BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Relisztikus füst készítése

2010. május 02. 01:32 - BonFire

Külföldi tutorial következik – ötletek híján – ez azonban cseppet sem von le az értékéből. Mivel azonban az eredeti eléggé szűkszavú, az általam szükségesnek vélt részeket kiegészítettem plusz magyarázatokkal a könnyebb érthetőség végett. Alul pedig megtalálható a forrás összehasonlításképp. Lássuk!

Ebben a tutorialban bemutatom az egyik módját, hogyan lehet füstöt készíteni Photoshopban.

1 lépés. Hozzunk létre egy új dokumentumot fekete háttérrel. Új rétegre rajzoljunk valami hasonlót az itt látotthoz, lágy szélű ecsettel. A tutorial folyamán végig ügyeljünk arra, hogy a füst rétegét ne olvassztuk össze a háttér rétegével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. lépés. Duplázzuk meg a réteget (CTRL+J) majd mossuk el a Filter–►Blur–► Gaussian Blur effekttel. A beállításnál használjunk 23 pixelt, majd olvasszuk össze a két réteget. (Csak a két füst réteget.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. lépés. A most összeolvasztott réteget újra megduplázzuk. Ezután CTRL+Klikk a rétegre, hogy kijelöljük a tartalmát, majd Select–►Modify–►Contract. 10 pixellel csökkentjük a kijelölést méretét. Aztán invertáljuk a kijelölést (CTRL+SHIFT+I), és Delete-et nyomva töröljük a kilógó részeket. Most a karcsúsított változatot hagyjuk, és a másik réteg – ami mögötte van – áttetszőségét csökkentjük.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. lépés. A (füst) rétegek egyesítése (CTRL+E). Ezután újra duplázzuk a réteget, átméretezzük, majd valahová máshová mozgatjuk a füstben. Én az enyémet felülre és középre helyeztem, aztán megtükröztem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


5. lépés
. Ezután a Liquify szűrőt alakalmaztam mindkét rétegen, egy kissé megcsavargatva mindkét réteget a tökéletesebb hatáshoz. Ezután ismét egyesítjük a rétegeket (talán nem kell már mondani, hogy csak a füst rétegeit).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


6. lépés
. Most még egyszer megduplázzuk a legutóbb összeolvasztott réteget. Ezután alkalmazzuk a Filters–► Distort–►Wave effektet a gyári beállításokkal. Aztán az effektezett réteg áttetszőségét kisebbre vesszük. A két réteget összeolvasszuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. lépés. Duplázzuk meg a réteget, majd lépjünk Szabad átlakításba (Free TransformCTRL+T) majd karcsúsítsuk és magasítsuk a füstöt. Aztán újra egyesítjük a rétegeket.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. lépés. Újra elővehetjük a Liquify filtert, egy kicsit megcsavargatni, még füstösebb jelleget adni neki.

9. lépés. Egy új réteget hozunk létre és a keverési módját Overlayre állítjuk. Választunk egy tetszőleges színt, és ezzel színezzük a füstünket. Én egy vöröses színt használtam. (Természetesen a színes réteg áttetszősége igen kicsire van állítva.)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magyar változat: BonFire
Az eredeti tutorial a photochopz.com-on olvasható

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr111967641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2010.05.03. 08:59:04

Köszi, h nem videó!
Annyira öreg vagyok, h az én hw-em nem tudja feldolgozni a videókat... :)

BonFire 2010.05.03. 18:29:56

@◄ViZion: Tudom, említetted már, hogy jobb szereted a hagyományos tutorialokat, ezért is készítettem _konkrétan neked_! :DD

Viccet félretéve lesz ilyen is, de inkább csak fordítani fogok, mert már szinte mindent leírtak rajtam kívül; ismételni nem szeretném, és úgy tenni, mintha én találnám fel a meleg vizet. Így aztán egy-egy jobban sikerült tutorialt megmagyarítok, amennyire tőlem telik.

Szerintem ez is hasznos, sokan teljesen hadilábon állnak az angollal (német vagy egyéb szakosok) és még tutorial szinten sem értik, nekik jól jöhet minden ilyen.

btw: be kéne vezetni a nyelviskolákba ezt a fogalmat. Van alapfok, tutorialfok, középfok, felsőfok. A tutorial fok azt jelenti, hogy az alapoknál többet ért valaki, de folyamatosan beszélni nem tud, és a folyamatos szövegnek is csak a lényegét érti, de egy internetes leckével elboldogul.

ispani 2010.05.04. 23:28:24

Először is gratulálok az oldalhoz. Sok jó tippet kaptam már Tőled. Csak így tovább és örülök az egészségednek! :)

Meg szeretném kérdezni, hogy az oktató videók készítéséhez milyen programot használsz? Nagyon profi a minősége.

Jaaaa és a zenék is jók alatta...

BonFire 2010.05.04. 23:40:24

@ispani: Köszönöm szépen!

A video tutorialokhoz a Camtasia Studiót használom. Ez tulajdonképpen egy programcsomag. Van benne egy Camtasia Recorder - ezzel készül a képernyővideó, amit a saját formátumába ment (camrec). Ez nagyon jó képminőségű és nagyon kicsi méretű videófájl. A Camtasia Studio programban aztán ezt a videót lehet szerkeszteni. Hozzáadhatók képek, hangok és egyebek. Több hangsáv van, tudja a kép a képbent. Ezzel nagyjából ki is merül a tudása, persze lehet még részleteket nagyítani, pásztázni, és természetesen HD-ben is képes dolgozni.

Zenéket meg igyekszem instrumentálisakat kiválasztani. Legtöbbször a zseniális Jordan Rudess számait használom, ez ugyanis egyrészt az egyik kedvenc zenészem, másrészt nincs annyira populáris, hogy a YouTube automatái felismernék, így nem kell attól tartanom, hogy elnémítják a videót, ahogy szokták. :)

ispani 2010.05.05. 10:03:07

Köszi a választ!

Rögtön piszkálnálak egy (vagy több) kérésemmel is. A magam részéről szívesen látnék Tőled néhány PS-os mattepainting-technikát pl., vagy jelenleg éppen azzal küzdök, hogy hogyan tudok ilyen köröket összehozni:

www.hdwallpapers.in/walls/blue_tech_circles-wide.jpg

További jó munkát és szép napot kívánok!

BonFire 2010.05.05. 16:56:25

@ispani: Hm. Restellem, de azt sem tudom, mit takar a mattepainting. Ezt a képet meg csak nézegetem, de néhány dolog miatt nem is tudom, egyáltalán Ps-sel készült-e? Annyit megtehetek, hogy egy fórumba bedobom, aztán kikérem a többiek véleményét. Több szem többet lát. Hátha kisütünk valamit.

másodiknővér 2010.05.06. 15:10:56

A kérdésem nem tartozik a tutoriálhoz, de talán itt segítséget kapok. Egy ceruza rajzot szeretnék vektorizálni, de ehhez nagyon hasznos lenne, ha a pen színét szürkéről más színre tudnám változtatni. Van erre lehetőségem valahogy? előre is köszönöm!

BonFire 2010.05.06. 17:22:23

@másodiknővér: A pennek nincs színe, az ugyanis csak egy útvonalat készít. Ezt az útvonalat később tetszés szerint felhasználhatjuk. Ha akarjuk, kijelölést csinálunk belőle, ha akarjuk vektor-maszk lesz belőle alakzat-réteghez.

Három üzemmódja van:

1) Shape Layers - ez egy vektormaszkkal összekapcsolt egyszínű réteget készít automatikusan.

2) Paths - ez üres útvonalat készít önmagában, általában ezt szoktuk haszanálni a leggyakrabban.

3) Fill pixels - ez egyből pixeles alakzatot hoz létre path nélkül. Nemigen használjuk.

Tehát a körberajzoláshoz a második üzemmódot kell választani, majd ezt a pathot megtalálod a Layer Paletta Patsh fülén. A neve Work Path. Ebből tetszés szerint kijelölést csinálsz, majd kitöltöd tetszőleges színnel. Utólag.

másodiknővér 2010.05.07. 13:15:23

Igen, ezzel nagyjából tisztában voltam, csak arra gondoltam, hátha van valami lehetőség, hogy munka közben a path-t ne szürke színnel jelenítse meg. Amikor már színezem, akkor nehezebb korrigálnom, a grafit színű hátterem előtt viszont nehéz a szürkével megjelenített eszközzel dolgoznom. Azért köszönöm, és gratulálok az oldalhoz, nagyon sokat tanultam innen.

BonFire 2010.05.07. 18:45:27

@másodiknővér: Igazság szerint ezzel nem lehet gond, ha kicsit találékony az ember. Amúgy is vannak képek, amelyek túl sötétek, és miatta nem látszik a path vonala. Én ilyenkor úgy szoktam csinálni, hogy a kép fölé rakok egy fehér réteget, mondjuk 25%-os áttetszőséggel, így sokkal világosabb és kontrasztszgényebb lesz; jobban látszik rajta a path munka közben. Aztán ha elkészült a path, ezt a segédréteget kikukázom.

Nézd meg ezt a tutorialt: ebben a szemléltetés végett így csináltam a képet, hogy jobban látsszon rajta a path. bonfire.blog.hu/2008/02/25/mozaikkep
süti beállítások módosítása