BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Photoshop "nyilvánvalóságok" – avagy: amiket nem szoktunk leírni a tutorialokban

2011. január 20. 21:21 - BonFire

Eszembe jutott (jobban mondva juttatták a kezdők), hogy jééé, egy csomó dolog van, ami nekünk, tapasztalt Ps-usereknek triviális dolog, a kezdők pedig nem tudnak mit kezdeni az olyan kijelentésekkel, hogy "alakítsd át a Backgroundot Layerré...", mert nem tudják hogy kell.

Ebben a posztban megpróbálom a legtöbb ilyen trivialitást (van ilyen szó egyáltalán?) összeszedni, hogy ne kelljen esetenként mindig egyesével elmagyarázni őket. Ha véletlenül valami kimaradna, emlékeztessetek, és beleszerkesztem a posztba. Nézzük hát őket.

1. Ha már idetettem ezt az idegesítő képet a színpalettáink alapértelmezett színeiről animált gifben, akkor jöjjön hát az első lecke: A palettáink alapértelmezett fekete és fehér színeit a D (default) billentyű lenyomásával állíthatjuk vissza. Az előtér és háttérszínek cserélgetéséhez pedig az X-et (eXchange) kell nyomogatni.

2. Background Layerré alakítása: nincs más dolgunk, mint a Layer palettán a dőlt betűs Background rétegre duplán klikkelünk egérrel, majd a felugró párbeszédablakot leokézzuk. Máris átnevezte a program Backgroundról Layer 0-ra a réteget. Innentől kezdve szerkeszthető.

Még egyszerűbb, ha a dupla kattintás alatt lenyomva tartjuk az ALT billentyűt. Így nem is ugrik fel a kérdés.

3. Az objektum kijelöléssé alakítása: bármilyen alakú objektum helyezkedik el egy rétegen, egyszerűen kijelöléssé konvertálhatjuk a körvonala mentén. Egyszerűen a CTRL gomb lenyomása mellett a Layer palettán az objektum bélyegképére kell kattintani.

4. "Hát de most a háttér van felül...": fogjuk meg azt a nyűves háttérréteget a Layer palettán, és egyszerűen húzzuk a másik réteg alá. Szépen helyet fognak cserélni.

5. Gif fájlok szerkesztése: Ha valaki megnyit egy GIF kiterjesztésű állóképet, az belefuthat egy kellemetlen hibaüzenetbe, hogy ezt vagy azt a műveletet nem lehet elvégezni, mert a kép ún. Indexed színmódban van. Így ni:

 

 

 

 



Az üzenet szövege: A kérés nem teljesíthető, mert (ez) nem működik Indexed színmódú képekkel (konvertálja a képet RGB színmódba, hogy szerkeszthesse).

Itt aztán kábé meg is állt a tudomány, pedig egyszerű dolgunk van: Image menü–►Mode–►RGB Color. Az alul lévő mezőben figyeljünk oda, hogy a 8 Bits/Channel legyen kiválasztva.

6. Objektumok méretének megváltoztatása: ehhez a művelethez a Free Transform (szabad átalakítás) parancsára lesz szükségünk. Mivel elég gyakran használjuk, tanácsos megtanulni a gyorsbillentyűjét: CTRL+T. Ha ezt lenyomjuk, megjelenik a méretezési négyszög 8 db fogóponttal, amelyek segítségével méretezhetjük az objektumot.

7. "De hát ez akkora nagy, hogy nem látszik a méretezési négyszög...": zoomoljuk kifelé a képből, avagy kicsinyítsük a nézetet, kinek hogy tetszik jobban. Egyszer csak meg fogjuk pillantani a méretezési dobozt, amelynek szélei túlnyúlnak a kép dimenzióin.

8. "Nekem a Pixelate menüpont szürke (inaktív)...": győződjünk meg róla, hogy a képünk RGB Color, 8 Bits/Channel üzemmódban van. 16 bites csatornánkénti üzemmódban ugyanis jó néhány effekt nem működik.

9. Kivágott (kimaszkolt) réteg átvitele egy másik dokumentumba: a réteget egyszerűen ragadjuk meg az egérrel – kivételesen nem a Layer palettán, hanem a dokumentumban –, és húzzuk a másik dokumentumablak tabjára (fülére). Néhány másodperc múlva átvált a nézet a másik dokumentumra, és ezek után csak el kell engednünk a réteget. CS4-től már megtehetjük azt is, hogy két ablakosra váltjuk a nézetet a fenti eszköztáron, és így húzzuk át a tartalmat egyik ablakból a másikba.

10. Kivágás, másolás, beillesztés: most lehet, hogy ez valakinek új lesz, de ezek az alapműveletek ugyanúgy működnek, ugyanazokkal a gyorsbillentyűkkel, mint bármely egyéb -szerkesztő programban. CTRL+X, CTRL+C, CTRL+V

11. "Hol kell a gradientet (színátmenetet) beállítani?": amint a Gradient eszközünket kiválasztottuk, a fenti eszköztár bal szélén megjelenik egy színátmenetes csík. Arra kell egy szimplát kattintani, és máris a Gradient Editorban találjuk magunkat.

12. Rétegek kitöltése színnel: ennek a műveletnek több módja van. Először is állítsuk be a kívánt színt úgy, hogy a palettánk előtérszínére kattintunk egyet. Ekkor előjön a színválasztó, és kiválaszthatjuk a színt. A tutorialokban megadott hexadecimális színkódot (pl: #AB71AF) a színválasztó ablak legalsó, a kettőskereszttel jelzett mezőjébe kell beírni. Innentől kezdve a kitöltés több módszerrel is elvégezhető:

   • ALT+Backspace billentyűkombóval. Ez az előtérszínnel tölti ki a réteget.
   • CTRL+Backspace billentyűkombóval. Ez a háttérszínnel tölti ki a réteget.
   • Festékesvödörrel (Paint Bucket tool). Kiválasztjuk, majd a rétegre kattintunk egyet.
   • SHIFT+F5 billentyűkombóval. Ekkor a Kitöltés párbeszédablak ugrik fel, amely menüjében kiválaszthatjuk, hogy az előtér- vagy a háttérszínnel, 50%-os szürkével, egy adott színnel, feketével, fehérrel, vagy mintázattal töltse ki.

A Photoshop CS5 egyik retusálóeszköze, a tartalomfüggő kitöltés (Content-Aware Fill) is itt kapott helyet, de ezzel itt nem foglalkozunk, ugyanis ez már nem alapművelet.

13. A visszavonásról: A Photoshopban az Undo funkció eltérő a többi programétól. Míg a programok túlnyomó részében ezt a CTRL+Z billentyűkkel tehetjük meg, addig a Photoshopban ez csupán a legutolsó műveletet vonja vissza. Ha több lépést szeretnénk visszavonni, akkor a CTRL+ALT+Z billentyűkombókat kell használnunk, vagy megnyitni a History panelt, és ott egy kattintással visszaállni egy korábbi lépésre. Visszavonni maximum annyi lépést tudunk, ahány a program alapbeállításaiban meg van adva. Alapesetben ez 20 és ennek elégnek is kell lennie. Nem érdemes ezt a számot nagyobbra állítani.

13+1. Hogyan mentsünk? Ésszerűnek tűnhet a megszokott Save... és a Save As... opció, amelyeket más programokból már jól ismerünk, de a Photoshop munkák során leggyakrabban mégis a Save for Web & Devices (mentés webre és eszközökre) menüpontot használjuk a Fájl menüből. Ezt azért tesszük, mert ebben az ablakban mentés előtt is láthatjuk, hogy fog mentés után kinézni a képünk. Egyidejűleg több ablakban, különböző tömörítési algoritmusokat állíthatunk be, más-más fájltípussal (GIF, PNG, és JPG), emellett láthatjuk a fájl előre kalkulált méretét. Így mindig a lehető legjobb eredményt menthetjük. Nem utolsósorban a képünket a Preview (előnézet) gombbal egy gombnyomással a böngészőben is megtekinthetjük, még mentés előtt. Ezért ha e közül a három legelterjedtebb tömörített képformátum közül választunk, érdemes mindig ezzel az opcióval menteni. TIFF, BMP, PCX, PDF és egyéb fájlformátumok esetén természetesen a Save As... menüponttal mentünk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr62601166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bruTe 2011.01.23. 19:56:50

Heló BonFire!

Én mondhatni teljesen kezdő vagyok, csupán pár hónapja foglalkozom PS-sel. Ugyanakkor ez a blog már most nagyon nagy segítségemre volt a fejlődésben. Biztos nem könnyű úgy blogolni, hogy nem tudod, hogy akik olvassák/használják az oldalt, milyen szinten állnak, viszont szerintem érthető, hogy nem írsz le minden egyes leütést és klikket.

Én magam is nagyon megszenvedek különböző tutorialokkal, ahol néhány lépést átugranak, vagy a fentiekhez hasonló evidenciákat nem írnak le, viszont szerintem nem is ez a feladata egy tutorialnak. Mindenkinek azt javaslom, hogy először maga próbálja megoldani az ilyen problémáit, mert akkor ha sikerül, sokkal inkább megragad majd, netalán még meg is érti :) Szerintem megéri szenvedni.

Különben elismerendő az amatörizmus iránti nyitottságod és türelmed, majd egyszer én is kérdezek ezt-azt (ha olyan szintűnek érzem a tudásom, amivel már lehet kérdezni) :)

Jó munkát és köszi a blogot

BonFire 2011.01.23. 21:05:35

@bruTe: Tudod, az evidenciákat azért nem írják le, mert különben 200 oldalas tutorialok is készülhetnének, azt meg ki olvasná végig? :D Éppen ezért vannak a tutorialok különböző nehézségi fokozatokba besorolva. Ha én egy tutorialhoz azt írom, hogy "könnyű, kezdők is nyugodtan belevághatnak", akkor nem hagyom ki ezeket a dolgokat. Ha pedig haladó szintű, arra is külön felhívom a figyelmet, hogy a színátmenet kikeverésének módját nem fogom részletezni.

Viszont úgy gondoltam, hogy egy ilyen cikk bármikor jól jöhet, ezért született meg.

Amit a problémamegoldásról írsz: 100%-ban együtt tudok érteni vele. Nagyon nehezen jön rá az ember, hogy hogy kell, de ha egyszer rájött, azt már ki nem veri a fejéből sosem. Én is sok dolgot így tanultam. Viszont azt is meg lehet érteni, ha valakinek erre nincs ideje, vagy türelme kísérletezgetni. Nekik jól jön a súgó.

Egyébként pedig (többek között) azért vagyok nyitott az amatőrizmusra, mert én is amatőr vagyok. Nem tanultam iskolában, nincs róla papírom, és nem ebből élek meg. A blog üzemeltetésével én ezt a "küldetést" vállaltam, furcsa lenne hát, ha nem lenne hozzá türelmem. Akkor ez a blog sem lenne. :)

◄ViZion 2011.01.31. 09:01:02

Jó ez, kell ilyen belépő szintű leírás is.
Ilyen megfontolásból írtam anno a PS alapokról a tutorialra, mert van akinek ez is segítség.

Másik érdekes dolog a PS hibák és javításuk...
na, ebben már marha tapasztalt vagyok, szerintem az enyém már minden létező hibát produkált még XP-vel...

BonFire 2011.01.31. 17:56:59

@◄ViZion: Én akartam annó hibaüzeneteket gyűjtögetni és a megoldást kínálni rá, de mindig elsikkadtak. Nekem nemigen jöttek elő hibaüzenetek. Ha te viszont ebben mester vagy, megírhatnád te. Mondjuk a tutorial.hu-n

GluGlu 2011.02.28. 15:06:44

szia BonFire! :) www.tutorial.hu/adobe-photoshop-cs5-ingyenes-letoltes/ > itt egy hozzászlóásban megírtad a PhotoShop CS5 letöltési linkjét, és azt szeretném megkérdezni, hogy ez a NEM próbaverzoós (tehát örökhasználatos) változat? Remélem tudod mire gondolok. Üdv.

BonFire 2011.02.28. 15:21:47

@GluGlu: Hivatalos forrásokból, mondjuk az Adobe oldaláról, vagy a Szoftver.hu-ról a próbaváltozatot tudod letölteni, amit később a licenc vásárlásával aktiválhatsz és használhatod tovább.

Ha nem tudsz, vagy nem akarsz fizetni érte, akkor neked magadnak kell felkeresni a forrást, én ebben hivatalosan nem segédkezhetek.
süti beállítások módosítása