BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Photoshop CS6 – top 6 videók

2012. április 01. 19:13 - BonFire

Úgy tűnik, a Photoshop CS6 egyre inkább kezdi elveszíteni a „képszerkesztő program” státusát, és kezd átalakulni egy afféle multimédia-mindenessé. Legalábbis nekem ez jön le a weben látható videókból. Ami tény: mind a szövegformázásra, mind a mozgókép szerkesztésre nagyon rágyúrtak. A YouTube-on látható „Top 6 Feature…” videósorozatból minden előadó mást és mást emel ki, bár néhány pontban megegyeznek. Nekem ami a legjobban bejött:

 

  • Elmenthető szövegformázások – A Photoshop szövegkezelésére eddig sem igen lehetett panasz, immár az elmenthető formázások egy kattintással való alkalmazásával egy profi szövegszerkesztőt is megszégyenít. Bár nem szövegszerkesztő, ilyet is tud.

  • Továbbfejlesztett vektoros eszközök – A Custom Shape eszköz új funkciókkal bővült ki. Az eszköztárról állítható kitöltés- és körvonalstílusokkal. Végre-valahára bekerült a kínálatba a szaggatott vonal funkciója is, ami már rég esedékes volt, ilyen vonalat Photoshopban eddig csak nagy ügyeskedéssel lehetett előidézni. Most egy kattintás – Illustratorból örökbe fogadva. Jó ötlet volt. Továbbá átláthatóbb lett az összetett alakzatok szerkesztése, gondolok itt a területek hozzáadására-elvételére. Az eddig kissé kaotikus műveletet átláthatóbbá tették. (Az igazi az lett volna, ha egy az egyben átveszik az Illustrator Pathfinderjét… – a kis telhetetlen! Tököm nem kéne?)

  • Továbbfejlesztett Crop eszköz – „Most mit lehet olyan nagyot alkotni a vágóeszközzel kapcsolatban?” – tehetnénk fel magunknak a kérdést. Nos, lehet. Igen okos ötletnek tartom, hogy az eszköz mindig ahhoz képest igazítja a képet a munkafelület közepére, ahogy a kivágást igazítjuk! Sőt, ha netán el is forgatjuk a képet, akkor is az abszolút vízszintes nézetet tárja elénk, így jobban tudjuk mentés előtt, hogyan fog dőlni a képünk a végén. Ezen kívül a képkivágáson kívüli területet elsötétíti, így is segítve a jobb tájékozódásban. Persze akinek nem tetszik, az a klasszikus módban is használhatja az eszközt. (De nem fogja!)

  • Továbbfejlesztett Camera RAW eszközök – Hivatásos fotósok nagy nyálcsorgatására az eddig is fejlett Camera RAW még további pontokkal egészült ki. Nem mesélek róla, tessék megnézni a videót.

  • Fejlett blur effekt eszközök – A Field Blur effektben tetszés szerint adhatunk meg több referenciapontot a homályosításhoz, majd ezek paramétereit egymástól függetlenül is állíthatjuk. Eddig is el tudtunk érni ilyen hatásokat a Lens Blur effekt és egy maszk segítségével, de most „real-time”-ban, élőben paraméterezhetjük a pontokat, értékeket, látjuk, mi történik a képen, még mielőtt alkalmaznánk az effektet. Aki már festett át 200+szor alfa maszkot, az tudja csak igazán értékelni az új rendszert.

  • Videoszerkesztő eszközök – Eleddig csak a GIF-fel lehetett hülyéskedni, pár layert a timeline-on húzkodni, majd nehézkesen videóvá renderelni, most azonban sokkal komolyabb munkákra is képesek vagyunk a Photoshop CS6-tal. Sokan szeretnének egy mini Premiere-t egy mini After Effects-szel, magáért egy egyszerű videó összerakásáért ezen programok használata talán az „ágyúval verébre” kategóriába esik. Talán ezért is fejlesztette bele az Adobe a legalapvetőbb videós eszközöket, sőt, valamivel még többet is adott. Alapból van videosáv, hangsáv, és akárhány (amennyit akarunk) effekt egymás hegyén-hátán. Az effektek Adjustment Layerként jelennek meg a Layer palettán, és az Adjustment panelen a már ismert módon paraméterezhetőek. Tettek bele áttűnéseket, egyelőre a legalapvetőbbeket – Fade In, Fade Out, Crossfade, Fade in White, Fade in Black –; ezek az áttűnések is paraméterezhetők. Mindezek mellett természetesen állóképeket is berakhatunk a videóprojektünkbe, amelyeket a már ismert módon, a timeline segítségével animálhatunk, vagy inzertálhatunk be a mozgóképbe „kép a képben” effektet létrehozva.

Mások biztosan más funkciókat találnak majd hasznosnak, nézzük, mit mondanak róla a fejlesztők és tesztelők.

A Photoshop CS6 Béta letölthető az Adobelabs oldaláról. Jó tesztelést (akinek van szabad helye a meghajtóján – nekem nincs)!

Szólj hozzá!
Címkék: photoshop cs6

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr524354331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása