Bemutatkozás

blog.profile (1).png

Üdvözlöm! A nevem Turi Tamás. 2007 óta foglalkozom számítógépes képalkotással, Photoshoppal, Illustratorral, tipográfiával. Ezekben a témákban dolgozom, ismereteket terjesztek a blogon. Több mint húsz éven át aktív zenész voltam, így hang- és videoszerkesztésben is jelentős tapasztalattal és múlttal rendelkezem. A blogon a grafikán kívül még hang- és videoszerkesztési tippeket, trükköket sajátíthat el a tanulni vágyó. Szakmai ötleteken kívül néhány személyes bejegyzés is helyet kap a blogon.

• Legfrissebb
• Archívum
• Utolsó kommentek

Támogatás

Ajánlom magamat!

Már kapható!

audacity-ad.png

REGULA!

Hozzászólások

Illustrator – NAGY logó-újratervezés

2015.07.30. 19:43 BonFire

Ismét egy logó vektorozás és újratervezés történt. Némi változtatást is beiktattunk, betűtípus változott, és a kis felbontású, pixeles képből született egy végre mindenhol univerzálisan használható vektoros állomány. Kommentár nem szükséges hozzá, de mivel az elkészítés elég hosszadalmas volt, összesűrítettem, hogy élvezhetőbb legyen. Íme.

 

7 komment

Címkék: logó illustrator videó speed up videó

6 mód, amivel őrületbe kergethetünk egy grafikust

2015.05.31. 12:50 BonFire

Írta: Ghislain Roy

Mert az ügyfélre panaszkodni már egy ideje divatos
Ez volt az első publikációm a régi blogger fiókommal 2007 körül. Több, mint 250 000 megtekintést és megosztást értem el vele, hírlevelekben és közösségi oldalakon terjedt, végül a Dangerous Inken publikálták, egy egyesült királyságbeli alternatív művészeti magazinban. Ez volt az én 15 perces hírnevem, valamint az első és egyetlen tapasztalatom egy általam készített valami vírus módjára történő terjedéséről. Azóta sem blogoltam sokat, de úgy gondoltam, ezt frissítem és újra publikálom, mert még mindig nagyon sok látogatót hoz az oldalamra.

Beköszönés
Amint az köztudott, a tervező grafikusok az okai a világot sújtó megannyi háborúnak. Behatolnak a fejünkbe a tudatalatti reklámjukkal, és átmossák az agyunkat, hogy pénzt adjunk egy darab szarért, így végül depresszióba és tettlegességbe kergetve minket. És persze legtöbbjük kommunista! Így hát, hogy egyszer s mindenkorra megszabadítsuk tőlük a világot, íme egy lista, amely segítségével elérjük, hogy a grafikus munkatárs kiégjen, és felhagyjon a tevékenységével MINDÖRÖKRE.

1. Microsoft Office
Amikor egy tervező grafikus egy dokumentumot kér tőled, győződj meg róla, hogy az valamilyen Microsoft Office programmal készült. Ha lehetséges, PC verzióval. Ha képeket is kell küldened, még több lehetőséged nyílik megőrjíteni őket, azzal, hogy ahelyett, hogy csatolnád a JPEG-et vagy RAW fájlt, egyszerűen beágyazod a képeket egy Microsoft Office dokumentumba, például Wordbe vagy PowerPointba. Ne felejtsd el lecsökkenteni a felbontást 72 dpi-re, így kénytelen lesz újra felvenni veled a kapcsolatot a nagyobb felbontású változatokért. Amikor pedig elküldöd neki a „nagyobb” felbontású változatot, gondoskodj róla, hogy az az eredetinél legalább 50%-kal kisebb legyen. Továbbá ha e-mailben csatolmányként küldöd a képeket, akkor egyszerre csak egyet küldj. Ez nagy tahóság, de megérdemlik. A grafikusok mind született erőszaktevők, tudjuk jól!

2. Betűk és nyomatlan területek
Mondjuk, hogy egy hírlevelet akarsz terveztetni. A tervező grafikusok mindenhová megpróbálnak becsempészni üres, fehér területeket: a logó, a képek köré, és még a sorok közé is a sortávolság növelésével! Azt fogják mondani, ez így olvashatóbb, valamint sokkal letisztultabb, professzionálisabban mutat. De te ne ülj fel ezeknek a hazugságoknak! Ezt csak azért csinálják, hogy a dokumentum oldalszámát növeljék, amiért is neked többet kell majd fizetni a nyomdában. De miért teszik ezt? Mert a grafikusok utálnak téged. És csecsemőket is esznek. Nyersen! Tehát menj biztosra, és préselj annyi szöveget egy oldalra, amennyit csak bírsz. Arra is megkérheted őket, hogy használjanak annyi betűtípust, amennyit te, hogy FELDOBJÁK VELE AZ UNALMAS OLDALTERVET! Comic Sans, Papyrus és Monotype Corsiva, szigorúan CSUPA NAGYBETŰVEL! A grafikus majd megpróbál vitatkozni és védeni a saját álláspontját, de ne aggódj, az ügyfélnek végül mindig igaza van, és meg fog hajolni a pénzed előtt.

3. Logók
Ha logót kell küldened a grafikusnak, győződj meg róla, hogy a fájl még véletlenül sem EPS, PDF vagy AI formátumú. Amikor a grafikus „vektoros” fájlt kér, dobd be a logódat JPG formátumban egy Illustrator dokumentumba. Ennél is jobb, ha a logódat valami komplex háttérre teszed, mondjuk a kutyád fotójára, majd egyesíted az összes réteget. A fehér vagy fekete háttér kerülendő, mert abból könnyű kivágni a formát. Végül amikor a grafikus nagy nehezen kivágja, akkor valld be neki, hogy megtaláltad a vektoros verziót, tehát nem kell fizetned az eddigi fáradozásaiért.

Ha a cégednek egyéni logóra van szüksége küldd el neki a saját skicceidet egy használt szalvétán. Vagy még jobb, ha megkéred a kilencéves unokahúgodat, hogy rajzolja meg neked. Egyik skiccre sem szabad öt percnél több időt fordítani. Ne törekedj az egyszerűségre és érthetőségre; minél kevésbé érti a grafikus az elképzeléseidet, annál több változtatást kérhetsz később. Sose fogadd el az első logót, sose fogadd el a kilencediket… Kérj tőle szín- és betűtípus-variációkat, és kérj bele clipart-képeket. Vond be a feleségedet is a műveletbe, hogy segítsen neked. Végül is nagyon ügyes emlékkönyv-készítésben. Aztán, amikor a grafikus a 12-es számú verziót mutatja meg, válaszold azt, hogy a kettes jobban tetszik. Tudom, hogy genyóság, de ne feledd: a tervező grafikusok tehetnek a középkorú nőket sújtó mellrákról.

4. Hogyan fejezd ki magad?
Amikor leírod, mit szeretnél, használj olyan kifejezéseket, amelyeknek semmi értelme. Például: „Lehetne egy kicsit cirkalmasabb?”, „Ez az oldalterv nem beszél hozzám. Olyan terv kell, ami beszél hozzám.” vagy „Lehetne egy kicsivel halmozatosabb?”. Ne érezd magad emiatt rosszul. Ez a kötelességed, mert mindnyájan tudjuk, hogy a grafikusok telihold idején vérfarkassá változnak.

5. Színek
A tervek színeinek kiválasztásánál (mert ez a TE döntésed, nem a grafikusé) írj random színeket papírcetlikre, majd dobd be őket egy kalapba és húzz belőlük. A tervező grafikus majd azt fogja javasolni, hogy maradjatok 2, legfeljebb 3 fő színnél, de mit tud ő?! Húzz annyi színt, amennyi csak tetszik, és a kalapos dolgot az orra előtt csináld. Eközben a rádióban hallott, rendkívül idegesítő dalocskát dudorászd. Tudod, melyiket.

6. Határidők
Amikor rajtad a sor, hogy elfogadj egy tervet, húzd az időt. Ne kapkodd el. Tartson két napig. Vagy hatig. És pont a határidő lejárta előtt küldd vissza a grafikusnak egy kis változtatásra, hogy még több időre legyen szüksége a befejezéshez. Végül is a tervező grafikusok állnak a 9/11-es terrortámadások, a Kennedy-gyilkosságok, az Urunk és Megváltónk, Jézus Krisztus keresztre feszítése, valamint a 2012-es Londoni Olimpiai Játékok logója mögött.

Végezz vele!
Miután végigjátszottad ezt a listát az áldozatoddal, az emberi természet része (bár néhányan vitába szállhatnak, hogy a grafikus emberi lény-e vagy sem), hogy kissé elbizonytalanodik. Miután rádöbbent, hogy nem képes kielégíteni a kívánságaidat, a grafikus nagy valószínűséggel feladja minden reményét, hogy megnyerheti a vitát, és pontosan azt fogja csinálni, amit mondasz neki, kérdés nélkül. Lilát akarsz? Lila lesz. Hat különböző betűtípus? Legyen! Ennél a pontnál már nyertél, de ne feledd a végső célt: a grafikusnak fel kell hagynia a tevékenységével! Szóval készülj fel az utolsó nagy húzásra: amikor döntesz a végső részletekről, mondd neki, hogy csalódott vagy, amiért ő nem volt eléggé kezdeményező. Mondd neki, hogy végül is ő a tervező és neki kellett volna hozzáadni a szakértelmét és a tehetségét, nem neked. Hogy sokkal több kezdeményezést és tanácsot vártál volna tőle a tervekkel kapcsolatban. Mondd neki, hogy eleged van a kreativitása hiányából, és hogy jobban jártál volna a saját PowerPoint oldalterveddel, ahelyett hogy az ő szolgáltatásaiért fizetsz. És már készen is vagyunk. A grafikus valószínűleg azonnal veszi is a kalapját!

Szólj hozzá!

Címkék: blog külföldi grafikus troll

Illustrator kontra Photoshop

2015.05.20. 19:45 BonFire

A munkáim során gyakran kérdezik meg tőlem, miért részesítem előnyben az Illustratort a Photoshoppal szemben? Erre az az egyszerű válaszom szokott lenni, hogy a két program alapvetően eltérő feladatra való, eltérő eszköztárral, és ha nem feltétlenül pixeleket kell manipulálni, hanem dekorálni, vagy hóthalál pontosan illeszteni egymáshoz a kép „alkatrészeit”, akkor az Illustrator verhetetlen kényelemben és gyorsaságban – már ami a hatékony munkát illeti. A Photoshop pedig nélkülözhetetlen, ha magukat a képpontokat kell „megoperálni”. Íme, a legjobb példa. A 9gag-en találtam ezt az ábrát, és megmagyarítottam. Az eredeti szöveget Photoshopban retusáltam ki, a feliratokat azonban már Illustratorban pakoltam rá, mert abban sokkal könnyebb a millió szöveggel bánni, mint Photoshopban. Egy kis ízelítő az eltérésekből.

illustratorvsphotoshop.jpg

1 komment

Címkék: photoshop Illustrator

Egyedi pólók, pólóminták BonFire-től

2015.04.05. 19:38 BonFire

galeria-borito.png

Régóta hatalmába kerített már az az oldal, amelyen egynapos határidővel, egyedi grafikával ellátott pólókat, bögréket és egyéb ajándéktárgyakat rendelhetünk magyarországi viszonylatban igen kedvező áron. Az oldal a Letmicro.com címen található. Ha regisztrálunk, lehetőségünk van saját galériát létrehozni a feltöltött és megszerkesztett anyagokból, azokat mások számára ingyenesen vagy rút anyagi haszonszerzés reményében rendelkezésre bocsátani.

Mivel nekem összegyűlt már vagy tízféle pólóterv, idejét láttam, hogy megosszam, és mivel jó minőségű, igényes, nagy felbontású, „nyomtatásérett” grafikában nem dúskálhatunk, ezért magam készítem el referenciaképek alapján az új grafikát, esetleg több képből fotómontázst, majd mindezeket Illustratorban, vektoros formátumban, hogy bármekkora méretben minőségromlás nélkül, tűélesen és színhűen jelenhessenek meg.

A galériám URL-je: http://bonfiredesign.letmicro.com

A galéria nyilvános, mindössze annyi a dolgod, hogy a neked tetsző pólót kiválasztod, megadod a kedvenc színedet (ajánlom figyelmetekbe, hogy nem csak feketén mutatnak jól a grafikák. Érdemes az élénk színek között is válogatni.), valamint a méretedet (mérettáblázat a termék alatt, és ajánlatos centivel mérni egy rád illő póló alapján), leadni a rendelést, és másnapra elkészítik és kézbesítik a pólót.

PayPalos, bankkártyás fizetési lehetőség is van, PickPack pontokra is szállítanak, a termék pedig jó minőségű (nagyrészt Fruit of the Loom), a nyomat tartós, színhű, tűéles. Maguk a textilszálak vannak festve színes pólónyomtatóval.

Kérésre egyedi pólómintákat is készítek, megfelelő tipográfiával, képpel, illusztrációval. Ezekkel kapcsolatban a bonfire.mailbox kukac gmail pont com címre írjatok privát üzenetet. Nézzetek szét a galériámban!

Szólj hozzá!

Címkék: pólóminta egyedi póló letmicro

Házi stúdió – Mindent egyben csomag az induláshoz a Focusrite-tól

2014.12.30. 16:28 BonFire


A legutóbbi házi stúdió írásom óta egyre szaporodnak a megkeresések, hogy további tippeket, alternatívákat adjak azoknak, akik hobbi célra, szárnypróbálgatásképp indítanának házi stúdiót. Az esetek nagy részében egy elektromos gitár és/vagy ének felvétele lenne fontos. Utóbbi esetben feltétlenül szükséges már egy olyan hangkártya, amely mikrofont is képes fogadni és kezelni. De egy darab mikrofonnal még nem feltétlen vagyunk kisegítve. Jó minőségű kondenzátormikrofonhoz kell egy külön tápellátás (ún. fantomtáp), amihez vagy előerősítő, vagy keverőpult kell, aztán nem árt egy jó füles sem, kábelek, és végül – de nem utolsósorban – egy jogtiszta szoftver sem árt, amivel a zenei produkciónkat elkészíthetjük. A Focusrite cég minderre egyetlen elérhető árú csomagban kínál megoldást, a Focusrite Scarlett Studiót.

5 komment

Címkék: kütyük zeneszerkesztés házi stúdió

Házi stúdió – Új, belépő szintű USB audio interface a Steinbergtől

2014.12.12. 15:14 BonFire


csm_ur12-micandguitars_01_18a974351f.jpgAki házi stúdiózásra adja a fejét, az hamar megismerkedik a Steinberg névvel. Ez az a cég, amely a VST szabványt kifejlesztette, és Cubase nevű digitális audió munkaállomása ma piacvezető standard, és gyakorlatilag minden stúdióban megtalálható. A szoftverek fejlesztése mellett a Steinberg néhány éve gőzerővel belevetette magát a különféle hardverek, vezérlőeszközök fejlesztésébe – nem kevés sikerrel.

Most a kis pénzű, de minőségre igényes felhasználói réteget célozták meg az új USB audio interfészükkel – lánykori néven: külső hangkártya –, amelyet 2015 januárjától lehet majd a boltokban megvásárolni. A kütyü neve UR12, és a korábbi UR22 kistestvére. Lássuk, mit kínál!

Szólj hozzá!

Címkék: kütyük zeneszerkesztés házi stúdió Steinberg

Photoshop vs. Illustrator 2. – Az igazítások közötti különbségek

2014.10.25. 08:00 BonFire

A fórumok – ha nem is ontják magukból a témát –, rendre a felszínre dobnak egy-egy érdekesebb problémát, amit esetlegesen csak hosszabb kérdezz/felelek keretében sikerül megoldani, legyen bármily egyszerű dologról is szó. A minap is fura jelenség ütötte fel a fejét: „Hogy kell az Illustratorban középre igazítani a segédvonalakat? – szólt a kérdés. – Az Align gombra kattintva ugyanis nem történik semmi.” Vissza kérdés: „Nincsenek lelakatolva a segédvonalak?” Viszontválasz: „Nincsenek.” Aztán végül egy képernyőkép meghozta a megoldást. Rossz opció volt kiválasztva.

Mert az Illustrator cseles! Mert olyat is tud (ezt sokszor hangoztatom…), amit a Photoshop nem. Több opció pedig több hibalehetőséget hordoz magában.

A Photoshop versus Illustrator videósorozatban ezúttal az igazítás különbségeit mutatom be a két programban. Jó lesz őket megjegyezni, de ha időnként összekeverjük őket, oda se neki! A legrutinosabb emberrel is előfordul.

Photoshop és Illustrator tutorialok – Az igazítások közötti különbségek

6 komment

Címkék: photoshop photoshop videó illustrator videó

Photoshop vs. Illustrator 1. – A színtárak közötti különbségek

2014.10.12. 18:50 BonFire

Keserves tapasztalatból tudom, hogy amikor az ember már jókora rutint szerzett Photoshopban és először próbál meg Illustratorral dolgozni, rendkívül kétségbeejtő lehet, hogy a jól bevált gondolkodási sémáinkat egy mozdulattal ki kell dobjuk, már csak azért is, mert mivel az Illustrator alapvetően más feladatra lett kitalálva, néhány Photoshopból már ismert eszköz vagy megoldás gyökeresen eltérően működik benne. Mindig észben kell tartanunk, hogy bár az Adobe megpróbál a programjainak közös arculatot tervezni, ettől még azok mind más-másra valók, és másképp is működnek. Ha nem akarunk csupa kérdőjelet munka közben, jó, ha ismerjük a legfőbb különbségeket.

Ebből a videóból a Swatches (Színtárak) eltérő működési elvét lehet megismerni. Bár mindkét program szerves része és látszólag azonos, mégis jelentős a kettő kezelése közti különbség.

Photoshop és Illustrator tutorialok - A színtárak közötti különbségek

2 komment

Címkék: illustrator photoshop videó illustrator videó

Illustrator – Összetett alakzat mint vágómaszk

2014.10.10. 22:50 BonFire

Kezdő Illustrator használóként a Photoshopból szerzett tapasztalataimat próbálva hasznosítani nem egyszer gyűlt meg a bajom az Illustrator eltérő logikájából adódó viselkedési anomáliáival. Sokáig nem tudtam rájönni, miért tudom az egyik alakzatba belevágni a képet, míg a másikba nem. Aztán persze megismertem az összetett alakzatokat (angol nyelvű programban Compound Path). Olyan alakzatok alkotják, amelyek alkotóelemei látszólag nem kapcsolódnak egymáshoz, azonban a program egy, hiánytalan alakzatnak kezeli őket. Ha bonyolultabb alakzatba próbáljuk meg a képünket vágni, ügyeljünk rá, hogy a Layer palettán a neve Compound Path legyen. Lássuk, hogyan alakíthatjuk át az egyszerű Csoportot (Group) összetett alakzattá és használhatjuk fel vágómaszkként Illustratorban!

Illustrator tutorial – Összetett alakzat mint vágómaszk

Szólj hozzá!

Címkék: illustrator vágómaszk illustrator videó

Illustrator – Szimbólumok beszerzése Photoshopból

2014.10.03. 07:30 BonFire

Az Illustratorral még csak most ismerkedők csalódva vehetik tudomásul, hogy a Photoshopban már megszokott és megkedvelt egyéni alakzatok nem állnak itt rendelkezésünkre. Van ugyan az Illustratorban is kismillió előre gyártott szimbólum, de mi van akkor, ha ragaszkodunk a régi, jól bevált alakzatainkhoz? Nos, át kell őket menteni Photoshopból És hogy hogyan? Kiderül a következő tutorialból.

Illustrator – Szimbólumok beszerzése Photoshopból

1 komment

Címkék: szimbólumok illustrator videó