BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Fontok Photoshop alatt és hibaelhárítás

2011. november 08. 15:30 - BonFire

PSError.gifElőfordul, hogy általunk fölöslegesnek ítélt fontokat szelektálunk a rendszer alól. Ennek különféle indokai lehetnek, nálam az volt az indok, hogy túl sok olyan font volt telepítve, amely használhatatlan, mert mondjuk nincsenek benne ékezetek, vagy annyira 12 egy tucat, hogy teljesen fölösleges és időt rabló egy-egy munka alkalmával végigzongorázni őket. Ezért én is kiszanáltam egy rahedlivel.

A Photoshop következő használatakor szembesültem azzal, hogy a fontok nevei nem tűntek el a program fontlistájából, egyedül a "Sample" előkép hiányzott, valamint akárhányszor ilyen fontra futottam, mindig kidobta a fenti hibaüzenetet, miszerint "Could not complete your request because of a program error". Vagyis programhibára hivatkozva riadóztatott. Ennek kiküszöbölésére kerestem a megoldást, és azt hiszem, meg is találtam, amit itt és most meg is osztok, hátha másnak is szüksége lenne rá.

A lényeg az, hogy a font gyorsítótárakat kell törölnünk, mind Photoshopból, mind Windowsból. A Windows később úgyis újragenerálja magának, amire szüksége van, ellenben sok hülyeség beleragadhat az "agyába."

  • Először is zárjuk be a Photoshopot, mielőtt bármihez is kezdenénk.

  • Keressük meg a rendszerünkben a C:\Felhasználók\Felhasználónév\AppData\Local\Adobe mappát, és ezen belül a TypeSpt valamint a TypeSupport mappákat. A mappákat egész nyugodt szívvel kikukázhatjuk, vagy ha valaki óvatos és biztosra akar menni, akkor tömörítse be és hagyja őket a helyükön, az eredetieket meg törölje ki.

  • Ezek után keressük meg a C:\Windows\System32 mappában a Fntcache.dat fájlt, és azt is dobjuk a kukába. Ezek után indítsuk újra a számítógépet. A Photoshop következő indítása után már nem szerepelnek a listában a kitörölt fontok, ezért a hibaüzenet is megszűnik.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr283363531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fadel 2012.04.27. 12:23:41

Kedves Bonfire!

Mit jelent az, hogy a fontok "legörbézése" és "beágyazása"? hogyan csináljam? Ez volna a "rasterizing type" parancs? Miért kér ilyet egy nyomda, ha nem layeresen mentem el pdf-ben a munkámat és a "font embeddinget" mindig bepipálom?

És tudsz esetleg olyan pdf összefűzőt, ami 1.3-as kimeneti verziót készít?

bocsi a sok kérdésért nem vagyok valami nagy szakértő, és köszönöm szépen a segítséget az eddigiekkel együtt!

BonFire 2012.04.27. 14:42:38

@fadel: Nem. A rasterizing az raszterizálást jelen, ilyenkor a vektoros információk elvesznek. A fontokat azért kell legörbézni, mert a nyomdának nem biztos, hogy megvan az a betűtípus, így nem tudják megnyitni szerkesztésre a fájlt. Viszont ha beágyazod a dokumentumba, akkor viszi magával a fontot is.

fadel 2012.04.27. 16:56:12

Köszönöm szépen a válaszod, így már értem.

Azt meg tudod írni, hogyan kell ezt a legörbézést vagy beágyazást megcsinálni? És hogy a kettő között mi a különbség (és melyik a jobb, ha ennek a kérdésnek van egyáltalán értelme)?

Nagyon köszönöm!

BonFire 2012.04.27. 17:31:29

@fadel: Photoshop alatt a szövegréteget kiválasztva Layer menü... Create Work Path - vagy valami ilyesmi, most nem tudom fejből, mert Ps-ben nemigen szoktam görbézni. Illustrator alatt jobb klikk a szövegre, és Create Outlines opció.

fadel 2012.05.03. 12:22:10

Sajnos nem erre gondolnak. Már minden menüt ánéztem, nem találtam ilyet. (Lehet, hogy megpróbálom Illustratorban, csak azt nem ismerem még annyira sem, mint a Photoshopot.)

Köszönöm a segítséget!

BonFire 2012.05.03. 13:22:53

1) A görbézést így csináld: Layer-►Type-►Convert To Shape. Leírtam már fentebb, csak ki kellett volna próbálni az eggyel lentebbi opciót, vagy a fenti szerint eljárni, és hozzákapcsolni a Work Pathhoz egy kitöltött réteget…

2) Egyáltalán, ha Photoshop dokumentumot mentesz, abba miért kellene beágyazni a fontokat? Ha meg PDF-et mentesz, azt értelemszerűen nem PS-ből kell csinálni, hanem Bridge-ből, az sokkal többet tud.

3) Ha már egyszer le van görbézve a szöveg, akkor minek nekik beágyazva? Ott van, nyomtassák ki. Pont azért görbézünk, hogy nekik ne kelljen kismillió fontot telepíteni meg buzerálni.
süti beállítások módosítása