BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Fényerő és kontraszt helyes beállítása

2008. március 06. 18:32 - BonFire

Ha egy kép fényerő és kontrasztviszonyai nem éppen a legjobbak, több eszköz is a  rendelkezésünkre áll a Photoshopban ezek helyreállítására. Van automata szín, automata fényerő és kontrasztbeállítási lehetőség, ami sok esetben egész tűrhető eredményeket ad, néhány kivételes esetben viszont kimondottan elronthatják a képeinket. Ilyenek lehetnek azok a képek, amelyek egy bizonyos színű megvilágítással készültek. Ha egy kép a tábortűz mellett készült, a tónusok narancsszínűek és vörösek és sárgák rajta. Ha a tenger alatt készült akkor kékes és zöldes árnyalatú lesz a kép. Az automatika ilyen esetekben éppen ellenünk dolgozik, és teljesen más színárnyalatokat állít be, mint amilyet látni szeretnénk. A gép ugyanis az emberektől eltérően nem mérlegel, csak számol. Megnézi a színcsatornák hisztogramját és úgy dönt, hogy túl sok a vörös/kék/zöld a többihez képest. Nosza egyenlítsük ki. Én most azt a módszert szeretném bemutatni, hogyan állíthatjuk be a fényerőt és a kontrasztot manuálisan úgy, hogy közben a színeinkhez ne kelljen hozzányúlnunk. Nagyon egyszerű módszer, néhány kattintás csak, és a kontrasztunk tökéletes lesz.



 
1. Nyissuk meg a képet a Photoshopban. Állítsuk át az üzemmódot RGB-ről Lab colorra. Image menü, Mode/Lab color.
 

 
A Lab üzemmód ideális abban az esetben, ha kimondottan csak a kontrasztot és a fényerőt szeretnénk beállítani. Az alap RGB ugyanis nem tartalmaz színtelen csatornát, csak vöröset kéket és zöldet. A Lab üzemmódban viszont van egy "L"ightness (fényesség), azonkívül egy "a" és egy "b" csatorna, amelyek a többi szín hőmérsékleti paramétereit tárolják.

2. Nyomjunk Ctrl+L-t, Ezzel máris kiválasztottuk a Levels (szintek) beállítást. Ugyanez elérhető a menüből is Image/Adjustments/Levels. Talán egyszerűbb a gyorsbillentyű használata, munkánk során ezt a beállítást gyakran fogjuk használni, ezért így kényelmesebb.

Az ablakban a képünk hisztogramja jelenik meg. A hisztogram szó jelentése a szótár szerint: gyakoriságmegoszlási grafikon. Itt egy ablakban a színek egyes csatornáinak mennyiségeit láthatjuk egy grafikonon.

 
 
3. Válasszuk ki a "Lightness" csatornát. Ha megfigyeljük a grafikon viselkedését, láthatjuk, hogy vannak olyan részek, amelyeken a grafikon üres. Ezek az üres részek felelősek azért, hogy egy-egy tartomány elégtelenül jelenik meg a képen. Ha növelni szeretnénk a kontrasztot, a grafikon alatt látható potmétereket húzzuk a fekete tartomány irányába. A hisztogramon látható, hogy a világos tónusokat az automatika békén hagyná, csak a sötéteket szeretné kiemelni. Ilyenkor bátran hagyatkozzunk a szemünkre, és a baloldali potit is toljuk beljebb. A középső értékhez általában csak olyankor kell hozzányúlni, ha a kép teljes területén túlsúlyban van az egyik tartomány, Ilyenkor azon is állítunk. Ezen a képen én nem nyúltam a középértékekhez.

Ezzel gyakorlatilag készen is vagyunk. A képet már csak vissza kell állítani RGB üzemmódba, a fent leírtak szerint.

Néhány esetben, a kontraszt beállításainál a színeink kissé megfakulhatnak. Ilyenkor az "a" és a "b" csatornához is hozzá kell nyúlnunk. Ebben az esetben viszont ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi legyen a plusz és a mínusz érték is. Magyarul: ha 0-ról +15-re állítjuk egyik irányból, másik irányból a 255-öt is vissza kell venni -15-tel, 240-re. Ezt mindkét színcsatornán el kell végezni, hogy a színhőmérsékletünk ne módosuljon. És még valamit. Az "a" és a "b" csatornák esetében ne hagyatkozzunk az automatikára még véletlenül sem, mert extrém módon túlszínezi a képet!

A különbség szemmel látható a két képen.

 Aki vizuálisabb típus, megnézheti a videováltozatot is, itt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr94368720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2009.08.29. 08:40:55

Áruld el légyszi a tutorial alatt hallható muzsika előadóját mert az istenért nem jut az eszembe, pedig ismerem. Előre is thanks!

BonFire 2009.08.29. 20:30:52

@extramax: Ez Jordan Rudess Outcast című száma a 2006-os Prime Cuts című lemezéről.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2009.08.30. 08:42:48

Köszönöm, hogy segítettél. Imádom az ilyen letargikus zenéket.

BonFire 2009.08.30. 11:01:43

@extramax: Váljék egészségedre!
süti beállítások módosítása