BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Mától: szélessáv

2011. június 15. 10:30 - BonFire

Végre-valahára ide, kisvárosba, az ország szélére is "begyűrűzött" a szélessáv. Persze kinek mi a széles. Sok fórumon beszélgettünk a dolgokról, és csodálkoztam, hogy megyeszékhelyeken, ahol jelen van a DIGI mekkora adatcsomagokat lehet kapni milyen aprópénzen. Én eddig 5550 Ft-ot fizettem egy 2024/256-os internetért, ami azért a mai világban – valljuk be férfiasan – eléggé lassú, de legalább drága, és egyáltalán nem piacképes.

Nem túl rég azonban fejlesztés történt a helyi szolgáltatónál, így aki meghosszabbította a szerződését két év hny-tal, annak ugyanazon az áron két éven át sokkal magasabb sávszél jön. A hny-on egy pillanatig sem gondolkodtam: náluk vagyok 4 éve és teljes mértékig meg vagyok elégedve a szolgáltatással. Csak a sebességet találtam kicsinek. De így most már egy 30 MB-os videó feltöltése a YouTube-ra legalább nem 15 percig, hanem csak 2 és fél percig tart, ami nagyon nem mindegy. Nem beszélve a levélmellékletekről. Most elvileg 11264/2048-ra vagyok szerződve, ami többé-kevésbé jön is majdnem teljes sávszéllel. Ide is pillanatokig tart képet feltölteni, és ennek most szerfelett örülök.

No, az ilyen apróságok éltetnek engem. Most már végre átállíthatom a YouTube fiókomat, hogy minden HD videót alapértelmezetten ebben a nagy felbontásban játssza le. Nem játszik 5 s-t, majd pufferel tízet, hanem akadásmentesen játssza a legjobb HD videókat. Kellett ez már nagyon!

Örvendezzetek hát vélem, testvérim!

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr542985486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fábián Gábor · http://nspiron.com 2011.06.15. 15:36:26

Ehhez képest az én netkapcsolatom nagyon olcsónak és gyorsnak minősül. Megközelítőleg 2100 Ft-t fizetek egy 20/20 mbps kapcsolatért, ami nem csak városi szinten, hanem más országokkal is ugyanennyi és stabil.

Íme az én sebességem Kolozsváron itteni szerverrel: www.speedtest.net/result/1342297942.png

és budapestivel: www.speedtest.net/result/1342306254.png

Új technológiás netszolgáltató, mi vagyunk a tesztalanyok, de mindig stabil a net, havonta 1-2 alkalommal szakad éjjel, gondolom hálózatfejlesztés miatt. Teljes elismerésem irántuk.

BonFire 2011.06.15. 16:07:57

@Fábián Gábor: Igen, azt hallottam, hogy Romániában egyszerűen nem divat az aszimmetrikus kapcsolat, amely a letöltést preferálja a feltöltéssel szemben. 20/20 vagy akár 100/100. Ilyen tekintetben Románia régen megelőzte Magyarországot, de nekünk sem kell búsulnunk, mert az internet szolgáltatásban, sávszélességben elég jól állunk pl a Britekkel összevetve, ahol pl katasztrofális kapcsolatok vannak.

Persze a Digi nálunk is elég olcsón 2000 körül ad 80/10-es sávszélt, viszont elő kell fizetni a kábeltévére is, meg a telefonra is, mert csak akkor ilyen olcsó, ha minden egy szolgáltatónál van. A legtöbb helyen pedig a Digi még be sem szerelte magát, kisebb helyekre egyszerűen nem éri meg nekik betelepedni. Kolozsvár nagy város, Nyírbátor azonban kicsinek számít ilyen szempontból (10 000 lakos), tehát itt esély nincs, hogy a Digi belátható időn belül bejöjjön, ezért is örülünk, hogy az egyetlen helyi szolgáltató ugyanazért az árért, mint eddig, több mint 5-szörösére emelte a sávszélt.

(Illetve lehet még itt Fibernetre előfizetni, 5 Mbit letöltés = 6000 Ft/hó, ebből a garantált sávszél 1 Mbit. Ez vicc. Akkor már inkább maradok az eddigi korrekt szolgáltatómnál.)

Amúgy ha jól tudom, a Digi is román cég, és nálunk is jönnek felfelé, mint a talajvíz. A Tré komot meg a UPC-t már lenyomták, mint a bélyeget. Ez a versenygazdaság. Jót kell szolgáltatni olcsón.

Fábián Gábor · http://nspiron.com 2011.06.16. 00:47:06

Nálunk is részben asszimetrikus, de egy ideje már valóban nem annyira divat ez a fajta kapcsolat. Internet terén Európa vagy akár világszerte is nagyon jól áll Románia, kár, hogy ez másra nem érvényes...

A diginet nagyon ismerős brand, itt az RDS cégen belül fut, és a UPC-t rég lenyomták. Mondhatni egyeduralkodót az internet piacon, viszont én a Romtelecom szolgáltatónál vagyok, amelynek nagy de ködös múltja van. Mentségükre szolgáljon, hogy az utóbbi időben probáltak felzárkozni, és mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék vezető poziciójukat, aminek eredménye a gyors internet.

Nézz be a www.rcs-rds.ro/ oldalra, ők futtatják a digi brandet. Ismerős az arculat?

BonFire 2011.06.16. 00:54:51

@Fábián Gábor: Igen, nem árt, ha egy adott ország valamiben éllovas. Magyarország sajnos maximum korai halálozásban, meg szív- és érrendszeri betegekben tud első lenni; viszont Románia nagyon rágyúrt az IT-re, úgy látszik, rájöttek, hogy ez a jövő.

A franciák meg korlátozzák, megvonják, a britek dettó, csak Britországban még drága is és lassú.

Ez a digi meg egyértelműen az a digi. De legalább egy csomó magyarnak is kijut a jóból odaát, ha már itthon nem vagyunk annyira elkényeztetve semmilyen téren.

ateszka1 2011.06.21. 14:18:51

Hat igen,ilyenkor neha tudok orulni,hogy romaniaban elek(mert hogy csillagszuletiknyertes varostarsam van nem boldogit az itteni korulmenyeket latva).Nalam NextGen van,50/20 es a letoltesi sebesseg roman es magyar szerverekrol 100 mbps.Es neha meg igyis sirunk hogy lassu a net,meghogy egy honapban egyszer leall 2 orara stb.Am azer neha van hogy felidegesit,hogy a youtube videot letiltjak,meg hogy a legjobb hostingoknal nem lehet regisztralni romaniabol(bar azert hidemyassel neha belehet csapni oket:D)
Amugy a Digi letezik Romaniaban,Magyarorszagon,Csehorszagban,Horvatorszagban,Szerbiaban es szlovakiaban.

BonFire 2011.06.21. 14:44:07

@ateszka1: Az internet soha nem lehet elég gyors! :)) Bár egy 50-es letöltési sebesség (6250 kbps), az már például meghaladja egy flash memória sebességét! Most vettem egy pendrive-ot, és csak 5000 kbps-mal megy a fájlok másolása. Gyakorlatilag 50-es csomaggal hamarabb lejön egy fájl, mint azt átmásolnád egy flash memóriára, pendrive-ra, vagy vincseszterre. Én azért már nem panaszkodnék, hogy lassú, inkább azon panaszkodnék, hogy a pendrive miért ilyen lassú.

Gondolom, az lenne az ideális, ha elérné a letöltés a vincseszterek sebességét, és olyan 11-15 MB/s-mal jönne a cucc. Ez intenetsebességben kábé 88-100-as csomagnak felel meg, ami pl a japánoknál nem ritka, és a Diginek is vannak 80-as csomagjai. No, az már gyors. De egy átlagos család egy 10-es sebességet is szét tud osztani routerrel akár háromfelé is. Akár mindhárman nézhetnek HD videókat, arra is elég.

Leállás az én szolgáltatómnál igen ritkán van. Általában nagy viharok szokták megrongálni a rendszert, és ilyenkor természetesen leáll. De ez mindig ugye szombat este szokott lenni. Ilyenkor egy fél nap alatt elhárítják a hibát, akkor is, ha éppen vasár- vagy ünnepnap van. És folyamatosan jön az előfizetett sebesség, nem csak papíron annyi. Többek között ezért maradtam már négy éve lojális hozzájuk, és ezért is írtam alá az újabb 2 év hűségnyilatkozatot.

Udvi 2011.06.29. 22:13:25

Szerintem a UPC is elég korrekt az árakkal, kezd leszállni a földre. Nekem jelenleg 30/3Mbites netet szolgáltat 3500Ft-ért. Tény, hogy a Digi odacsap neki, de sajnos nagyon kevés helyen érhető el. Nyíregyháza megyeszékhely ugyan, de a külterületén, Sóstóhegyen nincs és valószínűleg sosem lesz Digi.

Ahogy nézem most is csökkentette az árakat a UPC, igaz ezzel együtt a sebességeket is 60>50, 30>25, 15>10 és megszüntette a Start csomagját. A 120-as maradt és 3000FT-al olcsóbb lett. Egyedül a feltöltést tornázhatnák fel, mert Digihez képest harmatgyenge.

Udvi 2011.06.29. 22:20:54

@Udvi: Javítanám előbbi hozzászólásom, 3000Ft az internet, a TV 3500Ft.

BonFire 2011.06.29. 23:40:40

@Udvi: Igazából én tévére nem is fizetnék elő, de csak úgy kedvezményes az internet. Árukapcsolás ugye. Itthon egyedül jóanyám nézi a retekklubon minden este ezt a barátok köztöt, más semmi nem megy rajta. Az RTL-t meg be lehet fogni egy sima szobaantennával, de így legalább a pénzünkért van 40 csatornánk, amit sosem nézünk.

Tévén csak azt nézem meg, mit érdemes letölteni? Aztán letöltöm, rá a pendrive-ra, és reklám nélkül nézem. Amikor akarom.

TiSza 2011.07.08. 14:18:39

Mi eddig Fibernetesek voltunk, de nemrég a UPC megvette. Most 20/2 megy (ami sokkal jobb, mint a Fiberneté valaha is volt)- és persze árukapcsolással ez is: tv-telefon-net.
A gyors kapcsolatnak örülök én is.
süti beállítások módosítása