BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Notebook

2008. augusztus 23. 17:43 - BonFire

Nos, végre sikerült beruháznom egy notebookba, amire már régen fentem a fogam. Az igazat megvallva nem mintha annyira számítógép-függő lennék, de mivel elég gyakran vagyok akadályoztatva, és arra kárhoztatva, hogy a belgyógyászaton kúráljanak, nagyon bír zavarni, hogy nem tudok dolgozni, míg más dolgom sincs, mint feküdni az ágyban, és bámulni az infúzót, ahogy csöpög. Legutóbb 3 hete jöttem haza, és mivel elhatároztam, hogy mostantól kezdve jó útra térek, azaz nem dohányzom, arra gondoltam, amennyit elfüstölnék egy hónapban, abból simán kitelik egy noti havi részlete, neadjisten, még egy mobilinternet havidíja is.

Egy hazai mobilszolgáltatónál kopogtattam, mivel akciót hirdettek, erről azonban sikeresen lemaradtam. De mivel úgy gondoltam, hogy az internet-előfizetés nem szalad el, azt külön is meg lehet venni, lényeg, hogy a gép már meglegyen. Így hát betoltam a bringát a régi jó pc-s ismerősömhöz, és kitaláltuk, mire is lenne szükségem, úgy hogy jó legyen. Végül is a következő gépre esett a választásom

Fujitsu-Siemens AM La 1703

 Mivel még annyira friss, hogy meleg, megpróbálom az eddigi személyes tapasztalataimat megosztani. Íme a katalógus szerinti paraméterei:

Kijelző: 15,4″ WXGA (1280 x 800), BrilliantView
CPU: AMD Turion 64 X2 Dual-Core TL-50 (1,6 GHz, 512 KB)
RAM: 2 x 1 GB DDR2 (2 x SO-DIMM, max. 2 GB)
HDD: 160 GB, 5400 RPM, SATA
ODD: DVD Super Multi
LAN: 10/100
WLAN: 802.11b/g
Grafika: VIA Chrome9 HCTM DX9 (integrált)
Chipset: VIA K8N890A NB
Csatlakozók: 1 x fejhallgató, 1 x LAN, 1 x mikrofon, 1 x modem, 1 x VGA, 2 x USB 2.0
Akkumulátor: 4 cellás, 2000 mAh
Tápegység: 65 W
Méret / súly: 356 x 250 x 21,1-36,7 mm / 2,7 kg, 4 cellás akkumulátorral

Kijelző: Az első szembeötlő dolog az volt, hogy a készülék szélesvásznú, de legalábbis nem 4:3-hoz. Nem is 16:9-hez, hanem valami középérték (most lusta vagyok kiszámolni :). Néhány dolog esetében, mint pl szélesvászmú filmek nézésekor előnyös, más esetben inkább hátrányos ez a tulajdonsága. Tulajdonképpen nem is a 800 pixel magasság a kevés, inkább az 1280-as szélesség a szokatlan. A monitor üveg, ezért eléggé csillog, nem úgy mint az asztali monitorok esetében. De szépek a kontrasztok, és tűéles rajta minden pixel. Mivel folyadékkristályos a kijelzője, tanácsos szemtől-szemben dolgozni vele. A látószöge elég kicsi, valójában nem mozizásra lett kitalálva. Ha egy kicsit is magasabbról vagy oldalról nézzük, a színek az ismert módon kifordulnak rajta.

Mutatóeszköz: Nekem nagyon szokatlan az egeret helyettesítő tapogotópad. Először annyira az volt, hogy egyből rádugtam egy egeret a gépre, amíg a cuccokat feltelepítgettem rá. Ez a tapipad egy külön művészet, hiányzik az egér már jól megszokott scroll-gombja. Az érzékenységét lehet állítani, csak még nekem nem sikerült annyira rácuppannom a dologra, hogy lustaságból inkább mindent a billentyűzeten végzek el, amennyiben lehetséges. A tapipadon nem lehet Photoshoppolni! Ez volt ugyanis a legelső, amit kipróbáltam. A pen kezeléséhez még egérrel is két kéz kell, itt kellene még egy, ami lenyomva tartja a gombot. Tehát ilyen eshetőségre azért legyen egy rágcsáló a zsebben.

Billentyűzet: Megvallom, ez a lehető legszokatlanabb vonása az asztali pc-khez képest. Először is, nincs rajta numerikus billentyűzet. Természetesen a billentyűzet egy részére rá vannak festve a számok, akár a numerikus billentyűzetre, azonban még nem sikerült rájönnöm, hogyan lehet vele számokat is írni. Egy váltógomb lenyomása mellett a + - * és a / működnek, a számokat még meg kell találnom. (na, majd ha nagyon rá leszek kényszerülve ;) Nagyon szokatlan, hogy a billentyűknek közel sincs akkora mozgása, mint a hagyományos asztali klaviatúráknak. Éppen nem érintőgombos, de már majdnem! Nekem mindenesetre megnyugtató érzés az asztali klaviatúrán, hogy a gomb, a lenyomásakor jólesően lesüllyed. Még egy negatívuma van a billentyűzetnek. A Braille-jelzések, amelyek a J és az F betűn helyezkednek el, minden billentyűzeten. Namármost, aki két ujjal gépel, és keresgéli a betűket, annak nem biztos, hogy feltűnik ezeknek a hiánya, de aki vakon gépel, annak éreznie kell, a két kis dudort, hogy tudja, jó helyen van a keze. A jelek megvannak, csak éppen teljesen vaknak kell lennie az embernek, hogy olyan finom ujjai legyenek, amellyek kitapinthatná őket. Mindenesetre a basszusgitár nem teszi érzékenyebbé az ember ujjbegyeit, noha már jó fél éve nem volt a kezemben hangszer.

Most illene ennyi szőrszálhasogatás után némi dicséretet is mondanom. Megteszem. Mint fent említettem, nagyon szépek a kontúrok a színek és a kontrasztok a képen. A Brillant View (briliáns látvány) név egyáltalán nem fellengzős címke, hanem mondhatni magáért beszél. A gép csendes, nem melegszik túl, és tényleg pehelykönnyű. Az éjjel az ölemben volt vagy 4 órán át, és nem éreztem kényelmetlennek. A dupla AMD Turion 64 X2 procinak és a 2 Giga RAMnak köszönhetően elég nehéz feladatokkal is megbirkózik. Adtam neki egy kis Photoshop házi feladatot, és remekül megoldotta. A DVD-olvasó-író rendkívül csendes, az asztali gépekénél jóval csendesebb. Így egy filmet is meg lehet nézni anélkül, hogy zavarna a meghajó bőgése. Az igazat megvallva, nem szeretek lemezről filmet nézni a gépen, pont az ilyen okok miatt.

Mindent egybevetve, azt hiszem nem csináltam rossz vásárt a kis noteszgéppel. Már csak egy mobil internet előfizetést kell váltanom, és tényleg nem kell, hogy lemaradjak az aktuális dolgaimról. Remélem, jó szolgálatot fog még tenni, habár inkább ne legyen rá szükség - tudniillik ki szeret a kórházban fetrengeni? - de néha muszáj. Szoknom kell, az igaz, de remélem kinövöm a mutatóeszköz és a billentyűzet szokatlansága miatti gyermekbetegségeket.

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr7629378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tankcsapas 2008.08.23. 23:06:13

Üdv BonFire!

A barátnőm már egy ideje szeretett volna egy laptopot és vett is magának egyet kb. egy hónapja. Mivel ő nem igazán ért a gépekhez így nekem kellett telepítgetnem rá egy oprendszert (persze xp-t nem szerette, nem tudtam bootoltatni sehogy) és hát így maradt a vista. A lényeg lényege, hogy én is átéltem mindazt, amit te. Ugyanúgy szokatlan volt a taccspad :) és a billentyűzetet egyszerűen nem tudom még mai napig sem megszokni (szerencsére nem az enyém a laptop), de néha kell rajta ügyködnöm. Ezen szerencsére jó helyen van (f és j betűn) a kis "dudor", így félig meg van könnyítve a dolgom, tudok rajta gyorsírni, de a hagyományos billentyű mégis csak jobb.

Tehát összességében nagyon hasznos lehet egy kis laptop, mert a szükség nagy úr, de ha egy mód van rá inkább asztali gép mellett maradok.

Neked jobbulást kívánok és további szép nyarat mindenkinek.

...és persze várom/várjuk (remélem a többi blogoló is :)) a jobbnál-jobb tutorokat. Csak így tovább!

Üdv: Tankcsapas.

BonFire 2008.08.24. 02:10:41

Köszönöm a jókívánságokat, neked is szép nyarat, - már erre a pár napra, ami még hátra van belőle!

Te mondtad ki a tutit. A szükség nagy úr. Igazából tényleg csak akkor fogom hasznát venni, ha ne adj isten nem ücsöröghetnék itthon. Akkor viszont nagyon jól fog jönni. Csak nehogy rámjöjjön az APEH, hogy ugyan már, ember, miből fussa magának 2 pc-re is, mikor ilyen nagy nyomorba' van az ország?

- Hja, kérem! Az asztalira akkor futotta, amikor felfüggesztettem a züllött életmódot. Hirtelen lett pénzem. Most, hogy felhagytam az utolsó káros szenvedélyemmel is, elhatároztam, hogy befektetem valami értelmes dologba. Egyébként úgy elmenne az a napi 450-500 Ft hülyeségekre, hogy észre se lehetne venni. Tapasztalatból tudom. Pizzára, sörre úgysem költhetem, tiszta haszon és élvezet az élet. Csak tudni kell örülni az apróságoknak is. ;)

◄ViZion 2008.08.25. 13:05:56

Heló!
Ha otthon használod, vagy van asztal a közelben, akkor az egér sok kínlódástól megmenti az embert.
Kórházba ha beviszed, az OK, de vajon haza is viszed? Minimum lakatold az ágyadhoz, és valahogyan kombináld egy sokkolóval, akkor esetleg nem csapják meg.

A wide screen kifejezetten hasznos, a több monitor egy asztali gépen még hasznosabb...
A wide monitorokon jobban elférek, oda kirakhatom a palettákat, meg amit akarok, és még dolgozni is tudok.

Gyógyuljál :)

BonFire 2008.08.25. 14:54:30

Köszi, most egyelőre úgy néz ki, hogy jól vagyok. A tutorial.hu fórumán már kibeszélgettük a témát, van hova tenni, ha éppen nem tartózkodom a kórteremben. Áldás, vagy átok, de már olyan régi bútordarabnak számítok ott, hogy minden ott dolgozót ismerek, a nővérekkel, ápolókkal is jóban vagyok. Ha hozzájuk bepakolom, tényleg nem fér hozzá senki más.

A wide monitorról csak annyit, hogy a magassága csupán 800, míg az asztalinak 864 Tehát, úgy néz ki, hogy ami a magasságából el van csalva, azt hozzácsapták a szélességéhez. Az asztali ugye 1152, ez pedig 1200 széles. Jobban elférnek a paletták, de nem elég magasak. Sokszor nálam szinte csak a History meg a Layers van nyitva, olyan sok réteggel dolgozom. Amíg nem muszáj, nem szeretek gördítgetni, persze egy idő után ez elkerülhetetlen.

Bojack 2008.08.27. 19:29:54

Hát Bonfire , ezt igazán megérdemelted ezt a notebookot.
Te igazán. :D

BonFire 2008.08.27. 19:33:17

Hát persze! Sőt, még ki is kell fizetni, hogy tényleg az enyém legyen ;D

Bojack 2008.08.27. 19:55:48

Neked ajándékba kellett volna adni , biztos nem mutatkoztál be :D

BonFire 2008.08.27. 20:18:15

Hát, tudod, az úgy megy, hogy bemegyünk a bankba, és kódulunk. Szabad felhasználású hitel, vagy személyi kölcsön, lehetőleg minél jobb lehetőségekkel. Hosszú futamidő=kisebb havi összeg. Egy ilyen cucc esetében azért gondolkodni kell, mennyi legyen a futamidő. 12-24 vagy 36 hónap? Amilyen tempóban avulnak el a dolgok, a 24 mellett döntöttem. Másra meg úgysem költök, csak erre. Nincsenek extra igényeim, úgyhogy megengedhettem magamnak hál' istennek!

Azért jó érzés, ha valamiért fizet az ember. Azt érzi a magáénak, azt tudja becsülni. Én legalábbis így vagyok vele.

Tankcsapas 2008.08.27. 20:47:30

Ezt jól látod szerintem is BonFire! Azt tudja megbecsülni az ember, amiért megdolgozott.

Így vannak ezzel a robogós kölykök is, füstöltetik a gumit ezerrel, mert 16-17 évesen biztos saját pénzből vették... És ugyan így vannak a nagymenő tuning gépesek is.

Apa vagy anya a seggük alá rakott egy zsír verdát és nem baj ha elszáll 1-2 gumi, esetleg más borsos árú alkatrész, majd vesznek a szülők újat.

Erről a témáról így hirtelen ennyit és bocsi, hogy kicsit eltértünk a témától. :) (no off!) :)

Üdv: Tankcsapas.

◄ViZion 2008.08.28. 15:16:25

ÖÖÖÖÖ.... én a saját (mármint munkahelyi) monitorból indultam ki, ott van egy CRT 1024×768 (levelezés, TC, Youtube, zene), és van egy gyönyörű 22" LG, ami 1680×1050 pixeles. Ezt esetleg a munkatársam 24"-os Wide Eizo monitorjára cserélném, má' az ára és a színhelyes képe miatt is...
Áh, té'lleg, amikor a PS-t indítom, kiírja, h a monitorom színprofilja nem jó. ŰPedig jól van feltelepítve, a win látja is. Ps-ben hol adhatom meg, h mit használjon? Érdekes, csak most, az újratelepítés után jött ezzel a PS...

BonFire 2008.08.28. 16:23:24

Van egy olyan a "View" menüben, hogy "Proof Setup", azon belül a "Custom". Ott van mindenféle gyári beállítás kalibrálva, amelyekről egyébként fogalmam sincs, hogy mire jók, csak hogy rondák! A Proof Setupban egyébként van 3 alapbeállítás, a Macintosh, a Win, és a Monitor RGB.

Ha ez nem segít, akkor a monitor eszközkezelőjében kell turkálni, állítgatni valamit. Már amennyire ezt megengedi. Habár józan megfontolás szerint ilyet nem volna szabad csinálnia egy mai monitornak, azért mégsem az EGA-korszakban élünk már.

◄ViZion 2008.08.29. 14:13:41

Ott próbáltam én is, de nem sikerült-
Közben rájöttem, egyszerűen induláskor arra katt, h hagyja figyelmen kívül a monitor profilját... és akkor jó. Érdekes...

BonFire 2008.08.29. 14:49:06

És most akkor jó?...

◄ViZion 2008.09.02. 15:44:38

jó :) hehe...
ugye a monitornak nincs CMYK profilja, így némileg bekavarta a PhotoShopot a CMYK reklámok átkonvertálása... nem is sikerült neki... hehe
szal rossz helyre kattintottam (el se' olvastam...) és ez volt a hiba.

BonFire 2008.09.02. 17:00:19

Ja, igen. Az a monitoron elég moslék bír lenni. Mondjuk olvastam olyat is egy cikkben, hogy a képeket még nyomtatni is RGB-ben kell, mivel az "otthoni" nyomtatók már eleve megkapják a programtól az átkódolási paramétereket és aszerint dolgoznak. Mondjuk, én ezt akkor sem hiszem el, mert az én tapasztalataim merőben mást mutatnak, aztán meg impulzus meg kód ide vagy oda, nem tudom elképzelni, hogy az additív mód színeit hogy fogja megcsinálni szubtraktív módon. Nem véletlenül van a nyomtatóban CMY és fekete festék. Ciánt, magentát és sárgát soha nem lehet előállítani additív módon, ha az egész világ fejreáll, akkor sem.

Tupacko · http://webpillango.org 2008.09.03. 12:28:31

Húúú, szomorúan hallom, hogy problémáid vannak. Egészséget kívánok! Az a legfontosabb.

BonFire 2008.09.03. 13:41:09

Köszönöm! Hál'istennek, most jól vagyok. A problémáim miatt meg nem szomorkodom. Azok azért vannak, hogy megoldjam őket. Sőt, hálát adok az égnek, hogy csak ekkora és nem nagyobb problémák. De mindent megteszek a gyógyulásért. (most példának okáért már egy hónapja nem dohányzom, de a fene majd' megesz ;)

kuvahara 2008.09.08. 17:46:48

Szevasz Bonfire!
Szemem-szám elállt, amikor megláttam a blogodat. Nem csak az remek, hogy hihetetlen mennyiségû információt és tudást nyújtasz, hanem az is, hogy ezt nagyon egyszerûen, logikusan, szép magyarsággal teszed. Mások komoly pénzre tennének szert, ha ezt a rengeteg tudást egy könyvben összeraknák... Ráadásul a személyiséged átjön azon, ahogyan írsz, így kiderül, hogy jó ember lehetsz. Summa summarum: nagy király vagy apám!
Nem haragszol, ha javasolok kettõ témát? (Bár lehet, hogy itt vannak ezek is valahol...)
Az egyik, ami szerintem fontos, de kevesen tudnak róla, a Color Profile-ok használata. Ez ugyan teljesen technikai dolog, és aki nem küldi a munkáját nyomdába, annak nem lényeges, de egyébként nagyon hasznos tudnivaló lehet.
A másik gyakorlatiasabb, viszont gyakran elõforduló nehézség. A feladat egy direkt színes háttérre rátenni egy elemet - legyen mondjuk egy doboz, vagy virágcserép - ami természetes árnyékot vet a direkt színes háttérre. Mondjuk az eredeti, részletgazdag hátteret kell kicserélni egyszínû flekkre (biztos találkoztál már ilyennel). Spot Chanellel nem oldható meg kielégítõen (legalábbis nekem nem sikerült), mert az árnyék széle fehér "halo"-s. Megoldottam a problémát, de módfelett érdekelne a te - minden bizonnyal - sokkal hozzáértõbb módszered.
Köszönöm elõre is! Minden jót és jobb egészséget! Kuvahara

BonFire 2008.09.08. 19:19:00

Köszönöm a dicsérő szavakat, igyekszem, amennyire tőlem telik. Jól esik, hogy írásaim alapján jó embernek tartanak.

Ha nem haragszol a javasolt két témára még később visszatérek. Most így kapásból nem tudnék okosat írni, így utána kell nézzek néhány dolognak. Ha nem így tennék, nem lennék méltó az első bekezdésedben foglaltakra. Ugye megérted? Tehát egy kis türelmi időt kérek.

Baksa 12 2008.09.27. 19:33:59

Figyu mennyibe kerül ez a Lap Top?Mert lehet hogy megveszem.

BonFire 2008.09.27. 21:05:46

Változó, a bolti ára 125 000 körül van, de ez boltfüggő lehet akár 5-10% eltérés is. Na és persze a banki kamat, ami az áruvásárlási hitelre jön. Öszvissz olyan 150 körül.

De pont ezt ne vedd meg, mert ezt nem adom! ;)

Rapidka · http://rapidka.blog.hu 2008.09.29. 22:17:27

Sziasztok! Új Blog olvasó vagyok, lehetne egy kérdésem(kérésem) BonFire?

BonFire 2008.09.29. 22:39:45

Persze, hogy lehet, tedd fel nyugodtan! Ha tudok, segítek.

Erricca · http://erricca.gportal.hu/ 2008.09.30. 14:22:25

Szia BonFire!

Az egerezési gondjaidra van egy megoldásom. Én is kórházban jöttem rá.
A tapipad melletti "üres" részen kiválóan lehet egerezni akkor is, ha nincs asztalod. :) Próbáld ki.

Üdv: Erricca :)

Ui: De inkább minél kevesebbszer legyen rá szükséged!

BonFire 2008.09.30. 16:04:58

Köszi szépen, tényleg működik, habár nem túl sok ott a hely! Eszembe nem jutott volna ;)

Rapidka · http://rapidka.blog.hu 2008.10.01. 15:17:55

Most kezdtem el Photo shoppolni, és nem igazán értem a rétegeket. Eltudnád magyarázni hogy mire jók?

BonFire 2008.10.01. 16:30:56

Most ezért nem írok új tutorialt, ebben megtalálod a rétegeket:
bonfire.blog.hu/2008/02/10/photoshop_alapok_eszkozhasznalat

Egy másik a Layer palettánkról:
bonfire.blog.hu/2008/02/11/layer_paletta

Jó olvasgatást!

Rapidka 2008.10.06. 12:24:42

oké, köszönöm :)

Rapidka · http://rapidka.blog.hu 2008.10.10. 21:59:19

Tudnál dobi nekem egy msn címet bonfire,mert ha nincs ellenedre lenne pár kérdésem? Alapvető dolgokat nem igazán tudom.
Előre is köszönöm.

BonFire 2008.10.10. 23:33:45

Nem használok MSN-t sem, ehhez hasonló chatfelületeket. Kissé tolakodónak találom. Itt bármilyen kérdést feltehetsz, igyekszem válaszolni rá. Ha pedig túl hosszú lenne a mondandóm, vagy esetleg személyes, akkor írok privát mailt. Ha itt teszed fel egyébként a kérdést, a válaszból mások is tanulhatnak.

◄ViZion 2008.10.16. 15:41:03

Rapidka: az alap dolgokkal tisztában KELL lenned, ha akár tutorialt, akár saját képmanipulációt szeretnél megvalósítani.
Sok lehetőséged van, az egyik, h próbálkozol, pl. egy egyszerűbb tutorialt követve, majd google-val rákerresel, ha vmit nem tudsz.
Másik az a tanfolyam... Vagy a netes TV-s tanfolyamok, amikből szintén könnyen átveheted az alapokat. Nem egy-két nap az biztos, de nem is nehéz, próbálkozz, és guglizz, ha ott sincs gyógyír, akkor érdeklődj bátran, segítünk, ha tudunk...
Ha tudsz angolul akkor:
www.photoshopcafe.com/tutorials/layers/intro.htm
innen indulva olvass, és gyakorolj.

◄ViZion 2008.10.16. 15:45:16

yah, és a youtube is előtted van - sőt az egész világ ott van a neten, használni kell, és élvezni a gyümölcsét...
Itt egy kis kedvcsináZó tutorial, profiknak is!!!
www.youtube.com/watch?v=PlWfZeyvk9Y

BonFire 2008.10.16. 18:00:54

A YouTube-ot én is csak ajánlani tudom bátran bárkinek. Mivel elsősorban képmanipulálással foglalkozunk, még az sem igazán fontos, hogy tud-e valaki angolul vagy sem. Lehet lesni a videóról, mit, hogyan, honnan és melyik menüből varázsolnak elő. Teljesen mellékes a nyelvtudás. A másik ajánlatom a szoftver.hu nevű oldal. Egy egyszerű regisztrációt követően nagyon igényesen magyar nyelven elkészített videotutorialokat nézhetünk. Tényleg igényes, és csupán egy regibe kerül. Ja, és nem kizárólag csak Photoshop, hanem Illustrator, InDesign, Flash, meg miegyebek, tehát az egész Adobe termékcsalád videói megtekinthetők. Érdemes.
süti beállítások módosítása