BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Generált vízcseppek

2008. február 22. 15:59 - BonFire

Sok oldalon található tutorial az igazi élethű vízcseppek létrehozásáról. Nos, én sokfélét kipróbáltam, és végül mindegyikből a legjobbakat összeszedve, a számomra legjobbnak tűnő megoldásokat egybegyúrva fejlesztettem tovább ezt a technikát. Továbbá egy jó tippet is adok, hogyan mentsük el mint rétegstílust, így utólag bármilyen tárgyon üvegen, poháron, faleveleken, virágszirmokon használható lesz. Továbbgondolva a szövegeket is buborékká alakítva lehet a későbbiekben megjeleníteni.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Hozzunk létre egy 500X400-as új dokumentumot fehér háttérrel. Ezután nyomjunk D-t, hogy az alapértelmezett előtér és háttérszíneink visszaálljanak.

2. Válasszuk a Filter menü Render/Clouds pontját.

3. Sötétítsünk az összhatáson egy kicsit. Erre a lépésre azért van szükség, mivel tapasztalataim szerint a vízcseppek világos felületen nemigen dominálnak. Tehát válasszuk a Image/Adjustments/Levels menüpontot, vagy egyszerűen üssünk egy Ctrl+L gyorsbillentyűt. Állítsuk be a következő paramétereket:
Channel: RGB; Output Levels:0 - 149




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezek a számok csak példaként szolgálnak. Nem muszáj feltétlenül pontosan ragaszkodni hozzájuk; mindenkinek saját ízlésére bízom, hogy mennyire szeretné sötéten látni a dolgokat.

4. Színezzük ki a felhőnket. Image/Adjustments/Hue-Saturation, vagy Ctrl+U. Pipáljuk ki a Colorize jelölőnégyzetet, majd állítsunk be valamilyen borongós kékes-lilás árnyalatot.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Most valahogy így kell kinéznie a képünknek
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. Az alapozás megvan. Most hozzunk létre egy új réteget (Layers/New Layer), majd töltsük ki a fehér háttérszínnel (Ctrl+Backspace, vagy Edit/Fill/White).

6. Filter/Noise/Add Noise. Amount: 30%; Distribution: Gaussian; Monochromatic


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Filter/Sketch/Stamp. Light-Dark Balance: 25; Smoothness: 5.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Jelöljük ki a fekete részeket. Select/Color Range...; Fuzziness: 200.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
9. Nyomjuk OK-t, majd a Delete billentyűvel töröljük ki a kijelölt fekete területet.

10. Ctrl+D-vel szüntessük meg a kijelölést, majd végezzük el a következő beállításokat a Layer palettán a Blending Optionsben (Layer/Layer Style/Blending Options). A Blending Options kitöltését vegyük le 0-ra. Ügyeljünk arra, hogy a Bevel and Emboss panelen a fény vertikális beesési szöge (Altitude) elég meredek legyen. Körülbelül 65 és 80 fok közé kell esnie, különben nem fog érvényesülni a buborék hatás. Továbbá a belső és külső árnyékok(Inner/Drop Shadow), valamint a belső ragyogás (Inner Glow) nagyon finom legyen. A számokkal el kell játszadozni, esetenként attól függően, hogy mekkora a dokumentumunk, valamint a vízcseppek nagysága.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha jól dolgoztunk, nagyjából így kell mutatnia a képünknek.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ezzel elvileg el is készültünk. Ha szeretnénk ezeket a beállításokat megőrizni, mentsük el a Styles palettán új stílusként. A réteget kiválasztva kattintsunk a New Style ikonra, majd nevezzük el kedvünk szerint. Ezek után a stílusra rákattintva bármilyen réteghez hozzárendelhetjük. Érdemes is elmenteni, mivel ezeket az effekteket egyenként nagyon macerás újra és újra beállítani.

A telhetetlenebbek szöveggel együtt is variálhatják.

Írjunk rá valamit, majd a szöveget raszterizáljuk. Aztán Ctrl+klikkel kijelöljük, majd a kijelölést kitöröljük az alatta lévő buborék rétegből, és hozzáadjuk a szöveg rétegéhez a már elmentett stílust. Valahogy így:
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Megjegyzés: Vegyük mindig figyelembe, hogy a Layer stílus általánosan a globális világítással dolgozik, fix értékekkel (120 és 30 fok), ezért ha új dokumentumban használjuk, esetenként a fény vertikális beesési szögét újra be kell állítani 65 és 80 fok közé.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr92350023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tupacko · http://webpillango.org 2008.02.24. 20:19:38

Gratulalok! Jo leiras ;)
--
Az oldal is jol indul, csak igy tovabb!

BonFire 2008.02.25. 23:37:30

Köszönöm Tupacko! Különösen jólesik azok elismerése, akiktől tanultam magam is.

Terapeuta 2008.05.08. 21:53:31

Ez zseniális (mint maga az oldal is)

Mágus 2008.09.30. 13:37:18

Szia! Az a helyzet, hogy a 7. lépésben a Filter menüben halvány a sketch, tehát nem tudom megnyitni belőle a stampet. Nem tudod mi lehet a hiba? Mindent a leírás szerint csinálok

Mágus 2008.09.30. 13:47:29

Egyébként vezető rácsok vannak, ha megnyitok egy képet. De nem tudom miért. :)

BonFire 2008.09.30. 16:15:00

Az első probléma szerint valószínűleg 16 bittel dolgozol csatornánként. Így néhány effekt nem működik. Állítsd át az Image->Mode->RGB Color->8bit/channelre a képet, úgy működni fog.

A rácsok elvileg a munkánkat vannak hivatva segíteni. Néha azonban zavaróak. Ezt a View->Show menüben tudod kikapcsolni. A Grid a rács. Ha magyara PS-ed van, akkor gondolom Nézet->Mutatás->Rács mutatása, vagy valami hasonló.

Egyébként a Ctrl+H gyorsbillentyűvel az Extrákat lehet ki/be kapcsolni. Tapasztalataim szerint érdemes a rácshoz külön egy gyorsbillentyűt beállítani, hogy azért mondjuk az objektum körvonala, és a vezetővonalak megmaradhassanak. Nálam a Ctrl+Í van beállítva erre a célra. Ezeket az Edit->Preferencesben tudod beállítani. Azért érdemes ékezetes betűt választani, mert az még biztos, hogy nem foglalt.

Arian 2008.12.16. 15:05:40

Egy picuri problémám akadt az elmentéssel. Illetve a style-ok közé szépen elmenti viszont, mikor használni szeretném nem jelenik meg. Mindegy, hogy szöveg vagy egyébb alakzaton akarom használni.

A bloghoz pedig grat, mert szépen átlátható és sokat segít az embernek. Az alapok újra olvasgatása pedig mindig jól jön (ismétlés a tudás anyja).

BonFire 2008.12.16. 18:28:27

Nem tudom, hogy miért nem jelenik meg. Látod, a tutorialban lévő szöveg is úgy készült, hogy elmentettem stílusként, majd utólag a szövegre alkalmaztam. Mindössze két dologra kell odafigyelni, de arra nagyon.

Amint a 3-ik lépésben szó esik róla, inkább sötét felületen fog látszani. Mivel eleve egy csillogásról van szó, világoson nem érvényesül.

A másik, hogy bár odaírtam a végére kurzívval, de tukó voltam, mert eleve nem lett volna szabad globális megvilágítással dolgoznom. Így ugyanis ha egy új alakzatra alkalmazom, mint rétegstílust, a globális fények automatikusan visszaállnak 120 illetve 30 fokra. Meg lehet javítani; csak a globális fények mellől ki kell venni a pipát, és újra elmenteni. Az előbb elmentett stílust meg kitörölni.

Arian 2008.12.19. 10:07:04

Köszi a segítséget, a globális fényekkel volt a kissebb probléma. A szöveg raszterizálása és a kijelölés törlése okozta a problémát. Ott rontottam el, hogy nem hagytam semmilyen körvonalat a betüknek ezért nem is jelent meg. De ha hagyok neki akkor nincs gond és raszterizálás nélkül is megjelenik a szövegen ez a stílus :)

BonFire 2008.12.19. 14:45:32

Örülök, hogy sikerült megoldani! További jó munkát!

tavirat2 2011.02.20. 22:04:44

Üdv Mindenkinek!
Van egy poharam. Ki tudom vágni, gauss életlenítéssel az oldalakat le tudom simítani (ps5).
viszont: A pohár felső részén, ahol már nincs benne folyadék az átlátszó, ,,gyűrűs" részen nem tudom úgy kitisztítani, hogy egy fekete háttéren elhelyezve, ne legyen csúnya.Vagy beleradírozok, vagy egy sorjás, nem életleníthető vonal van.mi a megoldás?

BonFire 2011.02.22. 18:54:58

@tavirat2: Hm. Fekete háttér előtt kell lefényképezni a pohár vizet. Mivel a víz felszínén össze vissza tükröződik a környezete, egy fehér háttér előtt fényképezett vizet sosem fogsz tudni más háttérre rárakni rendesen.
süti beállítások módosítása