BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

A TRRS és az audió jack-ek magyarázata

2017. december 30. 21:18 - BonFire

1.jpg

Ebben a cikkben megtanuljuk felismerni a különféle audió jack-eket, plusz megértjük, miért nem fog egy TRRS kábel működni minden AV (audió-videó) helyzetben.

Dugó vagy aljzat?

Ismerjük őket. Imádjuk őket. Körülvesznek minket az első Walkman óta, és még jó darabig velünk is maradnak. Az évek múlásával az általános köznyelv úgy hivatkozik mind a papa, mind a mama csatlakozóra, hogy „audió jack”, bár ez technikailag nem helyes.

Hogy a dolgokat leegyszerűsítsük, csatlakozónak hívjuk a papát, és aljzatnak a mamát, ahol szükséges pontosan meghatározni, a jack-et pedig nemsemleges elnevezésnek tekintjük.

Az audió csatlakozónk meghatározása

Egyszer régen, amit most sztereó jack-nek és fejhallgató aljzatnak látunk, a 19. századi telefonközpontok kapcsolótábláin voltak használatosak. Manapság három fő méretben elérhetők; 6,5 mm, 3,5 mm, illetve 2,5 mm átmérőben, plusz három fő kialakításban:

2.jpg

Azonosítás: TS, TRS és TRRS. T = Tip (csúcs), R = Ring (gyűrű), S = Sleeve (palást)

Manapság általában könnyebb és sokkal pontosabb úgy hivatkozni ezekre a csúcs/gyűrű/palást kialakításuk szerint, hogy elkerüljük a félreértést, különösen ha kiegyensúlyozott hang a megfontolás tárgya. Ez a leírás mindhárom méretben működik, tehát ne higgyük, hogy az ábra csak a 3,5-öst mutatja, de a 6,3-ast nem…

Profi-szinten élő előadásoknál néha saját szabályrendszereket használnak (kiegyensúlyozott/kiegyensúlyozatlan/aktív). Ebben a cikkben mi csak az audió jack-ek kiegyensúlyozatlan vagy „általános” használatról beszélünk.

Sztereó plusz mikrofon

Még most is a legáltalánosabb hely, ahol audió jack-et találunk, az az MP3 lejátszónk vagy a személyi számítógépünk. Csak bedugod a fejhallgató-csatlakozódat, és már indulhatsz is. Mind a monó, mind a sztereó hang szabványosított nagyon régóta, hogy biztosítsák az analóg rendszerek kompatibilitását – még az RCA játékba kerülése után is.

Az aljzatban a csatlakozón lévő érinkezők rögzítettek és mindig érintkezésben állnak (a tetejétől az aljáig) úgy mint bal, jobb és föld sztereó jack esetében. Amikor eljött az idő, hogy egy mikrofon-csatornát is adjanak a rendszerhez, a dolgok kissé bonyolódtak, ugyanis kétféle megközelítési mód létezett, hogyan hozzák létre a kapcsolatokat. Az egyik CTIA-ként, a másik OMTP-ként ismert. Néhány gyártó úgy döntött, hogy megváltoztatja az aljzatot, hogy a palástot tegye meg földnek (OMTP), míg mások úgy döntöttek, hogy ott hagyták a földet, ahol az volt, és belepréseltek egy új csatornát a palástba (CTIA).

3.jpg

Mono hang, sztereó hang, PC headset (audio – audió, ground – föld, left – bal, right – jobb, microphone – mikrofon)

Amint látjuk a fenti ábrán, megvolt az előnye annak, hogy megtartották a föld érintkezőt az eredeti helyén, és ez az a megoldás, amivel leggyakrabban találkozunk számítógépekbe való headsetek, iPhone-ok és sok egyéb okostelefon és tablet márkák esetében. Kétségkívül ez volt az „első” szabvány.

Kamkorderek és videókábelek

A mikrofonhang nem az egyetlen jeltípus volt, amit ez az új érintkező hordozni tudott, és kamerák és kamkorderek miniatürizációjával hamarosan új analóg audió és videó kimeneteket kaptunk a nyakunkba TRRS-től 3RCA videókábelekig.

Emlékeztetőül, egységes szabvány nélkül az aljzat belső csatlakozói gyártónként eltérőek lehetnek. Egy Sony kamkorder nem igazán akart működni Panasonic AV videókábellel, mert nem egyformán voltak „bedródozva”.

Bizonyos esetekben fölcserélhettük az RCA végeket és továbbra is kaphattunk képet és hangot, de nem mindig. És ha a gyártó a föld érintkezőt áthelyezte, a dolgok teljességgel elszálltak.

4.jpg

Kamkorder AV, CTIA/Apple szabvány, OMTP/Nokia szabvány.

De miért kell a földet áthelyezni? Ha a gyártó megváltoztatta a kiosztást, „megvédték” a versenytársakat és az utángyártott kiegészítőket, hogy együttműködjenek az eszközeikkel, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy rákényszerítség a vásárlót „az igazi” megvásárlására. Köszönjük meg a legnagyobb márkáknak ezt!

A csatlakozók és aljzatok keveredése

El tudjuk képzelni, bedugva egy TRS csatlakozót egy TRRS aljzatba vagy fordítva, egy elektromos rövidzárlatot fog eredményezni egy csatorna és a föld között. Viszont általában ezek a zárlatok nem okoznak nagy gondot:

5.jpg

Sztereó fejhallgató TRRS aljzatban

A fenti ábra egy közönséges fülhallgatót mutat bedugva az iPhone TRRS aljzatába. Ez teljesen biztonságos és elfogadható – nem tudsz ugyan „érintésmentes” hanghívásokat indítani, de nem is okozol vele kárt. Ez Androidon és sok egyéb eszközön is működik.

Problémák merülhetnek fel viszont, amikor összekeverjük a kábeleket olyannal, ahol a föld érinkező nem az első gyűrűn van. Nokia telefonok, Panasonic kamkorderek és hordohzató/autós DVD-lejátszók saját csatlakozóin a föld és a videó érintkezők már régebben össze lettek keverve, tehát nagy körültekintéssel kell ezeket kezelni, hogy elkerüljük a károkat, amikor különleges felszereléssel dolgozunk, vagy különféle típusú eszközöket próbálunk egymáshoz csatlakoztatni. Ez problémás, ha a kábel külsőre ugyanúgy néz ki, de belül másként van bekötve. És ugye nem akarunk elektromos jeleket rövidzárlatos áramkörökre küldeni.

Megoldások

Sajnos nincsen univerzális egyedülálló termék, amely mindenféle eszközzel tud működni, és lehetetlen bepillantást nyerni az aljzatba, hogy megtudjuk, merre futnak a kábelek.

Ami a kamkordereket illeti, a legjobb gyakorlat a gyártó hivatalos kiegészítőjét keresni, vagy egy olyan utángyártott AV jelkábelt, amely felsorolja a kamerával kompatibilis modelleket. Általában csak egy szimpla 3,5-ös/3RCA jelkábelt hordunk magunkkal, miközben az nem univerzálisan kompatibilis.

Sztereó lejátszók és mikrofonos headsetek esetében könnyebb dolgunk van. Legfeljebb csak szét kell osztani a TRRS kimenetet egy-egy külön sztereó- és mikrofon-csatlakozóra, ahogy a laptopnak vagy számítógépnek szükséges. Itt van egy ilyen kis aranyos: 10 cm-es négypólusú TRRS/3,5 mm-es sztereó és mikrofon adapter/átalakító.

6.jpg

Alternatív megoldás lehet egy OMTP/CTIA adapter, amely át tudja hidalni a rést egy sztereó headset és egy rossz márkájú okostelefon között. Léteznek kétirányú TRRS szabvány adapterek is CTIA és OMTP között.

forrás: chablechick.com.au

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr5013535173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cami55 2022.05.27. 12:11:05

Tudnál videót készíteni a facebook-os otthoni munkákról? Nagyon érdekelne a véleményed!

BonFire 2022.06.06. 00:32:53

@cami55: Bár a blog már régóta fel van függesztve, szívesen adok tanácsot KONKRÉT kérdésre a bonfire.mailbox@gmail.com e-mail címen.

Keress meg bátran!

BonFire 2022.08.10. 16:29:31

@cami55: szia! Ha elmondod pontosan hogy milyen munkákra is vagy kíváncsi, szívesen válaszolok a legjobb tudásom szerint.
süti beállítások módosítása