Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) Illustrator (3) illustrator (20) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

Csillogó rajzfilm-felirat készítése

2010.01.08. 03:07 BonFire

Most egy roppant egyszerű tutorialt mutatok be. Kezdő szintű, de nagyon látványos lesz. Egy amolyan "glossy cartoon" feliratot fogunk elkészíteni.

 

 

 

 

 

 

 

1. Nyissunk egy kábé 450×230 pixeles új dokumentumot. Azért mondom, hogy kábé, mert nem számít a pontos méret. Válasszuk a Gradient eszközt, és készítsünk valami kellemes színű színátmenetet háttérnek. Ezt a lépést nem részletezném. Akinek nehézséget okoz, olvassa el a Gradient Editorról szóló bejegyzésemet.

2. Írjunk rá tetszőleges színnel és betűtípussal egy tetszőleges feliratot. (Ebből is látszik, milyen tágra hagyom a határokat :) Arra azért figyeljünk, hogy valamilyen kövér betűvel írjunk. Arial Narrow-n nem igazán tud érvényesülni a hatás.

 

 

 

 

 

 

 

3. Ezután néhány réteg effektet adunk hozzá. Először is egy 2 pixel vastagságú belső körvonalat (position: Inside) A színe legyen olyan, mint a betűnek (vagy hasonló árnyalat).

 

 

 

 

 

 

 

4. Egy feketéből-fehérbe színátmenetes kitöltést is hozzáadunk. A két színt elválasztó középső csúszkát toljuk el a fehér irányába, kábé háromnegyed úton, a képen látható módon. Az összhatásmódot állítsuk Screen-re (magyarul azt hiszem szendvicsnegatív) és az áttetszőségét (opacity) is vegyük le 85% körülire.


Azért nem írok sehol konkrét értékeket, mert egyrészt nem szentírás, másrészt a számok nagyban függenek attól, hogy milyen színű feliratot készítettünk, milyen színű háttéren stb. Egy sötét ibolyán kevesebb opacity is elég, mint egy világos ciánon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy Screen-re állítottuk az összhatásmódot, ez azt eredményezi, hogy a gradientből csak a világos részek fognak érvényesülni. A fekete nem fog látszani a feliraton.

5. A következő lépés a felirat térbelivé tétele. Némi Bevel and Emboss-szal (bevésés és domborítás) domborítjuk.

Itt a gyári beállításoktól annyiban kell eltérni, hogy a méretet nagyobbra vesszük. Én 9 pixelesre csináltam. A fény beesési szögét meredekebbre állítottam: mintegy 65 fokra. Ettől lesz buborékszerű a domborítás.

A fény módot levettem 50%-ra, az árnyék módot viszont feltoltam 100%-ra, és átállítottam Color Burn-re. (Talán színégetés lehet a magyar változatban?)

 

 

 

 

 

6. Tudom, hogy tiszta szégyen, de megszokásból a jó öreg vetett árnyékot is rátettem. Habár a méretét csökkentettem, ezáltal egy kicsit élesebb árnyékot kapunk, és az áttetszőségét is levettem igen halványra: 30%-ra. Nem ennek kell dominálni a képen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Ha jól dolgoztunk, kábé ilyennek kell most a feliratnak lennie. Már csak egy tükröződés kell rá.

 

 

 

 

 

 

 

8. A tükröződés cseles rész. Új réteget hozunk létre, majd a szögletes kijelölővel (Rectangular Marquee tool) ejtünk egy akkora téglalap alakú kijelölést, ami eltakarja a feliratunkat. Majd ezt kitöltjük fehér színnel.

 

 

 

 

 

 

 

9. A Layer palettán a Ctrl-t lenyomva a felirat bélyegképére kattintunk. Ezzel kaptunk egy felirat formájú kijelölést. Azonban a tökéletes hatáshoz ezt a kijelölést pont annyival kell csökkenteni, amilyen széles körvonalat adtunk az elején a felirathoz. Azaz 2 pixellel. Select–>Modify–>Contract. Itt megadjuk a 2 pixelt és jóváhagyjuk.

 

 

 

 

 

 

 

A kijelölésünk láthatóan megkarcsúsodott. Most adjunk hozzá egy rétegmaszkot, a Layer paletta alján található rétegmaszk ikonra kattintva. A fehér kitöltés máris "belehelyezkedett" a feliratunkba. És van neki körvonala!

10. Most az ellipszis kijelölőnket vegyük elő (Elliptical Marquee Tool) és ejtsünk egy széles és lapos kijelölést, a képen látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

A rétegmaszk bélyegképét kiválasztva töltsük fel a kijelölést feketével. Így a fehér terület alja eltűnik.

11. A fehér réteghez adjunk színátmenetes kitöltést. Akárcsak a felirat formázásakor, most is feketéből-fehérbe átmenetet rendeljünk hozzá, és állítsuk az összhatásmódját Screen-re. Színtől függően pedig csökkentsük az átlátszóságát 70-80% körülire.

 

 

 

 

 

 

 

12. Legvégül, hogy a rétegen a fehér alap ne, csak a színátmenetes kitöltés érvényesüljön, vegyük le a kitöltését 0%-ra a Layer palettán.

Ezzel el is készült a "funny-glossy-cartoon" feliratunk. (Szép magyar szóösszetétel.)

A kérdezősködésnek elébe menve a betűtípus neve Ravie, ingyenes, és innen letölthető.

9 komment

Címkék: szöveg photoshop alapok különleges effektek

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr881655831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

◄ViZion 2010.01.11. 18:14:11

Helló!
Tényleg jó!
Hasonlót szoktam néha:
A betűt kijelölöd, majd a kijelölés zsugorítását választod, amíg kis "szigetecskékre" nem húzza a kijelölt részt. erre fehér, screen, gaussian blur, stb. Hasonló a bevel&embosshoz, amit csináltál.

BonFire 2010.01.11. 19:36:45

@◄ViZion: Igen, van rajta az is, csak nem az dominál. Az egyik tutorialban láttam hasonló feliratot, de ott nem az volt a lényeg, így le sem volt írva, hogy kell elkészíteni. Kicsit molyolgattam vele, míg nem sikerült. Aztán leírtam.

pufancska 2010.01.20. 09:30:40

Szia, már megint olyan helyre írok ahova nem kellene, de lenne egy kérdésem nem tudsz egy olyan jó lehetőséget amivel tompítani lehet a zajt, vagyis zajszűrés photosopban 10 megapixel képek vannak legalább egy 5 megapixelt megszeretnék tartani belőle. megtudja ezt oldani photoshop vagy van valami hiperszonikus plugin-rá. A válaszodat előre is köszönöm.

BonFire 2010.01.20. 10:43:41

@pufancska: Van zajszűrés a Photoshopban, a Filter->Noise->Reduce Noise... Az Advanced (fejlett, haladó) nézetben akár csatornánként is külön állítható lehetőségekkel.

Azt azonban tudni kell, hogy a zajszűrés mindenképpen képinformáció-vesztéssel jár. Szebb lesz ugyan a kép, de részletek elveszhetnek.

Ezt a 10 Mpix-5 Mpix esetet nem értem. A képed 10 Mpixel marad zajszűrés után is. A pixelek száma nem lesz kevesebb. Vagy mire gondoltál?

pufancska 2010.01.20. 11:02:16

@BonFire: Mivel ha jól tudom minél kisebb egy kép annál kevésbé látni rajta a zajt erre gondoltam, de közben egy pluginnal játszogatok Neat Image kíváncsi leszek jobb e mint az alap Filter...

BonFire 2010.01.20. 11:15:19

@pufancska: Ja, értem. Tehát ha kicsinyítjük, azzal mi magunk dobálunk el pixeleket. Köztük a zajos pixeleket is, ezért "csökken" rajta a zaj. De ha egy kép eleve kicsi és eleve zajos, az nem megoldás, ha tovább kicsinyítjük, ez ugye logikus?

A NeatImage-ról évekkel ezelőtt olvastam, fórumokban cikkeztek róla, többek között a tutorial.hu fórumán is, de arra a véleményre jutottak, hogy a Photoshop 7-es változata, egy kis Smart Blur-rel és finom zajszűréssel jobb végeredményt ad, mint a Neat Image. Persze azóta lehet, hogy fejlődött az is, csak éppen sz@rból várat nemigen lehet csinálni. A baj ott kezdődik, hogy már a fényképezőgépek nagy része is eleve JPEG-et hoz létre, ami rossz, mert tömörített. Sőt, még bele sem szólhatsz, hogy mennyire tömörítse, mint pl a Photoshopban, ahol ugye százalékban állíthatjuk a minőséget. A fényképezőnél nem. Ott úgy tömöríti, ahogy gyárilag állítva van. És a legjobb tömörítésű JPEG sem ér fel egy gyengébb minőségű analóg fényképpel.

Ez utóbbi szigorúan magánvélemény.

pufancska 2010.01.20. 15:32:15

@BonFire: Na jó igazad van én értem, hogy sz@rból nem lehet várat építeni és eltüntetni sem lehet csak kíváncsi voltam, amúgy én nagy átlagba RAW-ba fényképezem, de most kértek hogy próbáljak a képek minőségén javítani. Ha a saját fotóim lennének kuka lenne a végeredmény, mert nem lottón nyertem az időmet, de most próbálkoztam egy pár plusz pluginnal is: NoiseWare, Neat Image, Noise Ninja már ha ezzel foglalkozom gondoltam kipróbáltam őket, de tény hogy a PS-ban is meglehet ezt csinálni, csak azt nem értem, hogy akkor mért kérnek érte pénzt. Na mindegy. Utolsó ötletként oda jutottam, hogy a képek is szépek legyenek és művésziek, hogy egy erős szűrés, majd fekete-fehér eredmény elájultak akik kérték, hogy javítsak a képeken. Köszi a gyors reagálásokat.

BonFire 2010.01.20. 22:15:12

@pufancska: Azért örülök, hogy sikerült. Nekem egyébként nem nagy türelmem van zajt szűrögetni. Párszor végigzongoráztam már a Noise Reductiont és sosem voltam elégedett a végeredménnyel. Vagy részletek tűntek el és homályos – amolyan talányos, szellemszerű lett a kép –, vagy maradt a zaj. Igazából egy olyan szkriptet kéne írni, ami a képet felossza több egyenlő részre; ahány rész, annyi rétegmásolatot készít, és mindegyiken az adott részlethez állítja a zajszűrőt. Majd a rétegeket összemaszkolja egy képpé.

Ezt persze meg lehet csinálni kézzel is, de egy automata sokat segítene.