BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Effektek híján I. - Photo Filter és Match Color

2008. április 01. 04:45 - BonFire

Számtalanszor találkoztam már azzal a problémával, hogy azoknak, akik a program régebbi verziójával dolgoznak, hiányzik egy-egy filter vagy effekt a programból, amit a tutorial vagy egy kép elkészítése folyamán használni kellene. Jómagam szintén ezeknél estem gondolkodóba, mivel a program egy olyan régi változatát használom (6.0), amivel jószerével már nem is nagyon lehet találkozni. Ilyen esetben a szakmunkás csakis a találékonyságára hagyatkozhat, hogy ugyanolyan (vagy legalábbis megközelítően hasonló) eredményt el tudjon érni. A saját tutorialjaim során direkt nem szoktam olyan újnak számító dolgokat bevetni, amiket a program régebbi változatával nem lehet megcsinálni. Ilyenkor mindig ugyanaz a dolog ötlik fel bennem. "Szép-szép, de mi volt azelőtt, mielőtt még nem tudta a program ezt? Akkor nem is csináltak az emberek ilyeneket?" Dehogynem! Csináltak bizony, csak hosszasabb kerülőúton jutottak el arra az eredményre, amit az új verziókban egy-egy kattintással kényelmesebben meg lehet oldani. Ezért hát arra gondoltam, útjára indítok egy új fejezetet, amelyben ezekre a problémákra kínálok alternatív megoldásokat. Egyelőre nem tudom még, hogy hányan fognak érdeklődni a fejezet iránt, de időről időre készítek egy-egy bejegyzést az alternatív technikákról, elsősorban is azokról, amelyekre sokan keresik a választ. Ezután a kicsit hosszabb lélegzetvételű bevezető után térjünk is rá a tényleges tutorialra.

 

Tisztára véletlenül találtam ki ezt a technikát. Remélem másoknak is tetszeni fog a megoldás. A lényeg a következő: A Photoshop munkálatai során gyakran kell a szereplőt új háttérre helyezni. Ilyenkor a háttér, vagyis a környezet színharmóniája adott. Ha csak véges számú kép áll rendelkezésünkre az alanyból, annak is fel kell vennie a háttér színezetét, ami jelentősen eltérhet attól, amiben az alanyt lefényképeztük (ha csak nem áll rendelkezésünkre egy profi fotóstúdió, a maga zöld és kék háttereivel). De még ebben az esetben is az alanyon mindig tükröződnie kell, az őt körülvevő környezet színeinek, csak akkor fog jól illeszkedni a képbe. Ilyen esetekben az alany fényképének színvilágát kicsit a környezetéhez kell szabni, vagyis a színhőmérsékleteket egyeztetni kell. A Photoshop újabb változatai már rendelkeznek egy Photo Filterrel, és egy Match Color funkcióval, amelyekkel ezt a műveletet el lehet végezni. Itt nem kívánom ezeket ismertetni. Inkább azt, hogy mit is tehetünk, ha nem állnak rendelkezésünkre ezek a filterek.

Amint az a képen is látható, az erős ember szeret inkább vöröses környezetben fényképezkedni, mivel a vörös nagyon jól kifejezi azt, hogy ő milyen erős, meg vagány. Amint azonban az ehhez hasonló, kékes-zöldes fátyolszerű háttérre helyezzük, nem lesz jó az eredmény, mivel az eredeti képen a sisakján, és az öltözékén is visszatükröződik az eredeti háttér színe. Színezzük hát át.

Először is, a képet tegyük rá az új háttérre, majd maszkoljuk ki róla a fölösleges részeket. Ezt a műveletet most itt nem taglalnám, akit érdekel a téma, olvassa el Az eszközök használata IV. Maszkolás című bejegyzésemet.

Így mutat a képünk a Layer palettán. A háttér fölött látható a másik kép a hozzákapcsolt rétegmaszkkal. A maszknak ebben a tutorialban fontos szerepe lesz, ezért nem ajánlatos a fölösleges képrészleteket egyszerűen kitörölni. (habár maszk nélkül sem lehetetlen, de azt itt direkt nem fogom ismertetni;) Szokjunk rá arra, hogy maszkolunk, hacsak kimondottan nem jelent hátrányt a munkára nézve. (Noha ilyen esettel még nem találkoztam.)A háttérről készítsünk egy másolatot, és azt kicsinyítsük le alaposan, az Image/Image Size (kép/ kép mérete) menüpontban. A szám itt nem fix, én jelen helyzetben egy 1152x864-es képet kicsinyítettem le a 25%-ára, így lett a kép mérete 288x216 pixel. Valójában bármekkora képpel is dolgozunk, úgy csináljuk, hogy sem a szélessége sem pedig a magassága ne haladja meg a 250 pixelt.
 
Menjünk bele a Filter/Blur/Gaussian blur (szűrő/életlenítés/gauss életlenítő) menübe, és toljuk ki a csúszkát a lehető legnagyobb értékre, 250 pixelre. Ezzel a módszerrel az egész képet összemossuk egyetlen homogén színné, amiből majd a színmintát fogjuk venni. Valamint így megkapjuk azt az egyetlen színt, ami a kép teljes színtartománya átlagának felel meg.

A Match Color effekt is hasonló módon dolgozik, fejben összeadja az egész kép összes pixelét, majd átlagolja, így kapja meg azt a számot, amiből kiindul. A gépnek annyival könnyebb dolga van, hogy egy kicsit gyorsabban tud nálunk számolni :)Fogjuk az Eyedropper Toolt (szemcseppentő, pipetta eszköz), a gyorsbillentyűje "I", és kattintsunk az egybemosott egyszínű képünkre vele. Az eszközpalettánk előtér színe átváltozik erre a színre.

A legfelső rétegen állva kérjünk egy új Adjustment réteget. Itt a felugró menüben válasszuk a Solid Color (egyszínű) menüpontot. Ha eddig jól dolgoztunk, a réteg automatikusan fel fogja ajánlani az eszköz palettán beállított színt, vagyis az előbb vételezett színmintánkat. Hagyjuk jóvá.Most az történt, hogy az egész képünk kapott egy teljes színt, és mi nem ezt akarjuk. Ha jól megnézzük a Layer palettánkat, láthatjuk, hogy az új Adjustment réteghez is kapcsolódik egy rétegmaszk, annyi különbséggel, hogy az egyszínű fehér. Ezek szerint ez a réteg is formázható, abban a tekintetben, hogy nem kell, hogy az egész képre kifejtse a hatását. Tehát csak annyi a dolgunk, hogy a szereplő maszkját rámásoljuk az Adjustment réteg maszkjára. Csekélység.

Ami most következik, nagy figyelmet kíván! Több lépésből álló művelet következik, amit könnyen el lehet téveszteni, ezért lebontom külön lépésekre, magyarázatokkal. Egyéb módokon is el lehet végezni a másolást, de ez a leggyorsabb és a legpraktikusabb.

1. Nyomjuk le az Alt billentyűt, és kattintsunk a szereplő maszkjának bélyegképére. Ekkor egy fekete alapon fehér színű képet kell látnunk. Ez a kép van a maszkunkon. Ezzel a kattintással gyakorlatilag átváltottunk a Channels ablakban található maszk képére.

2. Egymás után nyomjuk le, a Ctrl+A, és a Ctrl+C billentyűkombinációkat ebben a sorrendben. Az első az egész tartalmat kijelöli, a második pedig vágólapra helyezi.

3. Kattintsunk az Adjustment réteg maszkjának a bélyegképére. Ekkor egy fehér tartalmat kell látnunk.

4. A Ctrl+V-vel illesszük be a tartalmat az Adjustment réteg maszkjába. Ha jól csináltuk, ezen a képen is a szereplő maszkjának a képe fog megjelenni.

5. Ezután már nincs más dolgunk, mint hogy újra visszatérjünk a normál nézetbe. Ismételjük meg tehát az első lépést, vagyis Alt-tal kattintsunk a maszk bélyegképére.

Itt jól látható a végeredmény. A szereplő maszkjának tartalma jelenik meg az Adjustment réteg maszkján is.

Most körülbelül így néz ki a képünk. Már csak az Adjustment réteg keverési módját kell megváltoztatnunk. Ezt állítsuk át Overlay-re, és az Opacity-t vegyük le 65-75%-ra. Ezzel el is készültünk, és a szereplő is megkapta a szükséges fényezést. Az Overlay keverési móddal hozzárendeltük a háttér színhőmérsékletét, de természeresen úgy, hogy azért az eredeti színei is megmaradtak, csak más árnyalatot vettek fel. A bukóján is jól látszik, a fénykardja vörös tükröződése is.Ilyen volt a kép előtte:És ilyen lett végül:A fénykard csóvája két okból maradt le a képről. Az egyik, hogy azt úgysem lehet kijelölni a ragyogás miatt, a másik, hogy amúgy is lelógott a képről, tehát használhatatlan. Annak elkészítése nem kapcsolódik a témához, de rengeteg helyen találni rá jobbnál jobb tutorialt. Egy jó tipp: http://www.tutorial.hu/lezerkard-effekt/
15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr43405857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tankcsapas 2008.04.08. 18:46:09

Ezt is nagyon köszi!

Sokkal jobb módszer mint körberadírozni! :D:D

Nagy thx!

Üdv: tankcsapas.

BonFire 2008.04.08. 23:28:29

És nem tart tovább, valamint utólag is módosítható!
Oda a THX, hogy érdekesnek találtad!

RAMy · http://www.djramy.extra.hu/lezerkard_alap.png 2008.04.19. 16:10:00

Nagyon jók a leírásaid, rengeteget tanultam belőlük! :)
Összedobtam egy ilyesmi, Star Wars szerű képet, egyik osztálytársamról, elég viccesen néz ki. (www.djramy.extra.hu/lezerkard_alap.png)

BonFire 2008.04.20. 02:55:02

Nem is rossz a Vista háttér neki. Habár a csillagok az külön tutorial. Csak a vetett árnyék nem kell mögé, mert így olyan hatása van, mintha a tapéta előtt állna. A szablya meg elég rövid, de gondolom, még csak padavan a fiú, és különben is, létezik rövidkard is ;) A markolatot, honnan vettétek? Csak nem rongáltatok meg egy biciklikormányt?:D

Tegnap láttam egy érdekes tutorialt. Arról regél az illető, hogy karácsonykor mindig olyanokról fantáziál, hogy milyen jó is lenne lefejezni a Nagyit, meg a maszturbáló télapónak feldugni valamit, ami jó hosszú és hegyes:D Nagyon látványos, csak nem merem megjelentetni, mert lehet, hogy megdorgálnának érte! Önlefejezés Photoshoppal. xtro32.com/tutorials/decapitation/decapitation.htm

De ha lesz rá közönség, talán megmagyarítom, és meglátjuk.

xtro 2008.04.20. 07:23:25

ah come on! Translate it to English..pleassssssssse

BonFire 2008.04.20. 15:33:40

Why? It's no concern of mine! Translate it you for yourself if you want. Or request me kindly personally in a mail bonfire.mailbox@gmail.com and I will do it. Perhaps...

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 15:36:15

Köszi, majd megcsinálom kicsit jobbra. :D A markolatot? Á, nem vagyunk mi olyanok! xD Leszedtem az egyik Darth Vader-es képről, felnagyítottam, kicsi élesítést tettem rá, sötétítettem, és arra is tettem rétegmaszkot, ugyanúgy, mint a srácra. :D

Az az önlefejezős tutorial nagyon brutál, csináld meg te is, légyszi! :)

BonFire 2008.04.20. 15:51:25

Látod, ez nem jutott eszembe, hogy a markolatot egy képről is ki lehetne másolni! Lehet hogy túl van bonyolítva az agyam ;)

Tudom, hogy a lefejezős tutorial érdekes, csak az a baj, hogy ez egy szabad blog, aminek nem én vagyok a gazdija, és csak bizonyos megkötésekkel üzemelhetek. Tudod, a szokásos hadova, hogy nem lehet ilyen, meg ilyen képeket bemutatni, mert akkor megszűntetik az accountomat. A szabályzatban benne foglaltatik, hogy nem lehet pornó, megbotránkoztató, visszataszító, vagy ijesztgetős képeket kitenni. Sajnos. De lehet, hogy külön megkérvényezem, mondjuk belinkelve nekik az eredeti tutort, és ha megengedik, akkor megcsinálom. Csak egy kicsit életjűbben, mert azért találtam ám abban is kivetnivalót! :D

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 16:07:45

Most lehet, hogy rossz példát fogok említeni, de rengeteg 16 éven aluli gyerek játszik undorító játékokkal, vagy néz olyan horrorfilmet, akkor egy tutorialtól már biztos nem fognak bepisilni. xD Ha mégis megengedik, akkor tehetnél oda valami szöveget, pl. FIGYELEM! A következő tutorial kipróbálását csak erős idegzetűeknek ajánljuk! :D (Bocsi, ha kicsit túlzásba vittem a hülyeségemet. :))
Azért sok sikert hozzá! ;)

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 16:33:47

Lenne egy Photoshoppal kapcsolatos kérdésem hozzád, nem tudom, hogy ez le van-e írva nálad, én nem találtam ilyet. Nagyon jó lenne, ha tudnál segíteni! :) E-mailem: djgamergirl kukac gmail pont com

BonFire 2008.04.20. 17:47:34

Rendben, de mi a kérdés??:} Ez valahogy kimaradt. Segítek, ha tudok, de tedd fel a kérdést is. Anélkül elég nehéz lesz :D

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 18:28:02

Úgy gondoltam, hogy majd írsz e-mailt, és én a válaszlevélben kérdezek. :D
Arról van szó, hogy én számítógépes játékokat is szoktam fordítani. Jelen esetben most grafikázok. Vagyis, a játéknak a karakterkészletét kéne átszerkeszteni. Ezzel nincs is gond, mert azt megtudod oldani, de ez a játék JNG formátumban tárolja a karaktereket. Amit megtudok nyitni PhotoShoppal, de nem látja a képnek az alfa csatornáját, ami pedig van neki szerintem. Ugyanezt csinálja a TGA-val is. (Lehet, hogy rossz a PS-om? xD) Ebben kérném a segítséged, hogy hogyan lehet azt az alfa-csatornát "előcsalogatni". :D
Köszi előre is.

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 18:58:05

Megtaláltam már a Channels ablakot, az alfa csatorna is megvan, de nem tudom szerkeszteni a betűket. :(

BonFire 2008.04.20. 19:36:27

A szöveg eszközzel lehet szerkeszteni. Kiválasztod az eszközt (Horizontal Type tool vagy Text), a gyorsbillentyűje "T". A fenti eszköztárban tudod kiválasztani a betűtípust, a méretet, stb. A kurzorral rákattintasz egy helyre, és elkezded írni a szöveget. A szöveg olyan színű lesz, amilyen a palettád előtérszíneként be van állítva.

Ha végeztél a gépeléssel, a fenti eszköztáron bal oldalt rákattintasz a pipára, vagy ütsz egy Ctrl+Entert, és kész a szöveg.

Ha utólag szeretnéd a színt változtatni, akkor ismét elő kell venni a szöveg eszközt, majd a szövegbe belekattintani a kurzorral. Ha villog, akkor szerkesztheted. A szöveg tartalmát kijelölve, a palettán kikeverve a színt, leokézod.

A méretet kétféleképpen is változtathatod. Vagy kijelölve, és a fenti eszköztárba beírva a számjegyet, vagy közvetlenül szemre, akkor csak a szokásos fogd és húzd módszerrel változtathatod a méretet.

Ha nem csak soronként írsz, hanem bekezdést akarsz, akkor a szöveg eszközzel kattintva, és húzva kijelölöd a bekezdést határait, és utána azon belül írsz. A sorokat automatikusan tördeli, a beállított keretben. A bekezdés szövegét kijelölve a fenti eszköztárban meg kell nyitni a szöveg palettát, azon belül a Paragraphot (Bekezdés). Itt állíthatod a sorzárást (jobbra zárt, balra zárt, középre zárt, sorkizárt), a sortávolságot, a betű illetve a szóközöket, dőlési szöget. Ezeket különben betűnként is meg lehet változtatni, egy-egy betű kiemelésére, átszínezésére, de akkor csak azt a betűt kell kijelölni.

A szöveg automatikusan új rétegre kerül, és oda teszed utólag, ahová akarod. Ezután a réteg Blending Optionsben ugyanúgy effektezheted, akár a mezei rétegeket. Vetett, és belő árnyék, külső és belső glória, domborítás, színátmenetes és textúrás (pattern) kitöltés, körvonal színe, mérete, stb. Próbáld ki a rétegstílusokat, amiket a Colors paletta Styles ablakában találsz.

Nagyjából ennyi a szöveg szerkesztése. Ennél többet ne várj, hiszen a PS azért mégsem kimondottan szövegszerkesztő program. Ezeknél többet talán csak a kimondott szöveg, vagy kiadványszerkesztő programok tudnak (Word). De azon meg nem lehet stíluskodni :)

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.04.20. 19:45:50

Hát, öööö... rosszul fogalmaztam meg a kérdést. xD
Köszi, hogy leírtad ezt a rengeteg dolgot, de már mindet tudtam, nem először csinálok karakterkészletet. Csak ez a JNG fájltípus nem akar működni. A többit (PNG, TGA, DDS) megtudom csinálni, de ezt nem. :( Az alfa csatornát megtaláltam, de valami olyasmi, mint a gyorsmaszkolás szerintem, mert ugyanúgy fekete meg fehér ecsettel lehet rajta dolgozni. Nem tudom, hogy mit kéne vele csinálni. Esetleg e-mailben eltudom küldeni a fájlt.
süti beállítások módosítása