BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Google Drive – Próbáld ki!

2012. május 09. 12:55 - BonFire

Google-Drive-Icon.jpgAkinek van már Google accountja (fiókja), az tudja, hogy ezel az accounttal be tud lépni a YouTube-ra is, továbbá a Google Docs jóvoltából kap 1024 MB ingyenes tárhelyet a Google felhőjében. Ez utóbbi nagyon jó, nem kell más fájlmegosztóra regisztrálni, amelyeket aztán rendszeresen kivágnak az ember alól a kedves szerzői jogvédő szervezetek, így nincsenek a cuccaink biztonságban. Én hosszú hezitálás után döntöttem úgy, ha már felhő, akkor legyen a Google Docs, ami ilyen szempontból azért eddig eléggé megbízhatónak bizonyult. Most a Google elindította a Drive (meghajtó) nevű szolgáltatását, aminek segítségével még könnyebb a dokumentumok és fájlok fel- illetve letöltése, rendszerezése, törlése, ráadásul az online tárhely mérete immár 5 GB-ra emelkedett. Úgy döntöttem, teszek vele egy próbát.

Tulajdonképpen nincs más dolgunk, mint ellátogatni a drive.google.com/start oldalra, majd letölteni egy klienst, ami a számítógépünkön szinkronizálja a Google Docs tartalmát. Telepítés után a tálcára csücsül, és drag&drop módszerrel a mappába pakolhatunk fájlokat, vagy éppen törölhetünk. A webtárhelyen ugyanabban a pillanatban elvégzi az adott műveletet: szinkronizálja a tartalmat. Szépen sorban, képekben mutatom be a dolog menetét.

1. A nyitó oldalon a Download Google Drive for PC-t válasszuk (Mac userek természetesen a Mac-et).

1.PNG

 






2. Alul az Accept and Install gombra kattintva elfogadjuk a szerződésben foglaltakat, és megkezdődik a telepítés.

2.PNG

 






3. Lementjük a telepítőt.

3.PNG

 










4. Elindítjuk a telepítőt. A szokásos aggódó párbeszédpanelt kapjuk, majd a Futtatásra bökünk.

4.png

 
















5. Az installer befejezte a telepítést és megköszöni nekünk.

5.png

 








6. Ezek után be kell jelentkeznünk a Google fiókunkba az email-cím-jelszó párosunkkal.

6.png













7. Egy üdvözlőképernyő felvilágosít, hogy létre fog jönni egy speciális mappa a számítógépen, valamint hogy a benne tárolt fájlok mindenféle eszközről elérhetők. (Harapófogóról nem.)

7.png




















8. Itt leírja a szinkronizációt, és bele lehet mászni a fejlettebb beállításokba, de nekünk egyelőre elegendő a Sync gombra kattintva megkezdeni a szinkronizálást.

8.png



















9. Pár másodperc/perc alatt letölti a mappába a fájlokat (valójában csak az elérhetőségeket), és megjeleníti az Intézőben.

9.png


















10. A tálcáról elérhető ikon segítségével teljesen testre szabhatjuk a szinkronizációt.

10.png

13 komment
Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr434498149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanya711 2012.07.23. 11:04:35

Helló
"másodperc/perc alatt letölti a mappába a fájlokat (valójában csak az elérhetőségeket), és megjeleníti az Intézőben."

A kérdésem az lenne,hogy ha ebbe a drive-ba bepakolom a cuccaimat akkor ha netán a windowst újra kell telepíteni (Format C )ezek a cuccok meglesznek vagy elvesznek? Köszi

BonFire 2012.07.23. 14:18:53

@sanya711: Természetesen megmaradnak, hiszen a szerveren lévő vinyót nem formázod, csak a sajátodat. Többek között erre is jó egy ilyen meghajtó. Mintha külső eszközre mentenéd a cuccaidat.

Kunstoff 2012.07.27. 21:13:43

Kedves Bonfire,

nagyon tetszenek az olyan " konyhakész" fotóeffekt oldalak, mint pl. a Funnywow vagy FunnyPics. Szívesen készítenék hasonlót. Ezek ugyanis egy mozdulattal beilleszthetővé tesznek egy fotót, de pl. előkészítetten megvilágított, részben takart vagy árnyékolt alapokra...
Nagyon bonyolult lehet ilyen ötletes alapokat csinálni? Örömmel venném hozzászólásod, ha ismered a területet!
Kunstoff

BonFire 2012.07.27. 23:38:28

@Kunstoff: Képgagyizót csinálni? Szvsz így is több van belőle, mint amennyi kellene (egy sem!).

Ötletes alapokat nem bonyolult csinálni, ha ismeri az ember a Photoshopot, és _van_ötlete_! Utóbbi a nehezebb dió.

Fakarika 2012.08.19. 20:18:32

Kedves BonFire!
Tudom, hogy ezzel a neten biztonságban vannak fájlaim. De ingyenesen csak 5GB a tárhely.
Mit szólsz ehhez a megoldáshoz, ahol 25GB van. Elég sok fotóm, dokumentumom, videom van, biztonságos lenne ezen tárolni?

BonFire 2012.08.19. 21:52:28

@Fakarika: Nem ismerem ezt a boxot. Ki a tulaja? Ha kicsi nóném cég, akkor ugyanúgy nincsenek biztonságban a cuccok, mintha otthon tárolnád egy példányban. Azért a Google hiába csak 5 Giga tárhelyet ad ingyen, ez fokozatosan növekszik idővel. Ráadásul az adatokat nem egy helyen tárolja, hanem redundánsan. Így ha elszáll pár szervere, akkor is vissza tud mindent állítani. Na, ez az amit még ma nem nagyon tud a szolgáltató biztosítani, még pénzért sem. Pedig ez az egy értelme van a felhőnek.

Nekem több fájlmegosztón is voltak fent privát fájlok, pl a Megauploadon, és egy nap arra ébredtem, hogy szó nélkül kivágták alólam. Egy csomó munkám ment a levesbe, mert „természetesen” nem tároltam belőlük másodpéldányt itthon. Azt hittem, a felhőben biztonságban lesznek. Hát nem lettek. Az utóbbi 2 évben több tucat fájlmegosztót vágtak ki így egyik napról a másikra, még azt sem engedték meg, hogy a user lementse az adatait.

Fakarika 2012.08.26. 15:13:47

Nem tudom ki a tulaj, de a HVG alábbi cikke felkeltette érdeklődésemet:
hvg_tech&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2012_08_20&utm_content=normal
Hát ez is valami kicsi szolgáltató cég lehet és ha kipurcan servere oda minden. Hozzád hasonlóan már jártam, szerencsém az volt, hogy mindenről háromszoros mentésem van.
Tehát mégsem Google termék. A Google nagyon ügyel a biztonságra is, netes termékeit /Drive, Könyvjelzők, picasaweb, gmail stb. / pedig szeretem, mert tudom, hogy ott a neten ezek "örökké" megmaradnak.
De mit szólsz a jelszavak és felh. nevek netes tárolásához? Több jelszómenedzser közül a LastPasst használom, amely valószinű egy kis cég és tartok tőle, hogy nem elég biztonságos és mi van, ha ennek is bedöglik a servere?
Már arra is gondoltam, hogy a Google Drive-t használom erre, dokumentumban feltöltve. Ma a Google-nél biztonságosabb helyet nem tudok elképzelni.
Szivesen venném ötleteidet, javaslataidat.

BonFire 2012.08.26. 20:50:55

@Fakarika: Most én is kipróbáltam és beregisztráltam a Boxra. Jó ez a 25 Giga tárhely, már 5 Gigányit fel is szabadítottam a vincseszteremről. Ezek olyan fájlok, amelyek régi munkák, és általában nem szokás kidobni, viszont mivel az életben nem valószínű, hogy újra elővennénk, akkor sincs katasztrófa, ha véletlen elkallódnának.

Ha most ezeket DVD-re archiválom, semmi garancia nincs rá, hogy 2-3 vagy akárhány év múlva vissza tudom olvasni őket. Winchestert meg archiválási céra tartogatni nekem kissé drága mulatság. Nem beszélve arról, hogy bármilyen felhőszolgáltatónál nagyobb biztonságban vannak a fájljaid, mint az otthoni vinyón. Elég egy áramkimaradás, keletkezik egy szektorhiba, és az állománynak annyi. Ezeken a szervereken meg általában redundánsan tárolják a lomot, hogy biztosítsák az épséget. A Google tuti így csinálja, és szerintem a jövőben nagyon erre veszi mindenki az irányt.

Egyedül azt nem voltam képes kihámozni a Termsből, hogy mennyi ideig lehet tárolni a boxban a lomot. Sok fájlmegosztó úgy csinál, ha 30 napig nem tölti le senki, akkor törlik. Ilyesmit nem nagyon találtam, ha így lenne, szerintem a főoldalon ezt az infót azért közölni kellene. Mindenesetre semmi sem gátol meg benne, hogy rendszeres időközönként letöltsem a fájlokat. A letöltést meg is lehet ám szakítani.

A sebesség viszont kissé meglepett: 64 kBps-ra le van korlátozva a feltöltés, így elég sokáig tart több Gigát feltölteni. Gondolom ezzel akarják elejét venni a warezolásnak, és adja isten, hogy ne erre használják a jövőben a boxot, mert akkor ezt is ki fogják vágni alólunk, mint a többi ilyen szolgáltatót.

Viszont eddig teljesen meg vagyok elégedve vele. Jó a beépített közvetlen hang- és videolejátszási lehetőség is.

mcalex55 2012.09.25. 14:37:11

Szia BonFire!

Lenne egy problémám a Photoshop-al.
Remélek benne, hogy tudnál-e segíteni :)

Probléma :

Szóval Photoshop CS5-öm van, mikor szöveget szeretnék csinálni, akkor mikor pl : írok nem maga középre ír, és nagy betűvel vagy ahogy akarom. Hanem szó szerint a szélére tegyük fel csinálok 1 téglalapot, akkor oda a közepébe kéne írnia-de nem :/ Oda a szélére ír , erre van valami megoldásod?

Üdv. Alex!

BonFire 2012.09.26. 01:34:31

@mcalex55: Írás előtt az eszköztáron állíts be mindent. Kattints a középre rendezett formára, és akkor ahová kattintottál, az lesz a középpont, ahonnan kiindul.

Nagybetű/kisbetű – a szövegpalettán bekapcsolva maradt biztosan a kapcsoló, hogy nagybetűs legyen a szöveg. Figyelj arra, hogy a Photoshop mindig megjegyzi az eszköz utolsó beállítását, és legközelebb is azzal fog dolgozni. Így ha pl az előző munkádban megnövelted a sorközt, akkor legközelebb is azzal a beállítással fog dolgozni. Ezért ezeket a dolgokat a szövegpanelen mindig ellenőrizni kell.

Legjobb, ha minden munka előtt lereseteled a beállításokat a helyi menüben. LINK>>>> kepgep.hu/2012/09/26/main/ps_reset_character.png

mcalex55 2012.09.26. 17:09:31

Köszönöm szépen, jó lett! :)

Best of BonFire :D
süti beállítások módosítása