BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Nap készítése

2008. október 28. 19:37 - BonFire

Ebben a tutorialban a Napot, vagyis egy - a miénkhez hasonló csillagot fogunk generálni. A tutorial nem nehéz, de nagy figyelmet kíván, mert sok apró részletből áll, és egy-egy lépést könnyen el lehet téveszteni. Kezdőknek is bátran ajánlom tehát, hogy vágjanak bele. A feladat fejleszti a koncentrációt, és több munkafázist begyakoroltat. Igyekszem mindent a lehető legrészletesebben leírni, inkább kevesebb illusztrációval, de közérthetően. Vágjunk is bele!

 

 

 

1. Hozzunk létre egy új, 400x400 pixeles 72 dpi-s dokumentumot, átlátszó háttérrel, majd töltsük ki feketével. Ennek legegyszerűbb módja, ha először nyomunk egy D-t, így az alapértelmezett fekete-fehér előtér-háttérszíneink visszaállnak, majd Alt+Backspace-szel kitöltjük.

2. Hozzunk létre egy új, üres réteget (Ctrl+Shift+N)!

3. Válasszuk ki az eszköztárunkból az ellipszis alakú kijelölő eszközt (Elliptical Marquee Tool), és készítsünk egy szabályos kör alakú kijelölést, nagyjából a dokumentum közepére!

Tipp: A Shift billentyűt lenyomva tartva szabályos kört kapunk. Mellette nyomjuk le a Szóközt, és amíg lenyomva tartjuk, a kört pontosan be tudjuk igazítani nagyjából középre. Elég csak úgy szemre tájolni.

 

 

 

 

4. Generáljunk felhőket Filter->Render->Clouds (szűrő->render->felhők?), majd ezután eltérő felhőket (Difference Clouds)!

5. Invertáljuk! Ctrl+I Ennél a fázisnál nagyjából a képhez hasonlót kell látnunk.

 

 

 

 

 

 

 

 
6. Adunk neki kontrasztot.

Image->Adjustment->Levels (Ctrl+L)

Ennél a lépésnél csak a középtónusokhoz nyúlunk, de ahhoz nagyon.

Fogjuk meg a középső potmétert, és húzzuk a képen látható módon teljesen jobbra!

 

Most nekiállunk a lávaszerű felszínt elkészíteni. Először is meggömbölyítjük azt az égitestet.

7. Filter->Distort->Spherize Amount:100
Mode: Normal

Most elkészítjük a stilizált láva felszínt
8. Filter->Stilize>Find Edges

9. Újra invertáljuk! Ctrl+I Most ennél a fázisnál tartunk, ha mindent jól csináltunk.

10. Kiszínezzük a felületet. Image->Adjustment-> Hue/Saturation (Ctrl+U)
A Colorize jelölőnégyzetet pipáljuk ki, állítsuk be a színeket: 0; 100; 0. Így lett egy teljesen vörös napunk.

11. Másoljuk le a réteget! Több módja is van: a) Jobb gombbal klikk a réteg nevére, majd a legördülő menüből válasszuk a Duplicate Layer menüpontot. b) Layer menü->Duplicate Layer.

12. Az új rétegnek új színt adunk. Ismét elővesszük a Hue/Saturationt. Ezúttal sárga lesz a felület: 40; 100; 0

13. A lemásolt réteg keverési módját Linear Dodge-ra állítjuk. Így a vörösből és a sárgából narancsszínű felszínt kapunk. Ezután a két réteget összeolvasztjuk. Merge Down (Ctrl+E)

 

Ezzel gyakorlatilag végére is értünk a műveletnek. A tökéletesebb hatás, fényesebb és változatosabb felszín érdekében az egész procedúrát meg kell ismételnünk kétszer, háromszor. Ismét nyitunk egy új réteget, és kezdjük a felhők generálásával. A színezések után a keverési módok mindig átállítjuk Normalról Linear Dodge-ra, aztán összeolvasztjuk az alatta levő réteggel.

14. Már csak annyi van hátra, hogy a napunk ragyogjon is. Ezt rétegstílus hozzáadásával tesszük meg. Egy kis belő és külső ragyogást állítunk be, a képen látható színkóddal. A ragyogás intenzitását mindenkinek saját ízlésére bízom.

 

A végeredmény:

A tutorial az alábbi helyen videó formájában is megtekinthető: metacafe.com

Köszönet ViZionnak, aki feltúrta érte a világhálót!

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr45737162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mágus 2008.10.28. 21:01:22

Szia!

Úristen, ez nagyon gyors volt. Láttam én is délután a linket, és épp most akartam volna írni hozzászólást, melyben bőszen bólogattam volna, hogy igen..., ha tudod..., 'lécci, mert tényleg nagyon jó. No, de megelőztél. És tényleg nagyon szép! És megőrjít a kíváncsiság, hogy menni fog-e, úgyhogy, ha nem haragszol neki is ugrok.
Köszönöm szépen!

Lyrics 2008.10.29. 07:50:27

Grafikus vállalkozók tessék figyelni, ha gyors jó
munka kell jön BonFire :)

Jó tanács a lustáknak az ismétléshez érdemes agy actions legyártani.

◄ViZion 2008.10.29. 08:16:07

Hoooopppááá....
Nah, ez elég gyors volt... :)
Nekem is nagy kedvencem ez, nagyon korrekten megcsináltad. Gratula érte!
Kicsit megtoldva napszéllel és egy kis haloval nagyon jó fireball (egy varázslat, amikor tűzgolyót dob a mágus) lehet az alkotásokon belőle. Nekem legalábbis anno ez jutott róla eszembe.

◄ViZion 2008.10.29. 10:48:14

Lyrics: ehhh...
korán elárultad, had' gyakoroljanak...
Részletesebben leírva az egyébként nagyszerű, és kézenfekvő ötletedet (érdekes az első napomat én is a videó szerint végigkattintottam, mint 1 zombi... sokat tud a PS, csak elfelejtjük használni, még ha "tudunk" is róla).
Tehát a műveletek palettán a fenti tutorial szerinti 3. pont után új művelet, és a neve pl. nap. elkezdi rögzíteni tetteinket. Ezt a 9. lépést is megcsinálva kapcsoljuk ki. Így majd egyedileg színezhetünk minden réteget.
Mielőtt futtatnánk a scriptet, a látható és az aktív réteg is a fekete háttér legyen.
Lyrics köszi a tippet, bevallom lusta vok... :)

BonFire 2008.10.29. 14:53:42

Hát igyekszik az ember, ugye, amit tőlem telik, megteszem. De ma már kizárólag csak olyan dolgot csinálok, amihez kedvem is van.

Másrészt azért választottam éppen ezt, mert több munkafázist begyakoroltat, hogy folyton ismételgetni kell, ami pedig kezdőknél nem baj.

Aki mégy ilyen szinten sem kezeli a PS-t nem hiszem hogy nekiállna Actiont gyártani :)

◄ViZion 2008.10.30. 10:46:14

Szia, megint adok egy tippet, ha nem gond:
www.planetphotoshop.com/energize-that-photo.html
igazából egyszerű, de mégis nagyon állat effektek, közben pattern, brusf, layer, filter gyakorlás, és egy érdekes, (szerintem) kevésbé ismert dolog, a filter fadelése is van benne.
nézd meg, nézzétek meg, nekem nagyon tetszik, szerintem vmeik hirdetésből visszaköszön majd egy-két része...

BonFire 2008.10.30. 15:32:44

Eléggé jó, ha tényleg van hozzá jó nyersanyag. A Filterek fade-eléséről tudtam, habár ezt soha nem használom, így ugyanis egy rétegen lesz összeolvasztva. Ha lehet, inkább megduplázom a réteget, az egyiket effektezem, a másikat nem; aztán jöhet a keverési mód, és az áttetszőség, amit később tetszés szerint változtathatunk.

A tévéreklámokat már régen "szakmai" szemmel nézem :) Nézd meg, mennyi 3D animáció, vagy PS hatás köszön vissza, pl a digitális kosznál, amit a háziasszony egy húzással letöröl. Ilyen a koszos ablak dettó, meg az utólag a járólapra varázsolt tükröződés ;) Ezeket a PS trükköket mozgóképen is ugyanúgy el lehet végezni, mondjuk az After Effecs-szel. No, és van olyan reklámfilm, amiben egy kocka nem sok, annyi "élő" felvétel sincs. 3D renderelés az egész.

◄ViZion 2008.10.30. 15:58:51

yah, én úgy értettem, hogy amiket készítek hirdetéseket, abba csempészem ezt bele, annyira bejön.
Sajnos a megrendelőknél a "tegyük bele még ezt a szöveget/képet is" hozzáállás dominál, de van néhány, ahol teret adnak a kreativitásnak is... bár nem ez a jellemző. Néha le kell menni 4-es 7-es betűméretre is, és minden szöveg condensed...
Nah, ezekből nem küldenék dedikáltan senkinek... muhaha :)
Szerintem Te ilyesmire gondoltál:
www.youtube.com/watch?v=EYXJhzPM4R4
hehe :)

BonFire 2008.10.30. 16:12:19

Na, azóta le is szedték a videót, hogy a kezük száradna le :(

Most hirtelen nem ugrik be, melyik a condensed típus. Ja, ami rendkívül karcsú? Az a fasza, a kekszre, meg az ilyen szarságokra mindig olyannal írnak. Az infót ugye kötelező leírni, aztán a fogyasztó meg vegyen magának egy pásztázó elelktronmikroszkópot, hogy el tudja olvasni:D

Egyébként nagyon szeretem az olyan hozzáállást, hogy míg el nem készül valami, addig semmilyen támpontot nem kapsz. Aztán, amikor végre elkészültél, azt mondja a megrendelő, hogy ő ide ezt, meg amazt gondolt, és tulajdonképpen az egészet kezdheted elölről, és mindezt a határidő lejárta előtti utolsó pillanatokban. Ez a pofátlanság csúcsa.

mORTI 2008.11.08. 15:41:15

Amikor generálni akarok felhőket! ( Filter->Render->Clouds-al ) akkor csak simán szürkével tölti ki az egészet! Mi lehet a probléma?

BonFire 2008.11.08. 15:48:28

Valószínűleg ugyanaz a szürke van beállítva a palettádon elő- és háttérszínnek is. Az efféle generátorok ugyanis mindig azokkal a színekkel dolgoznak, amik a palettánkon be vannak állítva. Ilyenek a skicc, vagy a stilizáló effektek közül is néhányan, pl. a fénymásoló (photocopy).

Nyomj egy D-t, akkor visszaáll a palettád alapértelmezett fekete-fehér, előtér-háttérszíne, és így már működni fog.

mORTI 2008.11.08. 15:56:32

Jaj köszi sikerült! :)

Bancs 2008.11.30. 10:51:56

Nem hozza létre a lávafelszint pedig mindent jol csinálok,én tényleg nagyon kezdő vagyok.Nincsenek lyan tutorialok amik a leghülyébbeknek is jó?előre is ty

BonFire 2008.11.30. 13:52:24

A lávaszerű felszín több lépésből alakul ki. Az egyik fontos lépés a 4. amikor felhőket generálunk. A másik a 8. lépés, amikor egy filtert alkalmazunk rá. Ez gyakorlatilag a szélek/körvonalak megkeresését alkalmazza. Ahol éles vonalakat talál, azokat kihúzza fehérrel, a kép többi részét pedig besötétíti. Ezt csinálja a Find Edges filter.

Igazából elég nehéz egy vizuális effektust elmagyarázni szavakkal, de adok egy tippet. Ne a nappal kezdd a munkát, csak egy sima fehér dokumentummal. Generálj rá felhőket, majd alkalmazd rá a Find Edges szűrőt, és nézd meg, hogy mi lett belőle. Ahhoz is kell egy kis gyakorlat, hogy az effekteket megismerjük. Van belőle bőven a Photoshopban, így jó ideig el lehet szórakozni velük.

Másik: Nem tudom, hogy megnézted-e a videót, ami ennek a tutorialnak a készítését mutatja be. Az is szolgálhat segítségképpen, habár direkt azért írtam le, hogy aki esetleg nem tud angolul, vagy nem annyira jártas még a program kezelésében, az is meg tudja csinálni.

Harmadik: Egy tipikus kezdő hiba, amikor nem jó üzemmódban dolgozunk. A dokumentum tulajdonságainál (Image->Mode) le kell ellenőrizni a paramétereket. A monitoron általában RGB 8 bit/channel üzemmódban dolgozunk. Amennyiben mondjuk a szímélység át van állítva 16 bit/channelre jó néhány szűrő nem fog működni. Ennek is nézz utána, és értesíts a fejleményekről!

Bancs 2008.11.30. 22:10:06

Hát ezt nemértem,5ös lépésig (szerintem) minden jól megy,aztán 6 os lépés után az egész fekete lessz 7 esnél semmi sem történik és a 8.nál pedig az egész hófehér lessz semmilyen széleket nemtalál ez a mocsok.De most emgnézem a videót is kössz a tippet

Bancs 2008.11.30. 22:13:56

Megvan hol rontottam el,nem új layerre csináltam.

BonFire 2008.12.01. 01:06:24

No, akkor biztos eltartott egy darabig, míg rájöttél a hiba okára. De ennek is megvan a haszna. Legközelebb nem fogod elkövetni. Igazából azt tanuljuk meg a legjobban, amit saját főből kell merítenünk.

Egy aranyszabály: PS-ben mindig, mindent új rétegre csinálunk. Végül több réteget úgyis lehet egyesíteni; ha viszont egyre csinálunk mindent, szétszedni már nem lehet.

Válaszoltam volna már hamarabb is, de valami fennforgás volt itten a blogon, ugyanis ennél a bejegyzésnél egyszerűen eltűnt a textbox, így nem volt mibe írni. Ilyet még eddig nem láttam; mindenesetre rejtélyes a dolog.

Perothan 2011.01.24. 20:41:51

Én még annyit fűznék hozzá, hogy akinél már CS5 van, vigyázzon a 6. pontnál. Itt ha teljesen jobbra húzzuk akkor 0,10 értéket ad, viszont CS5-ben 0,01-et így a vonalak nagyon vékonyak lesznek.
Ötödszörre csináltam végig, mire rájöttem mi a baj.

Egyébként én is szeretnék gratulálni a blogodhoz, nagyon jó leírások vannak.

BonFire 2011.01.24. 20:52:13

@Perothan: Köszönjük a kiegészítést. Ez egyike azon néhány érthetetlen dolgoknak, amiket beletettek a CS5-be. 11 verzión keresztül megfelelt az egytized, és most ugyanott egyszázad az érték. Fölösleges, mert igazán ritkaság, hogy ennyire kitoljuk a középtartományt.

Egyébként sokszor leírtam, hogy a tutorialokban megjelenő számok nincsenek kőbe vésve. Azoktól el lehet térni. Ha nem, az külön ki van emelve. De általában el lehet. Elvégre nem munkadarabot csinálunk, hogy pont ugyanolyan legyen, mint a képen, hanem tippeket és az eszközök használatát sajátítjuk el. Ahhoz pedig kísérletező kedv is kell.
süti beállítások módosítása