BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

A Pen Tool használata - Photoshop videó

2008. június 08. 18:11 - BonFire

A Pen Tool vektorgrafikus útvonalszerkesztő eszköz használatát, tanulmányozhatod ezen a videón. A videó magáért beszél, minden szükséges adattal elláttam, ami a Pen használatához szükséges. A videó lejátszásához a Macromedia Flash Player 8.0 szükséges. Tipp: Ha először semmi nem jön le, mert az alapértelmezett böngésző nem akarja megnyitni, kattints a linkre még néhányszor! Előbb-utóbb felkínálja a Flash Playert, néha még nálam is filózni szokott, de egyelőre még nem volt módomban megismerni hogyan ágyazzam be szépen egy html-be. Mindenesetre dolgozom a megoldáson.


A Pen Tool használata

Újabb videó került fel a YouTube-ra a Penről. Ez a verzió más mint az előző hivatkozás, egy frame-by-frame videó, ami bárki által szabadon megtekinthető. Úgy gondoltam, hogy a Pen Tool annyira sokoldalú eszköz, hogy több videotutorialra bontom a bemutatását. Ebben a videóban a Pen használatát Shape-ként mutatom be, vagyis abban az üzemmódban, amikor nem kijelölünk, hanem vektorgrafikus alakzatot hozunk létre vele. A használat során megismerkedhetünk a Pathok (vektorgrafikus útvonalak) készítésével, gyorsbillentyűkkel, a pathok elemeinek módosításával, több path kombinálásával, valamint, hogy hogyan lehet egyik területből elvenni egy másikat. Az ezt követőben azt fogom bemutatni, hogy hogyan kell üres útvonalat készíteni, amit aztán később tetszés szerint felhasználhatunk bármilyen célra.

A Pen Tool használata I. - Munka a Pathokkal

Megszületett a következő frame-by-frame videó a Pen használatáról. Ezen bemutatom, hogyan lehet egy alakot Pennel körberajzolni, a pathból kijelölést csinálni, kimaszkolni, és új hátteret adni neki. A segédbillentyűket ezúttal nem taglaltam, nem akarom magamat ismételni, az előző videóimban minden nélkülözhetetlen információ megtalálható.

 

A Pen Tool használata II. - Alakok kivágása

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr74505507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DirtyRed 2008.06.05. 22:37:02

Üdv újra! Remélem már jobban vagy!

A videót nem láttam, igy nem minősíthetem.

A véleményem a pen tool-lal kapcsolatban az, hogy talán a leghasznosabb eszköz, és a Photoshop tanítását/tanulását ezzel kéne kezdeni. Sokkal pontosabb és finomabb kijelölést készíthetünk, esetleg szép formákat szerkeszthetünk. Ennek ellenére jobban szeretem az Adobe Illustrator-t használni ilyen célokra, mivel kimondottan vektorgrafikus alkalmazás, ezért könnyebben és jobban kezelhető.

BonFire 2008.06.06. 00:57:35

Hát én is állandóan ezt ugatom, de valahogy nem akar népszerűsödni az eszköz! :) Tulajdonképpen arról van szó, hogy minek a millió "intelligens" pixeles kijelölő, ha egyszer van Penünk? Oké, egyszerűekre legyen egy téglalap, meg egy ellipszis, de a többi fölösleges. Hogy úgy mondjam, aki ódzkodik a Pen használatától és ráfanyalodik amazokra, soha nem lesz képes minőségi munkát végezni. Tehát ha tetszik ha nem, meg kell tanulni. Nem olyan boszorkányság, mint sokan gondolják, csak egy kicsit gyakorolni kell. Éppen ezért szorgalmazom talán túlságosan is ezt a témát. Valaki már azt is mondta rám, hogy tisztára "penbuzi" vagyok, pedig ez nem igaz, csak szeretek pontosan dolgonzni, és a Pennél jobb eszköz egyszerűen nincs!

Az Adobe Illustratorhoz meg nekem nem volt még szerencsém. Igazság szerint, el nem tudom képzelni, hogy könnyebben lehet vele dolgozni, mint PS-sel. De gondolom, ez azért van, mert én ezt szoktam meg, ez áll kézre. Mostanában a Macromedia Flasht piszkálgatom, de már most látom, hogy az nem az én világom. A legegyszerűbb effekthez is írni kell egy oldalnyi kódot, ami nagyon kedvemet tudja szegni. Sosem voltam jó reál tantárgyakból, a programozás nem az én világom. Elvileg a Flash is direkt vektorgrafikus munkára lett kitalálva, azonban a vektorok szerkesztése teljesen más mint a Photoshopban, és ráadásul nem alkalmas pontos precíz munkára. Egyszerűen másra való. Néhány évvel ezelőtt CorelDraw-val dolgoztam, és az pl. kapásból ellenkezőleg kezeli a vektorokat, mint a PS. Ugye a PS-ben a rögzítőpontból ágaznak kétfelé a görbék vezérlővonalai, a Corelben meg a szögletet kell görbévé konvertálni, és a két sarokpontból befelé hajlítani a görbét. Mintha a PS-ben az Alt-tal húzgálnánk külön a vezérlővonalakat. Egyszóval az átszokás az horror volt, de ma már nem sírom vissza azokat az időket.

Lehet, hogy ki fogom próbálni az Illustratort is, ha csak annyira is, hogy lássam egyáltalán, hogy eszik vagy isszák a dolgot. Szóval, hogy ha messziről is, de ugassam a témát.

BonFire 2008.06.06. 01:05:07

Jut eszembe, köszönöm a kérdésedet, javulgatok, amennyire ez lehetséges. 24 infúzió, 8 vénás injekció és egy hét 0-diéta elég hatásos tud lenni. Merném ajánlani mindenkinek, mint méregtelenítő böjtöt. Az hihetetlen, hogy 3 nap alatt le lehet fogyni 5 kilót is így, és újabb 3 nap alatt visszaszedni. Szóval engem csak az infúzió hizlal, más nem nagyon ;)

DirtyRed 2008.06.06. 11:33:19

Ha pixeles képpel dolgozom, akkor az Illustratort csak a path vagy shape megszerkesztésére használom, aztán átmásolom PS-be.

Ha a rendelés inkább vektoros - és ez a leggyakoribb - akkor a PS-t csak a pixeles kép nyomtatásra való felkészitésre használom, aztán másolom AI-be.

Mindkét alkalmazásnak megvannak az erősségei, és ki kell azokat használni.

A Corel-t pedig tiszta szivből gyűlölöm. És minden munkatársam hasonló képpen érez :)

BonFire 2008.06.06. 12:39:01

Szóval én is valahogy így dolgozom a Flash-sel. Ha egy interaktív gombokból álló menüt kell megszerkeszteni, a képfázisokat a PS-ben készítem el, és a Flash-be importálva csak animálom és programozom őket.

A Corelről csak annyit, hogy nem rossz program, főleg, ha valaki tudja használni. Régebben nem állt rendelkezésre Illustrator, sem Photoshop, tehát valahol el kellett kezdeni a munkát. Természetesen mára már ezek a progik túlnőttek rajta. Mindenesetre egy CorelDraw hasznos lehet abban az esetben, ha az embernek, mint nekem is egyáltalán nincsen semmilyen office-féle alkalmazása, ahol nyomtatásra alkalmas felületben szeretne megszerkeszteni egy oldalt. Ha csak arra használja az ember, hogy egy A4-es lapra pakolja az elemeket, majd kinyomtassa, akkor arra megfelelő. Nekem mindenesetre néha jól jönne, mivel semmilyen Microfosom nincs, de Word, sem PP, sem Excel, meg ilyesmi. WordPadom van, ami nem tud képeket kezelni, meg jegyzettömböm, ami dettó. Lehet, hogy tényleg az Illustratorra lenne szükségem?

DirtyRed 2008.06.06. 12:55:33

Illustratorban nagyon könnyű megszerkeszteni a grafikákat bármilyen fajta nyomtatásra.

Melóban Mac OS X-et használunk (a májkroszofty fogalma ismeretlen), és az Adobe először az Apple rendszerére fejlesztette a termékeit, mivel ezek a gépek a multimédiára vannak kihegyezve.

Egy rövid poén:
- Mac for multimedia
- Linux for developement
- Windows for solitaire

RAMy · http://www.cascada.gportal.hu 2008.06.06. 14:23:10

A solitaire egyébként szerintem most itt inkább pasziánszot jelent. :D

BonFire 2008.06.06. 14:40:43

-moderálva!- Csak így tudom a kommentet szerkeszteni sajnos, de inkább legyen helyesen meg. Arról van szó, hogy maga a solitaire magányra utal, ezért nevezik a pasziánsz-féle kártyajátékokat így, mivel magányosan is játszhatóak. - Köszi az infót! Lám, az én gépemen még pasziánsz sincs, azért nem tudtam.

:D Azért ideírom magyarul is, hogy más is értse miről van szó.

- Mac multimédiára
- Linux fejlesztésre
- Windwos pasziánszra való

Igazából minden valamirevaló cég, aki nyomdai előkészítéssel foglalkozik Apple Mac-ket használ, az arra lett kitalálva. A Linux pedig mint Opreációs Rendszer, kimondottan jó választás szerverek esetében, mivel viszonylag stabil, és egy szervernek arra van szüksége. Mindazonáltal a mezei júzereknek megfelelő választás a Windows, csak meg kell tanulni eltűrni a szeszélyeit. Tehát mindent a maga helyén kell használni, arra, amire ki lett találva, és ez így optimális.

Most már tényleg kíváncsi vagyok arra az Illustratorra, keresek az Adobe-on egy trialt, és kipróbálom, hogy hogy működik. Az a 30 nap remélhetően elég lesz arra, hogy eldöntsem, szükségem van-e egyáltalán rá. Ha csak minden szökőévben egyszer akarok kinyomtatni valamit, akkor nem biztos, hogy megveszem. De mindenesetre kipróbálom.

DirtyRed 2008.06.08. 16:29:58

Nem szeretnék egy Mac-Linux-Win vitát kezdeni, csupán megjegyzem, hogy egy mezei felhasználónak könnyebb az Ubuntu Hardy Heron (8.04) kezelése, mint a Win. Az Add/Remove menüben kiválasztjuk, hogy milyen alkalmazást szeretnénk telepiteni, letölti és telepiti automatikusan, utána rögtön használható. Ötletes megoldás. A testvérem gépén Ubuntu fut, és jobban szereti, mint a Windowst 2 év használat után.
Én csak azért használok windowst, mert az Adobe Photoshop CS3 még nem fut linuxon. Ha fog futni, áttérek.

Bocs az offért...

BonFire 2008.06.08. 22:07:49

Na látod, a mezei júzerek esetében megint csak magamból indultam ki. Hidd el, a felhasználók 98%-a még hírből sem hallott a Linuxról Unix-ről meg hasonló rendszerekről. Persze, aki rendszergazdi és van egy szervere, az ismeri és használja is. Én csak onnan ismerem a Linuxot, hogy a volt kedvesem azt tanulta az iskolában, én meg láttam, de nem dolgoztam vele soha.

Az meg nem véletlen, hogy a PS-t még nem Linuxították meg. Egy rendszergazdának nem az a dolga, hogy a képekkel játszadozzon, hanem hogy a rendszert karbantartsa és felügyelje. Ez a magunkfajtáknak lett kitalálva, hogy elüssük az időt kocsmázás helyett. ;D

◄ViZion 2008.06.11. 09:32:10

Hi! Ezt a OS flamet ne kezdjétek... Van előny/hátrány mindben. Kétségtelen, h a Win erőssége a játék, directX, és ma már a multimédia is.

Másik dolog, BonFire ha kicsit is értesz (sejtem h nem is kicsit) a flash/html/xml dolgokhoz, akkor itt egy ingyenes, nagyszerű beágyaz6ó flashplayer, tutorialokkal, mindennel. ajánlom: www.jeroenwijering.com/
A konvertáláshoz feldobni pl. videára a cuccot, és lekapni onnan az általuk ingyé' konvertált .flv-t... és kész.
Szépen be tudod ágyazni a blogodba is.

Hát, h a témához is szóljak: a Corelt én is gyűlölöm. Viszont látom, h szakértő kezekben (munkatársam) mik születnek 1 db fehér canvason a semmiből...
Pathokat nem használom én sem annyit mint lehetne, ez vmien furcsa szokás. Persze pl. maszkot sem használtam régebben, de ugye amikor sokadjára fordult elő, h a kép egy részét töröltem, ami kellett volna... na azóta maszkolok ezerrel...

BonFire 2008.06.11. 12:32:43

Direkt nem akartam belefolyni az operációs rendszerek körüli vitába, de azt hiszem, sikerült nagyon kulturáltan kitárgyalnunk a dolgot. Sajnos sokan azt is elfelejtik, hogy Magyarországon a felhasználók 90%-ának még jogtiszta Windows-za sincs, mindenki valamilyen szervízpakkot vagy szerzett OS-t használ. Ez tény, a napokban olvastam róla. Egyszóval a csóri usernek nem telik még egy jogtiszta winre sem, hát miért csodálkozunk azon, hogy nem működik túl stabilan?!

Sajnos rosszul sejted, a programozással nagyon is hadilábon állok, tehát nem értek sem az XML-hez sem a Flashez, sem a HTML-hez :) Természetesen az, hogy az ember jelen van a weben, megkívánja néhány kód vagy inkább "kódocska" megtanulását, ami feltétlenül szükséges, de azt hiszem, hogy erre is születni kell. A gyakoribb feltétlenül szükséges kódokat kikísérleteztem, és leírtam egy jegyzettömbbe, de arra már lusta vagyok, hogy meg is tanuljam. A jegyzettömb ki van téve az Asztalra, így bármikor szükségem van rá, abból leshetek. Tehát ha programozok is valamit, akkor azt kottából teszem.

A videókkal rendszeresen szívok, ahogy azt már a tutorial.hu-n is írtam. Már olyan sokszor elhatároztam, hogy amit a Win Media Player nem hajlandó lejátszani, azt nem is tartom megnézésre érdemesnek, de újra és újra beleesem ugyanazokba a hibákba. Az FLV-t le tudom játszani, mert van egy FLV Playerem, de ahogy a múltkoriban a videotutorialokkal kezdtem el foglalkozni, nagyon sok mindent kipróbáltam, és több program is felkerült a gépemre, amelyeknek nagy részéről azt sem tudom, hogy micsodák. Egy videokonverter például feltelepítette a K-Lite Codec Packot, ami magával hozott egy őrkövület Win Media Player Classicot, és magához rendelt egy csomó fájlt. Ezenkívül a Macromedia is feltelepített egy-két dolgot, egy SA Flash Playert is többek között. Valamint a Penes Flash videót a Macromedia Captivate nevű programmal készítettem, és az is felpakolt egy csomó lomot. Épp most uninstalláltam néhányat jelenleg is defragozom a vinyót, mert valami borzasztó, hogy milyen kupleráj van már rajta.

A maszkolásról jó néhány cikkemben is kifejtettem, hogy a lehető legjobb módszer, ha nem akarjuk a fájlunkat plusz egy réteggel növelni, sem pedig a kitörölt területeket elveszíteni. Ez egy real-time megoldás, a nem kívánatos képelemek eltüntetésére, és ha később szükségünk van rá, a maszk kiiktatásával ezeket minden további nélkül visszanyerhetjük. Szóval, ha nem csak egy laza csuklógyakorlatról van szó, hanem komolyabb munkáról, akkor én is maszkolok mindig.

Tupacko · http://webpillango.org 2008.06.13. 09:51:47

Szép lett a "napraforgó virág" a youtubeos videó végén :)

BonFire 2008.06.13. 14:03:50

Pont az ilyen véletleneket szeretem. Amikor elkezdtem rajzolni a shape-et, fogalmam sem volt róla, hogy végül virágformát fog ölteni. Aztán később már, hogy alakulni kezdett, nem véletlenül adtam hozzá még szirmokat, valamint kilyukasztottam a közepét. Így lehetőség adódott, hogy újabb funkciókat szemléltessek, történetesen az objektum hozzáadást, másolást, átalakítást, kombinálást, és a terület elvételét. Szóval tisztára véletlen hogy így sikerült, de a lehető legjobban történt.

◄ViZion 2008.06.13. 15:58:36

BonFire:
Amit fentebb belinkeltem, ott egyszerűen van leírva -angolul- hogy hogyan lehet beilleszteni a kódba az .flv videókat. Ha nem azt a megoldást választod, akkor lehet youtubera vagy videara feltöltött filmeket is beágyazni az oldaladba. Ha kell szívesen segítek. Nekem inkább a kód megy, mint a path :)

BonFire 2008.06.13. 16:21:26

Köszi az infót, feltétlenül át fogom nyálazni. Úgy látom van olvasnivaló rajta bőven. Emellett akkor már tudom, hogy hol kell kunyiznom, ha kódra van szükségem! Köszi még egyszer!

JM 2008.07.03. 20:05:49

Áruld el már légyszíves azt, hogy amikor a képet kinagyítod, kijelöléskor a képet hogyan mozgatod, ugyanis nekem elszalad a kép, ha körbe akarom jelőlni?

BonFire 2008.07.04. 01:05:49

Lenyomod a Szóközt, ekkor az aktuális eszközöd ideiglenesen átvált a Hand toolra, és úgy lehet húzigálni. Gyorsabb, mint a gördítősávon nyomkodni, vagy a Navigátoron. Nálam a navigátor általában ki sincs nyitva, csak a tutorialok kedvéért szoktam kitenni.

zoleytaylor 2008.07.22. 13:42:49

how to draw with photoshop pen tool keresőkifejezésre 8. vagy a gugli első oldalán :D

BonFire 2008.07.28. 15:45:55

Már a 10-ik, de ez is elég jó! Nem is vártam volna semmit, erről gondolom sokan értekeznek állandóan, úgyhogy azon sem lepődnék meg, ha egyáltalán nem lennék a listán.

Habár jobban örülnék, ha egy magyar kersőkifejezésre kapnék ilyen jó helyezést, no de ugye a Gugli az egész glóbuszról szól. Így mindent összevetve elégedett lehetek. Köszi az infót!

CYbErX 2008.10.03. 19:34:51

Sokat kerestem már ebben a témában magyar tutort, végre találtam! Köszi! :D
Remélem lesz folytatás! Speciel én igényelném!
Tulajdonképpen arról szeretnék többet tudni, hogy hogyan készíthetek olyan logót, amit később bármire, bármekkora méretben fel lehet használni. Azt már tudom, hogy vektorosan kell létrehozni, de mivel eddig nem vol tszükségem effajta megoldásra nem használtam.
Ez a videó a kezdő lökést megadta. Mégegyszer köszi!

BonFire 2008.10.03. 20:41:23

Igen, vektorgrafikaként a Pennel kell megcsinálni. Eléggé pepecs munka, de csak a vektor a profi. Úgy lehet az ilyet gyakorolni, hogy letöltesz különféle logókat, ami tetszik, és azokat vektorizálod. Egyszer unalmamban például egy Alfa Romeo logót csináltam meg vektorosan. Elég nagy munka volt, annak ellenére, hogy nem vagyok amúgy nagy autófan.

Hogy lesz-e még újabb videó, a jövő titka. Én ugyan terveztem, de újabban mindig van fontosabb dolgom is, így mindig kitolódik. Azt pedig elkészíteni sok idő. Persze olyanok is vannak, akik elindítják a kamerát, meg rádünnyögnek valamit, oszt' úgy marad igénytelenül. Én felveszem, azután megszerkesztem tokkal-vonóval, hogy nézhető legyen. Így viszont egy öt perces videó is több nap alatt készül el. Akarok még csinálni, lesz is, de nem mostanában.

n00b 2008.10.04. 12:16:26

Cyberx: két út is eszembe jut, attól függöen melyik a kényelmesebb számodra. Megrajzolod a toll eszközzel és az eredményt egyböl mentheted egyedi alakzatként. Vagy megrajzolod (esetleg egy már kész képet/képrészletet használsz) ecsettel, ezt kijelölöd, görbe paletta alján: kijelölésböl --> görbe létrehozása és megintcsak megvan a görbe amit menthetsz egyedi alakzatként.
Egyedi alakzat mentése: szerkesztés menü/egyedi alakzat meghatározása (edit menu/define custom shape).

BonFire 2008.10.04. 15:00:00

Úgy is lehet, mindössze a második megoldásnak van egy szépséghibája. Ha pixelgrafikából hozunk létre görbét, egy viszonyszámmal meg kell határoznunk, hogy mennyire hűen kövesse le. Ha nagy a szám, nagy lesz az eltérés is. Ha kicsi, akkor sok a csomópont, ami jelentősen növelheti a fájl méretét.

Ezért újfent csak azt merem tanácsolni, hogy elő a pent, és kézzel szépen menjünk rajta végig. Egy logó nem olyan ördöngösség.

n00b 2008.10.04. 15:52:06

Hát nem tudom, nem kérdez ez semmit. Kijelölésböl munkagörbe, majd egyéni alakzat mentése.
Kölöknek gyártottam ilyen szuperhős logókat, amit késöbb tehetek ruhára, bármire, elkészült belőle jópár mire rájöttem hogy ezt már megcsinálta valaki és simán letölhető sok helyröl. De nem baj, legalább gyakoroltam vele kicsit és pár dolgot megértettem a vektoros dolgokkal kapcsolatban.
De legtöbbet egyértelmüen a videód segitett, igaz minimum 6szor néztem végig mire elkezdtem kapizsgálni miket is lehet itt csinálni és melyiknek mikor van fontos szerepe, viszont most úgy jelölök és úgy változtatok a görbén mint egy profi :-)
Csak az a fránya hajkijelőlés ne lenne, ezek a szálló hajszálak egy összetetebb háttérnél elég nehéz tud lenni. Pedig jópár módszert megismertem, csak sosem tudom mikor melyik a legjobb módszer. Valószinü ettöl lesz profi valaki hogy ránéz a képre és már fejben megvan melyik módszerrel kell ezt megoldania majd. Dehát ez már egy másik téma.

BonFire 2008.10.04. 16:57:32

A hajhoz én ezt a módszert szoktam használni
www.tutorial.hu/alakok-kivagasa-ii/

Ilyenkor összetetten dolgozom. A határozott kontúrokat meghúzom Pennel, úgy hogy még az arc és a hajkorona belső egybefüggő részei is benne legyenek. Aztán a kilógó fürtöket ezzel a színszűréssel elválasztom a többi tartalomtól. Közben elmentem a penes kijelölést, majd elmentem a színszűrős kijelölést, a két kijelölésből pedig már gond nélkül készíthetünk egyet. De abban igazad van, ha a haj mögött a háttér teljesen tiritarka, akkor nem boldogulunk vele. Jó alap lehet, ami mondjuk a szabad ég alatt készült. Ott az ég eléggé homogén.

n00b 2008.10.05. 10:33:27

Ezt a módszert eröltettem én is, egyrészt mert mindenhol feltünik - feltételezem nem véletlenül - másrészt meg profik ezt ajánlják.
Azért irom hogy eröltetem, mert nálam megközelitöleg sem olyan lesz az eredmény mint a tutorialokban. De valószinü azért mert pár dolog nem világos. Pl. itt azt irja másoljam a vörös szincsatornát, feltételezem mert ő bőrt is jelöl. De láttam tutoriált ahol fekete hajnál a kék szincsatornát duplázta (ott csak hajkijelölésröl volt szó). Már itt elakadok hogy melyik képnél melyik szincsatorna is a jó választás. Meg ugye ott van még a háttér kérdése, hogy az milyen, kék, piros, melyikböl mennyi, stb.
De maradjunk az általad emlitett leirásnál: 5; 6; lépés = invert majd a szintek állitása. A tutorialban már jól elhatárolódik a fekete és a fehér terület, csak pár apró finomitás szükségeltetik. Nálam túlnyomórészt fehér az egész, pár területen homogén, látható a körvonal, de ebböl kijelölés csak akkor lenne, ha nekiálnék ecsettel festeni mit tartok meg és mit nem. Viszont ez nagyobb meló még annál is mintha gyorsmaszkba rajzolnám körül, magyarul nem segitett semmit sem. 4x is visszaellenöriztem, hátha egy lépést kihagyok, nem figyelek valamire, de ez a leirás vagy kifelejt egy lépést vagy én benézek valamit, de nem tudok rájönni hogy mit.
Engem ez a leirás fogott meg, ezzel próbálkozom hajkijelölésre is, de nem sok sikerrel egyenlőre. Ami miatt eröltetem az a végeredmény, hihetetlen pontos kijelölést hoz létre vele, de lehet hajra ez nem is alkalmas: www.photoshoptalent.com/photoshop-tutorials/use-the-calculations-command-to-mask-from-channels.php?p=2
(bocs, hogy nem aktiv link, de a spamszűrő kivágja).

BonFire 2008.10.05. 19:00:46

A hajjal úgy áll a dolog, hogy a vörös csatorna nem szentírás. A három közül mindig azt kell kiválasztani, amelyiken a haj színe a legnagyobb kontrasztot adja a háttérrel. Mert egyrészt a háttér színe is számít, meg a hajé sem mindegy.

Én invertálni sem szoktam, engem zavar, ha úgy kell festeni. Közben én is ki-be kapcsolgatom a gyorsmaszkot, meg a többi csatornát, hogy lássam, hol is tartok éppen.

Na és persze nekem sem mindig sikerül százasra. Néhány kép esetében szinte lehetetlen. Úgy vettem észre, hogy inkább a szőke hajakkal gyűlik meg a bajunk. A fekete azért csak jobban elkülönül bármilyen háttértől.

n00b 2008.10.07. 21:00:50

Hmm.. azt hiszem visszavonom, hogy nem sokat segit a kijelölésben ez a szincsatornás módszer. Kezdek ráérezni a dologra. Igaz, hogy amit elképzeltem hogy komplett kijelölést tudok nagyon gyorsan és pontosan létrehozni az nincs, de a haj körvonalára tökéletes. A maradékot meg körülfestem, ha nem ezt a módszert használnám akkor is ugyenennyi melóval járna, igy viszont a legproblémásabb rész kijelölése megvan.

thatwasnice 2009.11.21. 10:33:39

azt hittem az életbe nem fogom megérteni és megtanulni ezt a pent, de ez a vidi nagyon sokat segített, köszi szépen!

BonFire 2009.11.21. 11:11:28

Örülök, hogy sikerült egy kicsit megvilágítani a dolgot.

Honci 2010.12.26. 17:51:00

Hol tudom beállítani a pen tools vonal színét?

BonFire 2010.12.26. 19:58:45

@Honci: Sehol. A vektornak ugyanis sem színe, sem kiterjedése nincsen, csak iránya.
süti beállítások módosítása