BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Egészség – bár volna!

2010. április 06. 16:53 - BonFire

Ismét megjártam Odisszeiámat; kontrollon voltam (beteggondozáson) a Megyei Kórházban.

Ismét kupleráj van, amint az már megszokott; jelenleg az egész informatikai rendszert "újradrótozzák", irodák áttelepítve máshová, több órás várakozás stb. De nem is ez az érdekes.

A kezelőorvos most azt találta ki – minden napra egy mese –, hogy én biza cukorbeteg vagyok. (Már csak ez hiányzott a tökéletes boldogságomhoz.) Jeleztem neki, hogy a laborleletben lévő adat nem releváns (9.1) mert biza a vérvétel nem éhgyomorra történt, és ez természetes. Máskülönben pedig volt, amikor a kórházban terhelésesnek vetettek alá, egymás után két üveg (1 liter) tömény cukoroldatot kaptam vénásan, akkor is felszökött 11-12 körülire, majd aztán szépen vissza is ment mindig normál értékhatárok közé. Soha nem kellet külsőleg inzulint kapnom. Nem számít: szerinte cukorbeteg vagyok, és előírt egy 180 gr CH (szénhidrát) diétát. Itt kezdődik a dolgok érdekes része.

Aki rendszeres olvasóm, az bizonyára tudja, hogy több éve a hasnyálmirigyem tropa, de eddig az inzulintermelésemnek nem volt baja. Így is annyira szigorú diétán élek, hogy gyakorlatilag semmivel nem lakhatok jól – a kenyéren kívül. Érdekességképpen néhány adalék egy pancreatitis-diétából:

A napi zsír bevitel nem haladhatja meg a 40 g-ot. Ez kábé 10 deka parizert jelent. Tovább nuku. Félreértések elkerülése végett leírom, a dietetikában az olaj is zsír! Ezt is bele kell számolni a zsírbevitelbe. Semmiféle olajban sült ételt nem lehet megenni. Budnázott ételek, rántotta, bundás kenyér, rántott szelet és hasonlók, mind kilőve. Az egy külön tudomány, hogy lehet a főzelékeket elkészíteni egy csepp olaj és rántás nélkül, úgynevezett "hideg rántással". Újra kellett tanulni az egész konyhatechnológiát.

Tartózkodni kell a fűszeres, izgató (csípős) ételektől. Borsot, paprikát elvétve sem szabad enni, továbbá minden olyantól tartózkodni kell, ami fokozza a gyomorsav-termelést. Ilyen pl a paradicsom, a hagyma, de tartózkodni kell a kávétól a csersav tartalma miatt. Szintén nem javallt az ecet, a mustár és a citrom, a további panaszokat elkerülendő.

Tartózkodni kell a füstölt ételektől. Füstölt a legkisebb mennyiségben is tilos.

Továbbá, mivel igen régóta a Crohn-betegség egyik vállfajával is küszködök, minden olyantól tartózkodni kell, ami puffaszt. Kezdem a felsorolást:

A "K" betűsek: káposzta, karalábé, karfiol (brokkoli – ugyanaz, csak zöldben), aprómagvas gyümölcsök: szamóca, szőlő, paradicsom, uborka. A hüvelyesek: nem ehetek zöld- és sárgaborsót, zöld- és szemes paszulyt, lencsét. Inni maradnak a bubimentes löttyök. Tea, víz, szűrt gyümölcslé. A rostos szintén nem javallt.

Tehát, ami maradt – eddig: Párolt rizs, hal, vízben főtt burgonya minden mennyiségben (jaj, de finom), párolt csirkemellfilé (a legsoványabb rész), főtt tészta, rajta fedővel, és kifújt!

Szerintem nem árulok el vele nagy titkot, hogy néha már a könyököm is kivan emiatt, mert még a marha is megunja, ha állandóan szénát raknak elé, egy idő után kirúgja az ól oldalát, ha nem csapjuk ki a legelőre, hogy haraphasson egy kis friss lucernát, miegymást. Az elmúlt 2-2,5 év szigorú diétája alatt én is jónéhányszor fellázadtam ellene, és inkább dacból nem ettem semmit, mert már kifordult a számból ez a kaja. De eddig legalább degeszre ehettem magam, ha más nem krupmlifőzelékkel, meg kenyérrel.

Most meg kitalálja, hogy a szénhidrátot mérsékeljem napi 180 g-ra. Az egy negyed kiló sincs, kenyérben kifejezve. És persze az elfogyasztott cukor is beleszámít ebbe a mennyiségbe. Megkérdeztem tőle (az orvostól), hogy mégis, akkor mi az anyám kínját fogok enni, ugyanis egyrészt pancreatitis-diétán, másrészt colitis-diétán vagyok, már a cukros-diéta nemigen gyömöszölhető bele ebbe. Legalábbis nemigen látok most valahogy kiutat. Persze kérdésem költői maradt, azt mondta, vegyem fel a kapcsolatot egy dietetikussal. Remek. Itt szaladgálnak a ház előtt tucatjával... + hozzá tenném, hogy nemigen tudna nekem újat mondani egy dietetikus sem, habár állítólag vannak még csodák.

Az elkövetkezendő két hétben meg járhatok cukrot méretni a háziorvoshoz, mert két hét múlva ismét jelenésem van. Hát, lesz két annyira elbaszott hetem, hogy nocsak. Főleg, ha azt hozzávesszük, hogy ha nekem reggel 8-ra ott kell lennem az orvosnál, akkor én nem fekszem már le, mert van egy kivizsgálatlan DSPS-em (Delayed Sleep-Phase Syndrome) is. Nem tudok éjjel aludni, csak reggel. Ezen nem tudok segíteni.

Szóval ismét megvan az örömöm. Már azt várom, mikor írják fel az iszappakolást, mint terápiát? :(Tudjuk: hogy szokjam a földet.)

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr341899309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsgabi 2010.04.06. 20:53:15

hát dietetikus nem vagyok, de egy javaslatom van. Apósom valahol hallotta - és ki is próbálta - a gyermekláncfű levele, teljesen rendben tartja a cukrot. napi 2-3 levelet kell "legelni", ahogy ő mondja és semmi baja nincs. Méri naponta többször is, Pláne kajálások után. Mióta legel, azóta pont annyi a cukra mint egy egészséges embernek. Jómagam ugyan nem kóstoltam, de nem lehet az olyan rossz. Próbáld ki, veszteni nem nyerhetsz vele semmit. Két hét alatt kiderül, hogy neked is használt-e, vagy sem.

BonFire 2010.04.07. 01:26:22

@balazsgabi: Köszi, de egyelőre még bizonyítást kell ennek nyernie – amiben különben nem hiszek –, és majd csak utána jöhet bármi más. Tehát először is eljárok méretni, aztán, ha kiderül, hogy nekem volt igazam, akkor kissé morci leszek a kezelőorvossal.

Nem szeretem, ha feleslegesen kirángatnak a jól elszigetelt kis magányomból. Főleg pár hét leforgása alatt többször.

A gyermekláncfűhöz gyerekkoromban volt szerencsém, akkoriban – igen tévesen – kutyatejnek hívtuk a fehér leve miatt. Nos, azóta már tudom, semmi köze a kutyatejhez, mert azok pozsgások, viszont a fehér leve eszméletlenül keserű. És ha az egésznek olyan az íze, akkor inkább maradok a dilibogyóknál.

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2010.04.07. 08:42:11

Azt hittem, hogy az én epilepsziám egy szemét betegség, de a tied is érdekes! Sírjunk együtt! :-)

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2010.04.07. 08:44:38

El is felejtettem az előbb megkérdezni, hogy nem te írtál véleményt az egyik Techline cikkhez nemrégiben az oda nem illő angol nyelvű komment miatt?

BonFire 2010.04.07. 15:43:07

@extramax: Epilepsziás is voltam. De elmúlt. 2 évig szedtem rá gyógyszert, aztán mivel tünetmentes voltam, abbahagyhattam.

Szoktam a Techline-on is kommentelni, habár magára a kommentre nem emléxem, elképzelhető, hogy leoltok valakit, ha egy magyar nyelvű fórumra angolul kommentel. Egyrészt az oldalak 99%-nak a szabályzata tiltja is az idegen nyelvű kommentelést, másrészt, ha valaki okoskodni akar, akkor vegye a fáradságot, hogy lefordítja.

A YouTube-on természetes, hogy mindenki a saját nyelvén kommentel, habár egy idegen videóhoz mindenki igyekszik angolul hozzászólni, ott ez a természetes. De az nemzetközi, ott a kisebbségnek kell a többséghez alkalmazkodnia, magyar fórumokon nem.

◄ViZion 2010.04.30. 09:29:54

Uhh, nem jártam erre egy ideje, most olvasgatok.
Jól összeszedted a diétázós betegségeket, én rántotthús nélkül csak pár napig húznám...
Epilepszia? Hmm... nekem kiskoromban volt ún. lázgörcs, de láz nélkül... orvosok csak néztek. Nagyrészt tudatomnál voltam, tehát nem teljesen epilepszia, de hasonló. Majd kinövi... mondták. Szerencsére igazuk lett.

BonFire 2010.04.30. 16:41:39

@◄ViZion: Hát, ez jött, sajnos. Pedig nagy ínyenc voltam ám, mindenféle kaját kipróbáltam. A keleti konyhákat is imádtam: indiait, thait (utóbbi a csípősségével szintén nem tesz jót az emésztőrendszernek), no meg ugye a magyaros kaják, pacal+babbal! valami isteni és természetesen mindenhez erőspaprika+hp kombó... frankón szétlyuggatja az ember belét meg gyomrát...

Most már megelégednék a rántott hússal is, de már azt sem bírnám megenni. Elszoktam az utóbbi 3 évben a nehéz kajáktól, már egy zacskó chipset sem tudok megenni, mert nekem túl zsíros. De azért hál'istennek már sokkal több mindent meg tudok enni, mint 3 évvel ezelőtt, de tökéletes nem lesz soha.

◄ViZion 2010.04.30. 21:50:12

Van egy barátom, pár éve nagyon beteg lett. Máj+hasnyál kombó, azt mondták olyan, mintha naponta leitta volna magát...
A kórház után beszélgettünk, és elmondta, h sejti mi lehetett a baj: hp-t iszogatott. Naponta. metanol lehetett benne, ami mérgező. De ez is csak tipp, a fene tudja. Azóta rendben van.

BonFire 2010.04.30. 22:59:32

@◄ViZion: Hát, erről tudnék mesélni, én is megittam a magamét, sőt, még többet is, ez is az egyik oka, hogy most ilyen tropa vagyok.

Az alkoholfüggőnek tökmindegy mit iszik, csak lehetőleg olcsó legyen, és sok. Mindkét szempont fontos, ami egy alkalmi ivónál nem áll fenn. Az alkalmi ivó tudja türtőztetni magát, nem issza a pancsot, aki meg függő, annak meg kell lenni mindennap az adagjának, és ebből következően elég olcsónak kell lennie, hogy fussa rá. Tehát mindig a legolcsóbb, legtrébb kocsmába megy.

A kocsmárosoknak meg nincsenek álmatlan éjszakáik. Ittam én is olyan vodkát, hogy olyan íze volt, mintha benzinből gyártották volna, ki tudja, mi a francot nem kevertek bele, fagyállót, meg ablakmosót... Ez egyrészt kinyírja a létfontosságú emésztőszerveket, másrészt olyan szinten hülyíti az embert, mint a kábítószer.

Hébe-hóba, amikor Szatmárban nyaraltunk, és hozzájutottunk igazi, gyümölcsből főzött "kerítésszaggató" pálinkához, egész este eliszogattuk, csak úgy, magában, és nem voltunk hülyék tőle. Ezektől a kocsmai szaroktól meg olyan bamba lesz az ember, mint az albán szamár, három feles után átmegy zombiba.

Ma már nem élek alkohollal, 3 éve absztinens vagyok, és sajnálom azokat az éveket, amikor szinte nem is éltem, mert állandóan be voltam állítva. Mintha többéves filmszakadásom lett volna, vagy kómában töltöttem volna a legszebb éveimet. Nem vagyok büszke rá, de el nem tagadhatom; de arra viszont büszke vagyok, hogy saját erőmből abba bírtam hagyni, és "minden" káros dologtól megszabadultam – a stresszt kivéve –, attól ugyanis nem tudom megkímélni magam. Úgyhogy már "csak" ez rombol.

tavirat2 2010.04.30. 23:05:52

HOGY TUDOK MENTENI JPG BE HOGY ÁTLÁTSZÓ LEGYEN A HÁTTÉR?

BonFire 2010.04.30. 23:21:46

@tavirat2: A JPEG nem támogatja az átlátszó képpontokat. Marad a GIF, vagy a PNG. Én a PNG-t javaslom, abból is a 24 bitest (PNG-24), mert az egy teljes szürkeskálán tudja tárolni az áttetsző információkat. Ez 128 színárnyalat.

A GIF már kicsit öregecske. Kevés színt is tud (256-ot) és az áttetszőség sem az igazi. Vagy átlátszó a képpont, vagy nem, átmenet nincs. A PNG-nél van. Valószínűleg nagyobb lesz a fájl mérete, mint a JPEG-nek, ez az ára az átlátszóságnak. De ez is képenként változik, mert vannak esetek, amikor a PNG kisebb bír lenni egy JPEG-nél. Ilyenkor is érdemes ezt használni.

tavirat2 2010.04.30. 23:51:43

NAGY VAGY, NEM TUDOM HOGY KÖSZÖNJEM MEG

BonFire 2010.05.01. 00:20:29

@tavirat2: Elég annyi, hogy kikapcsolod a CapsLockot! :))
süti beállítások módosítása