BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Öregítés

2009. augusztus 27. 08:03 - BonFire

Ebben a kis tutorialban bemutatom neked, hogyan öregítem meg egy nő képét Photoshopban.

Bevezetés

Sokan sokszor kérték már tőlem, hogy írjak egy posztot egy ember öregítéséről. Hát tessék!

Egy férfi és egy nő öregedése egy kicsit eltérő, de mivel eddig jobbára csak női hírességeket öregítettem, nőre fogok fókuszálni ebben a tutorialban. Katie Holmes képét fogom felhasználni, amit egy W1K versenyen használtam mintaként.

Öregítés - 1. lépés: Kiválasztani a megfelelő fotót

Amikor úgy döntök, hogy megöregítem egy híresség arcát, megpróbálok olyan képet választani, ami annyira kevéssé van retulsálva, amennyire csak lehetséges.

 

 

 

 

 

 

 

Megkeresem azt a természetes fényképet, vagy képeket, amelyek nem stúdióban készültek; ezek a legjobbak, mert a durva megvilágítás eredményeképpen felfedi a bőr több apró részletét is. Az ilyen részletek megjelenése segít abban, hogy sokkal könnyebb elképzelni az alany természetes öregedését. A végeredményt látva, úgy tűnik, egy lépéssel közelebb vagyunk ahhoz, hogy realisztikusan öregíthessük az arcot.

Katie esetében, eléggé halvány vízszintes vonalakat láthatunk a homlokán, és egészen nyilvánvaló vonalakat a szemei alatt, valamint a szája körül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öregítés - 2. lépés: A kapcsolódó (referencia) anyagok összegyűjtése

A kapcsolódó anyag az én öregítési módszerem kulcsa. Katie arcát magam elé képzelve feltúrtam a Webet, hogy megtaláljam egy olyan öregasszony képét, aki valamennyire hasonlít Katie-re és/vagy részben ugyanolyan az arckifejezése. Itt Katie mosolyog, az arca ¾-es szögben áll, tehát megpróbáltam összegyűjteni minél több mosolygó öregasszony képét ugyanebben a pózban, vagy közel azonosban. Aztán megnyitottam Katie képét Photoshopban és beillesztettem a talált képeket, az arc körül egy külön rétegre, szétterítve, a könnyebb vizuális hozzáférés végett.

A másik referenciaanyag, amit szeretek használni, de általában nehéz rábukkanni, az alany szüleinek képei. Sikeresen találtam pár képet Katie anyjáról, amelyek segítettek eldönteni, hogy legyen-e Kaite-nek dupla tokája, vagy sem. Mivel az anyjának igen tekintélyes anyag van az álla alatt, úgy döntöttem, Katie-nek is lesz.

 

 

 

 

 

 

 

Öregítés - 3. lépés: A szemöldök vékonyítása

Indul a móka! Az első dolog, amit teszünk, hogy megritkítjuk az alany szemöldökét és szempilláit. Az öregebb emberekneknél ezek általában ritkábbnak tűnnek, vagy attól, hogy kihullik, vagy attól, hogy megőszül.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek az eléréséhez szeretem a Clone Stamp eszközt használni 100%-os beállítással, relatíve kicsi ecsetmérettel, ami a kép felbontásától függ. Mintát vettem a környező bőrből, hogy megritkítsam és csökkentsem a szőrszálak számát.

Öregítés - 4. lépés: Az arc megformálása

Ezután a bőr kap egy alapvető megereszkedést a Liquify effekttel. Próbáltam ilyen hatást kelteni a pofacsonton és az állkapocson a Push eszköz használatával. A szemekkel óvatosan bántam, különben a végeredmény valami hajmeresztő lenne.

 

Az öregítő eljárás alatt megtanultam, hogy míg a csontok alapvetően nem növekednek és nem zsugorodnak, a porcok tovább nőnek. Végül egy személy orra hegye nagyobb lehet idős korára. Tehát még mindig Liquify módban a Push toolt használtam, hogy megnyújtsam és karcsúsitsam az orrot. Aztán a Bloat eszközt szintén nagyobbításra, vigyázva, hogy megtartsuk a jellegzetes tulajdonságokat és az orr karakterét. Ha eltúlozzuk, nem fog többé Katie-re hasonlítani.

Öregítés - 5. lépés: A fent említett dupla toka

Az anyja képeiből kiindulva egy elég masszív dupla tokát adtam neki. Kezdetben az Airbrush eszközt használtam meglehetősen széles ecsetvonásokkal, hogy mintát vegyek a nyaka területéről. Aztán a részletek kidolgozásához jóval finomabb ecsetmérettel dolgoztam. Ezenkívül ne feledjük, hogy az öregasszony fotóit is használtam útmutatónak.

Öregítés - 6. lépés: A szemek beráncolása

Számomra a legfontosabb rész a szem helyes kidolgozása. Az egész projektet tönkreteheti. Elszúrjuk, és a képen többé már nem ismerhető fel Katie Holmes. Megkerestem a szem körüli finom vonalakat, és megpróbáltam elképzelni, hogy fognak kinézni az idő múlásával. Aztán ennek megfelelően nyújtottam meg őket hosszában és keresztben. Az öregasszony referenciaképe sokat segített ebben a lépésben.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Stamp és a Brush eszközt kombinálva használtam. Bárcsak elmagyarázhatnám a technikámat ennél a pontnál sokkal objektívebb módon is, de leginkább csak a művészi ösztöneim vezettek. Kihangsúlyoztam a szem környéki ráncokat úgy, hogy egy kissé kiszélesítettem és elmélyítettem a vonalakat, valamint növeltem a kontrasztot a bemélyedéseken, és a fényerőt a széleken. A pofacsont területén szintén kihúztam a ráncokat. Aztán ugyanezt a technikát alkalmaztam a száj körüli és a homlok ráncainál is.

Öregítés - 7. lépés: Az ajkak vékonyítása

Ebben a lépésben az ajkakon dolgoztam. Ahogy az ember öregszik, az ajkak körvonalai visszahúzódnak. A Stamp eszközt használva mintát vettem az ajkak körüli bőrből, és keskenyítettem őket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ugyanitt az ajkak fölé pár függőleges ráncot húztam, hogy amolyan „aszalt szilva” hatást kapjon. Éppen csak utalunk rá, tehát nincs szükség mély vonalakra; a mély vonalak csak akkor kellenének, ha összeráncolná az ajkait.

Öregítés - 8. lépés: A többi ránc megtervezése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt, egy különálló rétegen halványan körvonalaztam vagy skicceltem egy relatíve vékony méretű ecsettel, hogy adhatok-e hozzá, vagy sem még több ráncot. Könnyen túlzásba lehet esni. Tehát megálltam, tettem egy lépést visszafelé, és felbecsültem, mennyit bír el a kép. Számomra ez lényeges és remek teszt, hogy lássam, hogy lesz a legjobb.

Öregítés - 9. lépés: A ráncok retusálása

Az előző lépés alapján, további ráncokat raktam azokra a helyekre, ahová leginkább kellettek.

Összességében úgy találtam, hogy a ráncok és a vonalak egy kicsit laposak Katie eredeti vonásaihoz képest. Élesebbeknek kell lenniük, hogy jobban kiugorjanak. Tehát kissé világosítottam a különálló vonalak kiálló széleit Brush eszközzel és világosabb bőrtónussal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öregítés - 10. lépés: Szőrös ajkak

Az arcszőrzet megjelenik a legtöbb asszonynál, ahogy megöregszik. Valami furcsa okból, amit elveszítenek szemöldöktájon, azt visszanövesztik a szájuk körül. Nem akartam, hogy Katie kivétel legyen, tehát a Brush eszközzel, egy nagyon finom ecsetmérettel szőrszálakat rajzoltam a felső ajka fölé.

Próbáltam olyan finomra csinálni, ahogy csak lehetséges. A túl sűrű vagy sötét szőr a néző figyelmét a bajuszra tereli, és ezt nem akartam. Valamint még több ráncot rajzoltam a szája sarka körüli területre.

 

 

 

 

Öregítés - 11. lépés: A nyak finomítása

Úgy gondoltam, hogy a nyak túl sima egy 75 éves asszonynak. Tehát további finom ráncokat rajzoltam erre a területre. Valamint nyomatékosítottam az állkapcsát Airbrush-sal, növelve a tónusok értékét ezeken a területeken, így növeltem a kontrasztot a sima területek között.

 

 

 

 

 

 

 

Öregítés - 12. lépés: Májfoltok hozzáadása

Kulcskomponens egy arc hatásos öregítésénél, ha májfoltokat adunk hozzá.

Ennél a pontnál tehát, mintát vettem az arc sötétebb bőrterületeiből, és egy különálló rétegen – amelyet Multyply-ra állítottam 30%-os átlátszatlansággal – ecsettel finoman megrajzoltam a foltokat, megpróbálva szabálytalan alakot adni nekik. Annyit adsz hozzá, amennyi tetszik; ez személyenként változó. Úgy döntöttem, Katie esetében visszafogott leszek.

 

 

Öregítés - 13. lépés: További finomítások

Ennél a pontnál egy kicsit leálltam, majd később visszajöttem, hogy ha lehetséges, jobb rálátásom legyen a dologra. Amikor ránéztem, ennél a pontnál úgy vettem észre, hogy bizonyos területek további finomításra szorulnak, és több részletet kívánnak. Ez a szépsége annak, ha valaki nagyfelbontású fájllal dolgozik; rendesen ráközelíthetek és elpepecselhetek egy-egy ránccal külön is.

Hacsak nem fehérítik mesterségesen, legtöbb ember foga idővel elsárgul. Az íny is visszahúzódik, így kevesebb íny és több csont látszik. Ezeket szem előtt tartva sárgásbarna színmintát vettem, és új rétegen – amit Multiply-ra állítottam 30%-os átlátszatlansággal –, ecsettel, ezzel a színnel befestettem a fogakat. Az ínyek széle nem látszik a képen, így nem kellett vele foglalkozni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Öregítés - 14. lépés: A haj előkészítése

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A befejező retusálás a haj őszítése. Azzal kezdtem, hogy készítettem egy maszkot, ami a haj területét keretezi. Ehhez ecsetet használtam, és amennyire csak tudtam, próbáltam a lehető legkevesebb hajszálat kihagyni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt a maszkot kijelölésnek használva létrehoztam egy Hue/Saturation korrekciós réteget, és a telítettséget levettem –63-ra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán létrehoztam egy új korrekciós Brightness/Contrast réteget ugyanezzel a maszkkal, és beállítottam a fényerőt +9-re, a kontrasztot pedig –36-ra. Végül úgy találtam,hogy a sötétebb területek túl fakók lettek és elvesztették a mélységüket, tehát kijelöltem a maszkot, majd kihúztam a sötétebb területeket 5 px méretű ecsettel, 50%-os átlátszatlansággal, így ezeken a részeken keresztül az eredeti kép látszik.

Öregítés - 15. lépés: A hajvonal megemelése

A következő lépés a haj-vonal megemelése és a haj megritkítása volt. A hajhullás közös mind a két nemnél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mintát vettem a homlok felső részéből, és a bőr területét az eredeti haj-vonal fölé megnyújtottam.

Öregítés - 16. lépés: A haj őszítése

A haj sok részlete elveszett az előző lépés folyamán, így egy vékony ecsettel 80%-os átlátszatlansággal finom szürke hajszálakat rajzoltam szórványosan.

 

Türelmesen, lassan, vonalról vonalra egyre több hajszálat adtam hozzá, amíg csak elégedett nem voltam az eredménnyel.

Öregítés - 17. lépés: A retus befejezése

Végül egy fokozattal visszazoomoltam (ejnye, de szép magyar kifejezés – a ford.), néhány ráncon még finomítottam, és íme!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Remélem, ez mélyenszántó tutorial volt. Technikailag lehet, hogy nem a legkifinomultabb, de jó bepillantást nyújt a folyamatba, amit e munka készítése során elvégeztem. Remélhetőleg a jövőben segíteni fog, hogy te is elkészíthesd a saját győztes képedet.

Szerző: Grumplebits

Fordította: BonFire

A tutorial eredetiben olvasható itt.

U.I.: Utólag is elnézést kérek, ha valakinek valami nem lenne világos a leírásban, de az eredetiben sem volt az (számomra legalábbis). És ha néha rosszul fogalmaztam volna, az azért van, mert nem vagyok műfordító. Mindazonáltal remélem, sokan hasznosnak fogják találni ezt az egyébként remek tutotialt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr561341233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2009.08.27. 11:31:59

Nah, tetszik, és végre nem videó... :)

Ok, haladni kell a korral, de nekem jobban bejönnek az ilyen "hagyományos" tutorialok.

BonFire 2009.08.27. 11:40:02

@◄ViZion: Örülök, hogy tetszik. Egész éjjel ezt ferdítettem.

A videóknak is megvan a maguk létjogosultsága. Aki vizuálisabb típus, azoknak jól jöhet. Az ilyen hagyományosakban pedig sokat lehet magyarázni, jó szájbarágósan.

Habár pont ez a tutorial az ékes példája annak, hogy hogy lehet jó nagy bullshitet írni, mert ha valaki nem tud rajzolni és nincs egy Wacom táblája, az sosem fogja tudni megcsinálni ezt a sok locsogás ellenére sem.

Mindenesetre ezzel a cikkel már régóta restanciába voltam, mert megígértem már pár helyen jó néhányszor, hogy megmagyarítom. Remélem, nem dolgoztam vele hiába.

pufancska 2009.08.27. 14:15:45

Köszi a tutor fordítást. Na itt szokta kiesni amikor rajzolgatni kell, sosem vagyok megelégedve és hagyom az egészet. Ja nem neked, csak úgy szerintem a szem is változik, ha már ennyire odafigyelt akkor ezt sem kellett volna kihagynia.
Köszi még1szer

BonFire 2009.08.28. 07:30:43

@pufancska: Szívesen. Természetesen vannak olyan tutorialok, amihez már nem elég maga a program. Sok ilyen művészi videót lehet látni a youtube-on, pl speedpainting kategóriában. Itt ugye már szükségeltetik (nem is kevés) grafikai előképzettség is. Én is itt szoktam elvérezni, mert rajzolni nem tudok, valamint Wacom táblám sincs.

Persze táblát vehetnék, hiszen nem egy egetverő összeg és mondják, hogy megkönnyíti a munkát, de én személy szerint kicsit luxusnak tartom, hogy kijelölések létrehozására használjak egyet. Talán akkor, ha ki lehetne próbálni mondjuk egy hétig, mielőtt megveszem.

◄ViZion 2009.08.28. 15:39:40

Elvileg 20-30 ezertől lehet venni, 20 alatt is van, de nem Wacom, és állítólag a Genius, Trust, etc. a nyomába sem ér...

Én is tudnám használni (szerintem), bár a kézügyességem öööö korlátozott (0 azaz nulla, hehe).
Egérrel is lehet rajzolni, de csak határozott mozdulattal ívet, kis vonalakat. Bonyolultabbat lehetetlen.

A kipróbálás jó ötlet, érdekes, h a boltokat nem hatja meg.

Off: a barátom boltjában "beragadt" egy raklap porszívó, mire mondtam, h mivel a cucc jó, ajánld fel, h hazavihetik kipróbálni, és ha tetszik, elviszik. Szerinte hülyeség. Pedig csak egyet kellene "feláldozni", és később -akár beszerzési áron- még jó vétel is lenne...

Nem vok kereskedő, de szerintem ez jobb, mint hogy álljon benne a pénz...

Wacom táblát is ha hazaviszed, ne adj'Isten megkedveled, akkor meg is veszed.
a komolytalan érdeklődőket ki lehet szűrni, kauciót kell kérni, stb...

nem valami hihetetlen csoda ez, hiszen több milliós autókat is ki lehet próbálni.
Ha pedig nem jó a tábla (túl kicsi, túl nagy, mégsem használnád ki, nem is ilyennek képzelted, akármi) akkor az kidobott pénz, és úgy érzed átvertek... és az nem jó :)

Ha vennék akkor -kipróbálás után- szívesebben áldoznék akár egy komolyabbra is (A3, ja nem... arra talán nem...) pl. részletre.

Wacom vagy egyéb digittábla tapasztalatok látogatók közül vkinek?
Ezt találtam:
prohardver.hu/tema/digitalizalo_rajz_tabla_tapasztalatok_tanacsok_stb/friss.html

BonFire 2009.08.28. 17:38:09

@◄ViZion: Legtöbb kereskedőt pedig már kiverne a víz a gondolattól, hogy a termék ki van bontva a zacskóból, meg egyáltalán a dobozból, mert akkor már "használt", és nem lehet eladni teljes áron. Csak 2/3 áron, ami azt jelenti, hogy nem 200%-ot, csak 100%-ot kaszál rajta. :)) Ezért inkább kotlanak rajta.

Bezzeg az én nagypapám a II WH előtti időkben, ha éjjel bekopogtak hozzá, akkor képes volt felmenni a falu végéről a másik végébe és kinyitni a boltot, hogy eladja a zsírt. Amit pedig kivitt a piacra, az el lett adva; soha nem hozott haza árut, még akkor sem ha 1 Ft-ért adta oda végül. Ilyesmi ma már nincs.

A tábláról meg annyi tapasztalatom van, hogy a CS4 bemutatón ki lehetett próbálni mindenféle cuccost; volt ott egy tábla, de nem hagyományos, hanem valami csúcsmodell, amin megjelenik a képernyő tartalma is. Gyakorlatilag egy monitor, amire a tollal lehet rajzolni közvetlenül. Méregdrága cucc, igazán csak a profik engedhetik meg maguknak, nekem mégsem tetszett.

Zavart a 10 ms válaszidő, lusta volt, nem bírta lekövetni a lendületesebb vonásokat, ha egy ponton tartottam a tollat a kurzor ide-oda ugrált - felteszem túl érzékeny volt - a kezem apró remegését átvette, úgyhogy reszketeg lett a vonal, stb.

Gondolom lehet ezeken állítani (szvsz a válaszidőn nem, mert akkor feltekerték volna), meg szokni kell ezt is, mint mindent, de tíz perc nem elég rá, hogy az ember kitapasztalja, hogy tényleg kell-e neki egy ilyen szerszám, avagy sem. Ezért inkább - ha már kipróbálni nem lehet - meg sem vesszük, mert ki szeret fölöslegesen pénzt kidobni?

◄ViZion 2009.09.01. 13:40:02

Asszem a wacom cintiq-et próbáltad.
Van pesten bolt, ahol ki lehet próbálni az összes wacom terméket www.grasshopper.hu/
ehh, csak álom... jelenleg egy ócó laptop kellene a páromnak. Netezés+word+excel+iesmi...

BonFire 2009.09.01. 18:22:26

@◄ViZion: Lehetséges, nem mertem megkérdezni sem a nevét, sem az árár. :))

judytf 2009.09.21. 01:07:47

Helló!
Segítséget szeretnék kérni:
Egy kép szélét szeretném leszedni egy meglévő maszk segítségével, ami fekete-fehér-átmenetekkel, majd elmentve png formátumba ezt raknám fel egy weboldalra.
Régebben valamilyen tutorial segítségével sokat használtam ezt, de sajna elfelejtettem, csak arra emlékszem, hogy gyors és egyszerű módja volt.
Tudnál ebben segíteni?
Előre is köszönöm!
Judytf

BonFire 2009.09.21. 02:14:55

@judytf: Az a baj, hogy nem értem a kérdést. A maszkolás technikáját nem tudod, vagy egy létező, elmentett kijelölést szeretnél használni?

◄ViZion 2009.09.22. 11:06:39

Maszkot símán áthúzni a maszkolandó rétegre...?
süti beállítások módosítása