Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) illustrator (20) Illustrator (3) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

A TRRS és az audió jack-ek magyarázata

2017.12.30. 21:18 BonFire

1.jpg

Ebben a cikkben megtanuljuk felismerni a különféle audió jack-eket, plusz megértjük, miért nem fog egy TRRS kábel működni minden AV (audió-videó) helyzetben.

Dugó vagy aljzat?

Ismerjük őket. Imádjuk őket. Körülvesznek minket az első Walkman óta, és még jó darabig velünk is maradnak. Az évek múlásával az általános köznyelv úgy hivatkozik mind a papa, mind a mama csatlakozóra, hogy „audió jack”, bár ez technikailag nem helyes.

Hogy a dolgokat leegyszerűsítsük, csatlakozónak hívjuk a papát, és aljzatnak a mamát, ahol szükséges pontosan meghatározni, a jack-et pedig nemsemleges elnevezésnek tekintjük.

Az audió csatlakozónk meghatározása

Egyszer régen, amit most sztereó jack-nek és fejhallgató aljzatnak látunk, a 19. századi telefonközpontok kapcsolótábláin voltak használatosak. Manapság három fő méretben elérhetők; 6,5 mm, 3,5 mm, illetve 2,5 mm átmérőben, plusz három fő kialakításban:

2.jpg

Azonosítás: TS, TRS és TRRS. T = Tip (csúcs), R = Ring (gyűrű), S = Sleeve (palást)

Manapság általában könnyebb és sokkal pontosabb úgy hivatkozni ezekre a csúcs/gyűrű/palást kialakításuk szerint, hogy elkerüljük a félreértést, különösen ha kiegyensúlyozott hang a megfontolás tárgya. Ez a leírás mindhárom méretben működik, tehát ne higgyük, hogy az ábra csak a 3,5-öst mutatja, de a 6,3-ast nem…

Profi-szinten élő előadásoknál néha saját szabályrendszereket használnak (kiegyensúlyozott/kiegyensúlyozatlan/aktív). Ebben a cikkben mi csak az audió jack-ek kiegyensúlyozatlan vagy „általános” használatról beszélünk.

Sztereó plusz mikrofon

Még most is a legáltalánosabb hely, ahol audió jack-et találunk, az az MP3 lejátszónk vagy a személyi számítógépünk. Csak bedugod a fejhallgató-csatlakozódat, és már indulhatsz is. Mind a monó, mind a sztereó hang szabványosított nagyon régóta, hogy biztosítsák az analóg rendszerek kompatibilitását – még az RCA játékba kerülése után is.

Az aljzatban a csatlakozón lévő érinkezők rögzítettek és mindig érintkezésben állnak (a tetejétől az aljáig) úgy mint bal, jobb és föld sztereó jack esetében. Amikor eljött az idő, hogy egy mikrofon-csatornát is adjanak a rendszerhez, a dolgok kissé bonyolódtak, ugyanis kétféle megközelítési mód létezett, hogyan hozzák létre a kapcsolatokat. Az egyik CTIA-ként, a másik OMTP-ként ismert. Néhány gyártó úgy döntött, hogy megváltoztatja az aljzatot, hogy a palástot tegye meg földnek (OMTP), míg mások úgy döntöttek, hogy ott hagyták a földet, ahol az volt, és belepréseltek egy új csatornát a palástba (CTIA).

3.jpg

Mono hang, sztereó hang, PC headset (audio – audió, ground – föld, left – bal, right – jobb, microphone – mikrofon)

Amint látjuk a fenti ábrán, megvolt az előnye annak, hogy megtartották a föld érintkezőt az eredeti helyén, és ez az a megoldás, amivel leggyakrabban találkozunk számítógépekbe való headsetek, iPhone-ok és sok egyéb okostelefon és tablet márkák esetében. Kétségkívül ez volt az „első” szabvány.

Kamkorderek és videókábelek

A mikrofonhang nem az egyetlen jeltípus volt, amit ez az új érintkező hordozni tudott, és kamerák és kamkorderek miniatürizációjával hamarosan új analóg audió és videó kimeneteket kaptunk a nyakunkba TRRS-től 3RCA videókábelekig.

Emlékeztetőül, egységes szabvány nélkül az aljzat belső csatlakozói gyártónként eltérőek lehetnek. Egy Sony kamkorder nem igazán akart működni Panasonic AV videókábellel, mert nem egyformán voltak „bedródozva”.

Bizonyos esetekben fölcserélhettük az RCA végeket és továbbra is kaphattunk képet és hangot, de nem mindig. És ha a gyártó a föld érintkezőt áthelyezte, a dolgok teljességgel elszálltak.

4.jpg

Kamkorder AV, CTIA/Apple szabvány, OMTP/Nokia szabvány.

De miért kell a földet áthelyezni? Ha a gyártó megváltoztatta a kiosztást, „megvédték” a versenytársakat és az utángyártott kiegészítőket, hogy együttműködjenek az eszközeikkel, valószínűleg azzal a szándékkal, hogy rákényszerítség a vásárlót „az igazi” megvásárlására. Köszönjük meg a legnagyobb márkáknak ezt!

A csatlakozók és aljzatok keveredése

El tudjuk képzelni, bedugva egy TRS csatlakozót egy TRRS aljzatba vagy fordítva, egy elektromos rövidzárlatot fog eredményezni egy csatorna és a föld között. Viszont általában ezek a zárlatok nem okoznak nagy gondot:

5.jpg

Sztereó fejhallgató TRRS aljzatban

A fenti ábra egy közönséges fülhallgatót mutat bedugva az iPhone TRRS aljzatába. Ez teljesen biztonságos és elfogadható – nem tudsz ugyan „érintésmentes” hanghívásokat indítani, de nem is okozol vele kárt. Ez Androidon és sok egyéb eszközön is működik.

Problémák merülhetnek fel viszont, amikor összekeverjük a kábeleket olyannal, ahol a föld érinkező nem az első gyűrűn van. Nokia telefonok, Panasonic kamkorderek és hordohzató/autós DVD-lejátszók saját csatlakozóin a föld és a videó érintkezők már régebben össze lettek keverve, tehát nagy körültekintéssel kell ezeket kezelni, hogy elkerüljük a károkat, amikor különleges felszereléssel dolgozunk, vagy különféle típusú eszközöket próbálunk egymáshoz csatlakoztatni. Ez problémás, ha a kábel külsőre ugyanúgy néz ki, de belül másként van bekötve. És ugye nem akarunk elektromos jeleket rövidzárlatos áramkörökre küldeni.

Megoldások

Sajnos nincsen univerzális egyedülálló termék, amely mindenféle eszközzel tud működni, és lehetetlen bepillantást nyerni az aljzatba, hogy megtudjuk, merre futnak a kábelek.

Ami a kamkordereket illeti, a legjobb gyakorlat a gyártó hivatalos kiegészítőjét keresni, vagy egy olyan utángyártott AV jelkábelt, amely felsorolja a kamerával kompatibilis modelleket. Általában csak egy szimpla 3,5-ös/3RCA jelkábelt hordunk magunkkal, miközben az nem univerzálisan kompatibilis.

Sztereó lejátszók és mikrofonos headsetek esetében könnyebb dolgunk van. Legfeljebb csak szét kell osztani a TRRS kimenetet egy-egy külön sztereó- és mikrofon-csatlakozóra, ahogy a laptopnak vagy számítógépnek szükséges. Itt van egy ilyen kis aranyos: 10 cm-es négypólusú TRRS/3,5 mm-es sztereó és mikrofon adapter/átalakító.

6.jpg

Alternatív megoldás lehet egy OMTP/CTIA adapter, amely át tudja hidalni a rést egy sztereó headset és egy rossz márkájú okostelefon között. Léteznek kétirányú TRRS szabvány adapterek is CTIA és OMTP között.

forrás: chablechick.com.au

 

Szólj hozzá!

Címkék: videó hang mikrofon audió kábelek TRRS

Illusztrálj élőben #2 – Cartoon fej fokozása

2017.10.30. 08:00 BonFire

A Turi Tamás YouTube-csatornán streamelt 2016. szeptember 24-i élő adás élő adás felvétele immár a BonFire design YouTube-csatornán tekinthető meg. Ha tetszett a videó, ne felejts el nyomni rá egy lájkot és feliratkozni a csatornára!

Szólj hozzá!

Címkék: rajz illustrator YouTube illustrator videó

Illusztrálj élőben #1 – Cartoon fej

2017.10.29. 14:25 BonFire

A Turi Tamás YouTube-csatornán streamelt 2016. szeptember 17-i élő adás élő adás felvétele immár a BonFire design YouTube-csatornán tekinthető meg. Ha tetszett a videó, ne felejts el nyomni rá egy lájkot és feliratkozni a csatornára!

Szólj hozzá!

Címkék: rajz YouTube Illustrator illustrator videó

822 napja…

2017.10.29. 14:01 BonFire

Sziasztok!

Bizony, immár 822 napja, hogy nem született bejegyzés a blogon. Ez egyesek számára hosszú időnek tűnhet, de nekem mintha csak tegnap lett volna. A blogot szándékosan nem állítottam le, mert mindig úgy gondoltam, idővel hasznos lehet, és nem égetek fel magam mögött minden hidat. Amikor félbehagytam, annyira el voltam foglalva a civil YouTube-csatornám arculat és márkaépítésével, továbbá munkaügyi és életvezetési dolgokkal, hogy ez a blog kissé háttérbe szorult. Azóta a Turi Tamás YouTube-csatornával több ember értem el három év alatt, mint ezzel a bloggal az azt megelőző háromban. Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy az a része értékesebb ennél, hanem azt, hogy mivel kiléptem a névtelenség és arctalanság homályából, több embert tudtam megszólítani, és ebből hosszabb távon a blog is profitálhat. Ami mostanára meg is történt.

Mivel a grafika nem titkoltan a szívem csücske (egy kicsit még mindig), nem voltam képes megállni, hogy valamilyen formában időről-időre vissza ne térjek a tutorialokhoz, persze nem a régi formában, hanem már élő YouTube-közvetítések által. A közvetítéseknek nem volt olyan nagy nézettsége, mint vártam, ezért néhány adás után ezt is parkolópályára tettem. Azonban nézői visszajelzések alapján az a kép alakult ki bennem, hogy bizony erre mégis lenne igény. Ez egy kicsit tudathasadásos állapot volt, mert aki a civil életemet követi, az nem feltétlenül kíváncsi a szakmai munkásságomra, vagy a hobbijaimra. És vice versa. A videók megtekintése azonban egyenként már kétezer fölé kúszott, ezért mégsem hagyhattam figyelmen kívül.

Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy a BonFire design YouTube-csatornát újra felélesztem (ami most 4586 feliratkozót számlál, ami tekintve a videók ritka számát, viszonylag jó eredménynek mondható), továbbá a Turi Tamás YouTube-csatornától idegen grafikai és egyéb technikai tutorial videókat átteszem erre a csatornára, és a jövőben, amennyiben mégis úgy érzem, hogy videotutorialt kéne készítenem hangvágásról, videóvágásról, vagy képszerkesztésről, tipóról, illusztrációról, azt a BonFire design csatornán és ezen a blogon fogom publikálni. Így mindkét csatorna és felület tiszta, sallangmentes marad. És természetesen ha új tutorial kerül fel a YouTube-csatornára, azzal együtt mindig születni fog egy új blogbejegyzés is, ahogy azt már megszokhattátok az utóbbi években.

Lehet, hogy az elején csak szerényebb nézőszámra számíthatok, de nem bánom. A Turi Tamás csatornáról is fognak átjönni egy páran, akiket érdekel a grafika és kreatív munka, és remélem, a blog is aktívabb tud lenni a jövőben. Rövidesen új bejegyzés érkezik az első „újratöltött” Illustrator-videóval. Addig is türelem! Nem kell már sokat várni.

Szólj hozzá!

Címkék: blog személyes töprengő videotutorial YouTube

Illustrator – NAGY logó-újratervezés

2015.07.30. 19:43 BonFire

Ismét egy logó vektorozás és újratervezés történt. Némi változtatást is beiktattunk, betűtípus változott, és a kis felbontású, pixeles képből született egy végre mindenhol univerzálisan használható vektoros állomány. Kommentár nem szükséges hozzá, de mivel az elkészítés elég hosszadalmas volt, összesűrítettem, hogy élvezhetőbb legyen. Íme.

 

7 komment

Címkék: logó illustrator videó speed up videó

6 mód, amivel őrületbe kergethetünk egy grafikust

2015.05.31. 12:50 BonFire

Írta: Ghislain Roy

Mert az ügyfélre panaszkodni már egy ideje divatos
Ez volt az első publikációm a régi blogger fiókommal 2007 körül. Több, mint 250 000 megtekintést és megosztást értem el vele, hírlevelekben és közösségi oldalakon terjedt, végül a Dangerous Inken publikálták, egy egyesült királyságbeli alternatív művészeti magazinban. Ez volt az én 15 perces hírnevem, valamint az első és egyetlen tapasztalatom egy általam készített valami vírus módjára történő terjedéséről. Azóta sem blogoltam sokat, de úgy gondoltam, ezt frissítem és újra publikálom, mert még mindig nagyon sok látogatót hoz az oldalamra.

Beköszönés
Amint az köztudott, a tervező grafikusok az okai a világot sújtó megannyi háborúnak. Behatolnak a fejünkbe a tudatalatti reklámjukkal, és átmossák az agyunkat, hogy pénzt adjunk egy darab szarért, így végül depresszióba és tettlegességbe kergetve minket. És persze legtöbbjük kommunista! Így hát, hogy egyszer s mindenkorra megszabadítsuk tőlük a világot, íme egy lista, amely segítségével elérjük, hogy a grafikus munkatárs kiégjen, és felhagyjon a tevékenységével MINDÖRÖKRE.

1. Microsoft Office
Amikor egy tervező grafikus egy dokumentumot kér tőled, győződj meg róla, hogy az valamilyen Microsoft Office programmal készült. Ha lehetséges, PC verzióval. Ha képeket is kell küldened, még több lehetőséged nyílik megőrjíteni őket, azzal, hogy ahelyett, hogy csatolnád a JPEG-et vagy RAW fájlt, egyszerűen beágyazod a képeket egy Microsoft Office dokumentumba, például Wordbe vagy PowerPointba. Ne felejtsd el lecsökkenteni a felbontást 72 dpi-re, így kénytelen lesz újra felvenni veled a kapcsolatot a nagyobb felbontású változatokért. Amikor pedig elküldöd neki a „nagyobb” felbontású változatot, gondoskodj róla, hogy az az eredetinél legalább 50%-kal kisebb legyen. Továbbá ha e-mailben csatolmányként küldöd a képeket, akkor egyszerre csak egyet küldj. Ez nagy tahóság, de megérdemlik. A grafikusok mind született erőszaktevők, tudjuk jól!

2. Betűk és nyomatlan területek
Mondjuk, hogy egy hírlevelet akarsz terveztetni. A tervező grafikusok mindenhová megpróbálnak becsempészni üres, fehér területeket: a logó, a képek köré, és még a sorok közé is a sortávolság növelésével! Azt fogják mondani, ez így olvashatóbb, valamint sokkal letisztultabb, professzionálisabban mutat. De te ne ülj fel ezeknek a hazugságoknak! Ezt csak azért csinálják, hogy a dokumentum oldalszámát növeljék, amiért is neked többet kell majd fizetni a nyomdában. De miért teszik ezt? Mert a grafikusok utálnak téged. És csecsemőket is esznek. Nyersen! Tehát menj biztosra, és préselj annyi szöveget egy oldalra, amennyit csak bírsz. Arra is megkérheted őket, hogy használjanak annyi betűtípust, amennyit te, hogy FELDOBJÁK VELE AZ UNALMAS OLDALTERVET! Comic Sans, Papyrus és Monotype Corsiva, szigorúan CSUPA NAGYBETŰVEL! A grafikus majd megpróbál vitatkozni és védeni a saját álláspontját, de ne aggódj, az ügyfélnek végül mindig igaza van, és meg fog hajolni a pénzed előtt.

3. Logók
Ha logót kell küldened a grafikusnak, győződj meg róla, hogy a fájl még véletlenül sem EPS, PDF vagy AI formátumú. Amikor a grafikus „vektoros” fájlt kér, dobd be a logódat JPG formátumban egy Illustrator dokumentumba. Ennél is jobb, ha a logódat valami komplex háttérre teszed, mondjuk a kutyád fotójára, majd egyesíted az összes réteget. A fehér vagy fekete háttér kerülendő, mert abból könnyű kivágni a formát. Végül amikor a grafikus nagy nehezen kivágja, akkor valld be neki, hogy megtaláltad a vektoros verziót, tehát nem kell fizetned az eddigi fáradozásaiért.

Ha a cégednek egyéni logóra van szüksége küldd el neki a saját skicceidet egy használt szalvétán. Vagy még jobb, ha megkéred a kilencéves unokahúgodat, hogy rajzolja meg neked. Egyik skiccre sem szabad öt percnél több időt fordítani. Ne törekedj az egyszerűségre és érthetőségre; minél kevésbé érti a grafikus az elképzeléseidet, annál több változtatást kérhetsz később. Sose fogadd el az első logót, sose fogadd el a kilencediket… Kérj tőle szín- és betűtípus-variációkat, és kérj bele clipart-képeket. Vond be a feleségedet is a műveletbe, hogy segítsen neked. Végül is nagyon ügyes emlékkönyv-készítésben. Aztán, amikor a grafikus a 12-es számú verziót mutatja meg, válaszold azt, hogy a kettes jobban tetszik. Tudom, hogy genyóság, de ne feledd: a tervező grafikusok tehetnek a középkorú nőket sújtó mellrákról.

4. Hogyan fejezd ki magad?
Amikor leírod, mit szeretnél, használj olyan kifejezéseket, amelyeknek semmi értelme. Például: „Lehetne egy kicsit cirkalmasabb?”, „Ez az oldalterv nem beszél hozzám. Olyan terv kell, ami beszél hozzám.” vagy „Lehetne egy kicsivel halmozatosabb?”. Ne érezd magad emiatt rosszul. Ez a kötelességed, mert mindnyájan tudjuk, hogy a grafikusok telihold idején vérfarkassá változnak.

5. Színek
A tervek színeinek kiválasztásánál (mert ez a TE döntésed, nem a grafikusé) írj random színeket papírcetlikre, majd dobd be őket egy kalapba és húzz belőlük. A tervező grafikus majd azt fogja javasolni, hogy maradjatok 2, legfeljebb 3 fő színnél, de mit tud ő?! Húzz annyi színt, amennyi csak tetszik, és a kalapos dolgot az orra előtt csináld. Eközben a rádióban hallott, rendkívül idegesítő dalocskát dudorászd. Tudod, melyiket.

6. Határidők
Amikor rajtad a sor, hogy elfogadj egy tervet, húzd az időt. Ne kapkodd el. Tartson két napig. Vagy hatig. És pont a határidő lejárta előtt küldd vissza a grafikusnak egy kis változtatásra, hogy még több időre legyen szüksége a befejezéshez. Végül is a tervező grafikusok állnak a 9/11-es terrortámadások, a Kennedy-gyilkosságok, az Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus keresztre feszítése, valamint a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok logója mögött.

Végezz vele!
Miután végigjátszottad ezt a listát az áldozatoddal, az emberi természet része (bár néhányan vitába szállhatnak, hogy a grafikus emberi lény-e vagy sem), hogy kissé elbizonytalanodik. Miután rádöbbent, hogy nem képes kielégíteni a kívánságaidat, a grafikus nagy valószínűséggel feladja minden reményét, hogy megnyerheti a vitát, és pontosan azt fogja csinálni, amit mondasz neki, kérdés nélkül. Lilát akarsz? Lila lesz. Hat különböző betűtípus? Legyen! Ennél a pontnál már nyertél, de ne feledd a végső célt: a grafikusnak fel kell hagynia a tevékenységével! Szóval készülj fel az utolsó nagy húzásra: amikor döntesz a végső részletekről, mondd neki, hogy csalódott vagy, amiért ő nem volt eléggé kezdeményező. Mondd neki, hogy végül is ő a tervező és neki kellett volna hozzáadni a szakértelmét és a tehetségét, nem neked. Hogy sokkal több kezdeményezést és tanácsot vártál volna tőle a tervekkel kapcsolatban. Mondd neki, hogy eleged van a kreativitása hiányából, és hogy jobban jártál volna a saját PowerPoint oldalterveddel, ahelyett hogy az ő szolgáltatásaiért fizetsz. És már készen is vagyunk. A grafikus valószínűleg azonnal veszi is a kalapját!

Szólj hozzá!

Címkék: blog külföldi grafikus troll

Illustrator kontra Photoshop

2015.05.20. 19:45 BonFire

A munkáim során gyakran kérdezik meg tőlem, miért részesítem előnyben az Illustratort a Photoshoppal szemben? Erre az az egyszerű válaszom szokott lenni, hogy a két program alapvetően eltérő feladatra való, eltérő eszköztárral, és ha nem feltétlenül pixeleket kell manipulálni, hanem dekorálni, vagy hóthalál pontosan illeszteni egymáshoz a kép „alkatrészeit”, akkor az Illustrator verhetetlen kényelemben és gyorsaságban – már ami a hatékony munkát illeti. A Photoshop pedig nélkülözhetetlen, ha magukat a képpontokat kell „megoperálni”. Íme, a legjobb példa. A 9gag-en találtam ezt az ábrát, és megmagyarítottam. Az eredeti szöveget Photoshopban retusáltam ki, a feliratokat azonban már Illustratorban pakoltam rá, mert abban sokkal könnyebb a millió szöveggel bánni, mint Photoshopban. Egy kis ízelítő az eltérésekből.

illustratorvsphotoshop.jpg

1 komment

Címkék: photoshop Illustrator

Egyedi pólók, pólóminták BonFire-től

2015.04.05. 19:38 BonFire

galeria-borito.png

Régóta hatalmába kerített már az az oldal, amelyen egynapos határidővel, egyedi grafikával ellátott pólókat, bögréket és egyéb ajándéktárgyakat rendelhetünk magyarországi viszonylatban igen kedvező áron. Az oldal a Letmicro.com címen található. Ha regisztrálunk, lehetőségünk van saját galériát létrehozni a feltöltött és megszerkesztett anyagokból, azokat mások számára ingyenesen vagy rút anyagi haszonszerzés reményében rendelkezésre bocsátani.

Mivel nekem összegyűlt már vagy tízféle pólóterv, idejét láttam, hogy megosszam, és mivel jó minőségű, igényes, nagy felbontású, „nyomtatásérett” grafikában nem dúskálhatunk, ezért magam készítem el referenciaképek alapján az új grafikát, esetleg több képből fotómontázst, majd mindezeket Illustratorban, vektoros formátumban, hogy bármekkora méretben minőségromlás nélkül, tűélesen és színhűen jelenhessenek meg.

A galériám URL-je: http://bonfiredesign.letmicro.com

A galéria nyilvános, mindössze annyi a dolgod, hogy a neked tetsző pólót kiválasztod, megadod a kedvenc színedet (ajánlom figyelmetekbe, hogy nem csak feketén mutatnak jól a grafikák. Érdemes az élénk színek között is válogatni.), valamint a méretedet (mérettáblázat a termék alatt, és ajánlatos centivel mérni egy rád illő póló alapján), leadni a rendelést, és másnapra elkészítik és kézbesítik a pólót.

PayPalos, bankkártyás fizetési lehetőség is van, PickPack pontokra is szállítanak, a termék pedig jó minőségű (nagyrészt Fruit of the Loom), a nyomat tartós, színhű, tűéles. Maguk a textilszálak vannak festve színes pólónyomtatóval.

Kérésre egyedi pólómintákat is készítek, megfelelő tipográfiával, képpel, illusztrációval. Ezekkel kapcsolatban a bonfire.mailbox kukac gmail pont com címre írjatok privát üzenetet. Nézzetek szét a galériámban!

Szólj hozzá!

Címkék: pólóminta egyedi póló letmicro

Házi stúdió – Mindent egyben csomag az induláshoz a Focusrite-tól

2014.12.30. 16:28 BonFire


A legutóbbi házi stúdió írásom óta egyre szaporodnak a megkeresések, hogy további tippeket, alternatívákat adjak azoknak, akik hobbi célra, szárnypróbálgatásképp indítanának házi stúdiót. Az esetek nagy részében egy elektromos gitár és/vagy ének felvétele lenne fontos. Utóbbi esetben feltétlenül szükséges már egy olyan hangkártya, amely mikrofont is képes fogadni és kezelni. De egy darab mikrofonnal még nem feltétlen vagyunk kisegítve. Jó minőségű kondenzátormikrofonhoz kell egy külön tápellátás (ún. fantomtáp), amihez vagy előerősítő, vagy keverőpult kell, aztán nem árt egy jó füles sem, kábelek, és végül – de nem utolsósorban – egy jogtiszta szoftver sem árt, amivel a zenei produkciónkat elkészíthetjük. A Focusrite cég minderre egyetlen elérhető árú csomagban kínál megoldást, a Focusrite Scarlett Studiót.

5 komment

Címkék: kütyük zeneszerkesztés házi stúdió

Házi stúdió – Új, belépő szintű USB audio interface a Steinbergtől

2014.12.12. 15:14 BonFire


csm_ur12-micandguitars_01_18a974351f.jpgAki házi stúdiózásra adja a fejét, az hamar megismerkedik a Steinberg névvel. Ez az a cég, amely a VST szabványt kifejlesztette, és Cubase nevű digitális audió munkaállomása ma piacvezető standard, és gyakorlatilag minden stúdióban megtalálható. A szoftverek fejlesztése mellett a Steinberg néhány éve gőzerővel belevetette magát a különféle hardverek, vezérlőeszközök fejlesztésébe – nem kevés sikerrel.

Most a kis pénzű, de minőségre igényes felhasználói réteget célozták meg az új USB audio interfészükkel – lánykori néven: külső hangkártya –, amelyet 2015 januárjától lehet majd a boltokban megvásárolni. A kütyü neve UR12, és a korábbi UR22 kistestvére. Lássuk, mit kínál!

Szólj hozzá!

Címkék: kütyük zeneszerkesztés házi stúdió Steinberg