BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Élesszük újra a Főnixmadarat!

2018. december 14. 17:20 - BonFire

blog3.jpg

Designed by Freepik

Ez egy „Hallelúja!” jellegű poszt azoknak, akik régen követtek, és kíváncsiak a kreatív oldalamra is. Sok-sok év eltelt a blog alapítása óta, és részben magánéleti, részben más elfoglaltságok miatt a blog a perifériára szorult, de soha nem mondtam, hogy egyszer még nem támadhat fel újra. Most úgy tűnik, ennek eljött az ideje.

Tovább
Szólj hozzá!

822 napja…

2017. október 29. 14:01 - BonFire

Sziasztok!

Bizony, immár 822 napja, hogy nem született bejegyzés a blogon. Ez egyesek számára hosszú időnek tűnhet, de nekem mintha csak tegnap lett volna. A blogot szándékosan nem állítottam le, mert mindig úgy gondoltam, idővel hasznos lehet, és nem égetek fel magam mögött minden hidat. Amikor félbehagytam, annyira el voltam foglalva a civil YouTube-csatornám arculat és márkaépítésével, továbbá munkaügyi és életvezetési dolgokkal, hogy ez a blog kissé háttérbe szorult. Azóta a Turi Tamás YouTube-csatornával több ember értem el három év alatt, mint ezzel a bloggal az azt megelőző háromban. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy az a része értékesebb ennél, hanem azt, hogy mivel kiléptem a névtelenség és arctalanság homályából, több embert tudtam megszólítani, és ebből hosszabb távon a blog is profitálhat. Ami mostanára meg is történt.

Tovább
Szólj hozzá!

Illustrator – NAGY logó-újratervezés

2015. július 30. 19:43 - BonFire

Ismét egy logó vektorozás és újratervezés történt. Némi változtatást is beiktattunk, betűtípus változott, és a kis felbontású, pixeles képből született egy végre mindenhol univerzálisan használható vektoros állomány. Kommentár nem szükséges hozzá, de mivel az elkészítés elég hosszadalmas volt, összesűrítettem, hogy élvezhetőbb legyen. Íme.

 

7 komment

6 mód, amivel őrületbe kergethetünk egy grafikust

2015. május 31. 12:50 - BonFire

graph.jpg

Írta: Ghislain Roy

Mert az ügyfélre panaszkodni már egy ideje divatos
Ez volt az első publikációm a régi blogger fiókommal 2007 körül. Több, mint 250 000 megtekintést és megosztást értem el vele, hírlevelekben és közösségi oldalakon terjedt, végül a Dangerous Inken publikálták, egy egyesült királyságbeli alternatív művészeti magazinban. Ez volt az én 15 perces hírnevem, valamint az első és egyetlen tapasztalatom egy általam készített valami vírus módjára történő terjedéséről. Azóta sem blogoltam sokat, de úgy gondoltam, ezt frissítem és újra publikálom, mert még mindig nagyon sok látogatót hoz az oldalamra.

Beköszönés
Amint az köztudott, a tervező grafikusok az okai a világot sújtó megannyi háborúnak. Behatolnak a fejünkbe a tudatalatti reklámjukkal, és átmossák az agyunkat, hogy pénzt adjunk egy darab szarért, így végül depresszióba és tettlegességbe kergetve minket. És persze legtöbbjük kommunista! Így hát, hogy egyszer s mindenkorra megszabadítsuk tőlük a világot, íme egy lista, amely segítségével elérjük, hogy a grafikus munkatárs kiégjen, és felhagyjon a tevékenységével MINDÖRÖKRE.

Tovább
Szólj hozzá!

Illustrator kontra Photoshop

2015. május 20. 19:45 - BonFire

A munkáim során gyakran kérdezik meg tőlem, miért részesítem előnyben az Illustratort a Photoshoppal szemben? Erre az az egyszerű válaszom szokott lenni, hogy a két program alapvetően eltérő feladatra való, eltérő eszköztárral, és ha nem feltétlenül pixeleket kell manipulálni, hanem dekorálni, vagy hóthalál pontosan illeszteni egymáshoz a kép „alkatrészeit”, akkor az Illustrator verhetetlen kényelemben és gyorsaságban – már ami a hatékony munkát illeti. A Photoshop pedig nélkülözhetetlen, ha magukat a képpontokat kell „megoperálni”. Íme, a legjobb példa. A 9gag-en találtam ezt az ábrát, és megmagyarítottam. Az eredeti szöveget Photoshopban retusáltam ki, a feliratokat azonban már Illustratorban pakoltam rá, mert abban sokkal könnyebb a millió szöveggel bánni, mint Photoshopban. Egy kis ízelítő az eltérésekből.

illustratorvsphotoshop.jpg

1 komment

Egyedi pólók, pólóminták BonFire-től

2015. április 05. 19:38 - BonFire

galeria-borito.png

Régóta hatalmába kerített már az az oldal, amelyen egynapos határidővel, egyedi grafikával ellátott pólókat, bögréket és egyéb ajándéktárgyakat rendelhetünk magyarországi viszonylatban igen kedvező áron. Az oldal a Letmicro.com címen található. Ha regisztrálunk, lehetőségünk van saját galériát létrehozni a feltöltött és megszerkesztett anyagokból, azokat mások számára ingyenesen vagy rút anyagi haszonszerzés reményében rendelkezésre bocsátani.

Mivel nekem összegyűlt már vagy tízféle pólóterv, idejét láttam, hogy megosszam, és mivel jó minőségű, igényes, nagy felbontású, „nyomtatásérett” grafikában nem dúskálhatunk, ezért magam készítem el referenciaképek alapján az új grafikát, esetleg több képből fotómontázst, majd mindezeket Illustratorban, vektoros formátumban, hogy bármekkora méretben minőségromlás nélkül, tűélesen és színhűen jelenhessenek meg.

A galériám URL-je: http://bonfiredesign.letmicro.com

A galéria nyilvános, mindössze annyi a dolgod, hogy a neked tetsző pólót kiválasztod, megadod a kedvenc színedet (ajánlom figyelmetekbe, hogy nem csak feketén mutatnak jól a grafikák. Érdemes az élénk színek között is válogatni.), valamint a méretedet (mérettáblázat a termék alatt, és ajánlatos centivel mérni egy rád illő póló alapján), leadni a rendelést, és másnapra elkészítik és kézbesítik a pólót.

PayPalos, bankkártyás fizetési lehetőség is van, PickPack pontokra is szállítanak, a termék pedig jó minőségű (nagyrészt Fruit of the Loom), a nyomat tartós, színhű, tűéles. Maguk a textilszálak vannak festve színes pólónyomtatóval.

Kérésre egyedi pólómintákat is készítek, megfelelő tipográfiával, képpel, illusztrációval. Ezekkel kapcsolatban a bonfire.mailbox kukac gmail pont com címre írjatok privát üzenetet. Nézzetek szét a galériámban!

Szólj hozzá!

Házi stúdió – Mindent egyben csomag az induláshoz a Focusrite-tól

2014. december 30. 16:28 - BonFire


9277434_orig.jpg

A legutóbbi házi stúdió írásom óta egyre szaporodnak a megkeresések, hogy további tippeket, alternatívákat adjak azoknak, akik hobbi célra, szárnypróbálgatásképp indítanának házi stúdiót. Az esetek nagy részében egy elektromos gitár és/vagy ének felvétele lenne fontos. Utóbbi esetben feltétlenül szükséges már egy olyan hangkártya, amely mikrofont is képes fogadni és kezelni. De egy darab mikrofonnal még nem feltétlen vagyunk kisegítve. Jó minőségű kondenzátormikrofonhoz kell egy külön tápellátás (ún. fantomtáp), amihez vagy előerősítő, vagy keverőpult kell, aztán nem árt egy jó füles sem, kábelek, és végül – de nem utolsósorban – egy jogtiszta szoftver sem árt, amivel a zenei produkciónkat elkészíthetjük. A Focusrite cég minderre egyetlen elérhető árú csomagban kínál megoldást, a Focusrite Scarlett Studiót.

Tovább
5 komment