BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Generált hóesés

2008. április 17. 13:20 - BonFire

Egy nagyon egyszerű tutorial arra, hogyan szimuláljunk hóesést egy képen. Pár kattintás csak, és kész. A kezdők is bátran belefoghatnak. Kezdjük is el.
 




















1. Keressünk egy téli tájképet, és nyissuk meg. Ez lesz a kiindulásunk.

2. Nyomjuk meg a D billentyűt, a palettánk default színeinek visszaállításához. Nyissunk egy új réteget, majd a Ctrl+Backspace gyorsbillentyűvel töltsük ki a réteget fehér színnel.

3. Most adjunk a réteghez zajt. Menjünk a Filter/Noise/Add Noise (szűrő/zaj/zaj hozzáadása) menübe, és állítsuk be a kívánt értékeket.

Ha nagyobb képpel dolgozunk, természetesen a számok is eltérhetnek. Én egy 600x450-es képpel dolgoztam a példában.
























4. A Layer palettán állítsuk át a réteg keverési üzemmódját Screen-re.

Ebben az üzemmódban a rétegnek csak azok a képpontjai lesznek láthatóak, amelyek világosak, esetünkben éppen a fehér zajpöttyök.





















5. Ennél a lépésnél még túl sok a zaj, nincs szükségünk ennyire. Most a feladat, hogy a hópelyhek számát lényegesen csökkentsük. Menjünk az Image/Adjustment/Threshold (kép/beszabályozás behangolás/küszöbérték) menübe, és húzzuk el a csúszkát jobbra. Ezzel a lépéssel, nem csak a pöttyök számát csökkentjük, hanem egyben kiszűrjük a színeseket is közülük. Itt mindenkinek az egyéni ízlésére bízom, hogy mennyire szereti sűrűn a kását :)































6. Most mossuk el egy kissé az éles pöttyöket. Filter/Blur/Gaussian Blur (szűrő/életlenítő/gauss életlenítő). Egyelőre elég, ha 0,3 pixelt adunk neki. Így éppen csak, hogy elmossa.

7. Adjunk a hópelyheknek mozgást is. Menjünk a Filter/Blur/Motion Blur (szűrő/életlenítő/mozgó életlenítő) menübe. Itt beállíthatjuk a hópelyhek dinamikáját. Az Angle (szög) ablakban változtathatjuk a mozgás irányát, a Distance (távolság) csúszkán pedig, hogy mennyire mossa el. Minél nagyobb számot állítunk a Distance-n, annál nagyobb lesz a hóvihar. A kicsi érték felér egy szállingózással.

Ezzel készen is vagyunk.


21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr66429815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.17. 22:25:34

Egyszerű és ötletes. Nagyon jó lett, gratula! :)

BonFire 2008.04.17. 22:59:22

Váóó, még csak most tettem fel, és máris olvassák. Örülök neki, ha tetszik. Gondoltam, nem árt, ha néha elengedek egy-egy lazább leckét is, csak úgy a feszültséget oldandó, és így esetleg a gyakorlatlanabbak is szerezhetnek sikerélményeket. Lesz még ilyen könnyű feladat, annyit megígérhetek.

PEti 2008.05.03. 10:31:40

Hogyan kell réteget színezni?

Peti 2008.05.03. 10:39:16

A 10es PS-be nincs ilyen:
kép/beszabályozás behangolás/küszöbérték

BonFire 2008.05.03. 14:25:25

Peti, a kifejezését azért írtam le magyarul, hogy akik esetleg a Photoshop magyar verziójával dolgoznak, azok is könnyebben elboldoguljanak. De mindennek ellenére a magyar nyelvű felületet nem ismerem, a menüpontokat megpróbálom fejből kitalálni. A kifejezések ezt jelentik, arról nem tehetek, hogy a program magyarítói mindenféle szókreálmányokat találtak ki a szavak tényleges jelentései helyett. Ebben az esetben megköszönném, ha leírnád, hogy a magyar felületen hogy van ez a menüpont: Image/Adjustment/Threshold. Ebben az esetben ki tudom igazítani a leírásokat. Ha nem, akkor egyszerűen kitörlöm belőle, és onnantól nem fogom leírni magyarul a menüpontokat még fejből sem. Tehát mindenki előveheti a szótárat, és szótárazhat.

A 2. pontban le van írva, hogyan tudod a réteget kiszínezni.

Ettől kezdve a tutorialok következetesen a 9-es PS, vagyis a CS2 angol nyelvű felületén fognak készülni, most már egységesek lesznek. Ami abban található, azokat meg fogod találni a CS3-ban is.

Még valamit! Igaz, hogy itt még nem írtam le, de nem illik 3 percenként egy-egy új mondattal kiegészíteni a hozzászólást. Inkább fogalmazgasd egy kicsit, majd ha már úgy érzed, hogy kerek egész, akkor küldd el a lapra. Így nem válik dagályossá az oldal.

Jó munkát!

n00b 2008.05.08. 06:13:46

Ne-ne, ird csak le magyarul is, ez igy jó, sokat segit. A ps szótárak néha csak + összezavarnak (szerencsére ritkán, de azért előfordul).

BonFire 2008.05.08. 15:10:13

Köszi nOOb, én is úgy gondoltam, hogy habár a magyar nyelvű kezelőfelületet nem ismerem, azért megpróbálom saját kútfőből - legalábbis az alapfogalmakat lefordítani. Néha láthatjátok is, hogy a zárójelben lévő tartalmat megkérdőjelezem. Nos, ez azért van, mert egy szónak több szinonimája is lehet, és azt nem tudom kitalálni, hogy melyiket használják. Mindenesetre, aminek értelme van, azt továbbra is odaírom zárójelben, esetleg kérdőjellel, vagy / jellel, ha nem tudok dönteni a sok szinonima között.

Viszont sokat segítene, ha a réteg keverési módok neveit felülről lefelé valaki eljuttatná nekem, és akkor azokat is oda tudnám írni. Mivel ezeket a gyakorlatban nem igazán lehet lefordítani - gondolok itt arra, hogy az eredeti szerzők is angol szókreálmányokat készítettek, így a magyarok is elkövettek hasonló kifejezéseket. Habár a hajam szála égnek áll, hogy a "multiply" (megsokszoroz, megtöbbszöröz) szót miért kellett "SZENDVICSPOZITÍV"-nak fordítani. És ha már itt tartunk, az hogy nem merül fel senkiben, hogy sem a szendvics, sem a pozitív nem magyar szó? :))

n00b · http://kepfeltoltes.hu/080509/Cs3hun.keveresi.mod_www.kepfeltoltes.hu_.jpg 2008.05.09. 02:37:12

Jobb hiján készitettem egy képet, remélem erre gondoltál.

BonFire 2008.05.09. 04:02:16

nOOb, köszi, erre volt szükségem! Ha jól emlékszem a CS3 hárommal többet tartalmaz, mint a CS2. A Darker Color, Lighten Color meg alul az a Színezet nevű valami nincs meg. Jó, most már van miről lesni. Ezek után majd feltüntetem ezeket is, nem kerül fáradtságomba. Habár gőzöm sincs, hogy minek ilyen sok :) A Vivid light, és a Linear light is kettőnek a kombinációja. Egyedül ezt a Pin ligt-ot, vagyis a Tűfényt nem sikerült tökéletesen leutánozni másokkal. Ugyanez a helyzet a Dodge-okkal és a Burn-ökkel (Fakítás és Égetés) is.

Valójában én csak néhányat használok közülük. Ha árnyékolni akarok, akkor feketét használok Normálon, és lejjebb veszem a kitöltést. Ez ugyanaz, mintha a Multiply-t használnám dettó. Ha világosítani, akkor arra fehérrel ott a Screen; ez megint ugyanaz, mint ha Normálban használnánk. Ezenkívül lehet a színt feljebb vagy lejjebb tekerni a skálán néhány fokkal, akkor pedig jöhet az Overlay, a Burn, vagy felfelé a Soft Light és megint az Overlay. Ezek tulajdonképpen a színszűréssel kapcsolatosak. A színnek nem a fényereje vagy a telítettsége változik, hanem saját magával sokszorozódik negatív vagy pozitív irányban. Pl egy sötétzöldből a fehér Soft Light világoszöldet csinál. Nem a telítettségéből vesz el, hanem egy pár fokkal arrébb tekeri a színt, a színhőmérséklet szerint.

Habár elképzelni sem tudom, hogy a "dodge" szóból hogy lett "fakítás"! A kíváncsiaknak ide teszem a "dodge" szó jelentését. Van egy pár szinonimája, de a fakítás nincs köztük ;)
i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/dodge.gif

Bojack 2008.08.06. 11:59:52

Ez zseniális!Erre nem gondoltam volna soha , és mégis tud hasznos lenni :)

BonFire 2008.08.06. 12:42:38

Köszönöm a dicsérő szavakat! (Habár ez még nem bizonyítja a zsenialitásomat ;)

Gahó Dani 2008.08.10. 00:27:47

Ez tényleg nagyon egyszerű és ötletes, grat BonFire, szépmunka! :D

BonFire 2008.08.10. 00:36:03

Mégegyszer, és mégegyszer köszönöm. Azt hiszem, most már neki fogok állni egy új irománynak. A múltkor valaki a fórumon bedobott egy tutorialt, és annyira megtetszett, hogy meg fogom osztani. Csak ne vónék ennyire lusta! Csak ne esnék ennyire a nehezemre! ;)

n00b 2008.08.10. 15:43:35

Hát már ideje lenne. Tudom hogy a te dolgod mikor frissited az oldalad, de szerintem túl népszerü lett ahhoz hogy veszni hagyd.
Láthatod hogy naponta vannak látogatók, annak ellenére hogy a megszokotthoz képest rég frissült.
Ha nincs kedved nagy volumenü leirást késziteni készits egy nagyon egyszerüt, nagyon sokan annak is örülni fognak. Sőt, a "koca-ps" felhasználók egy ilyennek még jobban. Nem kell minden esetben szakmai magasságokba emelkedni, ha épp nincs türelmed/időd hozzá.
Hogy egy nagyon jó leirást pedig azért nem közölsz mert esetleg már ezt valaki leirta és nem szeretnél plagizáló szerepben tetszelegni szerintem ez ma már a ps tutorialokra már nem lehet igaz. Annyi tutorial leirás van, szinte kizárt hogy olyat találjon ki az ember amit valaki valahol már ne irt volna le. Csak hajkijelölésre olvastam eddig vagy 20 félét (és annak variációit), ha egy ilyet irsz kizárt hogy ne fedje valamelyiket.
Szóval a lényeg az hogy bármi ami eszedbe jut ird meg bátran, szivesen olvasni fogjuk.
Ráadásul a te elönyöd ami más tutoriálos oldalból hiányzik egyrész a magyar nyelv, másrészt ha valaki elakad akkor számithat további segitségre.

BonFire 2008.08.10. 16:53:00

Persze, nem akarom elhanyagolni semmiképpen, csak mostanában összejött egy pár dolog. Nemrég a kórházban voltam, most meg éppen cigaretta-elvonókúra alá vetettem magam, és szinte semmihez nincs türelmem, majd' megkergülök! Ha pedig gondolkodom, vagyis szellemi munkát végzek, kétszer annyira hiányzik. Szóval van itt néhány visszatartó erő, egyelőre még birkókzom velük, aztán meglátjuk, ki lesz az erősebb. Remélem én!

Lyrics 2008.10.08. 11:59:24

Nagyon örülök, hogy ismételten felfedeztem az oldaladat. Egyszer már voltam itt egy tutoriál okán, de elfelejtődött a látogatásom.
Az oldal részletes magyarázatai, gyakorlatai nagy jók, gratulálok. Legyél erős ezzel a cigaretta dologgal, én vagyok az egyik példa, hogy lehet élni nélküle is. Pedig 25 éven keresztül szítam a spanglit.

A havas tutoriállal kapcsolatban, az erőteljesebb hatás érdekében egy kicsit tovább fejlesztettem az elgondolást.

A végén motion blur után én még visszatértem a threshold -ra és egy tetszés szerinti beállítással kiemeltem a pelyheket.

Kíváncsi vagyok nem csak nálam és ezen a képen müxik ez a beállítás.

BonFire 2008.10.08. 15:04:19

Működik, a Threshold újbóli alkalmazásával adtál egy extra kontrasztot a pelyheknek. Egyéni ízlés kérdése, ki melyiket részesíti előnyben.

Egyébként egy tutorial mindig csak ötletet ad, illetve technikákat mutat be. Nem szentírás, el lehet tőle térni (néhány esetben el is kell), sőt tovább is lehet fejleszteni, mint bármilyen találmányt.

Örülök, hogy tetszik az oldal. A bűzrudat meg már 2 hónapja nem szívom, hát mit ne mondjak, nagyon nehéz még most is ;)

Tenth 2008.10.09. 07:56:59

Drukkolok neked a nehezén már túl vagy, de még nem vagy védett :)

A veszély sajnos nem múlik el én 2 év után is simán vissza tudtam szokni, de aztán egy hegy tetején rájöttem a titokra. Ahhoz, hogy ne forduljon elő mégegyszer, el kell tudni képzelni, lehet atomcsapás, főnök, családi viszály és egyéb baromság, minden mindegy én már a cigó nélkül élem le hátra lévő életemet. És ezt a meggyőződés el kell helyezni lelkünk főutcáján egy polcon. Innentől már védve vagyunk mint a kis gyerekek elöl a kredenc tetejére helyezett csokimikulás :)

BonFire 2008.10.09. 13:53:10

De mennyire, hogy igazad van! Igazából már azért szántam rá magam, mert lassan már az egész országban úgy üldözik a dohányost, mint a leprást. Ráadásul, mivel sok időt töltök a kórházban, ott is a nyavalya kerülgetett állandóan, amikor délelőtt 11-től este 7-ig az infúzión lóg az ember, és nem engedik le pipálni. Na, abba bele lehet bolondulni.

A másik dolog, hogy az utóbbi időben már állandóan arra fogták a gyomorpanaszaimat. Na, legutóbb azt mondtam, hogy már most kezdjenek el gondolkodni, hogy legközelebb mire fogják fogni, ugyanis már minden káros szenvedélyről lemondtam.

És ahogy nagyon jól mondtad, az embernek fejben kell helyretennie magát. Attól kezdve műxik a dolog. Persze, sokan nem képesek önmaguktól odáig eljutni. Ezek a visszaesők. De a cigire személy szerint még 3 és fél év után is visszaszoktam, mert amilyen kíváncsi és birka az ember fia, kipróbálja, hogy "biztosan leszokott-e már"! Hát nem röhej?

Arian 2008.12.19. 13:53:24

Nahát, milyen ötletes és egyszerű. Így az ünnepek közeledtével a meglévő képekre is varázsolható havacska (ha már a természet nem ajándékoz meg minket).
Egyébként ne tessék meglepődni ha szinte mindegyik bejegyzéshez hozzá fogok szólni, mert rendszeres látogatója lettem a blognak. Hihetetlen milyen sokat tudok tanulni pár nap alatt is. Persze amit szeret az ember, azt hamarabb jegyzi is meg. Ráadásul az anyag is könnyen érthető. :) Köszi a fáradozásokat.

BonFire 2008.12.19. 14:43:45

Köszönöm, Arian, a dicséretet! Örülök, ha rendszeres látogató leszel. Nálunk is pocsék az idő (északkelet), két napja szakad az ESŐ! Úgyhogy csak varázsoljatok minél több képre hóesést! És kellemes ünnepeket mindenkinek! :)
süti beállítások módosítása