BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Barkochba ez vagy fórum?

2012. szeptember 15. 13:42 - BonFire

Komolyan mondom, nagyon kezd a tököm tele lenni az olyan emberkékkel, akik segítségkéréssel fordulnak hozzám/hozzánk, fórumozókhoz, aztán még arra sem képesek, hogy a gondolataikat összeszedjék, és egy épkézláb, kerek megfogalmazásban feltegyék a konkrét kérdést, elhalmozva bennünket részletekkel. Ne kelljen már 30-50 kérdezz-feleleken keresztül kideríteni, hogy mivel van problémája. Számítástechnikai fórumon is ilyen részleteket várunk:

  • Hibajelenség – mi történt, a hibát megelőzően mit csináltunk a géppel? (Ritkaság, hogy semmit, ha ilyen fordul elő, valószínűleg hardveres hiba lépett fel, legtöbb esetben viszont user error áll fenn.)
  • A gép konfigurációja – gép neve, alaplap, tápegység pontos típusa (az nem elég, hogy hány wattos), memóriák mérete, neve, memóriamodulok száma; VGA (videokártya) típusa: integrált alaplapi, vagy bővítőkártya. Merevlemezek neve, típusa. IDE-ATA-PATA-SATA.
  • Operációs rendszer típusa – Windows 95/98/XP/Vista/7, Hackintosh, Linux (pontos disztribúció). Windows esetén frissítések megvannak-e, szervizpakkok telepítve vannak-e; 3rd party kiegészítők, témák vannak-e, hekkelt, warezolt, tört, lopott a rendszer, vagy jogtiszta forrásból telepített.
  • Problémás eszköz neve, típusa – fel van-e telepítve a legfrissebb meghajtóprogram (driver), próbálkoztunk-e már az eltávolítással, majd az újbóli frissítéssel; ha nem, milyen eredménnyel?

Azt is meg kell végre értenünk, hogy warezolt, krekkelt, hekkelt és ehhez hasonlóan beszerzett programok működésére a garancia 0, azaz nulla. Ha hibajelenségeket produkál, vagy meg lehet oldani, vagy nem. Ez pedig nem azért van, mert XYZ rilízer csapat direkt ki akar baszni egy csomó emberrel (bár ilyen szakosok is vannak…), hanem azért, mert sokszor bele kell nyúlni a program kódjába, a mélyére, hogy az aktivációt ki tudják iktatni, és közben óhatatlanul olyan egyéb komponensek sérülnek vagy változnak, ami előre nem látható, bosszantó működésbeli hibákat (bugokat) fog okozni. Tudomásul kell azt is venni, hogy a torrentes programra nincs szupport.

Photoshop kérdésekben is elvárjuk, hogy pontosan kérdezz. Ne kelljen már huszonötször visszakérdezni, hogy „erre gondolsz?”, vagy talán „erre?”. Egy fórum sem nem Activity, sem nem Barkochba.

Amikor nem írod le külön, hogy teljesen süsü vagy a programhoz, olybá vesszük, hogy alapvetően értesz hozzá, és egy-egy konkrét problémára keresel választ. Pl. „Hogy kell ilyen keretet létrehozni?” Erre a válasz, hogy csinálsz egy kijelölést, kitöltöd, majd hozzáadsz ilyen és ilyen rétegstílust, a keverési módját meg átállítod erre és erre.

De ha ezt leírtuk, akkor ne kezdjél már visszakérdezgetni, hogy jó-jó, de:

  • Mivel kell kijelölést csinálni és hogyan?
  • Hogy kell kitölteni a kijelölést?
  • Mi az a rétegstílus?
  • Hol találom a Stroke-ot?
  • Hol tudom a színt átállítani?
  • Mi az a keverési mód?
  • Hol tudom azt átállítani?

Mert erre belinkeljük neked az összes Photoshop kezdőknek címzett tutorialt, és meg vagy sértődve, hogy miért nem a problémádat oldjuk meg. Holott a választ már megkaptad fentebb, csak éppen nem tudtál mit kezdeni vele. Tehát előbb alapozni kell, később utána majd rájössz, hogy egy olyan apróságot, mint egy 1 pixeles keret mennyire egyszerű létrehozni, és abszolúte nem szükséges hozzá kérdezősködni. Hacsak nem valami egetverő bonyolultságú effektről van szó, de azt meg úgyis kivesézzük.

Egyébként is rengeteg témával kapcsolatban találkozom a kreativitás és a szorgalom, a kísérletezés teljes hiányával. Ha elindítok egy videó tutorial sorozatot egy programról, akkor annyit mindig bemutatok, hogy hogyan kell elindulni, elmagyarázom, mi hol található, és a legalapvetőbb műveleteket is bemutatom. Innentől kezdve viszont ne várjuk már a sült galambot a szánkba, hogy majd minden egyes esetlegesen felmerülő problémára lesz egy újabb videó! Tessenek már végigböngészni azokat a menüket, melyik menüpont mit csinál! Rá kell kattintani, és próbálgatni. Egy kicsi önállóság, azt hiszem, mindenkitől elvárható, ha már ilyesmire adja a fejét. Ha hiszitek, ha nem, én magam is úgy tanulom ezeket a programokat, hogy dikicselek velük. Meg keresek tutorialokat a YouTube-on, nézem sok-sok órán át, próbálgatom, szopok vele, káromkodom, aztán kezdem elölről, amíg nem megy! Ez egy tanulási folyamat, ez ilyen. Ha valaki lusta tanulni, az ne foglalkozzon kreativitást igénylő szoftverekkel, hanem menjen kattintódroidnak. Számtalanszor előfordult már, hogy a keresni képtelen/lusta ember helyett megkerestem a problémájára a megoldást, aztán hogy elejét vegyem a további kérdezősködésnek, még egy blogposztot is írtam róla, majd belinkeltem neki, és még csak el se olvasta! Merthogy hosszú volt, és az olvasás különben is olyan fárasztó. Amikor kérdezte valaki, hogy működik a Pen Tool a Photoshopban, belinkeltem neki azt a cikket, amit Steve Patterson írt a Pen használatáról, én magam több mint egy hétig fordítottam, hogy meglegyen magyarul is, aztán olyan hosszú lett, hogy csak két blogposztba fért bele. Belinkelem neki és nem olvassa el! Ez egyből kiderült, hiszen folytatta a vég nélküli kérdezősködést, pedig a válaszok mind ott voltak leírva.

Szóval ha én idealizmusból, ingyen egy hét munkát tolok bele abba, hogy neked legyen válasz, akkor legalább olvasd már el, légy szíves, vagy ne zavard a köreimet!

És kérdezz érthetően, konkrétan, ne csak úgy, nagy általánosságban.

Szólj hozzá!
Címkék: töprengő

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr504778629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása