Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Címkék

3D (2) action (3) adjustment layer (1) adobe (4) alfa csatorna (2) anaglyph (1) animáció (3) áttetszőség (2) audacity (9) audió (1) audition (4) automatizálás (3) az oldalról (5) batch file processing (7) beállítások (3) betűtípus (2) blend tool (1) blog (2) bridge (1) cakewalk sonar (9) camtasia studio (4) cs4 (2) cs5 (2) cs6 (3) definiálás (2) ecsetek (4) egyéb (2) egyedi póló (1) élesítés (1) eszközhasználat (18) fájlműveletek (2) felhívás (2) fontok (5) fontszerkesztés (2) gimp (1) grafikus (1) gyorsmaszk (2) hang (1) hangszerkesztés (13) házi stúdió (3) HDR (1) hibaüzenetek (5) ikon (1) Illustrator (3) illustrator (20) illustrator videó (18) image ready (2) kábelek (1) kellékek (7) kiegészítések (6) kivágás (5) külföldi (1) különleges effektek (32) kütyük (13) látványterv (1) letmicro (1) logó (3) maszkolás (10) match color (1) mikrofon (1) mintázat (2) mockup (1) működési rendellenességek (8) nem működik (3) online eszközök (7) pattern (3) pen tool (4) photoshop (12) photoshop alapok (22) photoshop hibák (4) photoshop videó (38) photo filter (3) pólóminta (1) rajz (3) rendering (3) retusálás (1) Roland (10) speed up videó (2) Steinberg (1) stílusok (1) személyes (50) szimbólumok (1) szöveg (7) szövegszerkesztés (6) textúrák (4) töprengő (38) Trauma (1) troll (3) TRRS (1) tutorial.hu (3) vágómaszk (2) videó (1) videotutorial (6) villámtipp (1) vízjel (3) wacom tábla (3) YouTube (12) zene (31) zenei videó (8) zeneszerkesztés (18) Címkefelhő

Égett szélű fotó készítése

2009.09.07. 22:01 BonFire

Ma egy viszonylag egyszerűen kivitelezhető, mégis hatásos effektet fogok bemutatni. A képünknek - úgymond - megperzseljük a szélét. Nem kell hozzá semmiféle extra eszköz, vagy - urambocsá' - rajztudás.

Vágjunk is bele!

 

 

1. Első lépésként keresünk egy szimpatikus fotót. Én a Windows 7 Wallpaperei közül választottam egyet. Megnyitjuk a képet Photoshopban, majd (ha túl nagy) lekicsinyít(het)jük. Nem muszáj 10 Mpixeles képekkel dolgozni, ezek amúgy is csak látványelemek. A kép átméretezéséhez használjuk az Image-►Image Size menüpontot, vagy nyomjunk Ctrl+Alt+I billentyűkombót, majd a megjelenő párbeszédablakba beírva az értékeket kicsinyíthetjük a képet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Duplán kattintsunk a Backgroundra és alakítsuk réteggé. Majd növeljük meg a rajzvászon méretét, hogy legyen hová dolgoznunk. Image-►Canavas Size, vagy Ctrl+Alt+C kombó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Itt én előszeretettel pipálom ki a "Relative" jelölőnégyzetet. Így ugyanis csak azt a számot kell begépelnünk, ahány pixellel szeretnénk növelni a képet, és nem érdekel minket, hogy hányszor hányas az eredeti kép. Régebbi Photohopban ez a lehetőség nem volt, így ha mondjuk egy 723x439-es kép vásznát szerettem volna 30 pixellel növelni, akkor mindig elő kellett venni a számológépet. Ez kényelmesebb megoldás.

3. A Layer paletta szamárfüles ikonjára kattintva, vagy a Layer menü New-►Layer (Ctrl+Shift+N) hozzunk létre új réteget az előző fölött.

Ezután töltsük ki a réteget fehérrel. Nyomjunk egy "D"-t, hogy a palettánk alapértelmezett fekete-és fehér színei visszaálljanak, majd egy Ctrl+Backspace kombót. Így kitölti fehérrel.

4. Adjunk a réteghez egy maszkot. Ezt megtehetjük a Layer paletta rétegmaszk ikonjával, vagy Layer menü, Layer Mask-►Reveral all menüponttal.

Ctrl+Klikkel kattintsunk a Layer 0 rétegre, ezzel létrehozva egy kijelölést a kép határai mentén, majd kattintsunk vissza a rétegmaszkra és nyomjunk Alt+Backspace-t. Így a maszkunk közepe fekete lett, és ami fontos, immár átlátszik alatta az eredeti képünk.

5. Ezután vegyünk elő egy kerek ecsetet (B). A méretét állítsuk be, hogy kábé úgy arányuljon a képhez, mint az illusztrációban. Keverjünk ki egy világosbarna színt - a képen a szín BB8D51 -, majd új rétegen! kezdjünk el lazán körbefesteni a képet az itt látható módon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha ezzel megvagyunk, homályosítsuk kissé, hogy szép átmenetes legyen. Filter-►Blur-►Gaussian Blur... Itt én 5 pixelt állítottam be, de ez a szám annál nagyobb, minél nagyobb képpel dolgozunk, értelemszerűen.

6. Ha ezzel megvagyunk, következzék ugyanez, de immár fekete színnel. Az ecsetbeállítás lehet ugyanaz. Szintén új rétegre fessük meg a fekete keretet, egy kissé kijjebb a barnától. Amint kész, ezt is homályosítsuk a fentiekben leírtak szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Most következik a cikkcakkos, szabálytalan kijelölés létrehozása. Akinek úgy szimpatikusabb, nyugodtan használhatja a Lasszó eszközt a művelethez; nekem jobban kézre áll a gyorsmaszk és az ecset. Ha gyorsmaszkban akarjuk megfesteni a kijelölést, nyomjunk "Q"-t. Így belépve a gyorsmaszk szerkesztési üzemmódjába fekete színű ecsettel megfestjük a kijelölésünket. Az sem baj, ha a festés véletlenül imitt-amott belelóg a feketén túl a barnába is; minél szabálytalanabb, annál élethűbb lesz az effekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amint végeztünk a festéssel, ismét nyomunk egy "Q"-t, visszaváltva normál szerkesztési üzemmódba. Immár meg is jelent a kijelölésünk körvonala szaggatottan.

8. Ezek után, csak nyomjuk meg a rétegmaszk gombját a Layer palettán, és máris levágta a réteg szélét a kijelölés mentén.

Természetesen ugyanezt alkalmazni kell a másik rétegre is. Ctrl+Klikk a Layer 2 maszk bélyegképére a kijelöléshez, majd átlépve a Layer 3-ra, a fekete perzselt réteghez is kapcsolunk egy maszkot. Így már mindkettőnek egyformán le van töredezve a széle.

Ennél jóval egyszerűbb megoldás, ha az Altot lenyomva tartjuk, majd megfogjuk a maszk bélyegépét, és egyszerűen ráhúzzuk a másik rétegre. A maszk automatikusan lemásolódik és hozzákapcsolódik a másik réteghez. (Megjegyzés: bármilyen összetett rétegstílust az Alt segítségével ilyen könnyen másolhatunk a másik rétegre is.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezzel gyakorlatilag el is készült az égett szélű képünk. Ha a továbbiakban valakinek szüksége lenne arra, hogy a cikkcakkon kívül eső területek ne látsszanak, az a Layer 1 szélét is kimaszkolhatja, majd elmenti PNG-formátumban.

Itt a maszkolásnál az előző lépés a megfelelő eljárás. Ctrl+Klikk valamelyik réteg maszkjának bélyegképére a kijelöléshez. Viszont mivel ezen már van egy maszk, a kijelölést invertálni kell (Ctrl+Shift+I), majd egy Alt+Backspace-szel feketével kitölteni a kijelölést.

Íme a végeredmény:

8 komment

Címkék: különleges effektek maszkolás gyorsmaszk

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr241367068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endzollee 2009.09.24. 15:58:35

Pompás és hasznos tutorial.

endzollee

Magusx18 2009.09.28. 20:43:27

Szia!

Az opacityvel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Olvastam a tutorial.hu-n egy ideillő részt:
www.tutorial.hu/css-atlatszosag/

Az lenne a kérdésem, hogy az átlátszóságot beírt szövegre is lehet alkalmazni szerinted, vagy csak képekre? Ugyanis olyan rész szeretnék, hogy a bejegyzésemben a szöveg valahogyan lentről úgyik felfelé, és közben olyan 50%os átlátszósággal libeg.

BonFire 2009.09.28. 21:23:36

@Magusx18: Ó, nagyon sajnálom, de ebben sajnos nem tudok segíteni. A CSS-hez meg a sitebuildhez sajnos nem értek; a képszerkesztés más tészta.

Természetesen képszerkesztésnél a szövegre is alkalmazható az átlátszóság, de ezt általában képként mentjük el. Ez így utólag nem kijelölhető és másolható szerkeszthető szöveg. Weboldalon bannerben pedig megoldhatják a szöveget képként is, és szövegként is.

De a többihez én nem értek sajnos.

lalolib 2009.09.29. 09:50:36

Most találtam ide, egy animált GIF elkészítése kapcsán (mire jó a google?). Nagyszerű oldal, gratula érte.
Az biztos, hogy visszafogok járni rendszeresen. A Photoshop-ot megtanulni úgy sem fogom, de legalább tudok puskázni.

BonFire 2009.09.29. 18:32:34

@lalolib: Ó, tehát ezek szerint be vagyok indexelve?! Ki hitte volna? :))

A puskázással vigyázz, mert ha sokat puskázol, lehet, hogy a végén még megtanulod! :) Így szokott ez lenni.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.02. 00:21:07

Szia. Jó a tutorial, csak egy kicsit hosszú. Szerintem kevesebb layer el egy kis rétegtulajdonságok változtatásával (belső árnyék, glow, körvonal, színátmenet,) kb. ugyanezt a hatást lehet elérni, de ez csak elmélet, javíts ki ha tévedek.

BonFire 2009.10.02. 00:38:05

@sztewe: Igazad van, ugyanazt az eredményt többféleképpen is el lehet érni. A hossz meg direkt van, azért, hogy jó szájbarágós legyen, mindenki megértse, mert a kezdőknek legtöbbször az a baja, hogy nem tudnak egy-egy lépést értelmezni, ezért aztán nem sikerül elkészíteni a tutorialt.

Na, ennek igyekszem elébe menni. Ez a tutorial is megtalálható máshol, más nyelven - nem saját gyártmány -, én csak úgymond megmagyarítottam, és vettem a bátorságot, hogy némi kiegészítő magyarázattal érthetőbbé tegyem.

Csak legtöbb helyen azt tapasztalom, hogy le vannak írva a lépések egymás után, hogy "csináld ezt meg ezt, és akkor ez lesz belőle...", viszont látom, hogy sokan nem értik; kérdeznek és kérdeznek.

Ezért szeretek jó részletesen kifejteni egy-egy tutorialt.