BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Alakok kivágása II. - videó tutorial

2009. április 17. 01:08 - BonFire

Az Alakok kivágása II. címmel már íródott annak idején egy jó tutorial, és megtalálható a tutorial.hu-n. Szerintem a lehető legjobb technika, ha bonyolult az alakzat, amit ki kell vágnunk a háttérből. Viszont mivelhogy eléggé összetett és nehezen érthető kezdők számára, megígértem már régebben, hogy egyszer, ha nem leszek lusta, megcsinálom a videó változatát is. Örömmel jelenthetem, hogy a videó elkészült.

A videó a lehető legszorosabban követi az "álló" változatot; én csupán néhány szükséges magyarázattal láttam még el a könnyebb érthetőség végett.

 

Remélem, hogy ez, és a szöveges változat együtt már több sikert eredményez a kezdő Photoshop felhasználóknak.

Jó vagdosást!

73 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr871069976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pufancska 2009.04.24. 10:57:06

Baromi jó lett, már régóta keresek valami hasonlót, mert a hajjal mindig problémám van. Most kipróbálom egy sötét hátér és egy sötét hajú nőnél ez be e fog jönni. Nagyon szépen köszönöm, hogy megcsináltad videóba. Köszi

pufancska 2009.04.24. 12:45:11

Természetesen nem sikerült. Megnéztem a szöveges verzióját is. Na találta benne valamit ami a vidben nincs benne, okozott is egy kis problémát. Szöveges verzió 6. lépése CTR-I. De a problémám nem ez, hanem, mikor megfordítom az egészet (A kép valahogy így néz ki, fekete szekrény előtt áll az alany, barnás haj, szőke melírrel)a fekete háttér is világos lesz. Ezután az Image-Adjument-levels fölösleges mert még jobban világosítom a sötét szekrényt és nem érek el vele semmit. Hol ronthatom el? Ha tudsz segíts, légyszíves.
Pufancska

BonFire 2009.04.24. 15:11:40

Hú, most így kép nélkül nem tudom; látnom kéne valami screenshotot, hogy tudjam, mi a hiba.

pufancska 2009.04.24. 17:38:21

Hova lehet felrakni screenshotot?

pufancska 2009.04.24. 17:43:15

Kár, hogy utólag nem lehet szerkeszteni a komenteket. Végül is a második kép a lényeges. Ott akadtam el.

BonFire 2009.04.24. 19:22:38

Nincs semmi baj! Az a lényeg, hogy másképp kell huzigálni a potmétereket a Levels állításakor! Ennek a képnek az esetében a középső potit is ki kell csűrni jobbra. Itt egy képre ráapplikáltam, hogy én hogy csinálnám. Bejelöltem rajta, hogy a Levels után mely részeket kell feketére, és melyeket fehérre festeni. Remélem ez segít.

i245.photobucket.com/albums/gg80/BonFire_bucket/Untitled-1-1.png

A kommenteket meg sajna nem lehet itt utólag szerkeszteni; még a sajátjaimat sem. Volt már, hogy saját hsz-t kellett kimoderálni. Nem baj. Majd a fölöslegeseket utólag kiszedem.

Szólj, ha bármi fejlemény van! Reggelig ébren vagyok ;D

pufancska 2009.04.25. 19:46:13

Valahol mégiscsak hibázom, már nagyon szégyellem magam. Többször is átrágtam a tutort, de valamit biztos elnézek. Mert a te képeden az alak megvan de az enyémen nem különbözteti meg, hanem a gyors kijelölést veszi és csak a háteret vágná ki ami amúgy is ki van vágva.
kepfeltoltes.hu/view/090425/1027635245k_p3_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

BonFire 2009.04.25. 21:54:31

Ha nem gond, küldd már át ezt a képet, hadd próbálkozom meg én is vele, mert tényleg nem értem, mi lehet a baj vele.

Természetesen amivel próbálkoztam, azt csak a te screenshotod volt, ami eleve szürkeárnyalatos. Jó lenne ha az RGB-változattal is megpróbálhatnám.

pufancska 2009.04.26. 04:49:24

@BonFire: Természetesen nem gond, de nekem nem arra lesz szükségem, hogy Te kivágd, hanem, hogy hogyan is kell. Szóval, biztos valahol elrontom.
kepfeltoltes.hu/view/090426/123_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

sanci12 2009.05.02. 20:22:31

Volna egy olyan problémám hogy a tutoriált nagyjából sikerült elkészíteni csak van az a rész amikor a maszkrétegre kell kattintani és kitölteni feketével a kijelölés létrehozása után egyszerűen nem jövök rá hogyan lehet kitölteni. A problémát egyszerűen megoldottam ecsettel de azért kiváncsi lennék hogy kell kitölteni. Köszönöm a választ és a tutoriál készítést(ami nagyon jó) Üdv!

BonFire 2009.05.08. 20:05:02

@sanci12: Naszóval! Először is bocs a megkésett válaszért, de nem voltam itthon.

A kitöltésnek több módja van.

1. Ecsettel kifestjük a kijelölést.
2. Festékesvödörrel (Paint Bucket tool) kitöltjük.
3. Edit menü-►Fill - ez utóbbi gyorsbillentyűje Shift+F5
4. Alt+Backspace - ez az előtérszínnel tölti ki
5. Ctrl+Backspace - ez a háttérszínnel tölti ki

Én általában az Alt+Backspace-t szoktam használni.

sanci12 2009.05.08. 21:00:49

@BonFire: Köszönöm szépen a válaszodat duplán is mert egy régebbi tutoriálodban megtaláltam a választ. Szóval mindent köszönök! Üdv!

Mathyas_cs 2009.12.10. 08:41:02

Szia!
Nekem minden sikerült elsőre, köszönöm!
Kivéve egy dolgot!

A háttér létrehozásánál csinálok egy új réteget, és miután megcsinálom a szín átmenetet, utána nem háttérként jelenik meg a réteg, hanem eltakarja az egész képet.

BonFire 2009.12.11. 16:10:41

@Mathyas_cs: Fogd meg a réteget a Layer palettán és húzd legalulra! :)

dustman 2010.09.25. 14:05:31

Hi!
Én azt szeretném csinálni, hogy leveszem a háttérről a képet és egy másik képre rakom rá a képet. Ott akadok el amikor 5:47-hez ér a videó, töltsük fel a kijelölt területet feketével, na ott nem tudom mit csinálsz,és nem jön össze ha oda kattintok ahova te. Elég zavaros igaz?:D A másik dolog, hogy a végén mikor kész a dolog, hogy tudom áthelyezni a képet egy másikra? Tudnál segíteni?

BonFire 2010.09.25. 15:55:51

@dustman: Azért nincs olyan sok komment, hogy ne lehessen végigolvasni. Öttel feljebb leírtam, hogyan lehet kitölteni valamit.

Ha az áthelyezéssel gondjaid vannak, akkor nem ezzel kéne kezdeni, hanem mondjuk ezzel: bonfire.blog.hu/2008/02/11/az_eszkozok_hasznalata_i_moove_tool

Megfogod a mozgató eszközzel a képed rétegét, és egyszerűen áthúzod a másik ablakba. Ez csak nem olyan nehéz, nem?

kenikori 2010.10.06. 16:55:41

Sziasztok.
Nekem is volna egy kérdésem, bár nem ezzel a témakörrel. Nagyon hálás lennék ha valaki segítene.

Szóval, van két képem. 1.jpg 2.jpg
ezt a két képet belevágom lol.psd-be. bezárok mindent. megnyitom 1.jpg-t és belefirkálok. bezárom, megnyitom lol.psd-n belül is legyen megváltozva 1.jpg kinézete, szóval legyen ott a firkálásom.. Ezt hogyan tudom elérni?

BonFire 2010.10.06. 21:07:58

Smart Objektummá alakítással. De most komolyan. Ha nem lennél olyan jószívű, akár nem is válaszolnék erre. Légy szíves, tegyél meg annyit, ha kérdésed van, hogy összeszeded a gondolataidat, és azokat logikailag összefüggő kerek, magyar, világosan értelmezhető kérdésként küldöd el az oldalra. Ha másként nem megy, tagold tőmondatokra. A leeth és a chatnyelvet kerüld, mert nem értem, és nem beszélem ezeket a nyelveket.

Kérdésedre pedig a Smart Objektum a válasz. A képeket átkonvertálod Smart Objktummá (Layer menü-->Convert To Smart Object) és úgy mented el a PSD fájlt. Ettől kezdve, ha az eredeti képen megváltoztatsz valamit, az a másikon is frissülni fog automatikusan, vagyis követni fogja a változásokat.

kenikori 2010.10.11. 11:34:24

Üdv!
Bocsi, de nem értem, ha ennyire zavar törölni kell a hozzászólásom.
Amúgy meg, a Convert To Smart Object nem jó ehez a problémához, mert az csak abban a pillanatban változtatja meg a képet amint megadom az eredeti képek elérési útvonalát.
Ha megint megváltoztatom 1.jpg-t, lementem, kilépek, és visszalépek lol.psd-be, akkor nem lesz változás, csak ha megint megadom az elérési útvonalat... Nekem ez automatikusan kéne, hogy menjen.

Ui.: Nem szeretem ha leoltanak, ha valamit félreírok. És ha már leoltanak vele, akkor szedd össze magad, és kérlek legalább Te is figyelj oda arra, hogy mit írsz. :) Köszöntem.

BonFire 2010.10.12. 00:12:49

@kenikori: Én meg nem szeretek moderálni! Tudod, még nemigen volt rá példa, hogy valakit ki kelljen moderálnom a stílusa miatt, de azt megígérhetem, hogy az ÉN BLOGOM nem lesz flémtanya.

És már meg ne haragudj érte, de ha kérdést teszel fel, akkor az a minimum elvárható, hogy úgy tedd fel a kérdést, hogy a másik megértse, különben nem tud rá válaszolni. Eddig érthető, ugye? Te nem egyszerűen "félreírtál" valamit, hanem érthetetlen kérdést tettél fel! Nem azt kifogásoltam, hogy kisbetűvel indítod a mondatot, bár azt sem szeretem, mert nehezen lehet elválasztani a mondatokat egymástól, így nem véletlenül alakult ki a nagy kezdőbetű a központozásban, ez még hagyján. Arra sem szoktam szólni egy szót sem, ha valakinek botrányosan rossz a helyesírása, mert nem magyarórán vagyunk, amíg dekódolni tudom. Az érthetetlen, zavaros, kusza kérdésekkel azonban nem tudok mit kezdeni.

Nagyon utálom, amikor valakinek "nyög" az írása, mert funkcionális analfabéta, és énnekem kell kitalálni, hogy vajon mire gondolhatott. De hogy tisztán lássunk, nézzük a kérdésedet az én szemszögemből, és szedjük ízekre!

Az első bekezdés még érthető, viszont semmi konkrétum nincs benne. Utána következik: "ezt a két képet belevágom lol.psd-be." — No, most már itt kapásból elvesztettem a fonalat. mi az a "lol.psd" például? De haladjunk tovább:

"bezárom, megnyitom lol.psd-n belül is legyen megváltozva 1.jpg kinézete, szóval legyen ott a firkálásom.." — Ezt a mondatodat még mindig képtelen vagyok értelmezni, pedig elhiheted, hogy jó ideig törtem a fejem, mi lehet az értelme. De nem tudtam rájönni, és még most sem tudom.

Itt véget is ér a kérdés, én meg itt maradok kétségek között. Erre én megpróbálok a lehető legjobb tudásom szerint válaszolni, és mit tesz isten? Kiderül, hogy a te kérdésed nem is arra vonatkozott, amire én válaszoltam. És miért nem? Mert nem tudtam értelmezni, és lőttem egyet a levegőbe, _mert válasz nélkül nem hagyok senkit_, és mert _általában igyekszem segíteni mindenkinek_. Ha végigolvasod a blog kérdéseit és a válaszaimat, megláthatod, hogy te vagy az első a blogon, aki engem olt le a saját hibája miatt! Ezt a párbeszédet még itt hagyom, álljon itt örök mementóul (emlékeztetőül gy.k.), hogy mit nem kéne így csinálni. De ettől kezdve, ha valaki ilyen stílusban teszi fel a kérdést, és a végén még én leszek a hibás, hogy nem értettem, a kérdést minden indoklás nélkül törölni fogom.

A kérdésedre pedig megadtam a választ: Smart Objects. Mentéskor frissül mindig a tartalom, nem automatikusan. Ha a forrásfájlt megváltoztatod, a felhasznált képen is eszközölni kell egy mentést, különben addig nem frissül. Ennyi a történet.

Laci9209 2010.10.27. 13:38:57

Nagyon jó lett, habár lenne egy kérdésem, hogy a videóba 5:46 percnél, hogy töltsem fel a ki jelölést feketével mármint hogy éretetted? mert rá megyek a maszkra de onnan nem tudom hogyan is kéne mert a videóba nem egésszen világos számomra:S előre is köszi

BonFire 2010.10.27. 14:04:28

@Laci9209: Nem is tudom, hányszor válaszoltam már meg ezt a kérdést. Valószínűleg azért maradt ki a videóból, mert olyan gyakori alapműveletről van szó, amit nem írunk le küön.

• Az Alt+Backspace a palettád előtérszínével töli ki
• A Ctrl+Backspace a palettád háttérszínével tölti ki

Ennyi az egész.

Eka 2010.11.29. 19:17:55

Nekem nem nagyon akar összejönni, már elég sokszor megpróbáltam, alaposan megnéztem a videót, lejegyeztem mindent, vagy én vagyok béna vagy nem tudom. Photoshop cs4 11.0 a verziója, ráadásul magyar. Ha elküldeném a képet e-mailben, akkor megcsinálnád nekem valami fekete háttérrel?

Eka 2010.11.29. 19:19:41

Olvastam a kommentárokban, lehet hogy rájöttem mit hibázok, de ha nem jön össze akkor valahogy elküldhetném a képet?

Eka 2010.11.29. 19:29:19

Nem jön össze.. e-mailodra ha elküldeném akkor emgcsinálnád?

BonFire 2010.11.29. 19:48:46

@Eka: Mail ment. Nézd meg a postafiókodat!

Eka 2010.11.30. 18:47:45

Megnéztem , és köszönöm is :D

mjoci 2011.01.12. 10:44:13

Szia!
Először is köszönöm a segítséget, ha megkapom. Első találkozásom a programmal, 30 napos próba verziót töltöttem le. Nem éretek a sz.technikához, csak próbálkozom ezt a programot megismerni. Alakok kivágása II. tutorial –t követve próbálkoztam (22. után írom levelem, hozzászólásokat igyekeztem figyelmesen elolvasni) de, elakadtam. A videó 3.09 részénél (időtartam) lévő, szint beállítások nem sikerülnek úgy, hogy csak az alak körvonalai látszódjanak. Hol a lasszóval kivágott rész is látszik, hol pedig beljebb kerül a szaggatott kijelölés. Próbálkoztam a kontraszt panelen lévő beállítási értékeken változtatni, az sem hozott sikert. A videón, amint az első értéket 70-re állítod, eltűnik az eredeti, lasszós kivágás, és csak a Nő kontúrjai maradnak meg. Nekem ez sehogy sem jön össze, próbálkoztam sok beállítással, eddig mind hiába. Ha lehetséges, elküldeném az eredet képet, illetve a program adott részénél lévő állapotot is e-mailben. Még egyszer köszönöm.

BonFire 2011.01.12. 16:42:52

@mjoci: Az a baj, hogy valamit rosszul csinálsz, és főleg az, hogy nem is tudod, mit csinálsz rosszul, így a megfejtést sem tudom kitalálni.

Nagyon bátor vagy, ha első ismerkedésedet a programmal ezzel a tutoriallal kezdted, mert ehhez aztán már tényleg tudni kell, mikor mi történik a szemed előtt, és tudatosan dolgozni. És még így is nehéz – könnyen össze lehet keverni egy-egy részletet. A videót kimondottan azért készítettem el, mert a tutorial.hu-n csupán egy hagyományos tutorial volt, és sokan nem voltak képesek követni. A videó alapján sokkal könnyebb, bár kezdőknek kétségtelenül nehéz ez is.

Sokadjára mondom: tessék a legelején kezdeni a programmal való ismerkedést. Az eszközökkel és a kezelőfelülettel. Ha visszalapozol a blogon az archívumban, minderre találsz tutorialt.

Képernyőkép jöhet, megnézhetem, de nem garantálom, hogy egy képből meg tudom mondani, hol rontottad el.

Idővel tervezem ezt a tutorialt felújítani, mert azóta jobb felszerelés van, és jobb minőségben, szöveges magyarázattal és egyebekkel ellátni. De ez nem jelenti azt, hogy ettől könnyebb lesz. Max szebb.

mjoci 2011.01.12. 21:18:21

@BonFire: Szia!
Köszönöm a részletes, és hosszú válaszodat. Igazad van, az a baj hogy ahogy írtad a kezdővel az a baj hogy a dolgok(történések) irányítják Öt, és nem fordítva. Biztos, hogy Én csinálok valamit rosszul, mert ha másnak működik, akkor nálam van a bibi. A levelem óta több képpel próbáltam végig csinálni a tutorial-t sikertelenül, aztán végső elkeseredésemben a videón látható Nő lett az áldozat. Itt is első körön ugyanaz volt a probléma, aztán valamit matattam és sikerült kicsit tovább lépnem. Ugyan a
vége felé a feketével való szín kitöltés nem megy, de olvastam, hogy írtad többször a megoldást.
Kérdéseim: Az hogy próba verzió, vagy végleges ennél a problémánál jelentőséggel bír-e?
A csatorna beállításnál a videón, a maszkolt felület van bejelölve, amit Te állítasz át kijelölt felületre. Nekem eleve a kijelölt van beállítva mikor feljön az ablak. Tegnap töltöttem le, esetleg alapból valami beállítási probléma van, vagy a letöltött verzió teljes értékű, használatra kész.
Mint írtam, nem értek a sz.technikához. Nekem nincs telepítve az Outlook lev. program, így nem is tudom elküldeni e-mailben a képet, illetve az aktuális monitor képet. Kérhetem, hogy küldj egy e-mailt hogy válasz levélben elküldhessem a képeket.
Köszönöm előre is.

BonFire 2011.01.12. 21:37:31

@mjoci: Mondtam: nem ezzel kell kezdeni, amíg az alapvető fogalmakkal sem vagy tisztában. Nem tudod mi az a réteg, a rétegmaszk, hogy mire való, hogyan működik. Nem ismered a színmódokat, nem ismered a csatornákat, különös tekintettel az alfa csatornára, aminek ebben a tutorialban nagy szerepe van. Nem ismered a Layer paletta elemeit, nem tudod, mire kattintasz, nem tudod mit miért csinálsz. Ez így nem fog menni. Lapozz vissza az archívumban a blog elejére, és az elején kezdd el az ismerkedést a programmal. Már az elején is vannak kezdőknek szánt könnyű tutorialok, és előbb azokkal kell megbirkózni. Ez nem egyszerű, mint már mondtam.

2. Nem kell a képernyőfotót elküldeni mailben, elég feltölteni a millió ingyenes képmegosztó valamelyikére, és ide betenni a linkjét. Akkor én látom. Pl megkeresed ezt az oldalt: www.kepfeltoltes.hu Ide feltöltöd a képedet, majd a kép linkjét a böngészód címsorából kimásolva beilleszted ide. Kábé így: www.kepfeltoltes.hu/110112/kommentbox.blog.hu_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Ennyi az egész.

3. A próbaverzió teljes értékűen használható a próbaidő lejártáig. Mindent meg lehet vele csinálni, csak 30 nap után nem indítható el.

mjoci 2011.01.12. 21:47:35

@BonFire: Szia!
Köszönöm, nem erőszakoskodni akartam (jelenleg is az alapok után kutakodok a blogodon). Elfogadtam, elfogadom a jó szándékú terelgetést. A képet igyekszem felrakni a leírt módon.
Köszönöm.

BonFire 2011.01.12. 22:45:01

@mjoci: Ez a kép több szempontból sem szerencsés. A legfőbb szempont az, hogy a haj színe nem különül el a háttértől, főleg a kőoszlopok környékén, így EZ A MÓDSZER itt nem is használható eleve. Akárhogy csűrjük-csavarjuk a kontrasztot, a sötétbarna a még sötétebb barnától nem fog elkülönülni. Ezért ezt másképp kell kivágni. Most nem írom le hogyan, nekem is kísérletezni kellene vele.

A másik, ami rossz a képen, hogy bizony bemozdult. Így még a félig intelligens kijelölőeszközök sem tudnak segíteni. Legtöbbször ilyen képek esetén levágjuk a hajat, majd újrarajzoljuk. Persze a CS5-ben már elvileg fejlettebb a kijelölés (Edge Detection Tool), de én egyelőre a CS4-et használom, és nem hiszem, hogy ezzel a képpel az is elboldogulna. Ide ember kell, nem algoritmus. A program magas szintű ismerete, kreativitás, egy rakás idő és sok-sok türelem. Akkor talán nagyjából elfogadható mértékben el lehet különíteni a háttértől. Tökéletesen nem.

Ezt a fajta kijelölést olyan képen gyakorold, ahol a háttér viszonylag homogén, ahogy a tutorialban is látod. Majdnemhogy egyszínű, ráadásul a modell haja sötét, míg a háttér világos, így könnyű elkülöníteni a kontraszt növelésével. Nem véletlenül használnak profi fotósok zöld hátteret jól megvilágítva, mert úgy csak egy kattintás és kész a kivágás. Minden más esetben csak a szerencsére és a türelmedre, illetve a tudásodra hagyatkozhatsz.

mjoci 2011.01.12. 23:01:10

Szia!
Újfent köszönöm.
Most találtam rá a kezdetre ( blogodban), nekiláttam tanulni.(csak csatlakozni tudok az ottani kommentekhez). Számomra megnyugtató volt az hogy ezzel a képpel nem lehet, vagy nem könnyű boldogulni. Megszűnt a görcsös akarás hogy mit rontok el. Keresek az útmutatásodnak megfelelő képet és azzal próbálkozok. Persze, a blog tanulása alap.
Egy személyes kérdés, ha nem probléma. Egyes, vagy kettes a személyi számod első tagja?
Köszönöm.

BonFire 2011.01.12. 23:50:59

@mjoci: Egyes vagyok, vagyis a "teremtés koronája". :D

Csajok is művelik egyébként a képszerkesztés nemes sportját, csak lényegesen kevesebben. Tudok is egy jó YouTube csatornát a témában ajánlani. Ez a hölgy nagyon közérthető és különböző bonyolultságú Ps videókat kínál magyar nyelven. www.youtube.com/user/CeweFotokonyv Csomó tippet lehet tőle is tanulni. Érdemes feliratkozni a csatornára, vagy betenni a kedvencek közé. Ha meg nem vagy YouTube-tag, akkor eltenni a könyvjelzők közé, hogy máskor is megtaláld.

mjoci 2011.01.13. 18:26:42

Szia!
Köszönöm a tippet, igen látványos.

mjoci 2011.01.13. 20:49:23

Szia!
Nagy élvezettel olvasom a "leckét" de elakadtam.
Részlet:
Sorban a következő ablak a „Feather” (toll) a kijelölésünk széleit mossa el, hogy ne legyen túl éles. Az „Anti-alias” jelölőnégyzet jelenleg inaktív, de más kijelöléseknél használható. Ha ez a négyzet ki van pipálva, a szabálytalan kijelölések cikcakkos széleit lágyítja meg.ITT AKADTAM EL.EZT NEM TALÁLOM,MÁRMINT A STÍLUST ÉS A TOVÁBBIAKAT. A következő ablak a „Style” (stílus). Itt állíthatjuk be, hogy milyen kijelölést szeretnénk végrehajtani. A "Normal"-lal bármilyen szélességű és magasságú kijelölést; A „Fixed Ratio” –val (rögzített méretarány) bármekkora részt kijelölhetünk, de itt, a mellette álló ablakokban megadhatjuk a szélesség és a magasság méretarányait, és ezeket mindig figyelembe fogja venni. A „Fixed Size” (rögzített méret) egy kattintással az előre beírt számok alapján egy megadott szélességű és magasságú kijelölést fog végrehajtani. Az utolsó gomb, a „Refine Edge” (élek finomítása - jelenleg szintén inaktív, csak a kijelölés létrehozása után válik aktívvá) utólag is több lehetőséget kínál, hogy a kijelölésünk széleit finomítsuk.
Köszönöm előre is.

BonFire 2011.01.13. 21:15:42

@mjoci: Nem értem. Ott van a szemed előtt egy bekezdéssel lejjebb a képernyőfénykép, amin ott láthatsz mindent.

m.blog.hu/bo/bonfire/image/2-Marquee-eszk%C3%B6z%C3%B6k-%C3%A9s-eszk%C3%B6zt%C3%A1rak.gif

A Style menü még le is van direkt nyitva, hogy látsszék a három menüpont. Nem tudom, hogy a magyar nyelvű Photoshopban ezeket miként nevezték el, de ha nem akarsz rosszul járni, most lesikálod a magyar próbaváltozatot a gépedről, és telepítesz helyette egy RENDES angol nyelvűt, mert a magyarral nem fogsz boldogulni. Az annak való, ami már az eredetit kezelni tudja és jártas a Photoshopban. Kezdőknek nemhogy könnyebbséget, de egyenesen hátrányt jelent a magyar Ps.

Tehát nem tudom, hogy a "feather" az "anti-alias" és a "style" mivé változott, mert nem tudom a fordítók észjárását követni.

mjoci 2011.01.13. 21:24:58

Bocs az előző tárgytalanná vált, megtaláltam.

mjoci 2011.01.13. 21:27:09

Elnézést, Én voltam a h...e.

mjoci 2011.01.13. 22:18:40

Szia!
Kicsit más. Van olyan csatorna,fórum, stb. ahol személyes jellegű kérdést tehetnék fel?

BonFire 2011.01.13. 23:15:28

@mjoci: Hogyne lenne. Ha feljebb görgetsz az oldalon, a jobb oldali sávban látsz egy bazi nagy BonFire logót, amire az van írva, hogy privát emailt küldök. Arra kattintasz, és máris írhatsz privátot.

mjoci 2011.01.14. 21:43:47

Szia!
Követvén tanácsaidat, letöltöttem angol verziót. Olvasom folyamatosan a lépéseket, s igyekszem memorizálni is őket (iszonyatosan összetett, átláthatatlan számomra, remélem, ez meg fog változni). Menet közben azért próbálkozom gyakorlatban is alkalmazni az olvasottakat. Szeretném a dinnyeszeletet kivágni a képből, és át tenni egy mási képre, esetleg sima egy színű háttérre. Ezzel foglalkozó tutorial van –e, vagy ha tovább haladok,akkor fogok találkozni a megoldásokkal?
Köszönöm.

BonFire 2011.01.14. 22:54:51

@mjoci: Egy dinnyeszeletet igazán gyerekjáték kivágni a háttérből, főleg, ha a háttér egyszínű. Csak meg kell találnod a megfelelő technikát. Elárulom neked, de ehhez még kicsi vagy. A Pen a legmegfelelőbb eszköz a kijelöléséhez, mivel a Pen ívekből és egyenesekből álló alakzatok kijelölésére a legmegfelelőbb. Amellett a legsokoldalúbb szerszám. A dinnyédhez meg kell ismerkedned vele. Annó fordítottam egy olyan hosszú cikket, hogy csak két blogposztba fér bele. De mire végzel vele, nagyjából fogod tudni kezelni a Pent (és vélhetőleg szeretni is).

bonfire.blog.hu/2010/05/11/kijelolesek_letrehozasa_pennel

Tudom, ez most egy kicsit "Know the power of the Dark Side" fíling, de dinnyéhez az kell. Inkább előbb ismerkedj meg vele, mint utóbb muszájból.

mjoci 2011.01.18. 16:21:04

Szia!
Próbáltam megcsinálni, amit eddig tanultam (és talán már értem is hála neked), lépésről-lépésre. Magyar verziót használtam.
1.Dinnye kép megnyitása.
2. Pen eszközzel kijelölés.
3. Ctr+ enter, kijelölés létrehozása (szaggatott vonal a dinnye szélén)
4. Új kép megnyitása.(Mindkét kép kicsiben látható a munkafelületen)
5. A kivágott dinnyét mozgató eszközzel áthúzom a sivatagra.
6. Mozgatással felteszem a hegytetőre.
7. Szerkesztés, majd szabad alakítás választása.
8. Itt jó sok időt töltöttem, a CTR, SHIFT, ALT billentyűkkel ismerkedtem, illetve a dinnye belsejében lévő kijelölő pont áthelyezésének lehetőségei nyújtotta variációkkal. Ha nyomok egy ENTERT eltűnik a kijelölés.
Ha erre a képre más kép részleteket is rá akarok tenni, akkor ez a műveletsor gondolom megfelelő.
9.Mentés képek közé:
Mentés másként, elnevezés, JPEG formátum, a többi az, amit a program alapból meg ad.
kepfeltoltes.hu/110118/Dinnye_a_sivatagban._www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szia.

BonFire 2011.01.18. 17:09:50

@mjoci: Így van, így kell kísérletezni, játszadozni az eszközökkel tanulás közben. Csupán annyit jegyeznék meg, hogy miután létrehoztad a kijelölést, nem kell kicibálni az eredeti képből. Csak rá kell tenni egy rétegmaszkot, ami a nem kívánt részeket eltakarja. Így maszkostól együtt áthelyezheted az egész réteget. Így, ha később látszik, hogy pontatlan volt a kijelölés, a maszk festésével egyszerűen korrigálhatod.

Ha nyomsz egy Entert a kijelölés természetesen eltűnik, de ha újra ki akarod jelölni a réteg tartalmát, elég lenyomva tartani a CTRL-t, és a Layer palettán a réteg BÉLYEGKÉPÉRE kattintani. Így rögtön kijelöli újra.

A Mentés másként... menüpontot szinte soha nem használjuk. A Save for Web and Devices (Mentés webre és eszközökre) pontot inkább, mert ott mentés előtt láthatjuk már, hogy fog kinézni végül a képünk. Láthatjuk alul a fájl méretet, és azt, ahogyan változik, amint a tömörítési arányt változtatjuk. Ez használható JPG, GIF és PNG mentésére. A három leggyakrabban használt képformátum.

mjoci 2011.01.18. 19:58:07

Szia!
Köszönöm a pozitív visszajelzést. Most próbálkozom a rétegmaszk hozzáadással.( utána jöttem rá, hogy csak akkor lehet rtg.maszkot hozzáadni az alap kijelöléshez ha másik képet is behoztam a munkafelületre) Kis lépés az emberiségnek, nagy lépés nekem . Szóval azt vettem észre, ha van rtg.maszk, akkor Pl: a szabad alakításnál az eredet kép méreteinél vannak a sarok pontok. Nekem ez egy kicsit zavaró volt. Ha képre szeretnék szöveget írni,( a T betűre katt, szöveg beírás, mozgatás,méret,forgat,döntés, ez megy. Hajlításnál a kurzor fekete nyíl, és csak mozgatja a szöveget). Ha nem sima szöveget szeretnék hanem mondjuk valami látványosabbat, merre felé induljak tovább.
Köszönöm.

mjoci 2011.01.18. 20:00:48

Ja majd el felejtettem. Az aktuális monitorról miként lehet képet készíteni PS-ben amit képként eltudok kűldeni?
Köszönöm.

BonFire 2011.01.18. 21:31:39

Menjünk sorjában.

• rétegmaszkot bármilyen réteghez hozzá lehet rendelni, amit "Layer"-nek nevez a program. Ha "Background", vagyis egy háttérkép, akkor azt előbb layerré kell alakítani a további munkához. Ez egyszerű. Duplaklikk a Backgroundra a Layer palettán, és le kell okézni a felugró ablakot. Immár réteg lett belőle, és minden további nélkül hozzákapcsolható a maszk.

• Free Transformnál abban az esetben őrizheti meg az eredeti méretét a kivágott objektum, hogy nem sikerült normálisan a kivágás, kvázi benne maradt a széle. Mert egyébként mindig akkora a méreteződoboz, amekkora az objektum. Próbáld újra.

• Látványos szöveg: kérdés, mit értesz alatta? A szövegrétegre ugyanúgy alkalmazható az összes rétegstílus, mint bármilyen rétegre. Adhatsz tehát hozzá külső és belső árnyékot, külső és belső ragyogást, bevésés és domborítást, mintázat kitöltést, színátmenetes kitöltést, körvonalat.

Ezeken kívül a szöveg nem csak egyenesen futhat: rá lehet illeszteni egy útvonalra is, amit Pennel rajzolsz például.

Ha a betűbe akarsz belenyúlni, és imitt-amott szétcincálni, akkor a szövegréteget alakzat-réteggé kell előbb konvertálnod. A Layer palettán jobb gombbal rákattintasz a szövegrétegre, és kiválasztod, hogy alakzatréteggé (shape layer), vagy munkagörbévé (Work Path) konvertálja. Utóbbi esetben megmarad az eredeti szöveg is, de úgyis el kell hajítani, tehát érdemesebb egyből alakzatréteggé konvertálni.

Utána már csak elő kell venni a Pent, és a jól ismert módon átrendezheted a betűk íveit és pontjait a közvetlen kijelölővel (Direct selection tool), valamint a Görbeválasztóval (Path selection tool). Fekete és fehér nyíl eszközök.

Természetesen ez a szöveg immár nem szöveg, tehát szövegként nem szerkeszthető. Ez már csak egy vektoros alakzat.

mjoci 2011.01.19. 19:17:59

Szia!
Próbálkoztam, s ez lett. Végig olvastam a Szövegszerkesztési tippek, trükkök, gyorsbillentyűk tutorialt. Érdekes, és hasznos. Én magára a képre kezdtem a szöveget írni, ott formáztam, stb. A mentéssel kapcsolatban azt írtad, hogy a A Save for Web and Devices (Mentés webre és eszközökre)
opciót használjam. Ok megnyitottam(egy régebbi tutorial : web barát mentés. azt hiszem ez volt a címe. Ezt múltkor végig néztem, de nem értettem, hogy itt csak a leg optimálisabb formátumot, felbontást, stb. tudom kiválasztani, vagy innen tudok menteni, vagy itt mit kéne tennem.

kepfeltoltes.hu/110119/szomsz_dos_sivatag._www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szia, köszönöm.

BonFire 2011.01.19. 19:53:15

@mjoci: No, hát megy az a szövegformázás!

Ami a Save as for Web an Devices menüt illeti, az megérdemelne egy külön tutorialt, de legalábbis jó sokat lehetne írni róla, miközben jobbára csak 1-2 funkcióját használjuk.

• Több ablakba rendezve egyszerre többféleképpen optimalizált képet hasonlíthatsz össze egymással. A füleken tudod kiválasztani a főablak elrendezését.

• Jobb oldalt pedig kiválasztod a képformátumot. JPG, GIF és PNG lehet. Mindegyik formátumnál mások a lehetőségek, majd meglátod.

• JPG tömörítésnél (0-tól 100-ig) alul a főablak alatt láthatod kilobájtban vagy Megabájtban, mekkora lesz a fájlméret. Kipróbálhatod, hogy a PNG kisebb lesz-e vagy nagyobb. Ha viszonylag kevés szín van a képen, vagy kevés elemből áll, a PNG esetenként kisebb tud lenni a JPG-nél, és szebb is. És az alfa csatornát is tudja, míg a JPG nem. Tehát a képformátumot mindig a későbbi felhasználás fogja eldönteni. Ha csak néhány színből álló vonalas ábránk van, azt fölösleges 17 millió színbe menteni, ott megfelel a GIF is.

Nézd végig a lehetőségeket. Elég sok dolgot be lehet állítani. És ami fő, mentés előtt láthatod, hogy fog kinézni a kép. Alul a Preview (előnézet) gombra kattintva a böngészőben nyitja meg a képet. Játsszál el vele. Ökölszabály: mindig arra kell törekedni, hogy a legkisebb fájlméret mellett a legjobb minőséget kapjuk. Ha a PNG kisebb, mint a JPG, akkor a PNG-t kell választani. Ha a GIF szebb, mint a JPG, akkor a GIF-et. El kell találni az arany középutat. Tapasztalataim szerint egy 70-es tömörítésű JPG-n alig látszanak szabad szemmel a tömörítési zajok.

mjoci 2011.01.21. 16:43:04

Szia!
Köszi, a tegnapi segítséget, sikerült. Este még matattam a PS-on, és találtam egy olyan opciót ahol a meglévő hátteret lehetett különböző képen módosítani. Sajnos nem írtam fel, de az eredmény az volt hogy töredezetté vált a kép. Olyan volt mintha plasztikus lenne a felület. Azóta egyfolytában keresem, de nem találom. Van valami ötleted? Köszönöm

mjoci 2011.01.21. 17:50:05

Valőjában megint Te segítettél, amit kerestem: SZŰRŐ-FELÜLET-REPEDEZETTSÉG.
köszönöm.

BonFire 2011.01.21. 18:52:40

@mjoci: De te érted a Photoshop honosítók észjárását? Mert én fel nem foghatom, hogy miért nem lehet valamit úgy hívni, mint az eredetiben. Azt hiszem, mind a "filter" mind a "stilizál", mind az "extrudál" latin eredetű szavak, és a nyelvünkbe már igencsak beépültek. Az, hogy valaki nem tudja mit jelentenek, attól ezek még teljes mértékben meghonosodott szavak.

De ha már mindenáron ragaszkodnak a színmagyar kifejezésekhez (ez is nagyon necces, ugye ismerjük az ominózus mondatot: A pásztorok szerdánként a kocsmában táncolnak.)... szóval ha ragaszkodnak hozzájuk, akkor miért nem fordítják le őket?

A filter lehet éppen szűrő, de a sylize-ra az én szótáram is csak a stilizál szót dobja ki. Az extrude-ra meg vannak szinonimák bőven: kidug, kitol, kisajtol, kihúz, kitaszít.

A repedezettségnek ehhez semmi köze, mert az egyrészt crackle(d) vagy hasonló lenne, ráadásul az effekt egyáltalán nem repedezett képet csinál. Tehát megtalálták a tyúkszarban az ütőeret.

Eszem-faszom megáll!

mjoci 2011.01.21. 21:31:35

Szia!
Keresgéltem a cimkék között, hogy miként tudok keretet készíteni egy kép, vagy új dok.köré.Eddig nem találtam, tudsz segíteni merre keressem?
Köszönöm

BonFire 2011.01.21. 22:12:33

@mjoci: Mondjuk ehhez már én tényleg nem kellek.
Például: lmgtfy.com/?q=photoshop+k%C3%A9pkeretez%C3%A9s

Amúgy majd rájössz, hogy a kerettel csak elszarod a képet. Azért nem nagyon csinálgatunk tutorialt róla. Tudom, mindenki átesik a keretezés "izgalmain", aztán rájön idővel, hogy jobb magára a kép tartalmára koncentrálni.

mjoci 2011.01.23. 18:52:57

Szia!
Tanúlván az előző hibámból, keresgéltem a neten, de nem lettem okosabb. Képeket(2db) szeretnék egy képen össze mosni/össze úsztatni.
Tudsz segíteni? Ha igen köszönöm, ha nem akkor is.

BonFire 2011.01.23. 19:10:04

@mjoci: De jó, hogy semmi konkrétumot nem írsz. Két képek maszkkal tudsz összeúsztatni. Ez a legegyszerűbb módszer. Itt egy tutorial róla: www.tutorial.hu/a-layer-mask-avagy-reteg-maszkolas-alapjai/

mjoci 2011.01.23. 19:29:49

Köszönöm!
Mivel a távolság ellenére is bele látsz a gondolataimba, így hát szokás szerint így konkrétumok nélkűl is segítettél. Egyébként azért nem tudtam konkrétumot írni mivel nem konkrétan két két összeúsztatását nem tudtam, hanem az összeúsztatás nem volt meg nekem mint tudás.
De még egyszer köszönöm.

mjoci 2011.01.29. 20:04:08

Szia!
Eza kép volt az első, utána már az üveg fölött fényképeztem. Van valami lehetőség a tükröződés megszüntetésére? Köszönöm a válaszod.
M.joci
kepfeltoltes.hu/110129/20110129251_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

BonFire 2011.01.29. 20:12:37

@mjoci: Szerintem nem lehet, mert ez olyan, mint ha két kép lenne összekeveredve. Azt meg ember szét nem választja.

Elvileg nincs lehetetlen Ps-ban, mondjuk egy csomót kéne klónozni, meg foltozgatni, másolni más helyekről, és – mondom: elvileg – ezzel a pepepcs módszerrel el lehetne tüntetni, de kétes végeredménnyel. Az ilyen helyzeteket általában inkább kerülni kell a kép készítésekor.

Ha neki is állnál, igen hosszadalmas munka lenne, és kérdés: megéri-e?

mjoci 2011.01.29. 21:55:33

Köszönöm. A klónozásra(bélyegző) gondoltam, idő, és türelem. Az eredmény meg tényleg kétséges. Megprőbálom, s majd meglátom hogy mi kerekedett ki belőle.

joker8723 2011.04.06. 18:04:44

Szia Bonfire!Király a toturial!Sikerült is megcsinálnom, de egy dolgot nem tudok hogy tudnék hátteret betenni mögé!De nem csak sima háttÉrnek kellene hanem egy olyan kép amin egy fa van és a Bnőmet szeretném úgy betenni hogy a fának támaszkodik!ELŐRE IS KÖSZ!

BonFire 2011.04.06. 23:07:00

@joker8723: Hát ha kivágni sikerült, akkor már tedd be egy mozdulattal azt a háttérképet mögé! :)

joker8723 2011.04.07. 10:03:12

Köszi szépen a gyors választ!Lenne egy másik kérdésem szeretnék csinálni egy képet a haveromról poénból!Az lenne hogy a fejét be szeretném vágni egy másik ember testére, de mindezt úgy megcsinálni hogy ne üssön el tőle pl:a bőrszín és annyira élethű legyen mintha az lenne az eredeti!Remélem tudsz segíteni. Előre is kösz!

BonFire 2011.04.07. 16:03:35

@joker8723: Az ilyen a legnehezebb dolog. Először is ügyelni kell arra, hogy mindkét kép (a test és a haverodé is) jó minőségű és lehetőleg nagy felbontású legyen. Ha ez megvan, akkor ki kell vágni vagy maszkolni a fejet, amit a transzformációkkal már rá lehet igazítani az arcra, vagy a másik fejre. A legnehezebb – ahogy mondod – a színegyeztetés.

Van a Photoshopban az Image-►Adjustments menüben egy olyan, hogy Match Color. Ezzel két réteg színeit lehet egymáshoz hangolni. Ha pl az alapréteg kékes, mert este készült, a fej meg verőfényes nappal, ezzel a menüponttal eléggé jól össze lehet hangolni a kettő színeit. Ha nem felejtem el, egy tutorialban majd megpróbálom bemutatni, mert hasznos filter, csak sokszor mellőzött.

Egyéb esetben, ha a Match Colorral nem járnál sikerrel, mindig a szemedre vagy hagyatkozva. Van az Adjustment menüben egy rakás olyan eszköz, ami a színek megváltoztatására való. Ki kell választani mondjuk a Color Balance-t (én nem szeretem), vagy a Curvest (ez már valamivel barátságosabb) és ezeken az RGB színcsatornák alapján belövögetni kézzel és szemre a színeket.

Lawu 2012.06.19. 13:53:24

Helló BonFire! Az a problémám hogy, minden sikerült addig amíg nem jött a háttérkép. Mert neked a nő mögé rakja be a hátteret, nekem meg rá rakja a képre és csak az látszódik, hogy tudnám megcsinálni azt hogy a kép mögé rakja be a hátteret? Ugy próbáltam ahogy a videóban van de nem akar sikerülni..

BonFire 2012.06.19. 14:21:04

@Lawu: Már megválaszoltam a blog.hu-n keresztül (ide ne írjatok, nem szeretem, inkább a blogra...), de azért ide is leírom.

Ha behúztad azt a háttérréteget, a következő lépésben húzd már a kivágott alak rétege _alá_, és kész. Ezen nem kéne problémázni.

MrMikulás 2013.12.07. 16:59:02

Helló!
Nagyon jó a videó és köszi, hogy megosztod másokkal a tudásodat!
Nekem is probléma volt a feketével való kitöltés, de itt arra már megtaláltam a megoldást.
Viszont a videón 4:56 nál nem tudom, hogy mit csinálsz. A rétegmaszkról eltűnik az elsőként sokszög lasszó által kijelölt terület és csak a kivágásra szánt terület marad meg.
Előre is köszi a választ!
süti beállítások módosítása