BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Kép a múltból – videó tutorial

2009. augusztus 25. 00:45 - BonFire

Ez a videó tulajdonképpen a tutorial.hu-n megjelent azonos című anyag videóváltozata. Tudom, hogy van már ezer hasonló "Öregítsük meg a képünket" tutorial, de a videót azért készítettem el, mert haladva a korral, az eredeti tutorialtól gyökeresen eltérően, non-destruktív módon, vagyis roncsolásmentes eljárással jutottam (közel) ugyanarra a végeredményre. Ugyanis az eredeti bejegyzés már több, mint öt éves, és azóta nagyot fejlődött a Photoshop ezen a téren. Érdemes tehát ezzel a technikával dolgozni, mert az eredeti kép - ha végül mégsem tetszik a végeredmény - teljes egészében visszanyerhető. Minden manipuláció külön rétegeken történik, továbbá rétegmaszkot és a fejlett korrekciós (adjustment) rétegeket használtam a tutorial során. Pusztítást (radírral) csak ott végeztem, ahol lényegtelen a tartalom. De természetesen ezeket is lehet maszkolni, ha valakinek úgy teszik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr761336292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pufancska 2009.08.26. 14:52:24

Ha öregítésről van szó, akkor mindig az jut eszembe, hogy magát az alanyt öregítem, de azt nem tudom megcsinálni sehogyan sem. Egy ilyen tutorialnak nagyon tudnék őrülni. Ha egy pár mondatban írnád le, hogy te hogyan csinálnád én annak is nagyon örülnék.

BonFire 2009.08.26. 22:38:10

@pufancska: Én magam ugyan nem csináltam még ilyet, mert borzasztóan pepecs munka, ráadásul nem árt, ha el van látva az ember olyan apróságokkal, mint a digitális rajztábla, és némi rajztudás is szükségeltetik, de láttam már ilyen tutorialt, és rákereshetek. Ha van rá igény, akkor lefordítom. Így jó lesz?

norbiva 2010.03.03. 22:15:09

Én ma regisztráltam be az oldalra, engem csak az zavar, hogy nekem egy magyar cs3 extended van és a tutorialok meg angol nyelven vannak, igy nem könnyű megtalálni amit keresek és sokszor nem is sikerül :S Elég kezdő vagyok még, nem nagyon értek hozzá. Szeretném jól megtanulni a program használatát, sig-eket és avatarokat késziteni... Remélem tudtok nekem segiteni ebben :)

BonFire 2010.03.03. 22:43:47

@norbiva: Mondjuk kezdőként a magyar Ps nem a legjobb nyitás, mert a tutorialok 999 ezreléke angol Ps-en van bemutatva. Értelemszerűen, hiszen a felhasználók 999 ezreléke ezt használja. Én is.

Ezenkívül a a weben fellelhető összes többi - nem magyar nyelvű - tutorial is értelemszerűen angol nyelvű felületen van. Ennek ellenére nem lehetetlen, csak igen nehéz, mert nehéz a menüpontokat beazonosítani.

Erre viszont van egy ingyenes Photoshop szótár, lent jobboldalt az avatarom alatt meg is találod a linkjét. Kitűnően használható, mivel kimondottan Photoshopra lett írva. Oda-vissza fordít a két nyelven és telepíteni sem kell, portable program. Használd egészséggel!

Segítséget meg nálam mindig találsz. Továbbá az ajánlott oldalak között is találsz hasznosakat. A kezdőknek a legtöbb tutorialt a tutorial.hu kínálja. Ott lehet kérdezni is, akárcsak itt. Itt - a saját oldalamon - csak én válaszolok, ott mások is, de azt is monitorozom, úgyhogy ha ott elakadsz valamiben, ott is tudok segíteni.

Kezdésnek szétnézhetsz az eszközhasználat, illetve a photoshop alapok címkével ellátott tutorialjaim között. Mindenképpen ezeket ajánlom legelőször. Megismerkedni a munkafelülettel és az alapvelő eszközökkel. Utána már a nyelv sem lesz annyira hátrány, mert én sem "Rectangle Marquee Tool"-t szoktam emlegetni, hanem "szögletes kijelölőt". Amit csak lehet magyarul magyarázok el.

Kérdezz bátran, ha elakadsz. Általában délutántól egész éjjel fenn lógok a neten, úgyhogy csak nyugodtan zavarj! ;)

norbiva 2010.03.03. 23:08:15

@BonFire: Köszönöm a gyors választ :) Kb. holnap le fogom tölteni magamnak a cs4 extended-et és akkor majd az angol nyelv melett döntök a könyebb tanulás érdekében :) A ps szótár az megvolt eddig is, de az is néha máshogy fordit és néha nem nyújt segitséget :S Oké, megnézem azokat amiket most ajánlottál, tényleg jobb először tudni hogy mi mire van, utánna belekezdeni bármibe is :) Am. nincs egy msn vagy skype cimed? Az is sokban segitene :)

BonFire 2010.03.03. 23:19:31

@norbiva: Nem használok ilyesmit, magánélet is van, tehát nem szeretem. A feltett kérdésekre azonban – szabadidőmbe – szívesen válaszolok, ha nem haladja meg a tudásomat. De igyekszem.

Remélem megbocsátod, ezt az őszinteséget!

norbiva 2010.03.03. 23:34:52

@BonFire: Oké, természetesen nincs semmi gond :) Böngészek és próbálok tanulni. Esetleg egy hoszabb oktatóvideót nem tudsz ajánlani ami szépen sorban bemutatja munkafelületet és sokat lehet belőle tanulni? :) Egy barátom letöltött egy(ha jól emlékszek) 12 órás oktatóvideót, de mivel elvesztette a linket nem tudta megadni nekem, pedig nagy segitség lenne. :)

BonFire 2010.03.03. 23:54:52

@norbiva: Privát fog menni hamarosan!
süti beállítások módosítása