BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Szöveg egyéni alakzatba illesztése

2009. december 03. 12:21 - BonFire

Bár a Photoshop elsősorban professzionális képszerkesztő, azért a szövegkezelési funkcióira sem igen lehet panasz. Nézzük meg most azt a lehetőséget, amikor azt szeretnénk, hogy egy szabálytalan alakzat mellett fusson a szövegbekezdés vonala.

Első lépésben nyissuk meg a képet, amire a stílusos szövegdekorációt szeretnénk alkalmazni. A választás nem nehéz, de mindenképpen egy aszimmetrikus elrendezésű képet keressünk, amelynek a nagyobbik üres részére fogjuk a szöveget illeszteni.

1. Vegyük elő a Téglalap alakzat rajzoló vektorgrafikus eszközünket (Rectangle Tool U). A fenti eszköztáron válasszuk ki a Paths, és az Add to paths area (+) gombokat. Ha a beállításokkal megvagyunk, rajzoljunk a kép üresebbik felére egy téglalapot az eszközzel, így:

 

2. Vegyük elő a Toll eszközünket (Pen tool P), majd nagyjából rajzoljuk körbe az alakzatunkat. Elég csak durván, nagyjából követni a képen lévő alakzatot, úgyis szöveg fogja követni a vonalat; itt nem a pontosság a lényeg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most jön a cseles rész!

3. Elővesszük a Görbe kiválasztó eszközünket (Path Selection tool A - fekete nyíl) és kiválasztjuk vele a Pennel rajzolt pathot. A fenti négy ikon közül a másodikra kattintunk - Subtract from shape area (-). Látszólag nem történik semmi, de ez a path, most negatív lett, míg a téglalap maradt pozitív. Ha ezután a Combine (kombinálás) gombra kattintunk, a Pennel rajzolt területet ki fogja vonni a téglalap területéből.

 

Íme, a kész path, ami csak arra vár, hogy beleírjunk. Tegyük meg!

4. Vegyük elő a Vízszintes szöveg eszközünket (Horizontal Type tool T). Vigyük a kurzort a path belsejébe. Látni fogjuk, hogy a kurzor alakja megváltozik. Az "I" gerenda körül megjelenik egy kör. Ez jelzi, hogy kész a pathba írni az eszköz. (Ha jól emlékszem ez a funkció a Photoshop CS vagyis a 8-as előtti verziókban még nem működik, akik tehát 7-essel dolgoznak, azoktól elnézést kérek utólag is.) Kattintsunk, és máris írhatunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ezek után a szöveget a Karakter és a Bekezdés (Caracter; Paragraph) palettát megnyitva szabadon szerkeszthetjük. Bekapcsolhatjuk például a sorkizárást (Justify last left) és elválasztást is (Hyphenate). Továbbá rakhatunk rá réteg effekteket, ahogy teszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végső képen nem fog látszani a path, ehhez elég annyit csinálni, hogy lekattintunk a Backgroud rétegre, vagy a Layer paletta Paths tabján a szövegpath alá egy szabad területre. Ezzel el is készültünk.

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr721570949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.12.03. 15:16:46

Hú ez mekkora királyság, mennyit szoptam már hasonló feladatokkal KÉZZEL állítgatva a sorokat :)

BonFire 2009.12.04. 03:15:06

@Gery.Greyhound: Örülök, hogy én is tudtam neked újat mutatni. Én is szoktam böngészni a blogjaidat, habár én videóval nem foglalkozom, azért szívesen olvasom.

Tenth 2009.12.04. 10:51:31

Szia Bonfire, rég jártam itt nálad, látom vérvételre készülsz, remélem karácsonyra már,
bármennyire is pesszimista vagy, otthon leszel.

Visszatérve a tutoriáodra, nagyon jó, bár írod - ps szövegkezelési funkcióira sem igen lehet panasz-
hát nekem lenne :)

Feltűnt, hogy a neten fellelhető text tutoriálok
szinte mindegyikén kiemelkednek a betűk. Nem találtam olyat, hogy betűk be vannak süllyedve. Ami nagyon furcsa, ha csinálok egy háttér fölé egy más színű layert és arra egy kijelölést és inverzé teszem, erre jönne egy vector mask és utána egy layer stylus, Bavel and emboss,
akkor bemélyedést látok.

Ezt a sort, ha egy text-el teszem és abból csinálok kijelölést, a szöveg a fent leírtak után egyáltalán nem lesz besüllyedve, hanem többi szöveghez hasonlóan kiemelkedik.

Tehát egy ....marquee toll-al történő kijelőlés, teljesen másképpen működik mintha egy szövegről veszek kijelölést.

Tényleg, hogyan lehet egy szöveget besüllyeszteni ???

BonFire 2009.12.04. 17:08:29

@Tenth: Kiemelkednek és itt is egy cseppet, mert nem tudtam megállni, hogy egy kis drop shadowt rá ne tegyek. :)

Süllyesztés: attól függ, mit értesz alatta. Ha olyat szeretnél, mintha a rétegbe - mint papírba vágott betűk legyenek, akkor teszel rá egy kis belső árnyékot - inner shadowt, majd úgy állítod a szöget, hogy felül legyen az árnyék. Mondjuk 45 és 120 fok közé. Így olyan hatást kelt, mintha ki lenne vágva és az alatta lévő rétegre vetülne az árnyék.

Ez pedig azért van, mert alapvetően a Földön meg vagyunk vele szokva, hogy a fényforrás (Nap) felül van, az árnyék meg alul. Tehát ha egy objektum alul árnyékos azt az agyunk domborúnak érzékeli, ha meg felül, akkor homorúnak. Ez optikai illúzió persze, és ha sokáig nézzük, akkor előfordul, hogy kifordul a szemünk előtt.

A süllyesztett szövegre ki lehet próbálni a Pillow Emboss beállítást. A Bevel and Embossnál a Structure lenyíló menüben lehet kiválasztani. Ennek olyan hatása van, mintha pogácsaszaggatóval lenne belenyomva a betű a tésztába.

Tenth 2009.12.04. 22:56:16

Valahova majd felrakom mire gondolok. Mert lehet akárhova tenni a szöget a hatás nem jelentkezik markánsan.
A Pillow Emboss nem megoldás mert csak a betű közepét süllyeszti.

Elképesztő, most már egyre jobban izgat a dolog, mért nincsenek ps süllyesztett betűk.

Tenth 2009.12.05. 10:14:56

Szia Bonfire !
Talán itt jobba lehet látni a szöveg és marque toll kijelölés közti különbséget:

picasaweb.google.hu/tintanet07/KepekEtyeknet#5411676462898793618

Egyébként nézd meg a weben található text tuturiálokat, nincs egyetlen egy sem amelyik
mély lenne, pedig már rákerestem a deep és inverz szavakra is.

Tenth 2009.12.05. 10:16:28

Ja majd elfelejtem, a styl beállítások mind a kettőnél egyformák voltak.

BonFire 2009.12.05. 11:22:19

@Tenth: Hát pedig én ezt a betűt pont süllyesztettnek látom! De előfordulhat - mint azt már említettem, hogy kifordul az ember szeme előtt, és nem azt látja, amit kéne. Ez a 2D ábrázolás furcsasága, hogy úgy látom, ahogy az agyam értelmezi

Az enyém süllyesztettnek látja. Mondd meg nekem, hogy ezen a képen thisislavergne.files.wordpress.com/2008/06/ballet_test-1.gif a balerina az óramutató járásával egy irányba forog, vagy az ellenkező irányba?

Ne hamarkodd el a választ, mert lehet, hogy később meggondolod magad! :))

Tenth 2009.12.05. 16:12:47

Hát ez meglepő, mert én akárhogy nézem .......

A balerina nekem, most már többször megnéztem, jobbra forog. Most velem van a baj, túl racionális, szemem, agyam ? :)

Tehát azt mondod mind a kettőt süllyesztve látod.
Hát akkor ez kapufa :)

BonFire 2009.12.05. 19:21:32

@Tenth: A szemnek nem sok köze van ehhez. Az agyunk űz tréfát velünk. Úgy viselkedik, ahogy megszokta. Ezért lehet az efféle optikai illúziókkal rászedni. Hogy domborúnak vagy éppen homorúnak látunk-e egy 2 dimenziós alakzatot egyrészt tanulás kérdése - ahogy már említettem a nappal és az árnyékkal. Itt egy jó példa rá.

Domború: lh5.ggpht.com/_GMOy6F6pgIE/SxqjQKOmGPI/AAAAAAAAALI/xIBq-Cubt9c/domboru.jpg
Homorú: lh4.ggpht.com/_GMOy6F6pgIE/SxqjQA6xeOI/AAAAAAAAALM/RwTxqLoGd34/homoru.jpg

Persze megeshet, hogy a homorút is domborúnak látja az ember és viszont, mert mindezt az agy dönti el. Ha egyszer elkönyvelte magában, hogy márpedig ez domború, akkor később is következetesen úgy fogja látni. Ilyenkor a képet random módon be kell csempészni több kép nézegetése közé, és akkor érhet meglepetés, hogy "Jé, hiszen ez a kép az előbb még domború volt, most meg homorú!"

Ugyanez a helyzet a balerinával. Hiába nézed sokáig, ha az agyad eldöntötte, hogy jobbra forog, lehet hogy holnap megnézed, és úgy látod, hogy balra forog. Ez egyértelműen nem dönthető el, mivelhogy 2 dimenziós kép lévén egyáltalán nem forog semerre. Csak úgy látszik.

Tenth 2009.12.06. 07:09:15

Szóval engem az a pici különbség érdekel, ami a két kép között van. Mert a domborút akárhogy igyekszem
sosem látom negatívnak, míg a homorút simán tudom nézni domborúnak is.

A látható különbség, hogy a fénye ellentétesen esik be, ennyi lenne csak ??? Lehet, de ha ezt a példát betűkkel követem el, akkor már nem látom a negatívot.

◄ViZion 2009.12.11. 09:00:51

Sziasztok!
Hasznos tutorial. Ahol én szöveget körbefuttatok, ott a behúzást használom, de ez csak megszokás szerintem, nem hinném, h ennél gyorsabb lenne.

Bemélyedést -ahogy írta is BonFire- az inner shadow -al lehet elérni, bár ez csak a bold típusokon látszik jól szerintem.
graphicssoft.about.com/library/tuts/bltut10.htm

természetesen egy stroke vagy drop shadow tönkre teszi rögtön, tehát itt a betűk körül homogén háttér kell, külső effektek nélkül.

fajtbros · http://www.fbmultimedia.hu 2009.12.17. 18:00:16

@Tenth: Én is süllyesztettnek látom :) Egyébként érdemes kipróbláni az 1 pixeles árnyék technikát: Tegyél a betűre fehér árnyékot, normal keverési móddal, a mérete legyen 0, a távolság 1, az irány pedig fenti legyen (90). Talán nem a legerősebb effekt, de jól mutat.
Pl.:
media.smashingmagazine.com/cdn_smash/images/lightning-effects-showcase/forab.jpg
süti beállítások módosítása