BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Photoshop CS5 – Újdonságok

2010. április 08. 16:36 - BonFire

Ugyan nem így terveztem, hogy "minden napra egy mese", és részletekben közlöm a dolgokat, azonban én is így akadok rájuk, mondhatni morzsánként csipegetem az infókat.

Most keresgéltem videókat a CS5 újdonságairól és szeretnék róla beszámolni.

Az egyik ilyen újdonság a Puppet Warp (bábu-torzítás – gőzöm sincs magyarul hogyan fogják elnevezni) funkció. Itt egy fából készített, csuklóízületekkel ellátott szemléltető fabábu fényképén mutatja be azt a funkciót, amellyel – miután tetszőleges helyekre csomópontokat raktunk le – a bábu végtagjait úgy csűrjük-csavarjuk, ahogy csak tetszik. És mindezt természetesen a fényképen.

Ha a videó alatt a CC gombra kattintunk, feljön egy Transcribe Audio nevű YouTube – egyelőre BÉTA – funkció, ami a hallott szöveget jeleníti meg leírva, ami igen hasznos, ha valaki nem érti hallás után az angol szöveget. Megjegyzem, néhány esetben téved, a warp-ot pl következetesen war-nak azonosítja, de oda se neki.

A bábu rétegén láthatjuk, hogy valójában egy poligonokból álló hálóra szabdalja fel az egész képet, sokkal részletesebben, mint azt a jelenlegi Warp funkciónál már megszokhattuk. Ezek után egy kötél fényképével is bemutatja, hogy mennyire képlékenyen formálhatók a képi elemek ez új funkció segítségével. Igazából ahogy nézzük, cseppet parasztvakításnak tűnhet, mert az emberben önkéntelenül felmerül a kérdés, hogy szép-szép, de mire használható valójában? Az utolsó képen egy hús-vér emberen mutatja be, hogy ennek segítségével különböző mozdulatokat előidézve akár trükkös animációkat is készíthetünk. A többi meg a júzer fantáziájára van bízva, legyünk kreatívak!

Igazából a funkció a videó harmadik részében kezd érdekessé válni. Itt ismét a panorámakép jut szerephez. Amint tudjuk, a panorámaképek összeillesztésénél többé kevésbé torzulnak a függőleges és vízszintes vonalak, főleg, ha nagylátószögű objektívval lettek fényképezve. Most a panorámakép egyeneseire lerakva a csomópontokat, szépen ki lehet a Puppet Warp funkcióval ezeket a görbéket "kalapálni".

Miután minden poént lelőttem, álljon itt a videó szemléltetőnek:

A másik érdekesség, hogy tovább fejlesztették a Content-Aware Scaling (tartalomfüggő méretezés) kissé gyerekcipőben járó, és sok esetben kétes végeredményeket hozó funkcióját. A videó gyakorlatilag az Image Editing with Constrains (képszerkesztés összenyomással) címszó alatt fut. Ebben láthatjuk a Content-Aware Scaling "tévedéseit" valamint az ezen tévedések elhárítására szolgáló új eszközöket. De valami dermesztő, hogy a képi elemek át- és újrarendezésére mekkora figyelmet fordítottak, (ez már inkább az új Content-Aware Fill funkció érdeme egyébként) és fejlesztették ezeket, egy véletlen megfeleltetési algoritmussal strukturális képszerkesztéshez, ami gyorsan megkeresi a hozzávetőlegesen legközelebbi szomszédos képelemeket, képrészleteket és ezek alapján teljesen képes a képeket átrendezni, vagy akár hiányzó képelemeket pótolni.

Tisztában vagyok vele, hogy az utóbbi mondat úgy hangzik, mintha bullshit generátorral írtam volna, de a videót megtekintve egyből kiderül, mit is jelent ez a szép, hosszú és cifra kifejezés.

Különösen tetszett az Akropolisz romjain bemutatva, egy-két kattintás és segédvonal rajzolása mellett, hogy hogyan is festene a rom hiányzó tetőszerkezete. A Content-Aware Scaling sokszor eltorzított egyeneseit ezúttal már "védhetjük" és úgy préselhetjük össze a képet, hogy az éremi információ tényleg nem szenved torzulást.

A hátulütője a dolgoknak, hogy ehhez minden valószínűség szerint szükségünk lesz egy "combosabb" gépre, hiszen a videón is fel van tüntetve, hogy a művelet végzésének sebességét ötszörösére gyorsítva mutatták be, tehát ezért valószínűleg elég sokat kell számolgatnia magának a programnak. A végeredmény azonban magáért beszél.

Az épületek tornyainak és ablakainak átrendezgetése nekem megintcsak egy kicsit önkielégítésnek tűnik, egyszerűen nem tudom elképzelni, a mindennapi munkában hogy vehetném hasznát. Persze vannak sokkal hasznosabbnak tűnő dolgok is, mint pl a továbbfejlesztett Healing Brush, (amiről tegnap már írtam) amivel a nemkívánatos képelemeket retusálhatjuk, és igen életszerű helyzeten van bemutatva: egy épületet nem tudunk úgy lefényképezni, hogy legalább egy kábel ne lógna bele a képbe – hála az urbanizációnak. Most ezeket még könnyebb vele eltüntetni.

A további rizsa helyett álljon itt a második szemléltető videó a képátrendezésről és átméretezésről:

Harmadik újdonságként a Paint Sneak Peak funkció mellett sem mehetünk el szó nélkül. Eddig is tudtunk különböző művészi eszközöket utánozva festményszerű képeket készíteni Photoshopban, de amit ez az új ficsör tud, az gyakorlatilag olyan, mintha tényleg vásznon mázolnánk, és palettán ecsettel kevergetnénk a színeket. Néhány új ecset került bele a CS5-be, és ezek az ecsetek immár tényleg a valódi ecseteket szimulálják. A képen két szomszédos színt a Smudge Tool-hoz hasonlóan maszatolhatunk, azonban a színek ténylegesen keverednek, mintha valóban festékkel dolgoznánk, míg a Smudge csak maszatolni tud, ugye.

Frissítés a szoftver.hu-ról: 2010. április 12-én elérhetők lesznek a CS5 verziók új funkcióit bemutató videók, valamint az első szállítási időpontokról is informálódhatunk. Tehát elkészítették előre a szemléltető anyagokat, csak gondolom, április 12-ig nem szabad nekik bemutatni. Ha valakit érdekelnek Photoshop, Illustrator és úgy egyébként az egész Adobe Creative Suit programjai, hírei, videói, annak megéri regisztrálni az oldalra, annál is inkább, mivel az oktatóvideók csak regisztrált tagok számára elérhetők. De legalább nem bombáz spammel minket, és a hírlevelükre sem kötelező feliratkozni.

12 komment
Címkék: photoshop cs5

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr501904953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fervik2010 2011.07.02. 12:23:46

Ilyen "képet" milyen progival lehet készíteni?:)
static.funpic.hu/_files/pictures/original/42/4/40442.gif

Sztem fantasztikusan jóóóóóóóó!!!!!!!!:)))

BonFire 2011.07.02. 12:36:27

@fervik2010: Melyik képet? Jó lenne látni. A linked meg hibás.

fervik2010 2011.07.02. 13:42:40

Nem értem. Én ha erre a linkre rákattintok, látom a képet!

fervik2010 2011.07.02. 13:46:50

Akkor nézzük meg így. A cica pislog,........meg én is a kép láttán....!!!:)
www.funpic.hu/hu/kategoriak/cicak/40442_kep?mode=latest&position=170

BonFire 2011.07.02. 16:00:46

@fervik2010: Légy szíves, csinálj már egy nyomorult képernyőfotót, mert én csak ezt látom: kepfeltoltes.hu/110702/365112554Clipboard01_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Vagy mentsd le a képet és töltsd fel egy rendes helyre, hogy láthassam!

fervik2010 2011.07.02. 16:51:42

Picit már engem is bosszant a dolog, mert nálam mindkét link műxik. Ez egy animált gif, ahol a cica pislog. Ezen a képernyőről nyert képen sajna nem fog látszani. Pedig épp ez volt az alapkérdésem lényege. Hogy lehet ezt megcsinálni?!

[URL]http://kep.psharing.com/554472.jpg[/URL]

BonFire 2011.07.02. 16:58:57

@fervik2010: Rendben, most már látom a képet. Mi a kérdés?

fervik2010 2011.07.02. 17:05:32

A kérdést fentebb már leírtam.:) Szóval Photoshop CS3-mal ezt meg lehet csinálni?

BonFire 2011.07.02. 17:15:55

@fervik2010: Azt írtad: "Ilyen "képet" milyen progival lehet készíteni?"

A képen egy hölgy látható, akinek a cicájába befészkelte magát egy cica. Ezt bármelyik Photoshoppal összerakhatod, ebben semmi különös nincs. Tehát ha csak annyi a kérdésed, hogy CS3-mal ezt meg lehet-e csinálni, válaszom: igen.

fervik2010 2011.07.02. 17:24:04

Látom kevesled a kérdésemet.:) Természetesen az lenne az "igazi", ha el is magyaráznád, be is mutatnád, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni egy kezdőnek.:) Persze úgy, hogy a cica pislogjon.:)

BonFire 2011.07.02. 17:41:25

@fervik2010:

No, ez már működik.

• kivágod a macskát, ráméretezed a nőci muffjára, a kilógó részeket meg kimaszkolod.
• megnyitod az animáció palettát, és a réteget legalább három példányban lemásolod, így generálsz belőlük 3 képkockát.
• ezután a második kockára lépsz, és a liquify effekttel kicsit hunyoribbra csinálod a cica szemét.
• ezután a harmadik kockára lépsz, és teljesen összecsukod/nyomod a cica szemét.
• ezt végtelen animációra állítod és kész. Pislog a macska.

Ha nem tudod, hogy működik a Liquify effekt, valamint az animációs paletta, előbbire találsz egy rakat tutorialt a YouTube-on, utóbbira (animált gif) itt a blogon is leírást.

fervik2010 2011.07.02. 18:05:28

Köszi! Ki fogom próbálni.
süti beállítások módosítása