BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Saját, realisztikus kinézetű pecsét készítése

2010. július 15. 21:01 - BonFire

Először is létre kell hoznunk egy új dokumentumot; a rajzvászon méretle legyen 500×300 pixel, fehér háttérrel. Aztán szükségünk lesz a papírhoz néhány textúrára. Kereshetünk a Google segítségével is, vagy felhaználhatjuk az én textúrámat. Nyissuk meg és helyezzük a vászonra az alább látható módon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő lépésben nekiállunk elkészíteni a pecsétet. Emlékezzünk, először 20%-kal nagyobbra kell csinálni, mint az eredeti méret, később kicsinyítjük majd, hogy realisztikusabb képet kapjunk. Először létrehozunk egy keretet belül a pecséttel. Használjuk az Ellipszis eszközt (Ellipse Tool [U]), és készítsünk egy kerek alakzatot bármilyen színnel. (üzemmód: Alakzatrétegek, vagyis Shape layers – a ford.) Nem számít, milyen színt használunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Állítsuk a kitöltés átlátszóságát 0%-ra (a Layer palettán a Fill, azaz Kitöltés csúszka – a ford.), és alkalmazzuk a Körvonal (Stroke) régetstílust a rétegre:

 

Ezt az eredményt kapjuk elsőnek:


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ezután megduplázzuk a réteget (CTRL+J), és egy kicsit kisebbre vesszük (CTRL+T). Ehhez tartsuk lenyomva a Shift+Alt billenytűket, így a középpontból kiindulva méretezhetjük át.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A következő lépésben a szövegünket a körvonalra gépeljük. Használjuk a Vízszintes szöveg eszközt (Horizontal Type Tool [T]) a művelethez. Közelítsük a kurzort egészen a kör széléhez, és amint a képen látható módon megváltozik, kattintsunk, majd kezdjük begépelni a szöveget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gépeljük a köveztkező szöveget: "Ide jön a cég neve." Arial fontot használunk – standard font a Windows betűtípusok könytárából.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a lépés után még kisebbre állítjuk a kört (CTRL+T), az Alt+Shift lenyomása mellett:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most azt hiszem, ki kell töltenünk a két kör közötti üres helyet. Használjuk az Egyedi alakzatok eszközt (Custom Shape Tool [U]), és válasszunk egy tetszőleges szimbólumot a standard Photoshop palettáról:

 

 

 

 

 

 

Rajzoljunk csillagokat a vászonra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Másoljuk le a csillagot kétszer (CTRL+J) és helyezzük el őket a képen látható módon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Végül írjunk szöveget a kis körbe. Használjuk a Vízszintes szöveg eszközt (Horizontal Type Tool [T]) a művelethez és Arial Narrow fontot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek után forgassuk el kissé a szöveget a Szabad alakítás (Free Transform CTRL+T) segítségével:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pecsét dizájnjával végeztünk. Most néhány stíluselemet kell hozzáadni a realisztikus kinézethez. A Background réteg kivételével olvasszuk össze az összes réteget, majd alkalmazzuk a Színátmenet átfedést (Gradient Overlay) a következő beállításokkal:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután hozzunk létre e fölé egy új üres réteget, majd olvasszuk össze a kettőt (CTRL+E), hogy az összes effekt egy rétegre kerüljön. (Az effekt ezután már nem szerkeszthető tovább – a ford.) Ezután használjuk a Radír eszközt (Eraser Tool [E]), üzemmód: ceruza; ecsetméret: 1 px, majd radírozzunk összevissza vonalakat a pecséten a képen látható módon:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a réteg keverési módját állítsuk Szórtra (Dissolve), majd hozzunk létre egy új, üres réteget fölé, és újra olvasszuk össze a kettőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennél a pontnál csökkentjük a pecsét méretét 20%-kal, és átállítjuk a keverési módját Szendvicspozitívra (Multiply).

A pecsétünk már majdnem kész. Az utolsó dolog, amire még szükség van, kissé elmázolni a pecsétet. Használjuk a Maszatoló eszközt (Smudge Tool [R]) ehhez a művelethez a következő beállításokkal: üzemmód: Normál; erősség: 50%, és csináljunk néhány mázolást a képen látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel a leckénk kész! Reméljük, nem okozott nehézséget az elkészítése.

Fordította (és a szükséges helyeken kiegészítette): BonFire
Forrás: webdesign.org

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr562154304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnonimPok 2010.07.16. 08:54:51

Szia!
Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehetne, azt megoldani, hogy van egy képem, és átakarok írni rajta egy szöveget de úgy, hogy az olyan legyen mintha az lett volna ott mindig is.Tehát a háttér nem változik csak a szöveg amit én írok oda, de teljesen olvadjon bele mintha az ott is lett volna.Remélem érted :D

AnonimPok 2010.07.16. 08:57:10

Jó lenne az a bélyegzős, is de ahhoz kéne az a szöveg amit oda rakhatnék, de mivel nincs meg ezért át kell írnom de hogyan? Kérlek segíts Előre is köszi.

BonFire 2010.07.16. 16:29:26

@AnonimPok: Természetesen először is ki kell retusálni az eredeti szöveget. Ez képenként változó, jobb-rosszabb eredményt hoz. Türelemmel elég jól ki lehet szedni. Ez a legnehezebb.

Ezek után már bármilyen betűtípussal és színnel, bármilyen szöveget rá lehet írni és kész.

OFF: Most látom csak, hogy a linkelt képek megvesztek a tutorialban, és csak valami reklám jön be helyettük. Ezt ma még feltétlenül javítanom kell.

BonFire 2010.07.16. 16:30:33

@AnonimPok: Ezt a kérdést nem értem. Mi kéne és mi nincs ott? És hol van az az ott? Fuss neki még egyszer. Addig megpróbálom meghegeszteni ezt a tutorialt.

AnonimPok 2010.07.16. 18:15:44

Az semmi, csak tudod van az a klónozó azzal is meglehetne oldani.Pontosabban egy dátumot szeretnék átírni, egy eléggé színes papíron de úgy , hogy az ne látszódjon.

BonFire 2010.07.16. 19:03:44

@AnonimPok: Mondtam: először ki kell retusálni (eltüntetni) az eredeti szöveget a képről. Ehhez a legkülönfélébb eszközöket kell – általában egyidejűleg – igénybe venni. Klónozó, Gyógyító (Healing Brush) ecset, Foltozó (Patch tool) eszköz, lasszó a kijelölésekhez, ezenkívül a Fakító és Színégető (Dodge, Burn tool) eszközök, és vannak olyan speciális esetek, ha nagyon tiritarka a háttér, hogy bizony elő kell venni az ecsetet, és kitalálni a hiányzó részeket, majd megfesteni.

Ez a legnehezebb része a dolognak. Ha már megvan az üres rész, oda olyan szöveget írsz a szöveg eszközzel, amilyen neked tetszik.

Én elég sok ilyet csinálok filmplakátokkal, amiről ki kell szedni az eredeti szöveget és magyarítani. Ezeknek a plakátoknak a nagy részét: picasaweb.google.com/bonfire.mailbox/Filmek# én csináltam. Némelyik jobb, mint a hivatalos, magyar, eredeti kiadás.

AnonimPok 2010.07.16. 19:17:50

Jól van, hát köszönöm, hogy segítettél akkor mégis csak nehézkes dolog na, de majd megoldom sikerülni fog :D Köszi még1x.

BonFire 2010.07.16. 19:23:21

@AnonimPok: Mint említettem, sok gyakorlatot és türelmet igényel _képtől függően_, de nem lehetetlen. Előbb egyszerűbb képeken kell gyakorolni a logók és egyéb szövegek eltüntetését, majd fokozatosan nehezebbeken.

Összelogózott képet meg egy rahedlivel lehet találni a weben. Van min gyakorolni.

AnonimPok 2010.07.17. 04:23:53

Még arra lennék kíváncsi, hogy meglehet-e csinálni a Photoshop CS4 el azt, amit a CS5 el.Gondolok a tartalomfüggő kiöltésre azaz, amikor szinte magától elvégzi a restaurálást.Innen olvastam :
"Ugyancsak újdonság a Content-Aware Fill (tartalomfüggő kitöltés). Ha van egy olyan képünk, melyről a lehető legegyszerűbben szeretnénk leretusálni egy kézben tartott virágot, vagy mondjuk egy kőfal előtt álló személyt, akkor elég csupán nagyjából kijelölnünk az adott objektumot, a Content-Aware Fill pedig gyakorlatilag teljesen magától elvégzi a retusálást. Az igazsághoz tartozik, hogy a legjobb végeredmény elérése érdekében adott esetben szükség lehet némi kézi kiigazításra is, de ettől függetlenül ez az új funkció nagyon is jól használható."
Hogy ez ugye csak a CS5 el lehetséges?Mert ez elég jónak tűnik...

BonFire 2010.07.17. 04:46:20

@AnonimPok: Igen. A tartalomfüggő kitöltés a CS5 újdonsága. A CS4 nem tudja ezt.

Mindazonáltal már máshol is leírtam, hogy ezek az automata csoda effektek hasznosnak tűnhetnek, és a bemutatókon szájtátva nézzük, mire képesek a demóképekkel, amelyeket kimondottan olyan körülmények között készítettek, hogy az effekt a leghatásosabban dolgozhasson rajta – nos, ezek élesben sokszor elvéreznek. Pont akkor fognak cserben hagyni, amikor leginkább szükség lenne rájuk. Akár Murphy törvénye is lehetne. Így van ez a tartalomfüggő átméretezéssel, ami a CS4-ben jelent meg, és igen nagy hype volt körülötte, viszont néhányszor volt szerencsém kipróbálni, és hát a végeredmény legtöbb esetben is kérdéses volt. Nem igazán használható.

A másik dolog, amit szintén leírtam: jó, hogy egyre több dolgot automatizálnak, a képek panorámaképpé összerakásától kezdve immár a zavaró képi elemek kiretusálásáig, ezek jó dolgok, ha valakinek ez a foglalkozása, és napi 8 órában retusál. Ilyenkor hatékonyabbá válik a munka. Viszont aki ilyen kényelmes eszközökkel tanul meg dolgozni, az bizony el fogja hanyagolni a hagyományos eszközöket, hiszen minek tanuljuk meg a klónozó, a foltozó, a gyógyító működését, amikor van nekünk egy pikk-pakk tartalomfüggő kitöltésünk. Aztán az egyik képen rondán fogja kiretusálni. Ilyenkor be kell(ene) avatkozni kézzel, de mi nem tudjuk használni a hagyományos eszközöket, mert elkényelmesedtünk és nem tanultuk meg a használatukat. Ilyenkor van baj, mert valaki már igen rutinosnak érezheti magát képszerkesztésben, és egyszerre csak újra ügyetlen kezdővé válik. Ez rendkívül rossz lehet.

Én rengeteg technikát úgy tanultam meg, hogy nagyon sokáig csak a Photoshop 6-os verziójával dolgozhattam. Amikor már javában a piacon volt a CS2 (10-es verzió), én még mindig a 6-ossal bütyköltem, és egy csomó dolgot másképp, kerülőúton kellett elkészíteni, mert hiányzott az említett szűrő vagy akármi, és ki kellett találni, hogy lehet annak hiányában is megcsinálni az adott feladatot. Sokat törtem a fejem, sokat küszködtem, de végül hasznosnak bizonyult a dolog, és megtérült.

Én úgy vagyok vele, hogy csak a tartalomfüggő kitöltés és a bábu-hajlítgatás miatt nem váltok CS5-re. Egy másik fórumban már adtam egy pár tippet, hogy milyen újdonságokat lehetne még beletenni, ami szvsz sokkal jobb és hasznosabb lenne, mint ezek a látszatfícsörök.

Nem kell félreérteni, értékelem a fejlesztők munkáját, csak nincs arányban a fejlesztés egy új upgrade árával. Nem savanyú nekem a szőlő, hanem még meg sem termett, hogy szüretelhessük. Én megvárom a CS6-ot a váltással.

AnonimPok 2010.07.17. 06:54:28

Teljes mértékben igazad van.Nem is fogom lecserélni, a CS4-et.Még csak most tanulgatom ezt a progit eddig még nem is használtam semmilyen képszerkesztőt, de most kellet és még kelleni is fog.CS4 jó lesz egy darabig.Még szerencse, hogy magyar, mert anélkül semmit nem tudnék vele kezdeni...:D
Amúgy, nagyon hasznos az oldalad, csak így tovább :)

tigris33 2010.07.17. 10:55:55

Igen, ez az köszi!
Sajnos nem jutottam előrébb, kb. a második lépésnél elakadtam. Nem tudom kitölteni fehérrel a kör belsejét, valamint a Layer Style-t sem találom.
Az este sikerült eljutni a külső kör megalkotásáig (vastagon) az Elliptical Marquee Tool-lal, de utána a belső körömet nem tudtam megvastagítani, ráadásul annak fehér maradt a belseje. Ezzel a módszerrel viszont, idáig sem jutok el.
Később, a CTR+J-vel is próbálkoztam, működik, de valahogy a CS5 nem csinálja ugyanazt amit leírtál. Az Opacity-t sem tudtam pl. átállítani 0-ra mert nem engedte. Ezért 1-re raktam.
Most tanácstalan vagyok, hogy mit is kellene csinálni. Talán, ha szájbarágósabban leírnád? (pl. mi melyik menüpont alatt található???)
Nagyon köszi!

apop · http://apop.blog.hu 2010.07.17. 15:04:13

üdv!

jó tutor de remélem nem baj, ha offolok egy kicsit:S

ugyanis van egy problémám és nemtudok rájönni az okára...mégpedig www.youtube.com/watch?v=GeODQDZ7Ahc egy ilyen elvékonyodó vonalat akarok rajzolni, bepipálom a simulate pressuret és semmi sem változik:S mi lehet a gond?

BonFire 2010.07.17. 15:47:26

@AnonimPok: Ha neked magyar van, akkor mégsem volt hasztanalan ViZiontól beszereznem a magyar Ps képernyőfotóit, így le tudom írni az eszközöket és a menüket magyarul is.

BonFire 2010.07.17. 15:58:28

@tigris33: A fehér kör belsejét egyáltalán nem kell kitölteni. Sőt. Ha figyelmesen olvasol, észreveheted, hogy a kitöltést teljesen le kell venni 0-ra. Belinkeltem a Layer Palettáról írt cikket: bonfire.blog.hu/2008/02/11/layer_paletta, onnan kilesheted, hogy kell ezt megtenni.

A rétegstílusokhoz (Layer Style) több úton is eljuthatsz. A Rétegek (Layers) menüből, vagy egyszerűen duplán kattintva a rétegre. Ekkor megnyílik egy bazi nagy panel. Az a rétegstílusok panelje. Ott kell beállítani a körvonalat.

Le van írva világosan, hogy melyik eszközzel dolgozz. Ha azt írom, hogy az Ellipszis eszközzel, aminek betűjele az [U], akkor nyilvánvaló, hogy a vektoros alakzateszközről van szó, nem pedig az Elliptikus kijlelölőről, aminek betűjele [M]. Direkt azért láttam el a tutorialt plusz információkkal, mert az eredeti igen szűkszavú volt. Ha nem tudsz az eszközök között különbséget tenni, akkor figyelmedbe ajánlom ezt a tutorialt: Ismerkedés a munkafelülettel bonfire.blog.hu/2008/02/10/photoshop_alapok_eszkozhasznalat

Továbbá nem az Opacityt (Áttetszőség/Átlátszóság) kell levenni 0-ra, hanem a Fillt (Kitöltés), mert ha az Átlátszósággal csinálod, akkor eltűnik a rétegstílus is, vagyis a körvonal, amit hozzáadtál, míg a kitöltéssel megmarad, csak az objektum eredeti kitöltése tűnik el, vagyis lesz átlátszó, de a rétegstílus látható marad.

BonFire 2010.07.17. 16:20:47

@apop: Roppant egyszerű, csak a tutorial készítője nem vette a fáradságot, hogy leírja.

Tehát. Az ecset panel beállításaiban kell piszkálni. A Shape Dynamics (Alakzat dinamika) mellé egy pipát, majd jobb oldalt a Control (irányítás) legördülő menüben kiválasztani a Pen Pressure (Toll nyomása) opciót. Alatta a csúszkán a Minimum Diameter (Minimális átmérő) legyen 0, így az útvonal eleje és vége 0 pixel vastag lesz, míg a közepe fokozatosan olyan vastag, mint amit az ecsetméretnek beállítottunk.

Kép: lh4.ggpht.com/_GMOy6F6pgIE/TEG6bjOcVvI/AAAAAAAAAyw/LOLf39FyvCI/penpressure.jpg

Ezek után, amit megrajzoltuk az útvonalat, jobb gombbal kattintunk rá és kiadjuk a körberajzolás körvonallal (Stroke Path) parancsot, felugrik a választóablak, ahol kiválaszthatjuk, hogy ecsettel húzza körbe. Itt legyen bepipálva legalul a Simulate Pressure (Nyomás szimulálása) jelölőnégyzet. Akkor ilyen szép vonalat kapunk.

Egyébként itt lehet offolni. Vevő vagyok bármilyen témára. Persze a bulvárt és a politikát, ha lehet ne itt beszéljük meg, de hasonló problémával bármikor hozzám lehet fordulni bátran.

apop · http://apop.blog.hu 2010.07.17. 17:17:32

@BonFire köszi szépen :) hálám jeléül megcsináltam a tutort:)
noob.hu/2010/07/17/pecset.jpg

egyedül a dissolve részt hagytam ki mert azzal nagyon szemcséssé változott a pecsét

BonFire 2010.07.17. 17:57:57

@apop: Nagyon szép lett. Gratulálok!

A tutorialokban a részletektől nyugodtan el lehet térni. Ha nem tetszik a szórt kinézet – megjegyzem, nekem sem tetszik, de az eredetiben is így van –, akkor kihagyod. Ezek útmutatók, amelyekből tanulhatunk, de nem szentírások. Rugalmasan kezelhetjük őket.

tigris33 2010.07.17. 18:39:25

Huh, sajnos nem megy, fel kell adnom. Elolvastam a linkeket, s azt hiszem továbbra is a rétegekkel lehet a gond. Létrehoztam a dokumentumot, majd másoltam egy új réteget, s arra nyitottam meg a textúrát (hátha), erre összeolvasztotta a kettőt, így ismét nem aktív a Layer Style. Sehogy sem lesz a köröm fehér. Megoldható, hogy beszúrsz egy screen shot-ot, hogy hogyan is néznek ki a rétegek egymás alatt? Szerintem itt lehet a hiba.

Már két órája próbálkozom, de hiába :(

BonFire 2010.07.17. 18:54:28

@tigris33: Sajnos screen-shottal nem szolgálhatok, ugyanis nem tartottam meg a munkafájlt, de továbbra sem világos, hogy mivel nem boldogulsz.

Mit jelent az nálad, hogy "másoltam egy új réteget és arra nyitottam meg a textúrát"? Ennek így szvsz nincs semmi értelme.

Amikor új réteget hozunk létre, az értelemszerűen üres. Erre lehet rakni bármit. Textúrázni meg ezerféleképpen lehet. Ha egy képet csak simán beillesztesz a dokumentumba, az alapból új rétegre kerül, csak akkor olvad össze a háttérrel, ha _te összeolvasztod_. Egyébként nem.

Inkább te dobj egy képernyőfotót, főleg a Layer palettádról, mert arról minden kiderül.

Egyébként most írok egy posztot az alakzateszközökről- és rétegekről. Lehet, hogy az egy kicsit tisztábbá teszi majd a képet. Egyelőre várom a te scrshotodat.

tigris33 2010.07.17. 19:30:22

MEg tudnád adni esetleg az e-mail címed? Ide nem tudok felrakni print sc-t.

Köszi!

BonFire 2010.07.17. 19:35:06

@tigris33: Ha feljebb görgetsz az oldalon, jobb oldalt a Hasznos linkek alatt látsz egy bazi nagy logót. Arra kattintva írhatsz privátot ha akarsz.

De a képet feltöltheted a képfeltöltésre is - kepfeltoltes.hu - és ide simán belinkelheted. Akkor is meg tudom nézni.

De ahogy neked jobban tetszik.

tigris33 2010.07.17. 20:00:47

Ok, felraktam:

kepfeltoltes.hu/view/100717/screensh1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-Ha létrehozok mégegy layert, akkor már látszik a Stroke:

kepfeltoltes.hu/view/100717/screensh2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
-Fent be is állítottam a leírt értékeket, de nem lett vastag a vonalam. Na, itt akadtam el….

BonFire 2010.07.17. 21:08:38

@tigris33: Aha! Rögtön gondoltam. Megvan a hiba. Rossz üzemmódban használod. Válts át a Shape Layers (első ikon a fenti eszköztáron) opcióra és úgy hozd létre az alakzatot.

Egyébként már megszületett a fejtágító hozzá, direkt a te kedvedért írtam. Olvasd el, rögtön világosabb lesz néhány dolog: bonfire.blog.hu/2010/07/17/az_eszkozok_hasznalata_vi_vektorgrafikus_eszkozok

tigris33 2010.07.18. 19:04:35

Nagyon köszönöm!

Már el is olvastam a vektorgrafikusz eszközökről írtakat. Nagyon hasznos!
Már sikerült eljutnom a csillagok berajzolásáig, de hiába választottam ki a megfelelő ikont, nem volt kitöltve a csillag. Nem tudod "véletlenül" mit kell ilyenkor átállítani? A Ctr+J-re sem reagált (gondolom ez a másolás lenne). Mégegy kérdés: a közepén lévő szövegnek hozzak létre egy új réteget? Merthogy a T lenyomására visszatér a beírt szövegemhez (company name).

Majdcsak sikerül a héten elkészíteni a pecsétet :))

Nagyon köszi a segítséget, mégegyszer!

BonFire 2010.07.18. 19:46:53

@tigris33: Haladjunk sorban.

Amennyiben a csillag nincs kitöltve, az eszköz valószínűleg visszaváltott a Paths üzemmódba. Kapcsold át a Shape Layers-be és úgy rajzold, ahogy az első kört is rajzoltad. Így kitöltött lesz. Automatikusan létrehozza új rétegen a csillagot, amit aztán tudsz a Ctrl+J-vel másolni, mivel van neki mit másolni.
Amíg nincs a rétegen semmi, csak egy üres útvonal – esetünkben a csillag útvonala –, addig nincs mit másolni. Az alakzatréteggel már fog működni a Ctrl+J. A lemásolt csillagot pedig a mozgatóeszközzel teszed a helyére [M].

A középső szöveg létrehozásához nem kell neked új réteget létrehozni, hiszen amint kiválasztod a szövegeszközt és valahová kattintasz, automatikusan új rétegen kezdi el az új szöveget.
Ha visszatér az először írt szöveghez, az azért van, mert éppen azon a rétegen "állsz", vagyis az az aktív. Ezt a Layer palettádon láthatod. (vagy túl közel kattintasz és automatikusan beleugrik a kurzor az előzőleg írt szövegbe) Tanácsom: állj rá a Background nevű háttérrétegre, vagyis válaszd ki azt aktívnak, majd így kezdd a következő szöveget írni.

Persze így a rétegek felcserélődhetnek, és a középső szöveg rétege közvetlenül a Background réteg fölött fog létrejönni, de mivel a fölötte lévő körök úgyis üresek, nem számít a rétegek sorrendje. Másrészt a kész szövegréteget a Layer palettán meg lehet fogni, és feljebb/lejjebb húzni, csereberélni, ahogy tetszik egyszerűen.

BonFire 2010.07.18. 21:36:51

@tigris33: Pedig jó, csak:

A csillagról vedd le a rétegstílust, vagyis a Stroke-ot. A Layer palettádon, (ahol a szem van az Effets alatt a Stroke-nál) egyszerűen fogd meg, és húzd rá a kuka ikonjára. Arra nem kell Stroke.

A kitöltést pedig add vissza rá, mert úgy látom, nullán van. Fill=100%; rétegstílus=nuku.

tigris33 2010.07.18. 22:03:37

Ok, ez már ment, de most a színpaletta nem ugyanazt mutatja, mint nálad:

ha megnéznéd, please! Ígérem ma már nem zaklatlak többet. Elég lesz, ha holnap ránézel. (a 215ba0-t nem tudom beállítani. HA a blend mode-nál color-ra állítom, akkor ugyan felhoz egy ablakot, melyben látszik a smoothness, de ott nem tudok színt állítani. Felette van egy presets ablak kül. mintákkal, de gondolom nem ez kell.

Ezer hála és jó éjszakát!

kepfeltoltes.hu/view/100718/sz_n1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

tigris33 2010.07.18. 22:19:47

Huh, valamit sikerült alkotnom, a szín nem lett igazán jó, mert csak a betűket sikerült beszinezni, a körök feketék maradtak. Megint valami beállítási hiba lehet :))))
a Dissolve-ot nem találtam meg, de nagyon boldog vagyok, hogy ha részlegesen is, de sikerült megcsinálni :))

BonFire 2010.07.18. 22:46:31

@tigris33: No, hát állítsd be a megadott színeket a Gradient Editorban! Kattints a színátmenetre és előugrik. A további színbeállításokhoz olvasd el ezt: bonfire.blog.hu/2009/10/18/az_eszkozok_hasznalata_v_gradient_editor

Még szerencse, hogy korábban már írtam erről!

Amúgy egész éjjel fenn vagyok, általában hajnalban vagy reggel fekszem csak le.

BonFire 2010.07.18. 22:58:35

@tigris33: Az a baj, hogy te is türelmetlen vagy. Nem ismered a programot, nem ismered az eszközöket, nem tudod, hogy működnek gyakorlatban, és azt sem, hogy működnek elméletben. Ennek az az eredménye, hogy egy ilyen végtelenül egyszerű tutorial is hallatlan nehézségeket okoz, mert alapvető ismereti hiányosságaid vannak.

Én mindig és mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy – akármennyire is unalmas – először ismerkedjünk meg a munkafelülettel, hogy tudjuk, mi hol van, valamint, hogy megértsük, mi történik éppen a szemünk előtt. Emellett ismerkedjünk meg az alapvető munkaeszközök működésével, ismerkedjünk meg a Layer palettával, a keverési módokkal, a rétegstílusokkal, hogy ezek hogyan működnek, hol vannak, és hogyan kell beállítani őket.

Ehhez nem kell semmi, csak elolvasni a megfelelő cikkeket, és próbálgatni az eszközöket. Ne akarj egyből valamit csinálni, mert az nem fog menni. Meg kell tanulni új réteget létrehozni. Aztán kijelölést csinálni. Aztán színt kikeverni és azzal a színnel kitölteni a kijelölést. Utána kipróbálni rajta a rétegstílusokat. Melyik, hogy működik, és mi mit csinál? Ezt egy-két hét alatt meg lehet tanulni, és akkor már bele lehet fogni a legegyszerűbb tutorialokba. Ez nem az. Ez összetett tutorial, bár gyakorlott felhasználónak nem okoz gondot, egy tapasztalatlan így jár vele, mint te. Minden lépésnél elakad.

Azt pedig nem lehet elvárni, hogy mindent aprólékosan leírjunk. Az egyszerűen képtelenség.

Neked is azt tanácsolom: írtam már a munkafelületről, írtam a különböző eszközök használatáról itt a blogon. Olvasgasd át azokat az írásokat, és próbálgasd közben az eszközöket, hogy melyik mit csinál. Azokkal kezdd. A jobb oldali címkék közül válogathatsz kategóra szerint tutorialokat. Van köztük eszközhasználat, valamint photoshop alapok. Ezekkel indíts elsőként, mert a kezdőknek ezekben vannak az induláshoz nélkülözhetetlen ismeretek.

Lehet úgy is csinálni, hogy nem fogadod meg a tanácsomat, és minden lépésnél elakadsz, és kérdezel, én pedig türelmesen elmagyarázom. Ha éppen itt vagyok, szívesen. De ez nem hatékony módja a tanulásnak, mert amennyi idő alatt én megválaszolom, azalatt már ki is lesheted valamelyik tutorialból.

tigris33 2010.07.19. 21:27:03

Igen, az igaz, hogy türelmetlen vagyok, de azért választottam ezt a példát, mert én sajnos csak akkor tanulok, ha egy konkrét feladatot megcsinálok. Az excell-t is így sikerült elsajátítani magasabb szinten.

Végül, ma megcsináltam a pecsétet úgy, hogy kb. 5-ször futottam neki, mert mindig valamit elrontottam. Az az érdekessége a dolognak, hogy sikerült kitalálni hosszas próbálkozás után, mi a megfelelő lépés. A gradient editorról írt cikk alapján 5 perc sem lett volna a hiányzó lépés, de sajna nem voltam net előtt. Le van tiltva a blogod a munkahelyemen.

Lelkesedésem örömére, a főnököm megbízott egy feladattal, amit egyenlőre nem tudok kivitelezni. Sokkal többet kellene tudnom a rétegekről, mint amit eddig olvastam. Nem tudom már hányszor futottam át a rétegmaszkról szóló írásodat, de nem állítom, hogy érteném. Tudnál ajánlani esetleg ehhez még cikkeket?
A feladatom az lenne, hogy mikroszkópon keresztül 3 kül. fotót készítenek, s mindhárom képen más-más részlet lesz éles. Ezt a három réteget kellene úgy összefűzni, hogy mindhárom rész élesnek látszódjon egyetlenegy képen. Ennek kellene nekifutnom valahogy.....

tigris33 2010.07.19. 21:28:06

Egyébként baromi hasznos volt ez a hétvége, nagyon sokat tanultam tőled.

Ezer hála, mégegyszer :))))

BonFire 2010.07.19. 23:22:53

@tigris33: Pontosan erre a feladatra van kitalálva a maszkolás és a rétegmaszk. Ahogy olvashattad, azt a célt szolgálja, hogy a kép bizonyos részeit láthatatlanná tegye.

Nyitsz egy akkora dokumentumot, amelyben elfér a kép. A három megnyitott képet a mozgató eszközzel (Move Tool [M]) egyesével belehúzgálod a dokumentumba.

Majd' elfeledtem: a képeket csak úgy nem tudod áthúzni, mert a Background réteg nem mozgatható. Ezt egy dulpla kattintással a réteg nevére és leokézva át kell alakítani közönséges réteggé. Ekkor már nem Background lesz a neve, hanem Layer 1. Gyakorlatilag minden Photohsop munka úgy kezdődik, hogy duplán a Backgroundra kattintunk és réteggé konvertáljuk. Csak ezt nem szoktuk kiírni. Ezek után már minden további nélkül belehúzhatod őket az új, megnyitott dokumentumba. (Úgy is lehet, hogy kijelölöd az egész tartalmat – Select All Ctrl+A –, majd Ctrl+C és az új dokumentumban Ctrl+V. Ez is működik.)

Ha húzás közben lenyomva tartod a Shiftet, akkor a kép a dokumentum mértani középpontjára kerül, tehát a három képet még csak igazgatni sem kell egymáshoz képest: ha egy kameraállásból készültek, a statikus részek tökéletesen fedik egymást.

Ezek mind automatikusan új rétegre kerülnek, ami azt jelenti, hogy külön-külön lehet őket manipulálni. Így mindegyikhez hozzákapcsolhatsz egy-egy rétegmaszkot. A Layer paletta alsó "Add Layer Mask" ikonjára kell kattintani, és a réteg mellett megjelenik a maszk bélyegképe – egyelőre fehéren, amíg nem festesz rá valamit.

Az eszközpalettán a festőszíneket visszaállítod a gyári (Default) feketére és fehérre a D billentyű megnyomásával. Megfogod az ecsetet (Brush Tool [B]), beállítasz egy lágy peremet neki és a méretét, majd a réteg _maszkjának a képén_ _fekete színnel elkezded lefesteni azokat a területeket, amelyek homályosak. Ezeket nem akarjuk látni, nincs rájuk szükség, ezért eltüntetjük őket a maszk segítségével. Amit lefestesz a maszkon feketével, az azon nyomban eltűnik, mintha csak kiradíroztad volna, csak éppen ezt vissza lehet nyerni. Ha véletlenül megszalad az ecset és olyat is lefestesz, amit nem kellett volna, egyszerűen csak festőszínt cserélsz – megnyomod az X-et –, és fehér színnel szépen visszafested.

Szépen mind a három egymás fölött elhelyezkedő rétegen kimaszkolod a homályos részeket. Ha megfelelően fényképezték őket és a háromból valóban összeáll egy éles egész, akkor a maszkolással gyakorlatilag el is készültél, mert mindhárom rétegből csak azon részek látszanak, amelyek élesek.

Ezekből már menthetsz is egy kész JPEG-et, PNG-t vagy GIF-et, ahogy a megrendelőnek kell a Save for Web & Devices menüponttal.

Lehet, hogy ez így olvasva bonyolultnak tűnik, de hidd el, nem az. Ha látnád, hogy csinálja valaki, te is utána tudnád egyből csinálni.

Megy az angol valamilyen szinten? Ebből a videóból ellesheted a lényeget, pont ezt mutatja be. Három azonos kameraállásból készített képből rak össze egyet. Minden egyforma rajtuk, csak a macska mászkált el. A végső képen a maszkok segítségével egy képre kerül a három macsek. www.youtube.com/watch?v=DA8TgyTruV8

Alex082 2017.03.17. 14:10:54

Szia,
Meg tudnád nekem mondani hogy melyik tipusu Photoshop az amelyikrol irod ezeket ? Nekem van egy bizonyitványom skennelve ès vèletlenül elitták a vègzettsèg nevét! Meg tudod nekem mondani hogy tudnám kiretusálni ès beirni a megfelelö vègzettsèget !
Elöre is köszönöm

Alex082 2017.03.17. 15:27:58

@BonFire: :) Ne haragudj! Tényleg ez a problémàm :( Miként tudnám ezt orvosolni ?
Kèrlek adj tanácsot! Köszönöm
süti beállítások módosítása