BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Alaposan megújul a BonFire blogja

2024. július 05. 17:28 - BonFire

Nem hiszem, hogy sokan észrevették-e, mivel mindösszesen 6100 feliratkozó van a YouTube csatornámon, a Facebok-oldalamon pedig mindössze 162 követő, mindazonáltal senkinek sem szeretnék kellemetlen perceket okozni azzal, hogy véletlenül rákattint a csatornámra, és a korábban látott videókat, sem a lejátszási listákat nem látja. Az ok tudatos, a bejegyzésben ezekről a tervekről olvashatsz bővebben.

blogillustration_1.jpg

A blogon 1957 napja, ha úgy jobban tetszik 5 éve 4 hónapja és 10 napja nem született újabb bejegyzés. Ez elég sok idő, még börtönbüntetésnek is, így nem is csodálom, ha sokan halottnak hiszik (noha soha nem jelentettem be a megszűnését) mind a blogot, mind a csatornát.

Az utóbbi időkben töprengtem, hogy ott van egy YouTube-csatorna, amire minden szirszar felkerült bármi fajta rendszer nélkül, pedig hát valami értelmes dolgot is lehetne csinálni vele. Ki tudja, hátha kisül belőle valami jó is.

Ezért rövid töprengés után úgy döntöttem, hogy felélesztem mind a blogot, mind a YouTube-csatornát. De mi legyen a tematika? Mint ismeretes, a grafikán kívül elég sok dologgal foglalkozom, ami ezzel kéz a kézben jár. Mostanában újra szerelembe estem az Adobe Illustrator iránt, és bár rengeteg jelentkező áll hosszú, tömött sorokban az elismerésért, ezek főleg angol nyelvű csatornák. Szégyenkezve vallom be, én is belőlük inspirálódom, mert így lassan az ötven felé ballagva nem teszek különbséget az angol illetve magyar nyelvű tartalmak között. (A fiatalabbak, még a Tutorial.hu-s korszakomból emlékezhetnek rá (ezúton is üdvözlöm Hardert, a Tutorial pont hu gazdáját, hogy jó egészséget kívánjak neki), hogy annak idején pont azért kezdtem az angolt tanulni, hogy megértsem a külföldi – akkor még képes és szöveges tutorialokat). A blogot 2008-ban indítottam, igen, már 16! éve, és akkoriban csak a Webfordítás állt rendelkezésre. Hol volt még akkor a Google Translate? Sehol.

16 év alatt sok víz lefolyt a Dunán is, meg a hátamon is, de ennyi idő pont elég arra, hogy az ember rendesen kiművelje magát.

A blogon először kizárólag Photoshop tutorialokkal foglalkoztam, az Illustrator csak később jött a képbe. Ez általában ebben a sorrendben is szokott következni, ha valaki beleártja magát a számítógépes képalkotás folyamatába. Sok-sok év Photoshop-rutin után borzasztóan idegesítőnek és logikátlannak találtam az Illustratort (holott az született előbb), viszont idővel rájöttem a nyitjára, rengeteget dolgoztam vele, és most már elsődleges célprogramom. Ha összetettebb anyagot szerkesztek, a Photoshopot kizárólag arra használom, hogy a végső Illustrator fájlba „konyhakészre” csináljam a képeket. Közben személyes YouTube-csatornát is üzemeltettem 2012 óta (12 éve), de semmilyen kapcsolatot nem létesítettem a két csatorna között. Ennek szándékos okai voltak. Akik a magánéletemre, és az életről a világmindenségről meg mindenről alkotott véleményemre voltak kíváncsiak, azokat cseppet sem érdekelte a kreatív munkám. Pedig mind a kettő én vagyok, csak a célközönség más. Ezért a BonFire design YouTube-csatornát amennyire lehetett, elhanyagoltam.

Most kezdtem el érezni, hogy van egy csatornám, amiből akár szakmai blogot is csinálhatnék, mert hagyni parlagon heverni nagy kár, viszont ehhez a korábbi vegyes tartalmaimmal egyszer s mindenkorra végleg szakítani kell. Ezért azzal kezdtem, hogy a korábbi tartalmaimat priváttá tettem. Ez az oka, hogy sem lejátszási lista, sem videó nem található jelenleg a csatornán.

Holott a helyzet közel sem az. Elkezdtem dolgozni egy Adobe Illustrator videósorozaton, amelynek két része már fel is került, viszont egyelőre privát marad, amíg több, és egységes tartalom nem lesz rajta. A videókat szabad, ráérő időmben készítem és töltöm fel. Ha úgy érzem, már lesz elég annyi tartalom, amivel érdemes berúgni a motort, akkor élessé és nyilvánossá teszem őket.

Próbálok tematika szerint egységes videókat készíteni, sorozatokat formálni, amelyekért ismét érdemes lesz látogatni mind a blogot, mind a YouTube-csatornát. De addig még türelemmel várnotok kell. Ha csak annyit vártok, mint a két legutóbbi blogposzt születése közöttit, akkor jó hírem van számotokra, nem kell újabb öt évet várni, hogy megteljen tartalommal a csatorna. (Közben természetesen a már elfeledett Insta-fiókomat is vissza kell szerezzem, és újra be kell izzítsam, hogy minden egységes legyen.) Ha már tudatosan építek brand-et, mindennek egységesnek kell lennie, és ez nagyon aprólékos munka. No, de térjünk vissza a tematikára!

Nem gondolnám, hogy ha kizárólag Illustrator-oktatóanyagokat készítenék magyar nyelven, kimerülne a téma. Mindazonáltal a grafika nekem azért van, hogy egy felsőbb célt szolgáljon. A YouTube egy video platform, és az utóbbi 12 évben rengeteg gyakorlatot szereztem a videózás terén is. Miért ne lehetne az Illustrator mellett Photosop, Premiere Pro, illetve minden téma, ami a grafikával, mozgóképpel, hanggal és a többi hozzá tartozóval kapcsolatos? A videókban az animációkat, grafikákat Illustratorral és Photoshoppal készítem, és mivel páran tudják, hogy „kiskoromban” amatőr zenész is voltam, a hanggal való munkálatok is sarkalatosak számomra. Nem látom be, mért ne készíthetnék hangvágással, optimalizálással, szerkesztéssel kapcsolatos videókat is. A blogom fejlécén olvasható:

„MINDEN, MI KREATÍV…”

jelmondat. Nos, ha minden nem is, de egy jó nagy rakás dolog. Fotó, videó, állókép, mozgókép, zene, hang, SFX, foley, csak néhány példa, amire minden videósnak szüksége van. Mivel a YouTube ma már kikerülhetetlen, ezzel gondoltam segíteni azoknak, akik YouTube-csatornát szeretnének indítani, és a hozzávalókat miért ne tanulhatnák meg az én videóimból és bejegyzéseimből?

Tényleg. Miért ne?

Ezért aztán sokféle tartalmat tervezek a csatornára, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet. Nem ígérem, és nem célom, hogy mindent kizárólag Adobe szoftverekkel oldjunk meg. Sellyei Tamás (RIP) hangmérnök kedvenc mondása volt, hogy

Aki tud, az mindennel tud.

Ma ugyanúgy el tudok készíteni egy látványos reklámplakátot/szórólapot MS Wordben, mint Illustratorban. Legfejlebb az odáig vezető út kanyargósabb, de nem lehetetlen. Bámulattal nézem, hogy valódi grafikusok PowerPointtal is képesek olyan látványos prezentáció készítésére, amire sokan nem is gondolnának. Persze ehhez kell grafikusi szem, és tipográfiai ismeretek.

TIPOGRÁFIA!

Hogy is siklottam el nagyvonalúan mellette? A grafikai tervezés egyik legsarkalatosabb pontja a szöveggel való információközlés. Ezt nevezik idegen szóval tipográfiának, és az egyik nagy szerelmem. Természetesen ezekről is lesz sorozat, és amint látjátok a felsoroltak alapján, egyáltalán nem kell attól tartanom, hogy idő közben elfogy a muníció.

Tehát a feladat a következő:

  • nekem neki kell állni gyártani a tartalmakat
  • nektek csak várni kell rá

Nem tudom, melyikünk dolga lesz nehezebb, de bízom benne, hogy az ilyen anyagok magyar nyelvű változataira is nagy szükség van. Sok fórumon olvasok olyan nyegle beszólásokat, hogy ma már alap, hogy mindenki tudjon angolul. Nos, nekem nem ez a véleményem. Egyrészt magamról tudom, hogy ez sok évi elmélyült tanulást igényel, másrészt ahogy öregszem, megtanultam más szemszögből is vizsgálni a dolgokat. Mi van abban az esetben, ha egy kilencéves gyerek vág bele a tanulmányokba? Őtőle is elvárható, hogy minden angol nyelű anyagot megértsen? Szerintem koránt sem. Ráadásul sokszor belefutok olyan tutorialokba, amelyek angol címmel, de hindi nyelven (vagy szanszkritul, vagy mit tudom én) vannak előadva, vagy pedig valóban angolul, de olyan indiai akcentussal, hogy ember legyen a talpán, aki megérti.

Éppen ezért szükségesnek tartom, hogy a tartalom magyar nyelvű legyen, ne legyenek kirekesztve a kisebbek sem. Ne felejtsük: ki minél korábban kezdi el a tanulmányait, annál jobb esélye van arra, hogy kitartóan és profin fogja csinálni, mire leérettségizik. Ettől nem szabad megfosztani senkit.

Erről tehát ennyit; a kocka el van vetve, csinálom, amire motivációt érzek. Nektek pedig, akik olvasságok ezt a bejegyzést, kitartást kívánok. Nemsokára találkozunk itt is, ott is.

Én nekilátok!

Ti pedig tartsatok velem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr3518441335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása