BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Digitális autófestés

2008. március 07. 03:12 - BonFire

Az autónk átfestésének több módja létezik. A lehető legkézenfekvőbb eset az, ha bevisszük az autófényezőhöz, és jó pénzért átfestetjük vele. Komolyra fordítva a szót, az autó képén egy gyakorlottabb ember bármikor megváltoztatja a színeket. Aztán később lehet ezekkel a dolgokkal élni, és lehet visszaélni. Ez utóbbi, elég csúnya dolog, és sokan foglalkoznak vele, már-már szakosodva a dologra, hogy később fénykép alapján próbáljanak meg pénzt kicsikarni a gyanútlan áldozatokból. Többek közt ez is az egyik oka annak, hogy a digitális fényképet a bíróság nem fogadja el hiteles bizonyítéknak (csak bizonyos megkötésekkel). Most az egyik lehetséges módszert fogom bemutatni. Ez nem az egyetlen, de nekem ez a legjobban bevált.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1
. Keressünk egy képet a weben, és töltsük le. A kép lehetőleg nagy felbontású legyen. Mondjuk 1024X768. Ha megvan, nyissuk meg a képet.
 
2. Válasszuk az eszköztárból a Pen Toolt. A fenti eszköztáron állítsuk be ezeket az üzemmódokat. Paths (útvonalak); Rubber Band (gumiszalag); Add to path area (terület hozzáadása).
 
3. Rajzoljuk meg a kocsi festeni kívánt körvonalát. Ha kész, a fenti eszköztáron állítsuk át az "Add to path area"-t "Substact from path area"-ra (terület elvétele). Ezzel az üzemmóddal rajzoljuk körbe a körvonal területén belül azokat a részeket, amelyeket ki szeretnénk hagyni a festésből. Ha ezzel is készen vagyunk, mentsük el a Pathot.
 
4. Kattintsunk a Pathra, hogy a megrajzolt körvonalak látsszanak a képen. Kérjünk egy új Adjustment réteget, azon belül válasszuk a Hue/Saturationt (árnyalat, telítettség).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Most jön a varázslat. Ha tényleg aktív volt a Pathunk, amint a Hue/Saturation parbeszédpanelen, betettük a pipát a Colorize jelölőnégyzetbe, abban a pillanatban a kocsi körberajolt területei pirosra színeződnek. A trükk lényege az, hogy az Adjustment réteg figyelembe veszi a megrajzolt Pathot, és a körvonalán belüli területekhez automatikusan hozzákapcsol egy vektormaszkot. Így a vektoros útvonalunkat automatikusan úgy kezeli minha Shape, vagyis alakzat lenne. Tehát nincs szükség még arra sem, hogy az útvonalat kijelöléssé alakítsuk.
 
A Hue/Saturation párbeszédpanelen nincs más dolgunk, minthogy a Saturation csúszkáját kitoljuk 100-as értékre. Legyen jó tömény a szín. A színárnyalatot pedig a Hue csúszkáján állíthatjuk be.
 




















 

Ezzel gyakorlatilag el is készültünk a munkánkkal. Az Adjustment rétegen el kell még játszadozni egy kicsit a Blending módokkal. Attól függően, hogy milyen színhatást szeretnénk elérni, a Normal-t átkapcsolhatjuk, Multiply-ra, Overlay-re, vagy Colorra. Mindegyik színmód egy kicsit más összhatást eredményez. Én egy ezüstszínű autóból indultam ki, ezért alaphelyzetben sötétíteni a Multiply üzemmóddal lehetett. A fényerőt még a Hue/Saturation ablakban utólag is lehet állítgatni a Lightness csúszkával.


A kedvesünknek kedveskedhetünk egy szép PINK!!! autóval (húhh, de utálom ezt a szót). Amit sokan pink-nek, vagy neonrózsaszínnek neveznek, az nem más, mint a Magenta, vagyis a bíborszín, amit viszont egyesek hol lilának, hol bordónak vélnek. Ugyanez analógiája a neon- vagy úvézöld elnevezés. Igazából az RGB zöldre gondolnak ;) Ez egy jópofa elnevezés, különösen annak fényében, hogy az "úvé" az ultraviolet, vagyis lila szín. Oda se neki! Lepjük meg őket "úvézöld" autóval.
 
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr68369233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edu 2008.03.08. 14:07:43

Hy!
Hát azt azért nem mondanám, hogy teljesen kezdő lennék, a képszerkesztésben, de azért nem vagyok PS-mágus, jobbára, csak vagdosok, méretezek(mobil háttereket csinálgatok) kezdetben "egyéb" programokat használtam, mikor elkezdtem a CS3-mal csinálgatni, ugyebár aki Photo Shop-al, "játszadozik" az rájön, hogy a pogi többre is képes és többet is akar belőle kihozni, meglepődtem, hogy a gallardo-t első nekifutásra sikeresen átszíneztem (Trabant kék lett :D). A leírások elég részletesek, szeretném hálám kifejezni értük! És remélem az animált gifeket is gócső alá veszed.:D

Üdv.: Edu
Köszi!

BonFire 2008.03.08. 20:17:39

Egyelőre, még nem gondoltam az animált gifekre, lehet, hogy később írok arról is. Addig is itt van egy jó leírás, ami alapján megismerkedhetsz a dologgal.
www.tutorial.hu/animalt-gif-keszitese/

debil 2008.03.19. 17:09:50

Hali!
Azt szeretném kérdezni hogy ennek CS2-n is működnie kellene? Mert nem találom a Paths beállítást a fenti eszköztáron. Vagy csak én nem látom? a rubber band pedig a gumisáv? (nekem magyar van)

BonFire 2008.03.19. 19:07:09

Igen, a CS2-n is működik, mivel ez alapvető üzemmód, így ha a 6-os már ismerte, az újak is tudják; csak éppen egy kicsit máshol található. Ha jól emlékszem, miután kiválasztottad a toll eszközt, a fenti eszköztárban van valahol középtájt egy pirinyó lefelé mutató nyíl. Ott állíthatod be ezeket a tulajdonságokat. Nézd meg ezt a tutort, ebben le is van fényképezve.
bonfire.blog.hu/2008/02/25/mozaikkep

A továbbiakban a megrajzolt útvonalat (Path) a Layer paletta harmadik fülén találod meg, valamint a hozzá tartozó helyi menüket. Nézt meg ezt is.
bonfire.blog.hu/2008/02/11/layer_paletta

Az a legnagyobb baj, hogy a CS szériákban úgy össze van már zsúfolva minden egy helyre (a kényelmesebb kezelésért;), hogy alig lehet megtalálni valamit. Nagyon pici eldugott ikonok jelzik a helyi menüket, ill a beállításokat. Mindig lefelé vagy oldalra mutató nyilacskákat keress, azok a lenyitható menük.

A rubber band éppen lehet "gumisáv" is vagy akár "gumipertli" , semmivel nem mond többet annál, mint ahogy én nevezem. "Ruglmas üzemmód". (Idióta magyar fordítók!) A lényeg az, hogy a lerakott rögzítőpontokat az egér mutatójához köti egy vonal, és úgy mozog rajz közben, ahogy az egeret vonszolod. Így előre is láthatod, hogy milyen alakú is lesz a végén a görbe.

Doenroy · http://doenroy.freeblog.hu 2008.04.16. 21:50:40

Mászkálni kezdtem a leírások között és csak gratulálni tudok, olyan alapokat írsz le, amivel fantáziával profi dolgokat is meg lehet csinálni. Így ezúton szeretnék gratulálni a blogodhoz:)

BonFire 2008.04.17. 15:59:21

Köszi, nagyon jólesik a pozitív visszajelzés! Mintha hájjal kenegetnének :)

◄ViZion 2008.06.03. 11:37:17

Jó a leírás, bár én máshogyan színezek...
Kijelölés a színezendő részeken, majd ctr+j, és ezen ctrl+u.
A neon színeket, és UV színeked látom nem kedveled, ezért kis segítség, ha nem sértelek meg:
az UV valóban (Dr. Röntgenné) Ultra Viola, de az UV (vagy neon) zöld ettől még létezik, ez az a szín, amit az UV fény hatására zölden fluoreszkáló festék produkál pl. DJ-ben. Pink dettó. :)
Olvastam sok tutorialod, tetszenek nagyon.
Én a path-okat vmiért nem kedvelem, inkább
select-> új layer -re áll a kezem.

BonFire 2008.06.03. 15:55:53

A színezést több módon is végre lehet hajtani, én csak a lehetséges egyiket írtam le.

Ha jól értettem, te az UV lámpára gondolsz, nem pedig az ultraibolya fényre, ami természetes része a napunk sugárzásának. Tehát ezek mesterséges fényforrások, a Photoshop is Neon Glow-nak nevezi az egyik effektjében. Mesterséges fényforrásról van tehát szó, egy neoncsőről (ami nem összetévesztendő a fénycsővel). Amúgy szeretem az élénk színeket, de pont ettől a kettőtől hülyét bírok kapni :)

A Pathokról meg csak annyit, hogy ez nagyon hasznos, ha nem a leghasznosabb funkciója a PS-nek. A vektorgrafikus kezelést nem mindegyik képkezelő tudja ám! Azokat amelyek csak pixelekkel dolgoznak, kissé butácska programoknak tartom. Na persze, a PS-hez vagyok szokva, így aztán nem csoda, hogy mindig azt veszem összehasonlítási alapul, az pedig nagyon fölteszi a lécet.

Szóval ahogy néhány régebbi cikkemben is megemlítettem, a kijelölést lehet szabadon használni, az is egy megoldás, hogy új rétegre másoljuk, az is, hogy a fölösleges részeket kitöröljük a képből. Az egésszel mindössze annyi a baj, hogy így elveszítjük az információnkat, amelyeket később már sehogysem nyerhetünk vissza. Ezért ajánlom mindenkinek a Pent, és a Pahtokat, valamint a maszkolást, mivel így később (ha még megvan a munkafájl), ha egy fél év múlva vesszük észre, hogy csálé lett a Path, akkor is bele tudunk nyúlni, és megváltoztatni. Nem beszélve arról, hogy pont ebben az esetben tűéles körvonalakra van szükségünk, tehát a Paht a legjobb megoldás. Persze készíthetünk belőle kijelölést is, de azt már automatikusan élsimítja a program. Ha meg kikapcsoljuk az Anti-aliast, akkor ronda lesz.

Szóval nem kell félni a Pentől és a Pathoktól és a maszkoktól azok a barátaink. Ha egyszer megtanulod készségszinten használni, többé nem is fogsz máshoz nyúlni. Nézd meg, ott a millió intelligens kijelölő eszköz, és mégsem használom egyiket sem. Ha kijelölök, azt mindig a Pennel teszem. Arról már nem is beszélve, hogy miért ne használja az ember a Pent és a maszkolást, amikor direkt erre a célra lettek kitalálva! ;)

Bojack 2008.08.06. 19:34:30

Nekem van egy igen erős problémám. Valami miatt nemtudom , hogyan kell görbéket rajzolni ecsettel
( cs3mam van). Figyelmesen elolvastam a tutorokat , meg is néztem a youtubes-t , követtem is , de mikor nem szögletesen kell rajzolni akkor lesz az igazi probléma.Esetleg ha tudna segíteni , vagy nagyon pontosan leírná hogy kell ( ha van ideje ) , annak nagyon örülnék , előre is köszi.

BonFire 2008.08.06. 23:36:58

Ecsettel akarsz görbéket rajzolni, vagy a penre gondoltál? Szerintem inkább az utóbbi. Ezt a videót (főleg a flasht) szerintem nézd meg.

bonfire.blog.hu/2008/06/08/a_pen_tool_hasznalata_photoshop_video

Ebben minden művelet benne van, amire szükséged lehet, hogy olyan görbét rajzolj, amilyet csak szeretnél. 2 segédbillentyű (CTRL és ALT)valamint némi gyakorlás, és menni fog a kezelése. Csak nem kell tőle előre elrettenni. Nem olyan boszorkányság, mint aminek látszik.

Bojack 2008.08.07. 12:20:33

Ez a videó tökéletes. Az a problémám , hogy volt 1 vírusom : Double click( néha duplán kattintok).
Formatáltam is mindent , újraraktam mindent , de még aznap ( még neten se voltam) előjött a vírus.
Lehetséges , hogy az egerem rossz , vagy ilyesmi?

BonFire 2008.08.07. 15:43:58

Hát, ha újraformáztál mindent, és ennek ellenére ilyen kellemetlenségek történnek, akkor lehet, hogy a rágcsáló érett meg egy cserére. Habár ilyesmit még nem hallottam. Amióta optikai egeret használunk, még nem is nagyon szedi fel a koszt. De azért képes rá, mivel a por úgyis száll, a kezünk meg úgyis zsíros.

Amúgy régen, ha koszos volt, szétszedtük és kipucoltuk a golyós kollégákat. Az optikaiakat már nem lehet szétszedni. Ha a gombok közé szorul valami porcica, vegyél újat! Ez egy jó üzleti megfontolás. Ha ki lehetne tisztítani, nem lenne benne bót!

Bojack 2008.08.18. 15:27:32

Bonfire , most a VT-be kezdtem bele.
Olvasgattam a tutorokat , de valahogy , bonyolultak voltak , ám a Te módszereiddel , magamtól kitaláltam mit kell , tutor nélkül , és a 9 lépéses dolgokat , 3-4 lépésben meg tudtam csinálni.
Köszönöm!

BonFire 2008.08.18. 16:53:37

Örülök neki, hogy ilyen jó eredményeid születtek. De ez nem kizárólag az én érdemem. Én megpróbálom elmagyarázni, hogy mit miért is kell csinálni. Így, valószínűbb, hogy jobban érthetővé válik az egész. No, és persze, sok tutorial több lépésre van lebontva, mint az feltétlenül szükséges lenne. Ez pedig azért van, hogy azok is értsék, akik nem annyira gyakorlottak.

Ennek persze az ellenkezője is igaz. Van olyan eset, hogy semmi nem áll a rendelkezésünkre, csak egy kép. Ilyenkor a tapasztaltabb user szemügyre veszi, és nagyjából már sejti, hogy lehet elkészíteni. Aztán egy-két próbálkozás után ő is meg tudja csinálni, mindenféle leírás nélkül. Így voltam én is a Képmozaik c. tutorialommal. Az egész ötletét egy bemutatott kép adta, leírás nem volt hozzá. Aztán addig nyüstöltem, míg a végén az enyém jobb lett, mint az eredeti. ;) (nem mintha a mellemet akarnám verni)
süti beállítások módosítása