzőt megtaláljuk a Facebookon is, és megoszthatjuk vele tapasztalatainkat. Tehát mindenkinek a figyelmébe ajánlom az Öt év – öt nyelv weboldalt. Nagyon hasznos.

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr882415844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magusx18 2010.11.06. 14:18:14

Jómagam a mai napon próbálkoztam negyedjére az angol középfokú írásbeli vizsgán. (Rigó utcai) (A szóbeli megvan.) Na, most, talán azt mondhatom, hogy sikerül... De tegnap még jártam itt és megnéztem az említett oldalt, köszönöm is. Az igazat megvallva szerintem fontos, hogy az ember szeresse magát a nyelvtanulást. Anélkül nem megy. És valóban nem kell bízni a csodában, az igazság az, hogy le kell ülni és tanulni kell, semmi más.

BonFire 2010.11.06. 14:50:13

@Magusx18: Az a lényeg, hogy az embernek legyen vele célja, és akkor meg fogja tanulni. Az én célom például az, hogy az interneten keresztül minél több emberrel tudjak kommunikálni. Ez egy jó motiváció, mert arra sarkall, hogy tanuljak. Aki viszont csak azért tanul, mert kötelező a nyelvvizsga a diplomához, az nagy valószínűséggel hamar el fogja felejteni a nyelvet, és nem fogja használni, így kvázi elpocsékolt egy csomó befektetett órát, amit a tanulással töltött.

Engem nem érdekel a nyelvvizsga, sem az, hogy mennyit hibázok, amikor angol nyelvű fórumon társalgok. Amíg megértik a mondandómat, senki sem kötekszik, hogy "mé' nem prezent perfektet haszná'tá'!!!" - mivel a lényeg a kommunikáció. Az meg, ha folyamatos, akkor nem érdekelnek a szabályok. A nyelvvizsgán meg a szabályok alapján osztogatják a pontokat, és ha nincs meg egy bizonyos pontszámod, akkor buktad a nyelvvizsgát.

Mellesleg azt ugye nem verik nagydobra, hogy a nyelvvizsgáztatás ugyanolyan jó biznisz, mint a jogosítvány vizsgáztatás. Ha mindenkit átengednének elsőre, keveset keresnének, valamint nem lenne szükség ennyi vizsgabiztosra. Ezért a jelentkezők X%-át akkor is megbuktatják, ha egyébként kommunikációs szempontból jeles lenne, hiszen meg tudja értetni magát egy külföldivel különböző szituációkban. De csak azért húzzák meg, mert rossz igeidőt használt, holott ezeket a dolgokat országonként másként kezelik az angolul beszélők. Az amerikaiak például csak kimondottan akkor használnak PP-t, ha valamit nem lehet másképp kifejezni. Pl: Még sosem ettem tejbegrízt. Vagy: 35 éve lakom ebben a házban. Ezt csak PP-vel lehet kifejezni, de a többi esetben olyan lazán szenvedőbe teszik a PP-t, hogy csak pislog az ember.

Ahogy Bálint is írja az oldalán: kommunikációs szempontból nem tökmindegy egy párbeszéd során, hogy "I've closed the door." vagy "I closed the door."? A párbeszéd többi része az érdekes, és abból úgyis kiderül minden.

Magusx18 2010.11.06. 21:01:26

Így van, szerintem is egy angol anyanyelvűvel beszélgetve nem nagyon számít a helyes nyelvtan, a lényeg, hogy megértsétek egymást és a társalgás gördülékeny legyen.
Egyébként nézegetem azt az oldalt, amit Bálint ajánlott. (www.livemocha.com/) Baromira jó dolognak tartom csak még azt nem értem, hogy hogyan tudunk a partneremmel kölcsönösen segíteni egymásnak, mert ha én írok neki angolul, ő meg visszaír szintén angolul, úgy csak nekem jó, de akkor ő hogy tanulja pl. a magyart?? No, de majd a regisztráció után biztos minden kiderül. (Régebben már terveztem, hogy a youtubon is próbálkozok levelezni külföldiekkel...) Mindenesetre végre találtam egy helyet, ami pont erre való és ebből a szituból amúgy nagyon sok minden kihozható. Gondolj bele, összebarátkozol valami szépséges "ami" csajszikával, aztán majd bejárod Amerikát, meg persze ő is jöhetne ide, 'oszt megmutatod a "vidéket". Találkoztok. Vagy említhetem bármelyik országot, egy szó mint száz, jónak tűnik, megyek regisztrálni. Neked van valami ismereted az oldalról? Te is próbálkozol?

BonFire 2010.11.06. 21:17:42

@Magusx18: A livemocha nem igazán jött össze. Én beregisztráltam, 15 üzenetet szétküldtem, amiből 1 válaszolt, és az is megunta 3 levélváltás után. Vagy én voltam menthetetlenül érthetetlen (amúgy nem hiszem, hiszen a többi fórumon megértenek), vagy a kiscsaj unta meg ennyi idő alatt a dolgot. Azóta filózgatok, hogy megint szét kéne küldeni 15 mailt (ennyit enged egy nap a rendszer egyszerre), hátha válaszol még valaki, de már több mint egy hete oda se néztem.

Elvileg úgy működik, hogy kilistáztattam azokat, akik beszélnek angolul, és emellett magyarul tanulnak. Így nem csak egyoldalú a kölcsönös oktatás, hanem ő is kijavítja a te hibáidat, meg te is az övéit. Csak hát ehhez két ember kell. Bennem megvolt az akarat, benne nem. Ennyi. Ez aztán egy kicsit a kedvemet szegte, úgyhogy egy darabig maradok az Effortless English fórumán. Ott vannak jó topikok, és nem tapírkodik senki, ha valamit rosszul írsz, vagy helytelenül, mert ott senkinek nem az anyanyelve az angol, hanem mindenki csak tanulja.

Az idén befejezem az Effortless Englisht, aztán nekiállok januártól a LearnRealEnglish anyagra, ami hallatlanul jó. Aztán a jövő év első részében beruházok egy mikrofonos webkamerába, aztán skype-ra fel. Az EE fórumban van skype topic, úgyhogy ha valaki akar, akkor nyugodtan cseverészhet a fórumtagokkal. Nem fogok szarakodni az irkálással, ha nem is válaszolnak vissza.

lüke 2010.12.21. 07:01:24

A nyelvtudás propagálói nagy meglepetésére -troll tollnokok-ellentmondok:
Nagy országok fiainak nem kell nyelvet tudni!
Tudom jön a kórus: ahány nyelv annyi ember.De minek kellene egy angol anyanyelvűnek tudni németül vagy olaszul? Mikor minden rendelkezésre áll angolul.S ha német, francia, olasz vagy spanyol ajkú valaki, akkor se kell az idegen nyelv! Egy ilyen cca 50-80 milliós országban anyanyelven is van adatbázis s ha nem vagy röghöz kötve, az ország egyik sarkából a másikba mehetsz munkáért.
A poliglott kis országok- Svájc ,Belgium- helyzeti előnyben vannak.
S az ember , ha magyar- izolált nyelve -s agya-miatt - rohanjon nyelvtanárhoz.

BonFire 2010.12.21. 12:04:20

@lüke: 50-80 milliós nemzetek fiaira is ráfér a tanulás. Mondjuk csak azért, hogy el ne lustuljanak. Nem hinném, hogy a világ bármelyik táján egy olasz olaszul kaphatna útbaigazítást, és itt most nem a hotel recepciósokra és a többnyelvű útbaigazító táblákra gondolok. A Franciákat ilyen tekintetben ki nem állhatom, pedig vannak rokoni francia szálaim. Mégis egyszerűen nem hajlandók veled angolul szóba állni. Mintha az ő nyelvük lenne a világnyelv. Nem mondom, sokan beszélik, és mint fent leírtam, volt is már, de elmúlt. Nekik meg fáj. Nem bírnak érdekelni. Beszélgetek bolgárokkal, törökökkel, arabokkal, kínaiakkal, vietnamiakkal, csehekkel. Van nekem kivel beszélni. Megvagyok a franciák nélkül is vígan.

Engem nagyon érdekelne, ha egyszer eljutnék Angliába, Írországba, ott beülni egy kis helyi pubba, miről diskurálnak az emberek. Persze hazai fesztiválokon is lehet velük diskurálni, de itt ők vannak idegenben. Ott meg otthon vannak. Számomra ez nagyon érdekes.

BonFire 2010.12.21. 12:07:22

@BonFire: És még egy gondolat: Ha a nagy nemzeteknek nincs szükségük nyelvtanulásra, akkor az oroszok miért gyúrnak úgy az angolra, mint a kisördög? Még a filmjeik stáblistáját is angolul írják ki, mert másképp nem tudnák eladni. Pedig az oroszt is beszélik annyian, mint az angolt. A volt szovjet tagállamok területén a mai napig is az a hivatalos nyelv, mert az üzbég, kazah meg hasonló nyelvek mára már kihaltak.

Igazság szerint Ázsiában nagyobb sanszod van, hogy megértik az oroszt, mint az angolt. Bármelyik országban. Mondjuk Közép-Ázsiáig bezárólag.

dybye 2011.01.30. 22:20:26

Hej!
Gondoltam megnézem mit művelsz:))
Ez az öt éves link nagyon bejött, eddig csak szenvedtem a nyelvcserés szájtokkal, eszembe sem jutott, hogy egyszerűen csak cseteljek....khm az élettapasztalat. Nyelvérzékről annyit, hogy a jó hallásúak bizonyítottan könnyeben tanulnak, de ez elég nyilvánvaló. A másik: öt év alatt lazán megtanulható öt nyelv, pedig számtalanszor hallottam, hogy egyszerre nem lehet többet, mert belezavarodsz. Hát már aki...esetleg egyszerre több nyelven akar hadoválni. Az oroszt az én fejembe sem tudták beleverni tíz év alatt, akkor kezdett rám ragadni, amikor elkezdett érdekelni Bulgakov és a szimbolista ruszki versek, eredetiben minden jobb...Csak így tovább!!!!

Brajen 2011.03.26. 07:47:16

Igazad van, én most vagyok hetedikes, kb 4 éve tanulokangolt, de úgy gondolom le tudnák tenni egy alapfokút. Rajtam kívül az osztályban kb 1 olyan ember van, akivel tudok normálisan beszélni angolul, a többiek kb agyilag egy sültkrumpli szintjén vannak. A tanárról inkább csak annyit mondom, hogy hihetetlen milyen hibásan tanít. Egyedül mi ketten ismertük föl, hogy annyira nem ért ő se az angol nyelvhez, hogy - nyelvtanba azért nem - de állítom, hogy jobban beszélek nála angolul. Ja és csak azért tudok ennyire angolul, mert - elvileg - angol-magyar szótárból tanultam meg olvasni:D:O

BonFire 2011.03.26. 16:52:06

@Brajen: Hát igen! A mai világban egyre jobban az autodidaktizmus (önműfevelés) felé haladunk. Én amit tudok, mindent magamtól tanultam. Az iskolában semmit. Ott sose figyeltem. Doboltam, baszusgitároztam, gitároztam, zongoráztam -- sose voltak tanáraim. A tananyagot megszereztem, megvettem és nekiálltam. Az angollal is így vagyok. Az alalfok elsajátításához kifizettem egy ELO leckekurzust, de már a középhaladóhoz nem kellett. Az alapok után annyi anyag van, hogy képes az ember magától is fejlődni, már amennyiben van benne hajlam rá, és érdekli a nyelv.

A 10-féle igeidőre meg köpök. Típusmondatokat tanulok, amelyben a szituációnak megfelelően kell cserélgetni a szavakat. Például I should have closed the door. Ebből már megtanulja az ember a "kellett volna" feltételes módot, és az ellenpárjából az I shouldn't have closed the door. a "nem kellett volna" kifejezést, és a főneveket és az alanyt cserélgeti. Én, te, ő, ajtó, lecke, paprikás krupmli. Továbbá az ige harmadik alakját kell használni benne. "You shouldn't have done that..." "Ezt nem kellett volna..." A sablon mindig ugyanaz marad. És nem érdekel a nyelvtan, hogy miért.

Mellesleg ami legjobban zavar, hogy középfokon még mindig nem tanítják a feltételes módot, és a kellett volna kifejezéseket, amelyek az élő beszédben rengetegszer elhangzanak és tapasztalataim szerint hihetetlenül fontosak. Mindent úgy kell kiguglizni, mert nincs benne a tananyagban.

Brajen 2011.03.26. 18:16:26

@BonFire: Uhh kösz, most tanítottál nekem egy új dolgot:D Amúgy én valahogy egyszer se éreztem tanulás* közben, hogy "úú basszus ez nem fog menni", mert annyira hihetetlenül könnyű, ez olyan mint a Photoshopba pédául a Pen. Te is leírtad, hogyha már valaki tudja, akkor csodálkozn fog, hogy ezt hogy nem lehet tudni. Én is így vagyok az angollal, mondjuk az is besegít, hogy a 2. legkönnyebb nyelv a világon, dehát istenem, ha ez a világnyelv, akkor nem érdekel hanyadik helyen áll a toplistán, meg hogy nem olyan nehéz megtanulni, megtanulom és kész. Ez van, ezt kell szeretni.

*A tanulás nálam azt jelenti, hogy órán belenézek a szószedetbe egyszer-kétszer, figyelem a tanárt (csak a nyelvtan miatt), és kb ennyi. Nálam ez így működik. Így is mindenki csodálkozik, hogy hogy vagyok ilyen jó angolból, jó igaz elég nagy előnnyel indulok, például az olvasás terén is (asszem 4 éves koromba már folyékolyan olvastam), na de ne térjünk el a témától. Szóval, jó nekem, na, szerencsés vagyok:D

Brajen 2011.03.26. 18:35:11

@Brajen: Még valami; Még régebben elhatároztam, hogy én bizony olaszt fogok tanulni. Találtam is a neten egy jó kis ingyenes tanfolyamot, ami 10 leckéből áll, és küldi nekem hetente a leckéket, és elvileg ezzel egy alapfokot simán el lehet érni. Igen ám, csak a 2. lecke után kezdtem ráébredni, hogy ez így hosszútávon nem lesz jó, mert az egész lecke magolásból áll, az oké hogy van hanganyag (megjegyzem, sose használtam), de álljak neki magolni 10 leckét?! És mivel ez volt az egyetlen ilyen nyelvtanfolyam, és ki nem állhatom a magántanárokat, arra gondoltam, hogy veszek valami olasz tankönyvet, és abból tanulok, elvégre az mégiscsak jobb, mint az ilyen online nyelvtanfolyamok. Szerinted megérné, vagy ugyanúgy elmenne a kedvem tőle?(megjegyzem, először csak hobbiból akartam, de utána úgy megszerettem, hogy mindenáron meg akartam tanulni, csak ez a magolós cucc elvette a kedvem az egésztől)

BonFire 2011.03.26. 18:52:07

@Brajen: Ezt a posztot azért is írtam, hogy figyelemmel kövessük az Öt év - Öt nyelv weboldal fejlődését. Tehát érdemes vissza-vissza nézni rá, esetleg az RSS-be felvenni, és akkor rögtön értesülünk róla, ha van új poszt.

A kérdésedre épp tegnap olvastam a legfrissebb posztot "Nem működik? Kukába vele! címmel. Itt van:

otevotnyelv.com/kukaba-vele/

A lényeg, abból tanulj, amit szeretsz. Ami nem köti le az érdeklődésedet, abból nem fogsz tanulni. Én csináltam olyat, hogy a Birodalom visszavágból összevagdostam a Darth Vaderes jeleneteket (mindössze 15 perc), és sokszor megnézem. Akárhányszor meg tudom nézni és hallgatni. Ebből tanul az ember. Ha szívesen hallgatja. Amit szeret. Teljesen mindegy, hogy milyen anyag, a lényeg, hogy lekössön, és legyen annyira jó, hogy időről-időre újra kedved legyen elővenni.

Ami meg nem jön be, azzal a kukába. Semmit sem ér. A magolás főleg. Én a lassan járj, tovább érsz iskolának vagyok a híve. Tanuljunk meg egy-két hét alatt 8-10 új kifejezést, de azokat azon nyomban szőjük is bele a beszélgetéseinkbe, mint naponta 30-at, amiből 29 fölösleges, a hétköznapi kommunikáció során nem használjuk, és amúgy is kihullik ilyen mennyiség.

Nem tudom hány éve tanulok angolt, de például fogalmam sincs, hogy mondják azt, hogy ágynemű, vagy porszívó, kilincs (angoloknál ajtógomb van, azt tudom), meg ötmillió alapvető dolog, ami a háztartásban szerepel, amelyek a hétköznapi beszélgetésekben szóba kerülnek, és akkor csak les az ember, hogy ilyen alapvető dolgokat nem tud.

Tehát a szókincset akkor kell magolással gyarapítani, ha már van egy kőkemény alapod, amivel akkor is körbe tudod magyarázni a dolgokat, ha egy-egy szót nem ismersz.

Brajen 2011.03.26. 19:59:30

@BonFire: Hát igen, csak ugye ez a magolós cucc annyira elvette a kedvem az egésztől, hogy nem tudom nekifogjak-e. Egyszer biztos hogy meg fogom tanulni, csak annyi csalódás ért már az életben, hogy nem tudom mit csináljak, mert egyszerűen nem tudok továbblépni. És ez nem csak a nyelvtanulással kapcsolatos, hanem úgy általánosságban. Na de nem sajnáltatom magam, inkább csinálok valamit, mert ez így nem mehet tovább. Ja és köszi a segítséget, jó hogy vannak még intelligens emberek akikkel tudok normálisan beszélgetni:)

BonFire 2011.03.26. 22:43:06

@Brajen: Nem tudom, mennyit csalódtál, de én már egyszer majdnem elpatkoltam, és összeszedtem magam és talpra álltam. Egy csomó jó dologról le kellett mondanom, cserébe az életért, amelynek az apróbb örömeit addig nem tudtam élvezni, csak azután kezdtem el őket érzékelni, hogy újjászülettem. Nem volt könnyű, és nincs rá recept. Sőt, nagyon keveseknek sikerül ezt végigcsinálni. De most vagyok boldog, nem az egykori "rossz" énemben. Akkor sosem voltam. Most pedig, minden bajom dacára optimista vagyok. Ki érti ezt?

Mindig úgy vagyok vele – bocs a közhelyért, de jobbat nem tudok –, hogy majdcsak lesz valahogy mert úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna. :)

Nekem is vannak időszakaim, amikor nincs kedvem az égvilágon semmihez. Akkor nem kell csinálni az égvilágon semmit, amíg az embernek újra meg nem jön a kedve. Ilyen egyszerű. Sosem kell magunkon erőszakot tenni, mert csak belebetegszünk. A kudarcok nem igazán dobják fel az embert, és nem növelik az egóját. Akkor hagyni kell pihenni. Apró lépések legyenek, apró sikerekkel. És az apró sikerek után meg kell magad ajándékozni valami aprósággal. Most egy hosszú és nagy iramot diktáló munkán vagyok túl, és egy álló héten át semmit sem csináltam, csak könnyű vígjátékokkal tömtem a fejem. Félretettem az angolt, félretettem a Ps-t, az After Effectset, Skype partnereime, mindent. Megvárnak. De a pénzből, amit kerestem, megajándékozom magam: hangszert veszek, ami örömet okoz, mert megdolgoztam az áráért, és már régóta vágyom rá. Ez növeli az egót, az önérzetet, önbizalmat, önbecsülést. És egyúttal elhomályosítja a kudarcokat. Jó módszer.

Szóval csak nyugi!

Brajen 2011.03.27. 07:29:16

@BonFire: Hát én valahogy nem tudok optimista lenni, bár ebbe a mostani anyagi helyzetünk is besegít, meg a szüleim intelligenciája(rossz értelemben), szóval nekem csak a realizmus maradt, ami bizony néha elég rossz érzés. Hát igen, a hangszerrel én is próbálkoztam(gitár), de valahogy az se segített. Mostmár ott tartok, hogy nincs időm semmire, mer mindig csak a munka, ami persze az égvilágon nem ér semmit, de ezt képtelen vagyok megértetni bárkivel is. Mostanra már csak a Photoshop nyújt nekem némi szórakozást, meg az animenézés. Semmi más. Bár ezekre sincs túl sok időm a munka miatt, na meg az iskola is ott van, és már rohadtulelegem van az egészből. Ahogy mondani szokták: Kell a változatosság. Na az kb 13 éve volt nekem utoljára, amikor megszülettem, szal ennyit erről.

BonFire 2011.03.27. 08:29:08

@Brajen: Azért még 13 év után ne írd le az egész világot. Tény, hogy vannak szar dolgok, de jók is. A kreatív ember pedig mindig keresi az önkifejezési formát. Én pl zenélek, valaki fest, valaki ír. A sógorom rendőr nyomozó, és fantasy novellákat ír. Meg regényeket. Nem is rosszak. Nem mondaná meg róla a kutya sem.

Kábé 30 évig én is szar színben láttam a világot. Ebbe majdnem bele is döglöttem, mert haragudtam az egész világra, magamra és mindenkire. Ezért aztán azt a megoldást választottam, hogy ittam, mint az állat. 6 év teljesen kiesett az életemből, mert sosem voltam józan! El tudod ezt képzelni? 6 év filmszakadás! Aztán a kórház kijózanított. Más szemmel kezdtem el nézni az életre, miután majdnem elveszítettem és visszakaptam. Azóta rengeteg mindent tanultam. Akkoriban vezették be nálunk az internetet, és akkor kezdtem el Photoshoppal foglalkozni. Rákattantam. Aztán közben más dolgokra is. Nyelvet kezdtem el tanulni. Most is tanulom. 3 év alatt egész jó szintre fejlesztettem magam. Mindenbe szeretem beleütni kicsit az orrom, ami újdonság (számomra). Aztán vagy leköt tartósan, vagy nem, de mindig találok új dolgokat, amelyek miatt öröm élni. Szar dolog, hogy a szülők dirigálnak, de te pont abban a korban vagy, amikor a szülő fehéret mond, akkor te csak azért is feketét, csak hogy ellentmondj. Én is voltam ennyi idős, tudom milyen az. Az ember próbálna leválni, a szülő meg nem hagyja. Nagyon helyesen, mert 13 évesen még korántsem felnőtt az ember. Akkor sem, ha megérti a politikai összefüggéseket és az algebrát. Persze vannak kretén szülők is, nem mondom, de az ember a saját szüleit nemigen válogathatja meg.

Csak azt nem értem, hogy miféle munka van, ami maradt neked? 13 évesen még javában az iskolában kéne lógni, nem ekézni. Arra ráérsz még. Nyugi. Mire betöltöd a 65 évet, addigra garantáltan 99 év lesz a nyugdíjkorhatár, úgyhogy ott döglik meg majd az ember a munkahelyén.

Animézzál, ha azt szereted, meg Phososhopoljál. Az én nővérem dettó ugyanezt csinálja, pedig már lassan 38. Rá van kattanva mindenre, ami japán. Most a hiraganákat tanulja, de minek? Csak. Mert valamit kell csinálni az embernek. Nem lehet csak a munkának élni. Ha érdekel, itt a blogja:

chameleon-no-seppun.blogspot.com/

jrock, manga, anime, meg hasonlók. Amúgy meg rajzolgat. Photoshopban meg festeget. Piszok türelme van olyan dolgokhoz is, amihez nekem nem lenne. Mellette 3 műszakban droidkodik egy gyárban és van egy 9 éves lánya is. Meg egy férje. Na. Mégse dől bele a kardjába. Te se tedd. ;) Mindig a napos oldalát nézd az életnek: www.youtube.com/watch?v=WlBiLNN1NhQ

Brajen 2011.03.27. 09:00:37

@BonFire: Na az én szüleim pont ilyen "kretének", ugyanis amit csinálnak, meg amit csináltatnak velem, teljesen ellentmond a józan észnek. Most anyámmal meg nevelőapámmal élek együtt, egyedül az igazi apám az aki megért engem, foglalkozik velem, meg hasonlók. Anyám csak mondja, hogy menjek kifele gereblyézni, vagy kapálni, közben benn TV-zik. Állítom, csak azért tart engem, mint plusz gyereket, hogy dolgozhassak neki. Útálom is ezért. És sokszor nem azért nem vagyok hajlandó valamit is csinálni, mert mindenáron ellent akarok mondani, hanem azért, mert elegem van ebből az egészből, egyedül akkor nyugodhatom meg egy kicsit, amikor 2 hetente elmegyek apámhoz, bár ez még mindig kevés idő arra, hogy kiheverjem az előző két hét fáradalmait, és felkészüljek a következőre. Egyszerűen nem értem őket. Jó, elhiszem hogy 4 gyerek mellett nehéz az élet neki, de annyira nem ért az anyagiakhoz, hogyminél hamarabb menekülni fogok innen, mert tönkre fog tenni minket! És mi semmit nem tehetünk ellene, és nem csak nekem van elegem ebből, hanem már az egész családnak. De az ő szava szent, nem lehet megkérdőjelezni, és - elvileg - tudja mit csinál, de közbe nem veszi észre, hogy csak tönkreteszi a családot. Ezért akarok minél hamarabb elmenni innen, és fogok is, addig viszont valahogy ki kell bírnom, de egyszerűen nem tudom hogy, és már semmi kedvem sincs az élethez...

Zserbózombi 2012.02.02. 20:58:22

Én váltáskor lettem középiskolás, szóval szakközépben már angolul tanultam. :o) Mégis: egy jó angol tanár kellett, hogy 11 év után először önbizalommal telve 20 óra felfrissítés után nyelvvizsgázni menjek. :o)

És cáfolom a Rigót érintő vádakat, nekem a rigós nyelvvizsgám simán meglett, míg ugyanakkor a bme szóbelijén megbuktam, mert elszúrtam a laboratóriumi részét. Azért mentem mindkettőre, mert sürgősen kellett a középfokú a diplomához.

És ami még sokat segít angolul tanulóknak: www.angolnyelvtanitas.hu Ők pontosan azt az elvet vallják, amit te. Nem szavakat kell bemagolni, hanem kifejezéseket és mondatokat elsajátítani, szövegkörnyezetben.

BonFire 2012.02.02. 23:03:10

@Zserbózombi: Most már viszont azt is látom, hogy aktív használat nélkül milyen kurva gyorsan el tud kopni az a tudás. Kábé egy jó bő fél éve nem foglalkozom a nyelvtanulással, nem beszéltem azóta külföldivel, és máris olvad, mint a fagyi.
süti beállítások módosítása