BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Szövegszerkesztési tippek, trükkök, gyorsbillentyűk

2008. június 30. 22:25 - BonFire

Ez a fejezet, sokszor méltánytalanul mellőzött a Photoshopban. Szinte kizárólag csak akkor használunk szöveges elemet, ha valamilyen különleges effeket szeretnénk létrehozni, vagy kimondottan csak dekorációs célból használjuk. Mindazonáltal nem mehetünk el szó nélkül a téma mellett, már csak azért sem, mivel a Photoshop szöveges eszközével rendkívül bonyolult, összetett és professzionális szövegszerkesztési feladatokat is végre tudunk hajtani. Ez alól egyedül a szavak elválasztása talán a kivétel, de vegyük figyelembe, hogy a profi szövegszerkesztő programok is csak akkor tudják azt végrehajtani, ha ahhoz a megfelelő nyelvi csomag fel van telepítve. Efölött tehát nyugodtan szemet hunyhatunk. Most sorra vesszük a szöveg szerkesztésének az alapjait, hogyan lehet ezekkel - néhány gyorsbillentyű megjegyzésével - könnyedén és gyorsan dolgozni.

Ebben a tutorialban egyedül a szöveg eszközre (Type tool T), valamint a szövegszerkesztő palettánkra lesz szükségünk. Ha valakinek alapból zárva lenne ez a paletta, megnyithatja a Window (ablak) menüből, a Caracter (karakter), illetve a Paragraph (bekezdés) címkére kattintva. Mivel mindkét paletta egy ablakba van rendezve, mindegy, hogy melyiket választjuk. Amint a fenti kép is ábrázolja, a Caracter ablakban formázhatjuk a szöveget betűnként, szavanként vagy mondatonként. A Paragraph tabulátorra kattintva egy egész kijelölt bekezdés tulajdonságait módosíthatjuk.

Először is nyissunk egy új dokumentumot fehér háttérrel. A következőkben ezen fogunk dolgozni. A dokumentum dimenziói egyelőre legyenek fekvő elrendezésűek. Mondjuk egy 600x150 pixeles fájl.

Válasszuk ki az eszköztárból a Horizontal Type toolt (vízszintes szöveg eszköz). Amint kiválasztottuk, a fenti eszköztár képe is megváltozik, és a szöveg eszköztár jelenik meg.

Az eszköztáron az alapvető formázásokat tudjuk elvégezni. Betűtípus kiválasztása, betűméret, az Anti-alias (élsimítás), a bekezdés igazítása, valamint a betű színe. Ha ezenkél a lehetőségeknél többet akarunk, kénytelenek vagyunk belemászni a szöveges palettába, és ott elvégezni a módosításokat.

Betűtípus: A kijelölt szöveg betűtípusának megváltoztatásához a lehulló menüben kiválasztjuk a megfelelőt, vagy akár végiglépkedhetünk mindegyiken a Le és Felnyíl kurzormozgató billentyűkkel.

Betűstílus: A telepített fontkészletektől függően lehet választanunk a Regular (szokásos, általános), Bold (félkövér), Italy (dőlt) vagy a Bold-Italy (félkövér és dőlt) stílusok között.

Betűméret: A lehulló menüben előre beállított értékek között választhatunk, vagy az ablakba kattintva beírhatjuk a kívánt számot. Harmadik lehetőségként az ablak előtt álló ikonra kattintva, és jobbra-balra húzva az egérkurzort növelhetjük illetve csökkenthetjük a betűk méretét.

Anti-alias (élsimítás): A lehulló menüben választhatjuk ki, hogy a szöveg mennyire simuljon bele a háttérbe. Ha webgrafikát készítünk, érdemes a szövegen az Anti-aliast kikapcsolni, egyrészt mert az apró betűket olvashatatlanná teheti, másrészt jóval növelheti a grafika színeit, harmadrészt pedig a betűket amúgy is a böngészőknek kell renderelniük. A választható üzemmódok a None (nincs), Sharp (éles), Crisp (erőteljes), Strong (erős) és Smooth (lágy). Noha esetenként a szavak egymás szinonimái, mindegyik egy kicsit másmilyenné teszi a karakterek formáját.

Bekezdés igazítása: Háromféle üzemmód közül választhatunk. Left (balra zárt), Center (középre igazított), Right (jobbra zárt). A Paragraph palettán még további négy bekezdés igazítást állíthatunk be. Justify last Left (sorkizárt, az utolsó sor balra); Justify last Center (sorkizárt, az utolsó sor középre); Justify last Right (sorkizárt, az utolsó sor jobbra) és Justify all (minden sorkizárt). Ez utóbbi, ami rendkívül szét bírja cincálni a szövegünket, főleg, ha az hosszú szavakat tartalmaz. A weben gyakran csak ez utóbbi sorkizárás az ismert, legtöbb szövegszerkesztő csak ezt ismeri (ezé az oldalé is), ezért aztán sokan arra a meglátásra jutottak, hogy a sorkizárás nem jó dolog, mert csúnya a hatalmas szóközeivel. Holott ez csak a "buta" szövegszerkesztő programoknak tudható be, egy igényesebb program ismeri a Justify last Leftet, amivel igazán szépen rendezetté válik a szöveg. Ebben a tutorialban is megfigyelhető, hogy sehol nem alkalmaztam sorkizárást, a szövegdoboz mérete (amelyet a beszúrt képek még keskenyebbre szabnak) és a szavak hossza miatt.

Szöveget alapból kétfajta módon hozhatunk létre. Egyszerű szövegként, vagy bekezdésként. Az előbbi esetben a szöveg eszközzel elég a kép megfelelő pontjára kattintani egyet, és már kezdhetjük is az írást. Az utóbbinál, mintha csak kijelölést végeznénk, a szövegeszközzel - úgymond - meghatározzuk a bekezdés határait a kattint és húz módszerrel.

Ahogy a szövegeszközzel a dokumentumba kattintunk, a szöveg eleve új rétegre kerül. Nem szükséges tehát még az sem, hogy előtte új réteget készítsünk.

 

A szöveg módosításához egyes szavakat karaktereket ki kell jelölni a szöveg eszközzel. Ha a szövegbe szeretnénk kattintani, az eszközt lehetőleg vigyük minél közelebb a már leírt szöveghez, amíg a kurzor körül látható négyszög el nem tűnik. Ez mutatja, hogy jó helyen járunk. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk és úgy kattintunk, hogy a kurzor körül látható a keret, új szöveges réteget hozunk létre.

Kijelölés kattintásokkal

Dupla kattintás: azt a szót jelöli ki, amelyikben a kurzor áll.

Tirpla kattintás: azt a sort jelöli ki, amelyikben a kurzor áll.

Kvadra kattintás: azt a bekezdést jelöli ki, amelyikben a kurzor áll.

Gyorsbillentyűk

Ctrl+Shift++ alkalmazása a kijelölt betűkre. 


Ctrl+Shift+Alt++ alkalmazása a kijelölt betűkre.

Shift+Alt+Fel/Le nyíl egyszeri megnyomása 2 pont eltolást eredményez.

Ctrl+Shift+Alt+Fel/Le nyíl egyszeri megnyomása 10 pont eltolást eredményez.

Az Alt+Jobbra/Balra nyíl egyszeri megnyomásával a betűközöket 20 em-mel csökkenthetjük, illetve növelhetjük. A Ctrl+Alt+Jobbra/Balra nyíl egyszeri megnyomásával a betűközöket 100 em-mel csökkenthetjük illetve növelhetjük.

Ha a szövegünket a gyakorlat alatt sikerült már olyan mértékben szétzilálni, hogy nincs kedvünk egyesével ráncbaszedni, csak jelöljük ki az egészet, és a Caracter palettán minden értéket állítsunk vissza 0-ra, Auto-ra, és 100%-ra.

Szándékosan hagytam a végére, hogy elvileg a betűk méretét is változtathatnánk gyorsbillentyűvel, de alapból nem tudjuk. Itt ismét csak az angol és a magyar billentyűzet közti különbség a felelős ezért, akárcsak az ecset méretének változtatásánál. Aki angol billentyűzeten dologzik, kipróbálhatja, a Ctrl+Shift+ a "<" és ">" billentyűkkel 2 pontos nagyságrenddel növelhetők illetve csökkenthetők a betűméretek. Ha még az Altot is lenyomjuk melléjük, akkor 10 ponttal.

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr63546259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tankcsapas 2008.06.30. 22:52:28

Köszönöm szépen BonFire! Ez aztán tényleg nagy segítség. Szerintem sokak munkáját megkönnyíted ezzel a leírással.

Csak így tovább. :)

Üdv: tankcsapas.

BonFire 2008.06.30. 23:06:33

Wow! Nincs félórája, hogy kiengedtem "élesbe" az irományt, és már olvassák! Jaj nekem! Kéremszépen, én - úgy tűnik - meg vagyok figyelve!

Ezzel még koránt sem ért véget a szövegszerkesztés. Van még néhány dolog, amelyeket meg fogok írni, csak azoknak külön tutorial dukál. Ha segítségedre volt a cikk, annak örülök!

Kalocsai Péter 2008.07.01. 10:34:00

Nagyszerű, sokat segítettél.
Köszi

Donnie Darko 2008.07.01. 12:40:33

Köszi BF! Hasznos dolgok. :kira

Tankcsapas 2008.07.02. 08:09:06

BonFire lenne egy gyors kérdésem.

Hogy lehet sortörést létrehozni, mert ha kijelölök egy "jó nagy" :) szövegterületet beírok egy sort, "ütök" egy enter-t akkor megszűnik a kijelölés. Sikerült egyszer-kétszer beírnom egy pár sort egymás alá enter-es mozdulattal, de aztán gondolt egyet és megint jelölgetnem kellett.

Ez lenne a világrengető nagy kérdésem.

Köszönöm a segítséget előre is:

Tankcsapas.

BonFire 2008.07.02. 16:32:02

Most így hirtelen nem tudom megmondani, egy órája keltem fel, szétaludtam a fejem, és még egy kicsit mákonyos vagyok, de utána fogok nézni. Ígérem!

zoleytaylor 2008.07.02. 17:38:49

jelenleg csak egy szövegszerkesztő nélküli lájt verzió van fönt így nem tudom tesztelni. de a shift+enter általában jó megoldás sortörésre... (pontosabban az a szabványos megoldás. az enter bekezdéstörést jelent a hagyományos szövegszerkesztőkben.)

BonFire 2008.07.02. 18:11:32

Hát most kipróbáltam, de nálam semmi hiba nincs, lehet, hogy csak nem értem a kérdést. Sima Enterrel sortörés keletkezik a szövegben, ami eleve új bekezdéssé válik. Négyszeres kattintás a bekezdésbe, amint azt leírtam, és ki van jelölve az egész bekezdés. Ha beírok egy értéket az első sor behúzására, a többit is szépen behúzgálja automatikusan, anélkül, hogy külön kérném rá. A Shift+Enter is ugyanazt a végeredményt adja. Sőt, továbbmegyek! Most látom csak, hogy a szavak elválasztása is működik a Justify last Left üzemmódban még magyar szövegben is! Ennek tehát utána fogok nézni, hogy mitől tudja, amikor nem is feltételeztem róla. Valószínűleg a Windowsban van feltelepítve a magyar nyelvi csomag, ami tudja ezt.

◄ViZion 2008.07.03. 15:38:51

BonFire:
Köszi az új leírást, sajna elfoglaltságaim miatt csak most tudtam olvasni :(

A PS szövegszerkesztéskori billentyűkombói eltérnek az általánosságban használtaktól, én nem használom, inkább keresgélek a menükben (ez lassú...).

Tankcsapas:
Igen, a soremelést a shift+enter jelenti, a síma enter új bekezdést jelent, a numerikus enter a szerkesztés végét jelenti (nincs kocsivissza-soremelés).

A teljes szöveg részeit soronként, vagy bekezdésekként kijelölve is lehet használni a balra/jobbra zárt, stb. dolgokat.

Tapasztalat: lustaságból én is soxor 1 rétegre raktam több (minden...) szöveget a hirdetésekben, és formázgatom. Sokkal gyorsabb külön rétegekre rakni az azonos formázást igénylő szöveget, és akkor kijelölés nélkül lehet formázni az egész réteget. Másrészt az effekteket is így lehet rétegenként (pl. címnek árnyék, a többi szövegnek nem).

BonFire 2008.07.04. 01:01:44

Ennyire nem vagyok otthon a témában, csak gondoltam, megér egy tutorialt ez is, mert azért kiadványszerkesztőnek sem utolsó a PS. Tudom, hogy van Illustrator, és az az igazi kiadványszerkesztő program, de amit a PS tud nyújtani ebben a témában, legtöbb hobbifelhasználónak több mint elég.

Persze, aki abből él meg, az ha lehet, nem csinál magának pluszmunkát. Megvannak a saját jól bevált sablonjai, és azokkal gyorsan dolgozik. A magamfajták meg ráérnek piszmogni. Egy kontúrral órákat el tudok pepecselni, és nem unom meg :)

Spoock 2008.07.06. 13:01:51

Nem éppen ide tartozik de ez is PS-el kapcsolatos. Hogy tudom a munkalappal együtt elmenteni a görbéket?

BonFire 2008.07.06. 14:33:08

Mi az a "munkalap"? Ha a psd fájlokra gondolsz, a benne létrehozott görbék (path) automatikusan elmentésre kerülnek a fájllal együtt. Habár azt meg kell jegyezni, hogy az aktuális path, ami a Paths palettán dőlt betűvel van szedve, mint "Work Path" ideiglenes. Amint egy újat kezdesz rajzolni, az előzőt elfelejti, ha csak el nem mented. Az elmentése duplaklikk a "Work Path" névre, és a felugró ablakban adsz neki egy nevet. Ettől kezdve a psd dokumentummal együtt mentésre kerül.

Spoock 2008.07.06. 15:22:19

Kösz a "munkalap"-pal egy kicsit tényleg hülyén fogalmaztam. De pont erre gondoltam hogy a psd-ben rajzolt görbe amit mondjuk a pentool-al rajzoltam megmaradjon a fájlal együt.

Tankcsapasel 2008.07.09. 12:10:48

Köszönöm szépen a segítséget.

Pont jól is jött, mert bratyóm megkért csináljak az egyik dj haverjának plakátot és nyomtam egy pár shift+enter-t :D:D

Most indul a pályafutásom (plakáttervezésben). Remélem tetszik majd a srácnak és legközelebb is engem keres majd. Persze az már nem referenciamunka lesz. :D:D

Köszi mégegyszer:

Tankcsapas.

◄ViZion 2008.07.09. 14:28:42

Tankcsapasel:
Meg lehet nézni majd a kész művet?
Már javasoltam BonFire-nek is, hogy érdemes lenne valahol összeszedni képeket (amik a tutorialok alapján készültek), kész munkákat, amiből lehet másnak is 5leteket meríteni. Sokszor kitalálni nehezebb, mint megvalósítani egy-egy jó képet.
Nekem itt a diszkógömb a favorit, soha nem csináltam volna (max. kopipészttel), ha itt nem látom.
Legjobban a www.worth1000.com/ -ot szeretem, hihetetlen 5leteket látni.

BonFire 2008.07.09. 14:43:57

Mostanában elég sok mindennel foglalkozom egyszerre, azért is nem válaszoltam még érdemben a kérdésre. De a tutorial.hu-n már régóta van a fórumon egy ilyen jellegű topic, az "Egyéni rajzok saját 5let alapján". Ott szokták a jól sikerült munkákat mutogatni, talán én is azt javasolnám. Ott mégiscsak szakmabeli az olvasótábor, és nem Kutyafüle Józsika fogja megszakérteni a műveket. Be is teszem ide a linkjét.
www.tutorial.hu/forum/egyeni-rajzok-sajat-5let-alapjan-iv-t1374.html

Ha lesz néhány napnyi szabad időm, akkor beteszem a linket az egyik oldaldobozba is, és onnan könnyebb lesz odanavigálni. Egyelőre ennyit ígérhetek, mert most tényleg nagyon el vagyok úszva mindennel. Kicsit több dolgot vállaltam el, mint ami beleférne a 24 órába.

◄ViZion 2008.07.10. 09:26:44

Oh... nézegetem a tutorialt, de csak a tutorial részét... szal. nagyon köszi a linket!

Ruszo Jozsef 2008.07.28. 14:36:50

Kedves Bonfire

En abszolut kezdo vagyok, es amikor kedvet kaptam a progihoz hala Istennek a te blogod is megtalaltam. Hihetetlen sokat segitett eddig is es remelem ezutan is fog. Sok sikert hozza, es remelem jo ideig folytatni tudod. Gondoltam majd esetleg kesobb en is beszalok es segitek esetleg 1-2 trukk, tipp megirasaban es elkuldom majd neked es esetleg felteszed. De ehhez meg nagyon kezdo vagyok, viszont a blogod altal nagy kedvel tanulom a Photoshopot.
Es csak 1-2 kerdes... esetleg foglalkozol majd a kozeljovoben arcretusalas bemutatasaval... szemek, szempilla, esetleg szemszinvaltas... jol jonne egy ilyen kis gyakorlat ha maj egyszer lesz ra idod.

Tovabbi sok sikert.
RJoy

BonFire 2008.07.28. 15:35:10

Eredetileg nem terveztem, de lehet, hogy néhány apróságot bemutatok a közeljövőben. A retus is olyan dolog, hogy vannak akik direkt erre szakosodtak, és azok sokkal jobban meg tudják csinálni mint én. Mindazonáltal néha nekem is szükségem van rá, ha egy-egy hölgy képével foglalkozom. Mindig van rajta javítanivaló. Én igazából néha át szoktam esni a ló túloldalára, és túljavítom a képet, úgy hogy az már nem tűnik természetesnek. Ehhez is rengeteg gyakorlás kell, hogy jól meg tudjuk ítélni, mikor elég. Majd előbányászok valamilyen képet, ha jól emélkszem éppen két hete foglalkoztam ilyesmivel.

Ruszo Jozsef 2008.07.28. 16:07:14

Koszi. Meg tudom, hogy nem lehet az ember minden teruleten profi. Es nem is kell. De ahogy te leirod ezeket a dolgokat sokkal jobba megertem, mert nem csak azt latom hogy ezt meg azt nyomd meg es ez meg az lesz, hanem altalaban az is ott van hogy miert. Es szamomra ez a fontos egy leirasban.

Koszonom.

BonFire 2008.07.28. 16:23:45

Igazából mindit is arra törekedtem, hogy érthető legyen amit bemutatok. Lehet, hogy nincs új a nap alatt, és számos tutorialt külföldi vagy hazai oldalakon is meg lehet találni, azonban fontosnak tartom, hogy az ne használati utasítás legyen, hanem tanulmány. Millió tutorial azért sikkad el, mert csak didaktikusan leírja a lépéseket, semmit pluszt nem nyújt. Így elég nehéz tanulni. Ellenben, ha minden fontos lépés közben elmagyarázzuk, hogy ez miért is jó, akkor az a tudás sokkal mélyebben bevésődik, nehezebb elfelejteni, ráadásul több munka során is felhasználható.

Én ugyan elég régen jártam iskolába, úgyhogy nem tudom, hogy mostanában milyen az oktatási rendszer, de 15 évvel ezelőtt sajnos még a magyar általános és középiskolákban is a didaktikus oktatás volt a trend. Aztán meg lehet nézni, hogy az akkoriban tanultakat az emberek milyen hatásfokkal tudják hasznosítani. A legnagyobb vesszőparipám a nyelvoktatás. Hallatlanul rossz szokás, hogy bebifláztatnak több ezer szót, ennek ellenére mégsem érti az ember a folyamatos szöveget, beszélni meg még úgysem tud. Azt írják, hogy pl az angolok, a hétköznapi beszélgetés során általában 6-8000 szót és kifejezést használnak. A hazai tanuló meg meglepődik, mert az ő szókincse már 28 000-nél tart, mégsem ért egy kukkot sem az egészből. ;D

Szóval mindenképpen fontosnak tartom, hogy aki csinálja értse is meg, hogy mit miért csinál. Ezen a jövőben sem fogok változtatni, mert úgy látom, sokaknak hasznos és használható a tanulmány.

fadel 2010.12.07. 17:06:25

Heló!

Photoshop CS2-vel dolgozom, és nem aktív a sorkizárás gombja. Ez mitől lehet?
Mit tegyek ellene?

Nagyon köszi az elmondhatatlanul hasznos munkát!

BonFire 2010.12.07. 17:24:59

@fadel: Valószínűleg nem bekezdésként írtad a szöveget, csak a kép szélén mindig ütöttél egy Entert. Így természetesen nem működik, csak bekezdés esetén.

Azt meg úgy kell csinálni, hogy a szövegeszközzel kattintasz, és húzással létrehozol egy dobozt, amibe már beleömlesztheted a szöveget. Így már bekezdés lesz, és aktív lesz a sorkizárás, és az elválasztás is.

Próbáld így.

fadel 2010.12.16. 17:13:19

IGEN!!!!!!!

Nagyon köszönöm. Működik.

Annyira örülök :)

további jó munkát!
süti beállítások módosítása