BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Születésnapomra... – Wacom Bamboo Pen and Touch

2012. január 31. 15:53 - BonFire

Végre valahára megérkezett a hetek óta várt táblám, egy Wacom Bamboo Pen & Touch. Kissé már ziziben voltam, hogy mi van, miért tart ilyen sokáig a kiszállítás – ami igaz az igaz: a bolt betartotta a szerződésben leírt 6-10 munkanapot. Épp ma járt le a tizedik. Persze közé esett két hétvége is, így már nagyon elhúzódott a várakozás. Azt hittem, tényleg csak születésnapomra érkezik meg, ami viszont csak két hét múlva esedékes. De sebaj! Lényeg, hogy itt van, és most ismerkedhetek vele.

Ami a szarság, hogy én ugye hajnalig fenn kuvikolok, és nagyon érzékeny voltam, amikor fél 11-kor felcsengetett a !postás!, holott én futárt vártam. Reggel 6-kor tértem nyugira, és most roppantul csipás vagyok. Azt vártam, hogy a bolt a kézbesítés előtt minimum egy mailt megereszt, hogy „Maga marha! Legyen otthon holnap, mert küldjük a lomot.”, vagy a futár csörög rám, ha már a boltban a vásárlási feltételek kitételei között a tényleges telefonszám megadása is szerepel. De nem. Feladták postán, oszt jónapot! Na, mindegy. Erről ennyit.


Lássuk akkor azt, hogy mit tud ez a kis Wacom tábla. Még nagyon frissek a tapasztalataim, és arra is csak nagy nehezen jöttem rá, hogy a tolltartó fülébe milyen módon lehet belefogatni a tollat. De már megvan. Próbaképpen Photoshopban tesztelgettem, mégpedig maszkolással. Azt már most látom, hogy a jövőben maszkolás esetén jóval gyakrabban fogom az ecset eszközt használni, mint eddig tettem. Eddig ugyanis egérrel nem tudtam olyan finoman ecsetelni, hogy jó legyen. Inkább összetett kijelöléseket csináltam, Pennel, polygonal lasszóval, és tényleg csak ritkán vettem elő az ecsetet. De ennek, úgy látszik vége. Bár még a rajz-koordinációs kézmozgásom némi kívánnivalót hagy maga után, arra már pár óra alatt rájöttem, ha alaposan kinagyítok egy-egy részletet, egész tűrhetően kezelem az ecsetet. Immár ki fogom próbálni a művészi eszközöket is, a Mixer Brush toolt és társait, mert eddig ezek hanyagolva voltak megfelelő beviteli eszköz híján. Most viszont itt a Bamboo, és lehet művészkedni.

 

Az valami félelmetes, milyen gyorsan lehet vele penelni vagy lasszózni. Bár a csomópontok pontos helyének lerakását még gyakorolni kell, – nem mindig sikerül oda tenni, ahová szeretném, de reméljük, ezt hamar megtanulom.

 

A tapizás viszont nagyon nem megy nekem. Természetszerűleg nem vagyok elég ügyes az érintős bevitelhez, ezt már megtapasztalhattam a laptopom tapipadján is. Most ez a tábla ugye multitaccs is egyben, nem csak tollal, de ujjal is lehet vezérelni. Két és háromujjas gesztusokat is tud, csak én nem tudom őket. Ami főleg fontos lenne, a nagyítás, kicsinyítés, pont azzal gyűlik meg a bajom. Nekem mindig elforgatni akar, ha nagyítanék, nem tudom azt a „pinch-punch” mozdulatot rendesen kivitelezni, ami kéne. Arra meg már most rájöttem rövid idő alatt, hogy a Photoshop nézet elforgatása fícsöre sehogy sem jó nekem. Ha elfordítom a táblát, meg elfordítom a nézetet is, akkor végképp nem arra fog menni a krúzó, amerre szeretném. Úgyhogy nincs mese, meg kell tanulnom minden irányban rendesen húzni az ecsetet.

Úgyhogy megyek is gyakorolni!…

--- Frissítés 20:10 ---

Közben rájöttem, hogy kell igazából használni a nézet elforgatását Photoshopban, úgyhogy már ez is megy. Én voltam a hülye, azt hittem, ha a nézetet forgatom, a táblát is el kell. Közben meg nem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr664036071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2012.01.31. 18:24:44

Gratula!
Ez melyik típus és méret?
'kéne már nekem is ilyesmi, de valahogy elherdálom a pénzt, mondjuk CHF hitellel nem nehéz elverni a fizut...
De majd öregségemre. Addíg is irigykedem :)

◄ViZion 2012.01.31. 18:25:31

ui.: Csak Chrome alatt van 18 pts szöveg, vagy elállítgattad? :)

BonFire 2012.01.31. 18:41:14

@◄ViZion: A típus, ami a címben van: Wacom Bamboo Pen & Touch. Én a Chipnet.hu-ról rendeltem, mert az árgép szerint ott a legolcsóbb, és tényleg. 22 600-ért adják, de ha vissza tudod igényelni az ÁFÁ-t, akkor csak 17 795 a nettó ára. Postával együtt 25 090-et fizettem.

A mérete az érdekes, mert A6-osként adják, de most ráterítettem egy félbehajtott A4-es papírt, és pont akkora a beviteli felület. Tehát A5. Az igaz, hogy be van rajta jelölve egy kisebb terület, mintha valami vágójel lenne rajta, de az meg kisebb mint A6. De most nézem a termékspecifikációk között, hogy tényleg A5-ös. Tehát elég nagy.

A CHF-et ne is mondd! Nekem is van. Nem is kevés. Pedig én nem luxusautóra meg plazmatévére költöttem, csupán lakásszigetelésre. Erre a kurva táblára meg egy nyomi A hitelt nem volt hajlandó adni a bank. Esküszöm, azt hittem, elsírom magam. Most meg úgy néz ki, tavaszra ismét lesz pénzes melóm (zenei felvétel), így ki tudom majd fizetni a villanyszámla-elmaradásomat. :))

BonFire 2012.01.31. 18:42:02

@◄ViZion: Elállítottam a szövegméretet. Nem látom az alapértelmezett bolhaszar betűket...

pufancska 2012.02.01. 16:05:31

Kíváncsian várom, majd a fejleményeket róla. Főleg a hibák érdekelnek, mert viszonylag elég "olcsó" a többihez hasonlítva. Főleg majd az ár/értekre leszek kíváncsi ha már jobban megismerted, hogyan fogsz vélekedni róla.

BonFire 2012.02.01. 16:20:05

@pufancska: Egyelőre még csak izomlázat kapok tőle! :D Hiába no! Szokatlan nekem az a kéztartás, ami a rajzoláshoz kell, meg eléggé puhány is vagyok. Viszont tegnap a tapigesztusokkal a nagy forgatás-nagyítás-kicsinyítés közben már kétszer sikerült kiakasztanom a taccs funkcióját, ami csak a Windows pofoncsapásával javult meg.

A másik dolog, hogy sehogy sem lesz összehasonlítási alapom, mert ez az első és valószínűleg az egyetlen táblám életemben. Én inkább arra vagyok kíváncsi, mikorra szokom meg, mikor nem lesz izomlázam a rajzolástól és ilyenek.

Egyébként nem ez a legolcsóbb a piacon. Az A6-os Pen & Touch jóval olcsóbb, no meg a sima Pen széria, ami ennek a lebutított változata. A kézvezérlésen kívül radírgomb sincs, kisebb a nyomásérzékenysége (512), meg ilyenek.

Ez egy belépőszintű tábla, és nekem elsősorban retusálásra, maszkolásra, meg logótervezéshez vázlatok skiccelésére kell. A vázlatot úgyis Illustratorban vektorizálom utána. No és Illuban is használható. Csak nem olyan kényelemes, mert ott pl nincs rajztábla elforgatás, ami nagyon kell.

Akinek van szkennere, az jóval később szánja el magát egy ilyen megvásárlására. Papíron skiccel, aztán szkennel, majd vektorizál. De nekem szkennerem nincs, és a webkamerával kellett mindig lekapjam a logóterveimet. Ami persze perspektivikusan mindig torzul, lévén az ember nem tudja hajszálpontosan szembe tartani a lapot a kamerával. Sok szopás után megelégeltem, és ezért döntöttem úgy, hogy kell nekem egy ilyen.

netangel 2012.02.13. 00:40:09

Hali!

Boldog születésnapot kívánok! Még sok ilyet...

BonFire 2012.02.13. 00:42:49

@netangel: Nagyon szépen köszönöm. Te vagy a legelső, aki mai nap 13-án felköszöntött. Ma van a nap. Betöltöttem a 37-et.

netangel 2012.02.13. 00:51:59

@BonFire: Akkor még mindig én vezetek. ;-)

De hadd kérdezzek valamit: ez miben másabb, mint a tied? chipnet.hu/1222-wacom-bamboo-pen-a-touch-digitalizalo-tabla.html

Csak azért, mert én is kacérkodom valami hasonlóval (egyelőre még nem létszükséglet), és a linken lévő tábla majd' négyezerrel olcsóbb, mint amit te vettél.

BonFire 2012.02.13. 01:27:43

@netangel: Szerintem csak méretben. Az enyém A5-ös, ez pedig A6-os, vagyis feleakkora az aktív terület rajta. Ezt színnel is megkülönböztetik. Az enyémen a díszítőszín ez a kislibazöld, ezen pedig piros. Így első ránézésre is látszik a különbség. Szerintem megéri az a 2-3000 Ft plusz, és akkor kétszer akkora táblát kapsz. Ha nagy felbontású monitorod van, akkor mindenképpen a nagyobb táblát érdemes venni, ezt mondják a szakértői a témának. Pár éve még elég volt az A6, amikor még nem voltak ekkora monitorok.

kergabor 2012.10.14. 16:42:07

Helló!
Pénteken megkaptam én is, ugyanilyen, én egy Grasshopper nevű cégtől vettem, hasonló áron megkaptam, még magyar nyelvű leirást is elérhetővé tettek, bár lehet, ez nem is olyan kuriózum. Gyakoroltam vele, de még folytatni kell, mert olyan ez, mintha újra tanulnánk az írást. A maszkolás még olyan, mintha egérrel csináltam volna, de majd gyakorlom. Lehet ezzel kézírással is levelet írni valamilyen szövegszerkesztőben?

BonFire 2012.10.14. 22:35:55

@kergabor: Hát, én mondjuk nem használnám ezt írásra, mert azért az eléggé fárasztó tud lenni. Tulajdonképpen az a nehéz vele, hogy folyton ügyelni kell rá, hogy meg ne nyomja az ember a gombot. Ezért mindig ugyanabban a pozícióban kell tartani, és ügyelni az ujjakra. A Windowsban van valami jegyzetelő szirszar, amire táblával lehet kézzel írni, de soha nem használtam.

A maszkolás meg idő kérdése, és kifejlődik pár nap alatt. Csak tarts szünetet, ha úgy érzed, fárasztó a kezdetekben. Hamar rájössz, hogy használd ki a dinamikából fakadó előnyeit retusálás során. Egy jó tipp: jól zoomolj rá a képrészletre, akkor könnyebb eltalálni a célpontot vele.
süti beállítások módosítása