BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Magyar ékezetesítés FontLabbal

2013. április 04. 14:01 - BonFire

Van már egy ilyen című képes-szöveges tutorial a weben, én most ennek az egyszerűsített változatát mutatom be egy videóban; a cím pedig azért lett ugyanaz, hogy ugyanarra a keresésre együtt dobja ki őket a kereső. Rossz nézni a tákolt amatőrök betűválasztását, amikor is hiányoznak az „ő”-k és „ű”-k; helyükre a legközelebbi teljes betűkészletből teszi a szövegbe a program a kívánt karaktereket szembántóan rondán. Nem atomfizika a hungarumlautot beleszerkeszteni a betűkészletbe, és később már ezzel nincs további gond; bátran meg lehet vele próbálkozni bárkinek. A FontLabon kívül bármilyen ingyenes fontszerkesztő programmal is elvégezhető a bemutatott „ékezetesítés”.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr715194799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hasman 2013.04.25. 13:21:19

Kedves Bonfire!

Nagyon jó kis szösszenetet tettél össze ismét.
Én épp mostanában gondolkodtam egy saját Font-rendszer elkészítésén. De sajnos ez a program egyelőre ismeretlen számomra (pár napos csak az ismeretségem vele). Mielőtt marhaságokat írogatnék inkább leírom mi is az általam készített Font-rendszer lényege.
Leginkább egy régi időből megmaradt baráti körömben használt jel-rendszert szeretnék feleleveníteni, digitális formátumban. De kapásból olyan problémákkal szembesültem mint a magyarban használatos dupla betűk problémája . pl.: Sz = # ha azt szeretném, hogy a két betű leírásával kapott S+z-re a # jelenjen meg az valamilyen úton-módon megoldható-e?
Természetesen lehet azt is csinálni, hogy lenyomom szimplán a # de sajnos több ilyen, és ehhez hasonló karakterünk van. pl a Zs ami egy teljesen egyedi jel lenne.
Bármilyen építő jellegű ötletet szívesen fogadnék.

BonFire 2013.04.25. 13:53:41

@Hasman: Nem tudok erre megoldást, mivel a karaktertábla az nemzetközi. Így a kettős betűk két darab szimpla karakterből állnak össze. Tegyük fel, hogy az S #, Z @, az SZ pedig ¤. Így az összes dupla mássalhangzót csak egy másik karakter helyére tudod létrehozni. De ezt írás közben kézzel kéne beírogatni, vagy utólag szövegszerkesztővel kicseréltetni tömegesen.

Erre a legkézenfekvőbb egy makró megírása lenne, ami aztán a kész szövegre ráeresztve automatikusan lecseréli a kérdéses karaktereket. Jobb ötletem nincs.

Hasman 2013.04.25. 14:34:39

Üdv ismét!

Először is köszönöm a gyors válaszodat.
A karaktertábla igaz hogy nemzetközi viszont én ilyesmire gondoltam: ha a google fordítóba bemész és átváltasz japánra, majd beírod, hogy ki akkor kidob egy változatot ha azt írod hogy ko akkor egy másikat. igaz ez teljesen más karaktertábla. Maga a karaktertáblának a módosítására nincs lehetőség?
Tényleg nem akarok baromságokat kérdezni de mégis úgy érzem hogy összejön :) sajnos nagyon laikus vagyok a betűrendszerek terén.
Ha erre sincs semilyen lehetőség szerinted akkor azért a macro-s megoldás is érdekelne. Valami programot tudnál ajánlani esetleg? vagy mint pl. excelben a keres és csere parancs működhet akár word-ben is?

BonFire 2013.04.25. 14:56:27

@Hasman: A fordító teljesen más tészta. Az cserél és behelyettesít, tehát a program arra van célirányosan kifejlesztve, hogy cseréljen. Ezért is ajánlottam a makrót. A betűkről és karaktertáblákról rengeteg olvasnivalót találsz (ha nem rettensz el a sok bullshittől), ha beírod, hogy ASCII, és elolvasod, a vele kapcsolatos magyar nyelvű cikkeket. Majd rákeresel az UTF 8-ra is. Ez az a karaktertábla, amit európaiak és amerikaiak használunk. De ázsiaiak is. Olvashatsz az Unicode karakterkódolásról, és a karakterkódolásokról úgy általában. Nagyon szerteágazó téma.

Makrót írni én nem tudok, bár lehet, hogy egyszer meg kéne próbálkozni vele. Mindenesetre a keresés és csere működik az MS Wordben is. CTRL+H a csere. Ott megadhatsz különböző feltételek szerint karaktereket, és kicseréltetheted őket. Sok szöveget korrektúráztam vele. Így lehetőség van a hibás jeleket kicserélni, pl a három pont (...) helyett hármaspontot rakni (…), kötőjel (-) helyett gondolatjelet (–), amerikai idézőjel helyett ("") magyart („”) stb.

Ha nagyon sok szöveg van, amit korrektúrázni kell, akkor egyszerűbb ezeket a cseréket teljesen automatizálni, így nem kell egyesével minden alkalommal megejteni, csak elindítjuk az automatizált műveletsorozatot (ez a makró), és majd szól, ha végzett.

Szerintem makró programozást is meg lehet tanulni a webről, ha valakit nagyon érdekel.

Hasman 2013.04.25. 15:30:39

Elképesztő.
Amint lesz kis szabadidőm tuti rákeresek legalább 3 cikkre ami a karaktertáblákkal foglalkozik. Ennyit megér, hogy ne legyek teljesen sötét a témával kapcsolatban.
De ez is olyan mint sok más videód, hogy PS-t szeretem használni, de űberbrutál képeket nem tudok vele szerkeszteni, de nem is akarok. kicsit tudom kezelni és ez épp elég számomra. Hobbi. Ez is ilyensmi' lenne, csak sokkal privátabb jellegű. Míg a képek szerkesztésével mindenkinek szeretünk dicsekedni, azokat mutogatni, addig akár egy napló megírását nem szeretnénk másoknak megmutatni. És mivel a karakterek is teljesen eltérőek lennének, valamint egy enigmát is ráengednék a magam hóbortos módján, teljesen esélytelen lenne, hogy bárki beleolvashasson.

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet, mivel már nem használja más rajtam kívül a karaktereket, így szerintem belefér egy kis módosítás, és újratanulás :).

BonFire 2013.04.25. 15:58:10

@Hasman: Azért ha nagyon titkos a mondanivalód, akkor arra a karakterbehelyettesítéses titkosítás nem megfelelő, mert kettő perc alatt meg lehet fejteni, és még csak számítógép sem kell hozzá. Ajánlom figyelmedbe a Sherlock Holmes-sztorit a táncoló emberkékről, vagy Poe - Az aranybogár című novelláját. Abban le van írva, hogy kell egy ilyen szöveget megfejteni.

Vannak viszont olyan kriptográfiai szolgáltatások, amelyek a normál szöveget is úgy titkosítják, hogy a világ összes szuperszámítógépe sem fejti meg egymilliárd év alatt sem.

Hobbinak érdekes lehet a saját karakterek kitalálása, de tudd, hogy ezt bárki meg tudja fejteni, ha tudja, milyen nyelven írták. Az igazi az lenne, ha a szövegben a szavak váltakozva lennének orosz, angol, francia,spanyol, finn, arabul, mert így te el tudnád olvasni, más már nehezebben fejti meg kulcs hiányában.

Hasman 2013.04.25. 16:17:36

Van benne logika.
De én úgy vagyok vele, hogy aki ránéz az nem fogja olvasgatni max megnézi, érthetetlen katyvasz az egész, és feladja. Akit meg nagyon érdekel annak hajrá. Én nem szenvednék vele az tuti 100 :) A naplók is csak annyira titkosak, mint amennyire a lakat erős rajta.

Amúgy is egy régi hóbort felelevenítése volt a célom semmi egyéb :)

Poroszkai Attila (törölt) 2013.05.12. 07:29:13

Hello!
Megpróbáltam a videó alapján beállítani a magyar ékezeteket a következő fontban: www.fontpalace.com/font-details/Serpentine-Bold+Oblique/

Működik is a dolog, eltekintve attól a csekélységtől, hogy a font többé nem dőltként jelenik meg. Mi lehet a hiba?

Poroszkai Attila (törölt) 2013.05.12. 08:21:15

Hello! Sikerült megoldani. valamiért rossz volt a font, újjra letöltve most jó.
A videó amúgy remek, köszönet érte!

BonFire 2013.05.12. 11:59:19

@Poroszkai Attila: Egyébként generálás előtt a fájl menü-> font infóban kell beállítani a betű tulajdonságait, például hogy dőlt legyen, vagy félkövér stb.

Ez egy kicsit cseles dolog, de ha kell, majd erről is csinálok tutorialt.

boyocska 2013.05.26. 18:34:36

Ez a tutorial is jól sikerült, de ha lehetne, csinálhatnál egy olyat is, ahol kevesebb adatból kiindulva ékezetesíthetünk. Gondolok itt arra, hogy sok fontkészletből teljesen hiányzik a többi ékezetes karakter helye is. Tehát nincs a táblában pl. a 00CD (Í) pozíciója. (Nem tudom másként mondani)

BonFire 2013.05.26. 19:35:28

@boyocska: Jó hogy mondod, próbáltam már olyan karakterkészletet ékezetesíteni, amiben abszolút nem volt ékezetes betű, csak ez jóval összetettebb procedúra annál, mintsem egy tutorialba bele lehetne zsúfolni. Először is azt az ékezetet meg kell szerkeszteni egy vektoros programban, ez meg már bizonyos előtanulmányokat feltételez.

Én egyébként úgy csináltam, hogy kinyitottam egy teljes karakterkészlet tábláját, és arról a tábláról lestem, hogy melyiket hova kell belehegeszteni. Aztán sokat mentettem, meg kurvaanyáztam, mert nem sikerült rendesen megjeleníteni őket a Windows-nak. Nyilván elbasztam itt-ott. Kezdtem elölről. Vagy hússzor futottam neki, mire végre sikerült.

Ezt a folyamatot nincs türelmem végigmutogatni.

ttroika 2013.05.28. 12:27:33

Szia,

Megnéztem a tutorialt, nagyon tetszett, egyszerűnek tűnt. Kipróbáltam, mindent ugyanúgy csináltam, de ha betöltöm a fontot (pl. Photoshopba) nincsenek magyar ékezetek...
Nem tudom mi lehet a gond.

BonFire 2013.05.28. 12:38:13

@ttroika: Ugye generáltad az új ékezetes fontkészletet és _nem mentetted_?

Ha igen, csak úgy tudom ellenőrizni, ha elküldöd nekem a megoperált fontot és belenézek. Tedd fel valahová, box.com-ra, vagy a Google Drive-ra (vagy akárhová), és küldd el mailben a Hasznos linkek oldaldobozban található „Privát emailt küldök” képre kattintva.

Akkor megnézem, mi lehet a gond vele.

ttroika 2013.05.28. 12:54:25

Kedves Bonfire,
Itt küldöm linken:
www.mediafire.com/?td2fgm1h46fa4hd
Mindent pont úgy csináltam, mint a tutorban mutattad, de mivel ne értek ehhez a szoftverhez, lövésem sincs, hogy mi lehet a baj.
Igen, generáltam a fontot. A fontlabban működik, az adobe/corel programokban nem. Mellesleg a windows font könyvtárban sem találom. Nem mutatja a nevét. Először azt hittem, hogy ez a baj. Töröltem a registryben, felraktam újra, de így se.
Köszönöm a segítséget.

BonFire 2013.05.28. 13:06:18

@ttroika: Helló! Ránézésre semmi hiba nincs benne, de azért elküldöm az én korábban készített változatomat, hátha… https://mega.co.nz/#!FFVUSB5I!B_PdqzFS3tNZNYVZsCBaVVFvh_kfKJ1ALc9v4-JDpFY

Ott a gubanc a Windowsban keresendő elsősorban. Főleg, ha volt már telepítve a font ugyanezen a néven (nevek a metaadatokban!), akkor fordulnak elő ilyen bakik. Sajnos ez ellen nem tudom, mit lehetne tenni. Generálás előtt a Font Infó palettán esetleg más nevet adsz neki (metaadatok). Egy próbát megér.

ttroika 2013.05.28. 13:32:23

@BonFire: Hiába írtam át a font infónál az összes adatot Amerika Sans HU-ra, ugyanúgy Amerika Sans néven telepíti. Tehát máshonnan veszi az adatot. Még keresem.

A registryben töröltem a fontot. Aztán újra telepítettem és ugyanúgy nem látja az ékezeteket...
A baj az, hogy nyilván olyan fontokhoz fogok ékezeteket készíteni, amelyeket kipróbáltam és nincs hozzá - ergó, egyszer már telepítettem őket. Magyarul, ez minden fontnál előjön majd... (US windows esetén telepítenem kell, hogy lássam az ékezeteket. Tudom van más megoldás is, de mindegyik macerásabb és eddig nem gondoltam, hogy ez problémát jelenthet. Nem tudod véletlenül hogyan lehet átírni az angol windows font preview-ját magyar szövegre?)

BonFire 2013.05.28. 13:37:01

@ttroika: Ha neked US Windowsod van, akkor vissza az egész! Egy ilyen hekkre nem vagyok felkészülve – én abból indulok ki eleve, hogy magyar az operációs rendszer. Innentől kezdve lövésem sincs róla, hogy mi, hogyan kódol, honnan milyen infót vesz elő, vagy használ. Javasolhatom, hogy próbáld ki virtuális gépen, vagy Ubuntu Live rendszer alól. Ha ott normálisan megjelenik az ékezetes betű, akkor oprendszer csere, vagy hekk.

ttroika 2013.05.28. 13:49:14

Hát, szomorú vagyok. Úgy megörültem, hogy van egy egyszerű megoldás erre a problémára, de nem. Mivel vannak fontok, amik kezelik a magyar ékezeteket és amiket külföldön csináltak, angol, német, stb windows-zal (pl. a dafonton), gondolom a problémát meg lehet oldani valahogy. Remélem megtalálom a választ valahol (magyarul nem nagyon sikerült eddig).
Köszönöm a segítséget.

blash 2014.08.21. 10:52:05

@ttroika: nem biztos, hogy ez a megoldas, de hatha... a "Területi beállítások"-ban a "Unicode szabványt nem támogató programok nyelve" resznel allitsd magyarra, mert amerikai beallitason lehet.

windows.microsoft.com/hu-hu/windows/change-system-locale#1TC=windows-7

hogy konnyebben megtalald:

Administrative -> Change system locale -> Language for non-Unicode programs
windows.microsoft.com/en-US/windows/change-system-locale#1TC=windows-7

HgGina 2015.03.14. 02:35:24

Semmi köze a problémának a Windows nyelvéhez. HA kicsit gonosz akarok lenni, csak azt mondhatom, érteni is kéne a fontcsináláshoz.
Ezer más olyan dolog van egy fontban, amit be kell állítani. A dafontos forrásokból csak hulladékot lehet csinálni.
A scander betűkészletei már vagy 25 éve is az egyetlen rendesen működők voltak. Akinek segítség kell, hívja fel őket. Nekem kb. egy tucat fontomat megoldották, és máig nem is drágán, amit én nem tudtam megcsinálni.

BonFire 2015.03.14. 02:40:40

@HgGina: Ez kinek szól? Itt senki sem „csinál” fontokat, maximum kiegészít – erről szól a poszt. A Windows hogy jön ide?

HgGina 2015.03.14. 02:42:20

Itt a www.scander.hu egy munkája: www.orfeumclub.hu
Egyedül nekik vannak rendesen működő magyar ékezetes webfontjaik is. A menüknél pl. a RENDEZVÉNYSZERVEZŐKNEK szóban is szépen látható, hogy teljesen rendben vannak az ékezeteseik.

HgGina 2015.03.14. 02:53:33

@BonFire: "Ha neked US Windowsod van, akkor vissza az egész!" Így jön ide a Windows.

A fontcsinálás kategória nálam a kiegészítés is. Mert egy rakás dolog van, amit be kell állítani. Akik írtak a problémákról, azok nyilván nem FL-t használnak, vagy nem ismerik. A Studio 5 meg jó progi, de pl rendes kerninget nem lehet benne csinálni.
Mellesleg a bemutatott módszer ügyes, legalább használható alternetíva egy sürgős munkához, csak sajnos a tipográfiai szabályokhoz semmi köze. Ékezetet az ember nem szabadok nyom össze. De ebbe nem akarok belemenni, mert messze vezet.
Gyorssegélynek mindenesetre jó a módszer. Kérdés, ki vesz meg pár ékezetért egy sokszázezres Fontlab Studiot?

BonFire 2015.03.14. 13:38:48

@HgGina: Nyilván nem sokan. Az utóbbi időben én is a TypeLight nevű ingyenes alkalmazást használom, mert a 4 db hungarumlaut elkészítéséhez megfelelő, még akkor is, ha kissé nehézkes vele a munka.
süti beállítások módosítása