BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Kötegelt képkezelés II. – Képek csoportos logózása képekkel – videó tutorial

2010. március 12. 21:02 - BonFire

Készítettem már egy videót a képek szöveges logózásáról, abban említve, hogy ha képet szeretnénk helyette felhasználni azt is megtehetjük, azonban nem fejtettem ki bővebben, és egyre több kérdés érkezik ezzel kapcsoltatban. Tehát ezzel adós maradtam, így elkészítettem azt a változatot, amikor képet illesztünk a képeinkre Action segítségével.

Mivel a művelet azért nem olyan egyszerű, mint elsőnek látszik, ismét "hangos" videót készítettem, inkább magyarázó szöveggel, mint feliratokkal. Sajnos még mindig nem telik egy normális mikrofonra, így kénytelen vagyok a diktafonomat használni e célra, tehát a hangminőség még nem a legjobb. Azonban a hangfájlt igyekeztem ráncba szedni, több-kevesebb sikerrel; remélem, azért minden érthető rajta.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr311835357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pufancska 2010.03.14. 21:17:09

Köszi a videót, de anno amikor az elsőt elkészítetted én azóta használom. És arra még nem jöttem rá, ami nálad is előfordul, hogy miért kérdez rá, valamelyik JPG képeknél, ez miszerint van. Mert ugye valamikor kellemetlen ha 100 képre akarok 1 actiont és nem akarnék ott mellette ülni.
Köszönöm ezt a videót is

BonFire 2010.03.14. 21:26:48

@pufancska: Már azért ezóta is fejlődtem egy kicsit.

Amint a videón is látszik, néhány képre oltári nagy logó került, illetve valamelyikre rákérdezett, valamelyikre nem. A méretbeli eltérést először nem értettem, hiszen majd' mind 800×600-as volt. Igen. Aztán megnéztem jobban is, hát kiderült, hogy a felbontása az egyiknek 72 dpi volt, a másiknak 150, a harmadiknak 200, a negyediknek 300 dpi. A többi stimmelt, pixelre 800×600-as volt mind.

Átméreteztem mindet, hogy egyforma legyen a felbontásuk, és így egyrészt egyforma nagyságúak lettek a logók, másrészt nem kérdezett rá a tömörítés mértékére.

Ebből még nagyon messzemenő következtetést kissé merészségnek tűnik levonni, de megkockáztatnám, ha kipróbálnád egy olyan mappán, amiben egyforma felbontású (dpi) képek vannak, akkor nem kérdezősködne. Ha vegyesen vannak, mint nekem volt, akkor igen. Tehát nem a pixel száma számít, hanem a felbontás.

Próbáld ki!

pufancska 2010.03.14. 22:46:55

Utólag hol lehet dpi-t változtatni?
Ja és te sohasem alszol, hogy ilyen gyorsan válaszolsz?

BonFire 2010.03.14. 22:59:37

@pufancska: Ctrl+Alt+I, vagyis Image->Image Size... Legalul van a Resolution (felbontás). Abban van egy érték. Képernyőn általában 72 dpi-t használunk, ha nyomtatásba megy, akkor átállítjuk 300-ra az értéket.

Természetesen ilyenkor a pixelek száma megváltozik, azonban a következő lépés az, hogy a fenti dobozba visszaírjuk az eredeti értékeket. Ennek hatására az történik, hogy a középső doboz értéke (általában cm) fog megváltozni. Ez az érték fordítottan arányos. Ha meghagyjuk a pixelszámot (mondjuk 800×600), viszont 72 dpi-ről 300-ra növeljük a felbontást, akkor a képméret 28,22×21,17 cm-ről lecsökken 6,77×5,08 cm-re.

Szoktam aludni, csak Washingtoni időzóna szerint élek, kábé 6 óra eltéréssel. Éjfél helyett reggel 6-kor szoktam lefeküdni, és 13-14 h körül kelek. :)

pufancska 2010.03.14. 23:43:33

Köszi, sikerült.
Én is ebben az időzónában lakom, de kéthetente hazaérkezem Washingtonból és akkor 2 hét Magyar zóna.

BonFire 2010.03.14. 23:49:27

@pufancska: Nekem ritkábban sikerül visszaállnom. Igazából sosem sikerül, csak a kórházban próbálkoznak vele... Olyankor egy hétig kábé sehogy sem tudok aludni. Ott ugyanis akkor van ébresztő, amikor én lefeküdni szoktam. :) Miután hazaérek, egy hét múlva már ugyanúgy alszok. Reggel el...

Örülök, hogy az átméretezés is megoldódott.

Joey AK 2010.03.25. 13:36:29

Jó videó, de saját gépen demózni sose hálás :-)
Főleg 6:34-nél a folder kiválasztásánál vicces a porn folder legfelül.
Tudom, megtaláltam a legfontosabbat :D

BonFire 2010.03.25. 17:15:43

@Joey AK: Igen, ezt egy fórumon már felemlegette valaki, de csak ezért nem renderelem újra a videót, annyit nem ér meg. Más gépen meg nem tudok demózni, nincs ilyen célra külön még egy. :)

Amúgy általában figyelni szoktam, hogy sokatmondó mappanevek, elérési útvonalak ne látsszanak, most úgy látszik megfeledkeztem róluk. Na, de ettől nem dől össze a világ – gondolom.

Szvsz jó pár embernek van hasonló mappája, csak esetleg cselből át van nevezve, vagy el van rejtve. Nos, nekem nincs rejtegetnivalóm... Tudom, hogy manapság ritkaságszámba megy, ha egy férfi a nőket szereti, én bevállalom, hogy ilyen konzervatív vagyok.

És ebből is látszik, hogy kocka sem vagyok (annyira). :DD
süti beállítások módosítása