Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) Illustrator (3) illustrator (20) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

Realisztikus szem készítése

2009.12.01. 07:31 BonFire

Egyik régi kedvencem ez a tutorial. Már sokszor filóztam rajta, hogy meg kellene magyarítani. Íme:

Nehézségi fokozat: Könnyű

Ebben a tutorialban megtanuljuk, hogyan készíthetünk realisztikus szemet Photoshop 7 vagy annál újabb verziójával. A tutorial könnyű, ajánlott viszont, hogy a kezelőfelülettel tisztában legyünk, amely egy kicsit eltérő minden változatban. Fogjunk is hozzá!

1. lépés

Hozzunk létre egy 100×100 pixel méretű átlátszó (transparent) hátterű dokumentumot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. lépés

Nyomjunk D-t mand X-et a billentyűzeten (hogy az alapértelmezett fekete és fehér előtér-háttérszíneink visszaálljanak), majd válasszuk ki az eszköztárból az Ellipszis Kijelölőt. 

3. lépés

A fenti eszköztáron a stílust (Style) állítsuk fix méretre (Fixed Size), a szélességet és a magasságot (Width; Height) pedig állítsuk 100 pixelre.

 

 

4. lépés

Helyezzük a kurzort a kép bal felső sarkába és kattintsunk. A beállított méretű kör alakú kijelölés létrejön, mi pedig töltsük ki fehér színnel, az Alt+Backspace billentyűkombóval.

 

 

 

 

5. lépés

Jobb klikk a Layer palettán a "Layer 1" rétegre, majd válasszuk a Duplicate Layer (réteg duplázása) opciót. A felugró ablakba írjuk be az "Alap" nevet a rétegnek, majd okézzuk le.

 

 

 

 

6. lépés

Nyomjunk Ctrl+D-t a billentyűzeten, hogy megszüntessük a kijelölést. Aztán jobb klikk az "Alap" rétegre a Layer palettán és válasszuk a Blending Optionst.

7. lépés

Adjunk hozzá bevésés és domborítást a következő beállításokkal:

 

8. lépés

Adjunk hozzá színátfedést a következő beállításokkal:

 

9. lépés

Az "Alap" rétegen állva hozzunk létre egy új réteget a Layer->New->Layer (réteg->új->réteg) menüponttal, és nevezzük el "Írisz"-nek. Kattintsunk az OK-ra.

10. lépés

Fogjuk az Ellipszis kijelölőt ha nem ez lenne elővéve, és állítsuk a Feathert (lágy perem) 2 pixelre, a stílust (Style) fix méretűre (Fixed Size), a szélességet és a magasságot (Width; Height) 50 pixelre és győződjünk meg arról, hogy az Anti-Aliashed (élsimítás) be van pipálva.

11. lépés

Állítsuk az előtérszínt erre az értékre: #008AEC.

 

12. lépés

Helyezzük a kurzort a bal felső sarokhoz, majd bal klikk. A kijelölést töltsük fel az előbb beállított előtérszínnel (#008AEC) az Alt+Backspace billentyűkombóval.

 

 

 

 

13. lépés

Vegyük elő a Mozgató eszközt és az "Írisz" réteg kijelölésével együtt a Layer palettán válasszuk a fenti menüből a Select->All (kijelölés->minden) menüpontot.

14. lépés

 

 

Láthatunk néhány gombot a fenti eszköztáron. Kattintsunk a 2-ra és az 5-re. Így az összes alakzatot a dokumentum közepére rendezi a program.

 

 

 

 

 

15. lépés

Nyomjunk Ctrl+D-t, a kijelölés megszüntetéséhez, majd jobb klikk az "Írisz" rétegre, és válasszuk a Blending Optionst.
Adjunk hozzá egy kis külső ragyongást a következő beállításokkal:

 

16. lépés

Ezután adjunk hozzá belső ragyogást a következő beállításokkal:

 

17. lépés

Nyomjunk okét az effektek alkalmazásához, aztán hozzunk létre egy új réteget a Layer->New->Layer... menüponttal, majd adjuk neki az "Írisz 2" nevet.

 

 

 

 

 

 

18. lépés

Nyomjuk le a Ctrl-t, majd kattintsunk az "Írisz" rétegre a Layer palettán. Nyomjunk D-t a billentyűzeten. Rendereljünk felhőket: Filter->Render->Clouds. Aztán eltérő felhőket: Filter->Render->Difference clouds. Most egy párszor nyomjuk le a Ctrl+F-et az effekt megismétléséhez, amíg nem kapunk a képhez hasonló kiegyenlített világos és sötét felületet.

 

 

 

 

19. lépés

Ezután Filter->Pixelate->Mezzotint, és állítsuk a típust "Fine dots"-ra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezután Filter->Blur->Radial Blur. Állítsuk a mennyiséget 100-ra, az elmosási metódust Zoom-ra, a minőséget pedig a legjobbra.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyomjunk 2× Ctrl+F-et az effekt ismétléséhez.

20. lépés

Az "Írisz 2" áttetszőségét csökkentsük 25%-ra. Majd jobb klikk az "Írisz 2" rétegre és válaszuk a réteg duplázását. Nevezzük el a réteget "Írisz 3"-nak. Aztán jobb klikk az "Írisz 3" rétegen, réteg duplázása, majd ezt a réteget nevezzük el "Írisz 4"-nek.

21. lépés

Válasszuk ki az "Írisz 3" réteget a Layer palettán. Filter->Distort->Twirl, és állítsuk a szöget -100-ra, majd okézzuk le. Válasszuk ki az "Írisz 4" réteget a Layer palettán, majd Filter->Distort->Twirl, és állítsuk a szöget 100-ra. Nyomjunk okét.

22. lépés

Most újra válasszuk ki az "Írisz 3" réteget és állítsuk át a keverési módját Lighteen-ra, az áttetszőségét pedig 35%-ra. Ugyanezt tegyük meg az "Írisz 4" réteggel is.

 

23. lépés

Az "Írisz 4" rétegen állva hozzunk létre új réteget, és nevezzük el "Pupilla ragyogás"-nak. Vegyük elő az Ellipszis kijelölőt .
Állítsuk a Feather értékét 2 pixelre, a stílust fix méretűre, a szélességet és a magasságot pedig 24 pixelre, valamint győződjünk meg arról, hogy az Anti-Aliashed ki van pipálva.

24. lépés

Kattintsunk a kép közepére, majd töltsük ki a kijelölésünket feketével (Ctrl+Backspace) Ctrl+D-vel megszüntetjük a kijelölést. Ctrl+A-val mindent kijelölünk, és kiválasztjuk a Mozgató eszközt .

 

 

Újra nyomjuk meg a fenti eszköztáron az elrendező gombokat. A 2-at és az 5-et, majd nyomjunk Ctrl+D-t a kijelölés megszüntetéséhez.

25. lépés

A "Pupilla ragyogás" réteg áttetszőségét csökkentsük 55%-ra. Aztán hozzunk létre új réteget a Ctrl+Shift+N billentyűkombóval, és nevezzük el ezt a réteget Pupillának.

26. lépés

Elővesszük az Ellipszis kijelölőt . Beállítjuk a Feather értékét 1 pixelre, a stílust fix méretűre, a szélességet és a magasságot pedig 20 pixelre, Anti-Aliashed bepipálva. A kép közepére kattintunk, majd kitöltjük a kijelölést feketével. Ctrl+D a kijelölés megszüntetéséhez. Ctrl+A-val mindent kijelölünk, kiválasztjuk a Mozgató eszközt ,

 

 

majd újra az elrendezési ikonokra kattintunk, hogy a kép közepére kerüljön a pupilla. Ctrl+D a kijelölés megszüntetéséhez.

27. lépés

Új réteget hozunk létre Shift+Ctrl+N-nel és elnevezzük "Fények"-nek. Kiválasztjuk a Sokszögű lasszót . Meggyőződünk róla, hogy az Anti-Aliashed be van pipálva, és beállítjuk a Feather értékét 2 pixelre. Létrehozunk néhány háromszög alakú kijelölést, kitöltjük fehérrel, majd az áttetszőségét 90%-ra állítjuk. Ezzel imitáljuk a fények tükröződését a szemen.

 

 

 

 

28. lépés

Hogy teljes legyen az összkép, ecsettel néhány véreret rajzolunk új rétegre. Az "Alap" rétegen állva létrehozunk egy új réteget és elnevezzük "Erek"-enk. Beállítunk egy piros színt, mondjuk (#D42323) és az "Erek" rétegre elkezdjük rajzolni egy 1 pixel széles ecsettel. Ha kész, az áttetszőségét leveszük 25%-ra.

És készen is vagyunk! Remélem, tetszett ez a tutorial. A továbbiakban próbálkozhatunk különböző színekkel és effektekkel. Itt van például egy ördögien gonosz szem változat.

 

Ferdítette: BonFire
Forrás: Gamexe.net

A PSD fájl letölthető innen.

2 komment

Címkék: különleges effektek

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr731565584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetör 2010.01.13. 09:54:24

Szerintem egy kicsit hiányos a leírás, mert az utasításokat követve végül is összejött, de nem úgy ahogy le van írva. Amúgy nagyon jó a blog! KÖSZI!

BonFire 2010.01.13. 18:36:56

@Peetör: Mondd, mi hiányzik belőle? Eloszlatom a homályt. Habár ezt nem én írtam, csak fordítottam.

Egyébként az sosem baj, ha más módszerrel jutsz el ugyanarra a végeredményre. A Ps-ben pont ez a jó, hogy egy dolgot százféleképpen is meg lehet csinálni.