BonFire blogja

Minden, mi kreatív…

Anaglyph (3D) fénykép készítése – videó tutorial

2012. március 02. 17:59 - BonFire

Ma pont kapóra jött, hogy valaki ennek a folyamata felől érdeklődött a fórumban, ezért gondoltam, bemutatom ennek az eljárásnak az egyik lehetséges elkészítési módját, mert sokan – bár van megfelelő fényképezőgépük és Photoshopjuk is – nem tudják, hogy csinálhatnának ilyen remek képeket. Videót csináltam, abban többet lehet locsogni, mint írásban, és mert persze nem is túl látványos az elkészítés módja; inkább az alapelv megértése és tudatos használata a lényeg. Néhány fontos momentum, amelyeket jól meg kell jegyezni és mindig szem előtt tartani:

  • Mivel a telefonok és digitális fényképezőgépek általában számoznak, vagy dátum szerinti sorszámmal látják el a képeket, mindig először a bal szem képét fényképezzük., így tudni fogjuk, hogy a két kép közül az első a balos, a második a jobbos. Nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a kettőt.

  • A feldolgozás során mindig a bal kép vörös színcsatornáját illesszük a jobb kép vörös csatornájának helyére, sohasem megfordítva, másképp nem lesz jó a térhatás.

  • Ha kézből, állvány nélkül csinálunk fotókat, azokat az egymásra illesztés előtt nem árt „gatyába rázni”. A két képet megnyitjuk, a rácsot bekapcsoljuk, majd függőleges és vízszintes vonalakat keresve a Vonalzó eszköz és a Straighten parancs segítségével igyekezzünk kiegyenesíteni a szabad kézből történt fényképezés miatti esetleges dőléseket. A két képet egymásra is illeszthetjük, és a keverési módod Difference-re állítva láthatjuk a különbségeket is. Ha szög miatti torzulások is fellépnek, a Free Transformmal azokat is korrigálhatjuk, mielőtt a színcsatornákat pakolászni kezdjük.

Ennyit előre, most lássuk a videót.

A „példaképeim”:

guitars-in-the-room.jpg

UMX-on-the-table.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bonfire.blog.hu/api/trackback/id/tr144284846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása