BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Diszkógömb készítése

2008. május 05. 18:51 - BonFire

Ha már napjaikban úgyis dúl a retróőrület, itt az alkalom, hogy Photoshopozzunk ismét! Egy nagyon könnyű tutorial következik, a kezdők is nyugodtan belevághatnak. Készítsünk egy csillogó tükörgömböt.


 

 

 

 

 

1. Nyissunk egy 400x400 pixel méretű fekete dokumentumot, majd egy duplaklikkel a Background rétegre alakítsuk át Layerré.

2. Adjunk a háttérhez egy kis lencse-fényfoltot Filters/Render/Lens Flare. Igazítsuk a célkeresztet nagyjából középre.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Egy kis textúrát adunk a képnek, hogy kicsit térbelivé váljon. Filter/Texture/Patchwork.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Vegyük elő az ellipszis kijelölő eszközünket (M) és állítsunk be egy 350x350 pixeles méretet. Jelöljük ki a területet, nagyjából úgy, hogy középen legyen a kijelölés.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Gömbölyítsük meg egy kicsit a kijelölt részt. Filter/Distort/Spherize (szűrő/torzítás/gömbölyítés??)


Ha kész, nyomjunk Ctrl+Shift+I gyorsbillentyűt, a kijelölés megfordításához, majd egy Delete-et nyomva töröljük a gömb körüli fölösleges részeket

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Készítsünk egy új üres réteget, majd töltsük fel fekete színnel.

 

7. Ismét okozzunk a háttérnek néhány lencse-fényfoltot. Dolgozzunk többféle lencsetípussal, hogy más-más színű és fajtájú csillanásunk legyen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. A réteg Blending módját állítsuk Linear Dodge-ra. Ezzel el is készültünk.

 

42 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr95455357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tankcsapas 2008.05.06. 06:37:54

Köszönöm szépen ezt a tutort is.
Az lenne a kérdésem, hogy ezt/ezeket magadtól találod ki vagy más forrásból vannak? :)

Üdv: tankcsapas.

DirtyRed 2008.05.06. 09:12:46

Szerintem senki sem talál ki egy teljes tutorialt. Hosszú idő során, innen-onnan összegyűjtött tudás határozza meg a stilusod, és nem az számit, hogy te találod-e ki, hanem hogy megfelelően alkalmazod-e.

BonFire 2008.05.06. 12:57:23

Üdw, gyerekek! Van némi igazság DirtyRed megjegyzésében. Van olyan tutorial, hogy (szerintem) én találom ki, de van olyan is, amit olvasok innen-onnan és elkészítem magyarul is. Ez utóbbi is olyan.

Ezt pl a CGtutorials oldalán olvastam. Ajánlhatom figyelmébe mindenkinek ezt az oldalt, csak PS tutorból 3856 van rajta. Az oldalon PS kategóriában 2 db is van a diszkógömbből, íme a forrás: www.cgtutorials.com/t7606/Adobe_Photoshop/Create_a_DiscoBall_in_photoshop

Többé-kevésbé mindkét verzió hasonlóan készíti el. Mindezek ellenére ez nem plágium, mivel egyrészt nem veszek át teljes cikket. A tutorialt én magam készítem el az ötlet alapján, a képek az én gépemmel készülnek (gondolom látható a magyar címkézés is). Másrészt kísérőszöveget is magam fogalmazom meg. Ennek is több oka van. Egyrészt fordítani nem könnyű, másrészt ahhoz már a szerző engedélye kell, harmadrészt pedig amint észrevehettétek, nem szeretem az olyan tutorialokat, amelyek didaktikusan eldarálják a lépéseket, mindenféle magyarázat nélkül. Én szeretem a legegyszerűbb dolgokat is elmagyarázni, hogy tulajdonképpen mit miért is csinálunk. Ahhoz szerintem nem kell kreativitás, hogy megmondom az illetőnek, hogy Filter/Texture/Patchwork 6; 5. Ha nem magyaráznék, akkor mindenki ragaszkodna a számokhoz, amit viszont minden esetben kihangsúlyozok, hogy nem szentírás. A számok csak hozzávetőlegesen adhatnak támpontot, mivel, ha egészen más méretben, illetve színösszeállításban készíted el (mert neked úgy tetszik jobban) akkor már a számokon is változtatni kell. Negyedrészt pedig szeretem a kísérőszövegbe belevinni a saját stílusomat, a feszültséget oldandó, hogy ne legyen túl száraz a téma. Így talán sokan könnyebbnek érezhetnek néhány nehezebb feladatot is. Ha néha furcsa, vagy esetleg hajmeresztő a fogalmazásom, akkor az azért van, mert magam is egy kissé furcsa, ha szépen akarunk fogalmazni különc ember vagyok.

DirtyRednek bizonyára igaza van. Én is leírtam már valahol, azt hiszem a tutorial.hun, hogy nincs új a nap alatt! Értem ezalatt, hogy amióta Photoshop létezik, már annyi cikk, tutorial és tankönyv látott napvilágot, hogy tényleg csodálkoznék, ha valami nekem jutna először eszembe. Nem én fogom tehát feltalálni a meleg vizet, habár a Match Color kiváltása talán nekem jutott eszembe először. Már csak azért is, mivel sokáig a 6.0-al dolgoztam, és kénytelen voltam néhány hiányzó effektet másképpen elkészíteni. A képmozaik c. tutorialomban is leírtam, hogy egy kép adta az ötletet, amit bemutattak nekem. Valakit érdekelt, hogy vajon hogyan lehetne elkészíteni, én pedig elkészítettem.

A kreativitás ott kezdődik, hogy amikor tanulunk technikákat tanuljunk, ne konkrét feladatokat! Ettől kezdve, ha valaki már elég gyakorlott, a tanultak szerint ránéz egy képre, és ki tudja találni, hogy hogyan készült. A képmozaikom nagyon jól szemlélteti ezt, mivel csak egy képet kaptam. Itthon kísérleteztem, két variáció nem is tetszett, végre a harmadik lett olyan, hogy érdemesnek tartottam megjelentetni. A tanultakat tehát később saját célokra hasznosítjuk. Így jutunk el a kreatív művészet irányába.

A kreativitás az egyik dolog, amit a legnagyobbra becsülök az emberi értelemben. Ha valakinek a kezébe nyomnak egy töltött fegyvert azzal ölni mindenki tud, de esetleg keveseknek jut eszébe, hogy ha egy Kalasnyikov csövét lefűrészeljük, rácsavarunk egy csőszájféket, valamint néhány lyukat fúrunk bele, nagyszerű furulyát csinálhatunk belőle, mellesleg egy új hangszert csináltunk, mivel biztosan olyan hangja lesz, amilyen semmilyen más hangszernek nincs. :) Jól példázza a kreatív alkotószellemet, hogy írni és olvasni többé-kevésbé mindenki tud, egy jó regény megírni viszont már nem biztos.

A kreativitás az alkotónak munka és öröm egyszerre (a szerencsésebbeknek ez kereset is), az átlagfogyasztónak viszont szórakozás és kikapcsolódás. Mi, alkotók azért dolgozunk, hogy a többi ember, aki úgymond ténylegesen "hasznot hajt" másoknak, vagy a társadalmaknak, kikapcsolódjon rajta. Talán nem is kellene mondani, mi lenne, ha a világon nem lennének zenészek, színészek, festők, írók. Nem lenne tv, nem lenne mozi, nem lenne olvasnivaló, amivel mások a fölös idejüket ütik el.

Érezzük hát szerencsés embereknek magunkat, ha nekünk a kreativitás megadatott! Keveseknek jut osztályrészül...

εїз Virág™εїз 2008.05.07. 19:27:44

wow, ez király! bárcsak nekem is lenne Photoshop-om!

BonFire 2008.05.07. 20:03:14

Wow, Pillangókisasszony, milyen szép karaktereket tudsz te kreálni! Ez a karakter valamilyen fonetikai font?

Látom, fantáziád van, tehát irány Photoshopozni! Belinkeltem ide neked az oldalt, ahonnét letöltheted a Photoshop CS3 Extended (vagyis 30 napos) verzióját szabadon. A link egyből a regisztrációhoz visz. Katt a Create a new Account-ra, ott szépen értelemszerűen kitöltöd a csillagozott mezőket, és már töltheted is a programot. 30 napig dolgozhatsz vele, utána nem fog működni, de ha tényleg megtetszik, később megvásárolhatod! Hajrá!
www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop&promoid=BONQJ

szili · http://w3.szikszi.hu 2008.05.08. 09:11:24

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem! Elakadtam a legvégén, nem tom a 8. lépést megcsinálni! Ha a rétegnél választom ki a Linear Dodge-t akkor nem azt kapom amit kéne, fehér háttér de a fények látszanak a gömbön. Kezdő vagyok még, de nagyon jó ez a blog! Köszi érte Bonfire!

szili · http://w3.szikszi.hu 2008.05.08. 10:21:05

Sikerült! Én voltam a figyelmetlen! Ott rontottam el hogy a gömbnek fehér hátteret hagytam! Most megpróbálom a képmozaikot, az nagyon tetszetős! :)

BonFire 2008.05.08. 15:36:33

A képmozaik nem piskóta, főleg kezdőknek. De ha van merszed belevágni, csak rajta. Ott legalább részletesen ki van tárgyalva a Pen használata, ami a legnagyszerűbb eszköze a Photoshopnak.

Sok sikert hozzá!

szili · http://w3.szikszi.hu 2008.05.09. 07:53:22

Sikerült a képmozaik is, mondhatni elsőre! Nagyon jók a leírásaid! 1000 köszi ezért a nagyon jó blogért! Már nagyon sokat tanultam! Folyamatosan nézem az oldalt, várom az új tutorialokat! :)

BonFire 2008.05.09. 17:29:49

Gratulálok, hogy sikerült, ezek szerint vagy nem vagy teljesen kezdő, vagy nagyon gyorsan tanulsz, vagy csak jól sikerült a leírás! Esetleg egyszerre mind. ;)

echo sound 2008.05.12. 22:37:04

Hello,
én a 4. lépésnél akadtam el,mikor Elliptical M. Tool-t használnék ezt írja ki:"Warning,no pixels are more then 50% selected,the selection edges will not be visible."??Kösz.

BonFire 2008.05.12. 23:01:32

Tehát, a probléma a következő! A kijelölő eszköztárad Feather ablakába eleve nagyon nagy éllágyítás van beírva. Mondjuk Feather: 100 pix. Írd át 0-ra, és úgy már menni fog a kijelölés. Az üzenet körülbelül annyit akar jelenteni, hogy amennyiben a képpontok felénél több nincs kijelölve, akkor a kijelölés szélei nem lesznek láthatóak. Ez érthető is, ha mondjuk 10 pixeles értékű éllágyítás van megadva, akkor minimum 21 pixeles átmérőjű kört kell kijelölni. Egyébként nem lehet meghatározni, hogy mi van kijelölve és mi nincs.

A Feather számot mindig használjátok 0 értéken. Ha már megvan a kijelölés, csak utána kell beírni egy számot. Én azt tanácsolnám, hogy nem kell feltétlen nagy számot beírni, hacsak direkt nem ez a cél. Általában elég 0,5 és 1 pixeles érték.

Tehát először jelölünk, aztán nyomunk egy Ctrl+Alt+D-t és ekkor írjuk be a Feather értékét a felugró ablakba. Egyébként a tutorial során egyáltalán nem használtam éllágyítást. Úgyis fekete a háttér, a gömb széleinek pedig élesnek kell lennie, különben nem gömb lesz, hanem "fót".

Remélem, így már sikerül.

echo sound 2008.05.12. 23:38:33

Kösz,ez volt a probléma,így már megy.

BonFire 2008.05.12. 23:51:19

Látom, rajta vagy a cuccon. Én közben meg tömöm a fejem, mindenféle HÍRrel! Megáll az ész, hogy mik vannak ebbe' a világba'! Marha angolok meg amerikaiak a pucér pompom lányaikat mutogatják Indiában, aztán meg megsértődnek, hogy az ottaniaknak nem tetszik!... Totál bunkóság!

No, ezért maradok inkább a PS-nél!... ;)

◄ViZion 2008.06.03. 10:29:58

váááh, elsőre túl világos lett a gömböcöm, de most már jó.
Nagyon jók a tutorialok, külön köszi a magyarításért. Sajna a cég ahol vok magyart vett, mert az jó (vkinek). Sajna angolról magyarra átállni... ehhh. Ált. én is emlékezetből, és saccra fordítva bökök, bár lassan megszokom.

BonFire 2008.06.03. 11:30:07

Épp tegnap telepítettem az Extendedet, és abban benne volt a Magyar nyelv is. De már csak megszokásból sem tettem fel a magyar változatot. Nekem minden programom angol, mivel nem csak a PS-sel dolgozom, és soknak egyáltalán nincs is magyar fordítása. Én még úgy kezdtem a számítógépet, hogy C-64 meg BASIC nyelv, és akkoriban tényleg nem voltak magyarítások. Szóval egyszer s mindenkorra tudomásul kéne venni az embereknek, hogy a számítástechnika nyelve az angol. Ha valaki arra adja a fejét, hogy azzal foglalkozik, akkor bizony meg kell tanulni angolul kezelni a programokat.

Egyszer én is megszívtam egy Corel programmal. Mindig az angolt kezeltem, erre az okosok a 6-os verziót megmagyarították! Hát az borzalom volt, a legalapvetőbb effekteket nem találtam meg benne. Hogy csak két példát említsek, a 3D-s szöveg Extrudálás le volt fordítva "Kihúzás"-nak, a Blend pedig "Ávtáltozás"-nak. No, erre varrjál gombot ;)

◄ViZion 2008.06.04. 15:04:55

Yah, én is C64+ Basic alapokkal kezdtem...
goto, IF A$, poke, sprite... 64Kb rulez!
Magyar képboltnál a szendvicspozitív a nyerő... csak nemtom mit akar a program a kajámmal...
:)

BonFire 2008.06.04. 19:38:31

Tudok még egyet. A Bevel & Emboss úgy van fordítva, hogy bevésés és domborítás. Az emboss-domborítás még elmegy, tulajdonképpen az emboss domborművet jelent igazából. De hogy a bevel hogyan lett bevésés azt nem értem. A bevel egy élnek a simítását jelenti, vagyis a kúposságot. Ezt a gépi forgácsolásban jobb híján élletörésnek hívjuk. Nos, ez a letört él lehet egyenes, tehát kúpos, vagy lehet szép kerek, akkor rádiuszról beszélünk, hiszen van egy körív, aminek sugara van. A vésésnek ehhez semmi köze az égvilágon. Annak is van angol megfelelője, az "engrave". Ugye itt világos, ez a szó is a latin eredetű "gavíroz" tőből ered.

BonFire 2008.07.06. 02:22:45

echo sound, valami gubanc van, mert a posztod nem jelenik meg sem itt, sem az adminban! Vagy kifelejtetted az email-címet, vagy valami! Mindenesetre a postafiókomba bejött az üzenet. Most, hogy beléptem az adminba egy új üzenet várt a Blog.hu-tól, hogy valamit barkácsoltak az oldalon, de az a szövegszerkesztésre vonatkozott, nem a kommentekre. Na mindegy, nem tudom hol a gubanc, a PBOX-ba bejön.

Hogy a kérdésedre válaszoljak, az ecsettulajdonságoknál kell beállítani a "pöttyközt". Nem tudom magyarul hogy hívják, a spacingről van szó. Hely vagy mi. Az ecset átmérőjénél a Brush Tip Shape (ecsethegy alakzat)mezőre kattintasz, alul van egy csúszka. Az a Spacing. Alapból 25%-ra van állítva, tehát negyedenként fedi egymást egy-egy ecsetpötty. Azon kell állítani, ha pontozott vonalat akarsz, 100%-nál mindenképpen nagyobbra. A szaggatott vonal úgy nem működik, ahogy szeretnénk! Elvileg ugyan be lehet állítani, hogy a shape ellipszis vagy téglalap legyen, de ha ívre húzzuk, a szöge nem fogja követni a Path vonalát rendesen, még akkor sem, ha beállítunk egy rotációs értéket a Shape Dinamicsben az Angle Jitter/Fade ablakban. Ugyanis az általunk megadott értékekkel forgat, nem követi le intelligensen a Path formáját, pedig az lenne a tuti. Úgyhogy maradjunk a pontozott vonalnál. Beállítod az ecsetet, megrajzolod a Pathot, aztán Stroke Path. Kiválasztod az ecsetet, és már körbe is pettyezte.

◄ViZion 2008.07.07. 12:22:34

Na, most találtam egy érdekeset...
Szükségem lett volna a render/lens -re, de nem tudtam megcsinálni (szürke volt a menüpont), mire felfedeztem, hogy CMYK-ban nem lehet használni (meg egy rakás másik szűrőt sem...)
Megoldottam, de azért kellemesebb lett volna az akt. anyagban renderelni.

BonFire 2008.07.07. 15:00:33

Úgy látszik, hogy a nagyipari képfeldolgozással egy kicsit mostohán bánnak. Az összes effekt alapvetően 8bit/RGB-re lett írva. Néhány működik 16 bitben is, de kevés, CMYK-ban pedig megint mások a használhatatlanok. Én ugyan nem vagyok programozó, de azt nem hinném, hogy ha akarnák, ennyi erővel ne lehetne úgy megírni a pluginok programjait, hogy más üzemmódokban is működjenek. Azonban a felhasználók nagyrésze mégiscsak 8 bit/RGB-ben dolgozik, és itt már beleszól az üzletpolitika is. Ez a rész van teljesen kiszolgálva, a többiért nem törik annyira magukat.

◄ViZion 2008.07.08. 11:12:38

Webes munkákhoz, otthoni képekhez bőven elég a 8 bit RGB. (Monitoron a CMYK csak gondot okoz, mivel alapból RGB-ben jeleníti meg a képet, és egyszerű képnézegető progik nem tudják színhelyesen "fordítani" a CMYK adatokat).

A nyomdai munkákhoz elengedhetetlen a CMYK, és egy-egy munkához szükséges lehet a 16 bites feldolgozás is, főleg ha a forrás pl. RAW (fényképezőgépek tömörítetlen, veszteségmentes mentési modja).

"Én ugyan nem vagyok programozó, de azt nem hinném, hogy ha akarnák, ennyi erővel ne lehetne úgy megírni a pluginok programjait, hogy más üzemmódokban is működjenek."
Na erre gondoltam én is... ezért is lepett meg, hogy nem műxik.

A részleteket fentebb csak azért írtam, ha valaki esetleg nem tudja. Sokan nem is találkoznak a CMYK-val, csak azt látják pl. hogy az újságban "elmosottak" a szövegek.

BonFire 2008.07.08. 16:35:29

És a hab a tortán az, amit a CS3 magyar online helpjében olvastam. Azt mondja, hogy nyomtatás előtt nem kell még át sem konvertálni a színeket, mert a legtöbb mai nyomtató tudja, hogy mit kell nyomtatnia, és egy interpreter eleve úgy küldi neki az információkat, hogy optimálisan nyomtasson.

Nem kívántam vitába szállni a szerzővel, neki biztos több lehetősége van több nyomtatót kipróbálni, a cikkeben viszont megemlítettem, hogy azért ezt nem kell kézpénznek venni. Ugyanis a legtöbb embernek nem telik a legmodernebb, legdrágább csúcsszuper HP-nyomtatókra (nem beszélve a 4 színes lézerről), és nekem a gyakorlatban merőben mások a tapasztalataim.

Csibi · http://www.sweet-dogs.try.hu 2008.09.06. 10:45:55

1000 kösz a tutorért.Sokat segített és nekem nagyon
tetszik!Gratula.Kösz!

varga istván 2008.09.17. 07:49:33

sziasztok nekem ADOBE CREATIVE SUITE CS3 MASTER COLLECTION van meg álati jo kis progi bár kicsit nehéz de BONFIRE BLOGJA nagyon sokat segit mégegyszer köszi BONFIRE hogy üzemelteted az oladlt.

BonFire 2008.09.17. 15:29:17

Nincs mit! Amúgy érdekelne, hogy pontosabban mibe áll ez a Creative Suite CS3 Master Collectiton. Gondolom a PS mellett van benne Illustrator, InDesign, After Effects meg hasonlók? Nem lehet egy olcsó mulatság.

varga istván 2008.09.17. 16:45:01

szia BONFIRE igen ez mind benne van amit mondtál de szoftver.hu megtudod nézni részletesen az ára kb 770 000 ft de elég béna vagyok még hozzá az oldalad azért nagyon sokat segit köszi.

BonFire 2008.09.17. 18:06:48

No, azzal már minden komoly munkát el lehet végezni. Éppen csak pacsit nem ad, meg puszit ;)

Egyébként éppen a szoftver.hun nagyon jó Adobe oktatóvideók vannak, csak regisztrálni kell az oldalra, hogy megnézhesd őket. De megéri, mert nagyon igényesen vannak elkészítve, értelmesen és magyarul elmagyarázva. Van minden, leginkább a Photoshopot és az Illustratort nézegettem, de mindenféle programhoz van videó. Szóval megéri beregizni rá.

varga istván 2008.09.17. 18:19:09

jaja igy van énis regisztráltam szerintemis nagyon jo

Márk 2008.09.19. 19:40:27

Én már az elején elakadtam..hol lehet Feketére beállítani a hátteret?

BonFire 2008.09.19. 20:12:55

Az új fájl létrehozásakor is beállíthatod, hogy fekete legyen, amennyiben ez a háttérszínek. Vagy létrehozás után fested feketére. Ilyen egyszerű.

Márk 2008.09.19. 20:26:27

Háttérszíneknél nem lehet semmit választani csak annyi hogy háttérszínek...na mind1...kipróbálom a festést

Márk 2008.09.19. 20:36:34

Mind1 nem tudom megcsinálni mert nekem magyarul vn meg és teljesen máshoz...de azért örülök hogy vannak akik értenek ehez ;) további szép munkát

BonFire 2008.09.19. 20:39:06

Nem a lópilulát, má' bocs. Ha egy színt beállítasz a palettádon, olyan színű dokumentumot létre tudsz hozni.

De egy másik dolog. Csinálsz egy fehéret, kiválasztod a fekete festőszínt és kitöltöd vele.

Harmadik esetben a fehér dokumentumot invertálod, ebben az esetben is fekete lesz.

Nem akarom a kedved szegni, mert ez egy rendkívül egyszerű tutorial, és a háttérszín kitöltésének 100 módja van. Az alapokat viszont meg kell tanulni, különben léptem nyomon így fogsz járni, hogy elakadsz az első lépésnél, holott ez nem kéne, hogy gondot okozzon.

n00b 2008.09.20. 15:44:01

Lópikulát akartál irni ha jól sejtem :-)

Márk BonFire-nek igaza van, ez kb az a szint mikor 3x segitség után sem találnád meg a start menüt. De lehet csak simán túlbonyolitod, ez a legelső lépés, mikor új dokumentumot nyitsz feldob egy ablakot mekkora legyen és milyen háttérszinnel. Lehetőségeid: átlátszó, fehér, fekete, 50% szürke, választott szin, kitöltés mintával, de automatikusan az utoljára beállitott szint fogja felajánlani.

n00b 2008.09.20. 15:48:42

A lényeg lemaradt.... csak azt akartam kihozni ebböl, hogy ne add fel, isteni progi ez a ps, hihetetlen dolgokat lehet vele csinálni a mi kocaps szintünkön is nyújt sikerléményt, hobbinak sem utolsó.

Rapidka · http://rapidka.blog.hu 2008.10.10. 22:58:12

Szia, bonfire nagyon jo kis tutorial. Elsőre sikerült mindent megcsinálnom.^^,
(teljesen kezdő vagyok )

BonFire 2008.10.10. 23:30:05

Üdwözöllek! Csak így tovább ;)

ozzyx 2008.10.15. 19:13:39

Szia!
A 8.lépésig minden sikerült...
A fények viszont nem látszanak a gömbön:(
CS3-at használok.

BonFire 2008.10.15. 20:28:15

Nincs benne semmi különlegesség, csak ami le van írva. Egy fekete rétegre csinálsz néhány lencse-fényfoltot, és a keverési módját Linear Dodge-ra állítod. Akkor a sötét részek lesznek áttetszőek, és a fények megjelennek.

ozzyx 2008.10.15. 20:47:57

Köszi!
Sikerült!!:)
süti beállítások módosítása