Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) illustrator (20) Illustrator (3) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

Photoshop "nyilvánvalóságok" – avagy: amiket nem szoktunk leírni a tutorialokban

2011.01.20. 21:21 BonFire

Eszembe jutott (jobban mondva juttatták a kezdők), hogy jééé, egy csomó dolog van, ami nekünk, tapasztalt Ps-usereknek triviális dolog, a kezdők pedig nem tudnak mit kezdeni az olyan kijelentésekkel, hogy "alakítsd át a Backgroundot Layerré...", mert nem tudják hogy kell.

Ebben a posztban megpróbálom a legtöbb ilyen trivialitást (van ilyen szó egyáltalán?) összeszedni, hogy ne kelljen esetenként mindig egyesével elmagyarázni őket. Ha véletlenül valami kimaradna, emlékeztessetek, és beleszerkesztem a posztba. Nézzük hát őket.

1. Ha már idetettem ezt az idegesítő képet a színpalettáink alapértelmezett színeiről animált gifben, akkor jöjjön hát az első lecke: A palettáink alapértelmezett fekete és fehér színeit a D (default) billentyű lenyomásával állíthatjuk vissza. Az előtér és háttérszínek cserélgetéséhez pedig az X-et (eXchange) kell nyomogatni.

2. Background Layerré alakítása: nincs más dolgunk, mint a Layer palettán a dőlt betűs Background rétegre duplán klikkelünk egérrel, majd a felugró párbeszédablakot leokézzuk. Máris átnevezte a program Backgroundról Layer 0-ra a réteget. Innentől kezdve szerkeszthető.

Még egyszerűbb, ha a dupla kattintás alatt lenyomva tartjuk az ALT billentyűt. Így nem is ugrik fel a kérdés.

3. Az objektum kijelöléssé alakítása: bármilyen alakú objektum helyezkedik el egy rétegen, egyszerűen kijelöléssé konvertálhatjuk a körvonala mentén. Egyszerűen a CTRL gomb lenyomása mellett a Layer palettán az objektum bélyegképére kell kattintani.

4. "Hát de most a háttér van felül...": fogjuk meg azt a nyűves háttérréteget a Layer palettán, és egyszerűen húzzuk a másik réteg alá. Szépen helyet fognak cserélni.

5. Gif fájlok szerkesztése: Ha valaki megnyit egy GIF kiterjesztésű állóképet, az belefuthat egy kellemetlen hibaüzenetbe, hogy ezt vagy azt a műveletet nem lehet elvégezni, mert a kép ún. Indexed színmódban van. Így ni:

 

 

 

 Az üzenet szövege: A kérés nem teljesíthető, mert (ez) nem működik Indexed színmódú képekkel (konvertálja a képet RGB színmódba, hogy szerkeszthesse).

Itt aztán kábé meg is állt a tudomány, pedig egyszerű dolgunk van: Image menü–►Mode–►RGB Color. Az alul lévő mezőben figyeljünk oda, hogy a 8 Bits/Channel legyen kiválasztva.

6. Objektumok méretének megváltoztatása: ehhez a művelethez a Free Transform (szabad átalakítás) parancsára lesz szükségünk. Mivel elég gyakran használjuk, tanácsos megtanulni a gyorsbillentyűjét: CTRL+T. Ha ezt lenyomjuk, megjelenik a méretezési négyszög 8 db fogóponttal, amelyek segítségével méretezhetjük az objektumot.

7. "De hát ez akkora nagy, hogy nem látszik a méretezési négyszög...": zoomoljuk kifelé a képből, avagy kicsinyítsük a nézetet, kinek hogy tetszik jobban. Egyszer csak meg fogjuk pillantani a méretezési dobozt, amelynek szélei túlnyúlnak a kép dimenzióin.

8. "Nekem a Pixelate menüpont szürke (inaktív)...": győződjünk meg róla, hogy a képünk RGB Color, 8 Bits/Channel üzemmódban van. 16 bites csatornánkénti üzemmódban ugyanis jó néhány effekt nem működik.

9. Kivágott (kimaszkolt) réteg átvitele egy másik dokumentumba: a réteget egyszerűen ragadjuk meg az egérrel – kivételesen nem a Layer palettán, hanem a dokumentumban –, és húzzuk a másik dokumentumablak tabjára (fülére). Néhány másodperc múlva átvált a nézet a másik dokumentumra, és ezek után csak el kell engednünk a réteget. CS4-től már megtehetjük azt is, hogy két ablakosra váltjuk a nézetet a fenti eszköztáron, és így húzzuk át a tartalmat egyik ablakból a másikba.

10. Kivágás, másolás, beillesztés: most lehet, hogy ez valakinek új lesz, de ezek az alapműveletek ugyanúgy működnek, ugyanazokkal a gyorsbillentyűkkel, mint bármely egyéb -szerkesztő programban. CTRL+X, CTRL+C, CTRL+V

11. "Hol kell a gradientet (színátmenetet) beállítani?": amint a Gradient eszközünket kiválasztottuk, a fenti eszköztár bal szélén megjelenik egy színátmenetes csík. Arra kell egy szimplát kattintani, és máris a Gradient Editorban találjuk magunkat.

12. Rétegek kitöltése színnel: ennek a műveletnek több módja van. Először is állítsuk be a kívánt színt úgy, hogy a palettánk előtérszínére kattintunk egyet. Ekkor előjön a színválasztó, és kiválaszthatjuk a színt. A tutorialokban megadott hexadecimális színkódot (pl: #AB71AF) a színválasztó ablak legalsó, a kettőskereszttel jelzett mezőjébe kell beírni. Innentől kezdve a kitöltés több módszerrel is elvégezhető:

   • ALT+Backspace billentyűkombóval. Ez az előtérszínnel tölti ki a réteget.
   • CTRL+Backspace billentyűkombóval. Ez a háttérszínnel tölti ki a réteget.
   • Festékesvödörrel (Paint Bucket tool). Kiválasztjuk, majd a rétegre kattintunk egyet.
   • SHIFT+F5 billentyűkombóval. Ekkor a Kitöltés párbeszédablak ugrik fel, amely menüjében kiválaszthatjuk, hogy az előtér- vagy a háttérszínnel, 50%-os szürkével, egy adott színnel, feketével, fehérrel, vagy mintázattal töltse ki.

A Photoshop CS5 egyik retusálóeszköze, a tartalomfüggő kitöltés (Content-Aware Fill) is itt kapott helyet, de ezzel itt nem foglalkozunk, ugyanis ez már nem alapművelet.

13. A visszavonásról: A Photoshopban az Undo funkció eltérő a többi programétól. Míg a programok túlnyomó részében ezt a CTRL+Z billentyűkkel tehetjük meg, addig a Photoshopban ez csupán a legutolsó műveletet vonja vissza. Ha több lépést szeretnénk visszavonni, akkor a CTRL+ALT+Z billentyűkombókat kell használnunk, vagy megnyitni a History panelt, és ott egy kattintással visszaállni egy korábbi lépésre. Visszavonni maximum annyi lépést tudunk, ahány a program alapbeállításaiban meg van adva. Alapesetben ez 20 és ennek elégnek is kell lennie. Nem érdemes ezt a számot nagyobbra állítani.

13+1. Hogyan mentsünk? Ésszerűnek tűnhet a megszokott Save... és a Save As... opció, amelyeket más programokból már jól ismerünk, de a Photoshop munkák során leggyakrabban mégis a Save for Web & Devices (mentés webre és eszközökre) menüpontot használjuk a Fájl menüből. Ezt azért tesszük, mert ebben az ablakban mentés előtt is láthatjuk, hogy fog mentés után kinézni a képünk. Egyidejűleg több ablakban, különböző tömörítési algoritmusokat állíthatunk be, más-más fájltípussal (GIF, PNG, és JPG), emellett láthatjuk a fájl előre kalkulált méretét. Így mindig a lehető legjobb eredményt menthetjük. Nem utolsósorban a képünket a Preview (előnézet) gombbal egy gombnyomással a böngészőben is megtekinthetjük, még mentés előtt. Ezért ha e közül a három legelterjedtebb tömörített képformátum közül választunk, érdemes mindig ezzel az opcióval menteni. TIFF, BMP, PCX, PDF és egyéb fájlformátumok esetén természetesen a Save As... menüponttal mentünk.

6 komment

Címkék: eszközhasználat photoshop alapok hibaüzenetek

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr542601166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruTe 2011.01.23. 19:56:50

Heló BonFire!

Én mondhatni teljesen kezdő vagyok, csupán pár hónapja foglalkozom PS-sel. Ugyanakkor ez a blog már most nagyon nagy segítségemre volt a fejlődésben. Biztos nem könnyű úgy blogolni, hogy nem tudod, hogy akik olvassák/használják az oldalt, milyen szinten állnak, viszont szerintem érthető, hogy nem írsz le minden egyes leütést és klikket.

Én magam is nagyon megszenvedek különböző tutorialokkal, ahol néhány lépést átugranak, vagy a fentiekhez hasonló evidenciákat nem írnak le, viszont szerintem nem is ez a feladata egy tutorialnak. Mindenkinek azt javaslom, hogy először maga próbálja megoldani az ilyen problémáit, mert akkor ha sikerül, sokkal inkább megragad majd, netalán még meg is érti :) Szerintem megéri szenvedni.

Különben elismerendő az amatörizmus iránti nyitottságod és türelmed, majd egyszer én is kérdezek ezt-azt (ha olyan szintűnek érzem a tudásom, amivel már lehet kérdezni) :)

Jó munkát és köszi a blogot

BonFire 2011.01.23. 21:05:35

@bruTe: Tudod, az evidenciákat azért nem írják le, mert különben 200 oldalas tutorialok is készülhetnének, azt meg ki olvasná végig? :D Éppen ezért vannak a tutorialok különböző nehézségi fokozatokba besorolva. Ha én egy tutorialhoz azt írom, hogy "könnyű, kezdők is nyugodtan belevághatnak", akkor nem hagyom ki ezeket a dolgokat. Ha pedig haladó szintű, arra is külön felhívom a figyelmet, hogy a színátmenet kikeverésének módját nem fogom részletezni.

Viszont úgy gondoltam, hogy egy ilyen cikk bármikor jól jöhet, ezért született meg.

Amit a problémamegoldásról írsz: 100%-ban együtt tudok érteni vele. Nagyon nehezen jön rá az ember, hogy hogy kell, de ha egyszer rájött, azt már ki nem veri a fejéből sosem. Én is sok dolgot így tanultam. Viszont azt is meg lehet érteni, ha valakinek erre nincs ideje, vagy türelme kísérletezgetni. Nekik jól jön a súgó.

Egyébként pedig (többek között) azért vagyok nyitott az amatőrizmusra, mert én is amatőr vagyok. Nem tanultam iskolában, nincs róla papírom, és nem ebből élek meg. A blog üzemeltetésével én ezt a "küldetést" vállaltam, furcsa lenne hát, ha nem lenne hozzá türelmem. Akkor ez a blog sem lenne. :)

◄ViZion 2011.01.31. 09:01:02

Jó ez, kell ilyen belépő szintű leírás is.
Ilyen megfontolásból írtam anno a PS alapokról a tutorialra, mert van akinek ez is segítség.

Másik érdekes dolog a PS hibák és javításuk...
na, ebben már marha tapasztalt vagyok, szerintem az enyém már minden létező hibát produkált még XP-vel...

BonFire 2011.01.31. 17:56:59

@◄ViZion: Én akartam annó hibaüzeneteket gyűjtögetni és a megoldást kínálni rá, de mindig elsikkadtak. Nekem nemigen jöttek elő hibaüzenetek. Ha te viszont ebben mester vagy, megírhatnád te. Mondjuk a tutorial.hu-n

GluGlu 2011.02.28. 15:06:44

szia BonFire! :) www.tutorial.hu/adobe-photoshop-cs5-ingyenes-letoltes/ > itt egy hozzászlóásban megírtad a PhotoShop CS5 letöltési linkjét, és azt szeretném megkérdezni, hogy ez a NEM próbaverzoós (tehát örökhasználatos) változat? Remélem tudod mire gondolok. Üdv.

BonFire 2011.02.28. 15:21:47

@GluGlu: Hivatalos forrásokból, mondjuk az Adobe oldaláról, vagy a Szoftver.hu-ról a próbaváltozatot tudod letölteni, amit később a licenc vásárlásával aktiválhatsz és használhatod tovább.

Ha nem tudsz, vagy nem akarsz fizetni érte, akkor neked magadnak kell felkeresni a forrást, én ebben hivatalosan nem segédkezhetek.