Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) Illustrator (3) illustrator (20) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

Tűzkarika

2010.09.20. 16:43 BonFire

Előszó

 

Már nagyon régen találkoztam ezzel a tutoriallal, és sajnos elfelejtettem könyvjelzőzni, ezért amikor később kerestem, de nem találtam, az hittem, örökre elveszett számomra. Egy véletlen keresés azonban kidobta, így örömmel csaptam le rá. S mivel azóta, hogy utoljára láttam, az angolom is fejlődött némileg, úgy döntöttem, lefordítom ezt a mesterű számba menő tutorialt. Rengeteget lehet belőle tanulni. Kérem, mindenki vegye figyelembe, hogy ez a tutorial haladóknak való, igen bonyolult, sok lépésből áll és eléggé összetett; igen nagy odafigyelést kíván, és könnyen el lehet téveszteni egy-egy lépést; éppen ezért a nyilvánvaló dolgok nincsenek benne leírva, pl. hogy hogy kell a színpalettánkat a default színekre állítani, merre van a szemcseppentő eszköz, hogyan kell a kijelölést megszüntetni és hasonlók. Ha valakinek ezekkel meggyűlne a baja, annak előbb az alapok elsajátítását javaslom. A rutinosabbaknak pedig kitartást hozzá. Lássuk hát!


Tűzkarika Photoshop tutorial

 

készítette: loopKamel

A végeredmény:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. lépés: Kezdjük egy új kép létrehozásával, mivel a részletek a legfontosabbak, a dokumentumnak nagynak, és tökéletesen négyzet alakúnak kell lennie. Ehhez én a saját képem méretét 2400×2400 pixelre állítottam. Állítsuk a háttérszínt feketére. Most hozzunk létre új réteget, töltsük ki feketével, majd nevezzük el „Alapnak”. Bizonyosodjunk meg, hogy a gyári fekete és a fehér elő- illetve háttérszínek vannak beállítva a palettánkon, majd válasszuk a Filter-->Render-->Difference Clouds menüpontot. Ezt alkalmazzuk ötször.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A jobb végeredményhez nyissuk meg az Image-->Adjustment-->Levelst, majd kattintsunk az Auto gombra, és toljuk el a középtónusokat kissé jobbra. Nyomjunk okét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. lépés: Válasszuk a Filters-->Render-->Lightning Effects-t, és adjuk meg a következő paramétereket.

(fénytípus: pontfény) Light Type: Spotlight
(Alakítsuk a fény alakját tökéletesen kerekre, a képen látható módon.)
(szín) Color: #FFF001
(intenzitás) Intensity: 20
(fókusz) Focus: 45

(szín) Color: #C80002
(ragyogás) Gloss: 40
(anyag) Material: 100
(expozíció) Exposure: 40
(környezet) Ambience: 40
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. lépés: Image-->Adjustments-->Levels újra. Válasszuk a piros csatornát, és állítsuk a kimeneti szintet (output levels) 100-ra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most a zöld csatornát válasszuk ki, és állítsuk a középtónus bemeneti szintjét (input level) 0.90-re.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután a kék csatorna következik: állítsuk a kimeneti szintet (output levels) 50-re, majd nyomjunk okét.

(Szerk.: a képeken hamisak a színek! Ne lepődjön meg senki, ha nem olyan lesz neki, mint a képeken. – a ford.)
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. lépés: Új réteget hozunk létre, kitöltjük fehérrel, és elnevezzük „Fibers”-nek”. Majd Filters-->Render-->Fiber. Állítsuk az egyenetlenség (variance) értékét 6-ra, az erősséget (strength) 47-re és okézzuk le. Ezután alkalmazzuk a Filter-->Distort-->Polar Coordinates szűrőt a Rectangular to Polar üzemmódban, majd OK. Még mindig ugyanazon a rétegen Filters-->Blur-->Radial Blur. Állítsuk a mennyiség (amount) paraméterét 100-ra, az elmosási metódust (blur method) zoomra, és a minőséget (quality) a legjobbra (best), majd hagyjuk jóvá. Végül ezt a réteget teljes egészében jelöljük ki, másoljuk és illesszük be egy új dokumentumba, majd ezt olvasszuk egy háttérrétegre és mentsük el valahova a számítógépre deform.psd néven. Ezután ezt bezárhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. lépés: Most menjünk vissza a „Fibers” rétegre, és állítsuk a keverési módját Hard Lightra, az áttetszőségét (opacity) 65%-ra, majd Image-->Adjustments-->Levels. Győződjünk meg róla, hogy az RGB csatorna van kiválasztva, és állítsuk a fehér kimeneti szintet (output level) körülbelül 165-re. Ez kissé drámaibbá teszi a képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. lépés: Válasszuk ki az „Alap” nevű rétegünket. Filters-->Distort-->Displace. A vízszintes és függőleges érték legyen 10, a többi paraméter maradjon az eredeti beálltáson, és nyomjunk okét. A következő ablakban ki kell választanunk egy fájlt. Válasszuk az imént elmentett deform.pst-t, majd nyomjunk okét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. lépés: Még mindig az „Alap” rétegre alkalmazzuk a Filters-->Distort-->Glass effektet. A torzítás (distortion) értéke legyen 9, a lágyságé (smoothness) 12, a textúra Frosted, a méretezés (scaling) pedig 130. Az Invert jelölőnégyzetet pipáljuk ki, és nyomjunk okét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. lépés: A szemcseppentő eszközzel vegyünk mintát a legfényesebb sárgából a képen, azután Select-->Color Range. Állítsuk a Fuzzinesst 80 körülire, és hagyjuk jóvá. Az eredményül kapott kijelölést hagyjuk aktívan, és hozzunk létre új réteget. Ezt töltsük ki fehér színnel. Szüntessük meg a kijelölést és alkalmazzuk a Filtes-->Blur-->Radial Blur effektet. Állítsuk az mennyiséget: 35-re, a metódust zoomra, a minőséget a legjobbra, majd oké.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9. lépés: Most kissé el kell tolnunk az „Alap” réteg színeit. Jelöljük ki ezt a réteget, majd Image-->Adjustments-->Levels; válasszuk ki a zöld csatornát, és állítsuk a középtartomány szintjét 1.50-re, vagy addig húzzuk, amíg egy szép, meleg narancsszín meg nem jelenik a tűzgömbben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. lépés: Most válasszuk a legfelső réteget, nyomjunk (Ctrl+Alt+A-t) mindegyik kijelöléséhez (majd Ctrl+A-t a tartalom kijelöléséhez – az eredeti tutorial ezen a ponton hibás – a ford.) Ezután Edit-->Copy Merged. Most át kell váltanunk a Channels palettára és létrehozni egy új Alfa csatornát. Ebbe az új csatornába beillesztjük a vágólap tartalmát. Győződnünk meg róla, hogy nem új rétegre illesztettük új csatorna helyett.

Töltsük be ezt a csatornát, mint kijelölést. Ehhez a Channels palettán nyomjuk meg a szaggatott körrel jelzett gombot, aztán invertáljuk a kijelölést a Ctrl+Shift+I megnyomásával (vagy válasszuk a Select menüből az Inverse menüpontot).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzunk létre egy új réteget, nevezzük el „Hard Light”-nak, és töltsük fel a kijelölést egy égővörös színnel Én a #3C1111-et használtam. Állítsuk a réteg keverési módját Hard Lightra, az áttetszőségét hagyjuk 100%-on.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. lépés: Össze kell kutyulnunk a tűzgömb alakját, hogy olyan természetes alakot kapjon, amilyen csak lehet, mint egy tűzfelhő vagy ilyesmi. Használjuk ehhez az ecsetet, óvatosan átfestve feketével a széleket, és egy kicsit megkeverni a színeket a színégető eszközzel 50%-os áttetszőséggel. Győződjünk meg róla, hogy a szélén mindenhol érte a fekete szín a képet, középen meghagyva a tűzgömböt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. lépés: Olvasszuk össze az összes réteget a Background réteg kivételével, és nevezzük el a réteget „Burn”-nek. Itt érik be a munkánk gyümölcse. Filters-->Distort-->Polar Coordinates effekt. Állítsuk Polar to Rectangularra, majd nyomjunk okét. Ha minden úgy működött, ahogy vártuk, és követtük ezeket a lépéseket, akkor valami ilyesmit mondunk most, hogy „tyűha!”, pont mint én, amikor először eljutottam eddig a pontig. Szép… igaz?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13. lépés: Forgassuk el a képet 180 fokkal és kicsinyítsük amennyire akarjuk; állítsuk a keverési módot Lightenre, majd a színégető eszközzel 50%-os beállítással égessük a lángok színeit, ahol elérik a széleket. Duplázzuk meg ezt a réteget néhányszor és méretezzük át, hogy a lángok alakját finomítsuk; csináljuk ezt kedvünk szerint. Nézzük meg a rétegeket a következő lépés képén, hogy ötletet merítsük, hogyan is kéne csinálnunk; a többi már rajtunk áll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. lépés: Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, fokozhatjuk a tűz effektet. Készítsünk egy összeolvasztott másolatot az összes rétegről, és illesszük be egy új rétegbe, majd Filters-->Other-->High Pass, alkalmazzuk ezt 6-8-as rádiusszal, és a keverési módot állítsuk Soft Light-ra. Újra illesszük be; adjunk neki egy 15-ös rádiuszú Gaussian Blur effektet, majd menjünk az Image-->Adjustments-->Hue/Saturation effektre, állítsuk a paramétert Colorize-ra. A színezet (hue) legyen 0, a telítettség (saturation) 40, és a fényerő (lightness) -5. Nyomjunk okét. Amikor ezzel megvagyunk, duplázzuk meg a Background réteget, kapcsozzuk össze az összes réteget kivéve a Backgroundot, és nyomjunk Ctrl+E-t (vagy válasszuk a Merge Linked parancsot).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15. lépés: Fordítsuk el a képet -90 fokkal. Nyomjunk Entert az elfogadáshoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16. lépés: Menjünk a Select-->Transform Selection-re, és szélesítsük a képen látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17. lépés: Menjünk a Filters-->Distort-->Shear effektre. Állítsuk be a képen látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18. lépés: Most hozzunk létre egy új réteget, arra egy feketével kitöltött kört, majd a rétegstílusokkal adjunk neki egy finom kis fényudvar effektet, a Drop Shadow, Outer Glow és a Stroke használatával. Csináljuk úgy, ahogy tetszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. lépés: Deformáljuk a „Burn” réteget, amíg rá nem illeszkedik a körre, az itt látható módon. Nyomjunk Ctrl+T-t és vonszoljuk a bal alsó fogópontokat, miközben lenyomva tartjuk az Alt+Ctrl+Shift billentyűket. Üssünk Entert a deformáció elfogadásához.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20. lépés: Duplázzuk meg a „Burn” réteget, méretezzük függőlegesen majdnem 45%-ra, és állítsuk a vízszintest 100%-ra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helyezzük a tüzet pont a kör alá, majd alkalmazzuk az Effects-->Distort-->Polar Coordinatest, és jelöljük be ott a Rectangular to Polar jelölőnégyzetet. Nyomjunk okét. Ezt a végeredményül kapott képet használjuk arra, hogy növeljük a „bolygó” fényudvarát. Állítsuk a keverési módját Lighteen-re.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy újabb másolatot is hozzáadhatunk ebből a rétegből, hogy teljes legyen a fényudvar, csak forgassuk el körülbelül -150 fokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. lépés: A háttérben látszó füstfelhőhöz készítsünk a képen látható módon kijelölést,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

töltsük ki fehérrel egy új rétegen, majd alkalmazzunk rá egy nagy fokozatú Gaussian Blurt. Ezután le kell zárni a réteg áttetszőségét (egy kis jelölőnégyzet a Layer palettán, közvetlenül a keverési módok alatt).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Menjünk a Filters-->Render-->Difference Cloudsra, és alkalmazzuk háromszor. Ezután az Image-->Adjustments-->Hue/Saturationre, majd kipipálva a Colorize-t állítsuk a színezetet 5-re, a telítettséget 85-re, a fényességet pedig -49-re.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Íme! Végre teljesen befejeztük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tutorialt loopKamel készítette.
Ez a Photoshop tutorial eredetileg a DQS-ről származik.

 

Forrás: tuthq.com
Fordította: BonFire

13 komment

Címkék: különleges effektek

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr492310333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BonFire 2011.01.08. 23:23:24

@Dogen: Helló! A videót told fel a YouTube-ra, hogy online lehessen nézni, és ha jó, akkor esetleg a cikkbe is bekerülhet.

Dogen 2011.01.09. 08:14:21

Szia, a videót nem én csináltam, hanem a videotanfolyam.hu oldalról, ez egy ingyenes reklám videó, amit le lehet tölteni. Csak azért küldtem a linket, hogy a fent készített "tűzkarika" tutoriálod végeredményével teljesen azonos a "végtermék", de az elkészítése teljesen más. Csak kuriózumként. Üdv

Ha az Audition videókat tudnád folytatni, hálásan megköszönném. Szép napot!

BonFire 2011.01.09. 16:34:25

@Dogen: Oké, kösz. Meg fogom nézni, aztán ha értékesnek találom, akkor talán belinkelem.

Audition videó is lesz még – bár még nem tudom, melyik végén fogjak hozzá – meg elkészíteni is elég bonyolult egyet-egyet, nekem meg jelenleg meghalni sincs igazán időm, de később visszatérünk rá.

Perothan 2011.01.25. 16:12:06

Hali!

Nekem a 10. pontnál akadt problémám. Mégpedig, hogy nem engedi a Copy Merge parancsot, be van szürkülve. Esetleg van rá tipped miért?
Válaszodat előre is köszönöm.

BonFire 2011.01.25. 19:58:23

@Perothan: Minimum két rétegnek kell kijelölve lenni, hiszen csak úgy tudja az "összeolvasztott tartalmat" másolni.

Egyébként a tutorialban is hiba van (az eredetiben), mert Cmnd+SHIFT+A-t ír, olyan parancs meg nincs a Ps-ben. Az összes réteg kijelölése az a Ctrl+ALT+A, majd Ctrl+A, és így kell kiadni a Copy Merged parancsot.

Javítani is fogom mindjárt.

Brajen 2011.03.25. 07:48:04

Helló!
Most próbálom kb harmadszorra, de most se sikerül. Az a baj, hogy amikor odaérek a 11. lépéshez, akkor nekem egyátalán nem úgy néz ki, mint egí tűzgömb, hanem sokkal sötétebb, ráadásul a Fibers réteg vonalai is erősen látszanak, pedig mindent pont úgy csináltam, ahogy le van írva.

Brajen 2011.03.25. 07:51:29

Ja és még valami.
Így néz ki a 11. lépés előtt a munkám: kepfeltoltes.hu/view/110325/186252230hiba_www.kepfeltoltes.hu_.png
Légyszi segíts, nem tudom mit ronthattam el.

BonFire 2011.03.25. 17:13:40

@Brajen: Ez pont úgy néz ki, mintha a Fibers réteg ott maradt volna rajta. Az nem kell. Azt a 6. pont szerint displacement mapnek használjuk, hogy szétszórja kissé a textúránkat, másra nem. Nem kell jelen lennie a fájlban.

A színek azért eltérőek, mert az eredeti tutorial Mac gépen készült, és valószínűleg hamisan voltak a színek kalibrálva. A képernyőfotót nem reálisak. A színeket sokkal inkább szemre kell belőni, mint kód szerint.

Most egyébként próbaképp végigcsináltam, és nekem minden klappol. Én is a tutorial szerint csináltam, nem tudom én sem fejből a lépéseket. Ahhoz ez túlságosan bonyolult. De amint látod, ahol az eredeti szerző tévedett, ott én direkt kijavítottam a szöveget, hogy ne vezessen félre.

Valamit már a 6. lépés környékén összekutyulsz.

Brajen 2011.03.25. 18:37:40

Köszönöm a segítséget, majd amikor lesz türelmem megcsinálom:)

Brajen 2011.03.26. 13:10:01

Hmm, ez érdekes. A 4. lépésben az van, hogy másoljam ki egy másik dokumentimba. Az 5. lépésben pedig hogy "menjünk vissza a Fibers rétegre" tehát csak benne kell lennie. Ezt nem értem:/

BonFire 2011.03.26. 17:30:36

@Brajen: Amint már jeleztem jó párszor: az eredeti tutorial koránt sem teljes, jó pár dolog kimaradt belőle, egy rakás más dologban meg téved. Én igyekeztem kijavítani a főbb tévedéseket, de ez alapján már el kellene tudni készíteni, mint ahogyan én is el tudom.

Sokadik próbálkozásra már rájöhettél volna, hogy a Fibers rétegnek egyetlenegy célja van. Dispalcement map-nek használjuk, és a további munkálatok során abszolút nincs rá szükség, akár ki is lehet kukázni.

Ezeknél az igen összetett tutorialoknál nagyon könnyű elvéteni egy-egy lépést, és akkor a gyakorlatodra vagy hagyatkozva, hogy kitaláld, mi lett volna a helyes. Ha erre nem vagy képes, akkor ez neked még nagy falat, próbálkozz valami egyszerűbbel. A tűzkarikát magát nem, viszont a lángtengert néhány képemen már sikeresen felhasználtam, és ez alapján készítettem el. Persze, néhány dolgot másképp csináltam, de a végeredmény a lényeg.

Ez a fajta művészi munka megkíván némi kreativitást is. Nem lehet iparos módjára Photoshopolni. Illetve igen, de akkor megmaradsz a címlaplányok retusálásánál, meg a közértek szórólapjainál, ami nem igazán nagy kihívás.

Ha nincs leírva: gondolkodj! Törd a fejed! Próbálkozz! Sokszor. Ha nem megy 100-szorra, meg kell próbálni 101-edjére is. Erről szól a dolog.

Brajen 2011.03.26. 18:02:22

Értem, akkor azt hiszem ezt a feladatot meghagyom későbbre, elvégre van még mit gyakorolnom, csak úgy gondoltam ha ezt sikerül ezen a szinten megcsinálni, akkor sokat fejlődhetek. Mindegy, azért köszi a motivációt:)